Arama

Vücutta Uyuşma Nedir?

Güncelleme: 3 Mart 2018 Gösterim: 4.184 Cevap: 13
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
22 Mart 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi

UYUŞMA

Ad:  55.JPG
Gösterim: 583
Boyut:  18.7 KB

Bedenin bir yerinde hissedilen duyum eksikliği ya da karıncalanma.
Sponsorlu Bağlantılar

UYUŞMAK


1. Bedenin bir bölümü sözkonusuysa, bir basınç, bir dış etken, bir hastalıktan dolayı ya da verilen bir ilacın etkisiyle geçici olarak, tümüyle ya da kısmen duyarlılığını, devingenliğini yitirmek: Oturmaktan ayaklarım uyuştu. İğneden hemen sonra çenem uyuşmaya başladı.
2. Tembelleşmek, gevşemek: Hiçbir şey yapmamaktan beyni uyuşmaya başlamıştı. Sıcak ve yorgunluktan uyuşmuştuk.
♦ uyuşturmak
1. Bir dış etken, bir basınç, bir hastalık sözkonusuysa, bedenin bir bölümün duyarsızlaşmasına neden olmak: Soğuk ellerimi uyuşturdu.
2. Tip. Analjezi yaparak ağrı duymayacak hale getirmek: Dişini çekmeden önce çenesini iğne ile uyuşturdular.
3. Bir kimseyi, beynini uyuşturmak, onu gevşekliğe, durgunluğa, bitkinliğe sürüklemek: Sıcak beynimi uyuşturdu, hiçbir şey düşünemiyorum.

Vücutta Uyuşma


Vücutta uyuşma hissi sinirlerin aşırı uyarılması ya da hasar görmesi sonucunda meydana gelir. Bu duygusal sinirler beyinde, omurilikte, sinir köklerinde vücut sinirlerinde ya da deride hasar görebilir. Uyuşmanın yerinden çok insanı şiddeti ilgilendirir. Uyuşma şekli hasarın yerinden etkilenir. Beyinde gerçekleşen uyuşma da insanın sağ veya sol kısmında uyuşma görülür. Ancak vücut hastalı olan bir kişide ise sadece hasarlı sinirin olduğu bölgede uyuşma olur. El ve ayaklarda olan uyuşmalar ağrı ve yanma hissi ile ortaya çıkar. Bu duruma nörolojide nöropatik ağrı denir. Bu hastalığın en yaygın sebebi şeker hastalığıdır. Motor sinirlerin etkilenmesi durumunda ise güç kaybı hissedilir. Hayatımızın bazı dönemlerinde vücudumuzda geçici uyuşmalar görülmektedir. Bu durum uzun süre aynı pozisyonda kalınması ters şekilde kol üzerine yatılması ve sinirlerin ezilmesinden kaynaklanmaktadır. Ancak bu durum bir kaç gün sonra düzelir.

Vücutta Uyuşma Nedenleri

  • Bel fıtığı
  • Omurilik kanal daralması
  • Beyin kanamaları ve damar tıkanıklıkları
  • Beyin ve omurilik tümörleri
  • Şeker hastalığı
  • Beyindeki enfeksiyonlar
  • Huzursuz bacak sendromu
  • Kanser metastazları
  • Bacak kırılması
  • Vitamin eksikliği
  • Donma
Aşağıda bahsedilen durumlarda vücuttaki uyuşmalar ise nörolojik hastalık belirtileri olabilir.
  • Vücudun herhangi bir tarafında daha önce olmayan uyuşmalar
  • Bu uyuşma ile birlikte güç kaybı ve şiddetli ağrı olması
  • Elde ve ayaklarda uyuşma ve yanma hissi
  • Şeker hastalığı olan kişilerde uyuşma ve yanma hissi
  • Geceleri uyandıran özellikle ellerde olan uyuşma ağrı
  • Haftalar ve aylar süren uyuşmalar
Bu tür uyuşma ve yanma hissi yaşayan hastaların nörolojik muayene olması gerekmektedir
Muayene sonrası uyuşmanın şekli hastalığa dönüyorsa daha ayrıntılı inceleme yapılmalıdır. Örneğin MR, EMG ve kan incelemeleri. Uyuşmalar altta yatan bir hastalık varsa ilaç tedavisi yapılmalıdır. Uyuşmanın çeşitli sebepleri olduğu için standart bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Hastalık şeker den kaynaklı ise hastalığın tedavisi yeniden düzenlenmelidir. Hastalık polinöropati nedeni ile alakalı ise bu uyuşmalara bu duruma göre tedavi uygulanmalıdır. Bu hastalıklarda kullanılan ilaçlar deprasyon ilaçlarıdır. Bu ilaçları sayacak olursak gabapentin, karbamazepin, amitriptilin, pregabalin ve duloksetin ilaçlardır.

Vücut uyuşmalarını kendi kendimize önlemek için uzun süre aynı pozisyonda oturmak, dayanmak ve yatmaktan sakının. Oturup kalmalarda doğru pozisyon kullanmak, düzgün duruş yaparak omurilik ve boyundaki baskıyı azaltarak, dik oturmak ve göğsü kaldırın ve çenenizi biraz eğin, başınızı otuzlarınıza sağ sol yaparak kulakları omuzlara değdirin, sigarayı bırakın. Bu basit hareketler ile vücut uyuşmalarına engel olabiliriz.
kaynak: Uyuşma.tr

Son düzenleyen Safi; 3 Mart 2018 02:33
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
12 Temmuz 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Ayak Uyuşması


Ayak uyuşması, sadece tek ayakta olabileceği gibi, her iki ayağı etkileyen his kaybının yaşandığı bir durumdur. Ayaklardaki uyuşma genellikle bu bölgedeki sinir hasarı ya da kan dolaşımından kaynaklanan sorunlardan oluşur. Ayrıca çeşitli enfeksiyonlar, ayaklara alınan darbeler, travma, tümörler, inflamasyon gibi sebeplerde uyuşma nedeni olabilir. Ayak uyuşması nedeni olan etkenler genellikle yaşamı tehdit etmese de, bunların arasındaki tümörler ve inme sorunu oldukça önemlidir.
Sponsorlu Bağlantılar

Ayak uyuşması ayaklarda iğnelenmeye, batmaya ve yanmaya neden olabilir. Uyuşmayla birlikte ayakta duyu kaybı yaşanır. Eğer felçli olan bölgede duyu kaybı olursa, aynı zamanda hareket kaybı da oluşur. Ayaklarda uyuşmayla birlikte ortaya çıkan duyu kaybı bazı hareketlerin yapılmasıyla, ayağa kalkınca, oturunca kısa sürede kendiliğinden kaybolur. Fakat ayaklarda oluşan her uyuşma bu şekilde ortadan kaybolmaz. Kronik hale gelmiş olan ayak uyuşması bölgede oluşan sinir hasarının derecesini de ortaya koyabilir. Özellikle geceleri ayaklardaki uyuşma daha belirgin hale gelir. Bazen uyuşma bir hastalığın etkisiyle ortaya çıkabilir. Eğer ayak uyuşması sürekli hale gelirse, mutlaka doktora gidilmelidir. Bunun ihmal edilmeyeceğini söylemeliyiz. Eğer ayak uyuşmasıyla birlikte bağırsaklarda kontrolsüz hareketler, konuşmada bozukluk, ayaklarda güçsüzlük, inme ve felç gibi etkilerde oluyorsa, acilen bir sağlık kuruluşuna gitmek gerekir.

Ayak uyuşmasına eşlik eden belirtiler nelerdir?
Ayak uyuşması bir anlamda ayaklarda meydana gelen karıncalanma şeklinde yaşanır.

Özellikle uzun süre ayakların hareket etmemesi halinde, iğnelenme şeklinde belirtiler oluşur. Ayak uyuşmasına eşlik eden bel bölgesindeki sinirlerin sıkışmasıyla ayaklarla belde ağrı ortaya çıkabilir. Kişiler ayak uyuşmasıyla ortaya çıkan belirtileri mutlaka önemsemelidir. Bazen bunlar bir hastalığın tanısını koymaya yardımcı olabilir. Ayak uyuşması eşliğinde olabilecek belirtiler ise;
  • Ayaklarda yanma hissi olması
  • Sıkça idrara çıkma
  • Bacak ağrısı
  • Kaygı duyma duygusu
  • Alt sırt ağrısı
  • Kaşıntı
  • Spazm, batma ve iğnelenme
  • Dokunmayla oluşan hassasiyet
  • Özellikle yürürken ayak uyuşmasının artması
  • İsilik gibi döküntüler
Ayak uyuşmasına eşlik edebilecek belirtiler bunlar olabilir. Ancak bunların yanında daha ciddi sorunlara işaret eden belirtilerde ortaya çıkabilir. Bunlar yaşamı tehdit eden bir sorundan kaynaklanabilir. Bu yüzden dikkatli olunmalıdır. Bu tarz belirtiler ise genellikle;
  • Kısa süreli olan bilinç bulanıklığı, bilinç kaybının oluşması
  • Nefes darlığı çekmek
  • Yürürken zorlanmak, baş dönmesinin oluşması
  • Ayaklara alınan darbe, travma sonrası oluşan ayak uyuşması
  • Mesanenin, bağırsakların kontrolünü sağlayamamak
  • Görme kayıplarının yaşanması, görmede çift görme gibi sorunların oluşması
  • Felç ve inme etkisi oluşması
  • Aniden oluşan ayak uyuşmaları
  • Konuşma bozuklukları görülmesi
  • Kuvvet kaybı yaşanması, ayak uyuşması ile ortaya çıkarsa mutlaka ciddiye alınmalı ve doktora gidilmelidir.

Sağ Ayak Uyuşması


Sağ ayak uyuşması, ayağa yeterli miktarda kan gitmemesi ya da ayak sinirlerinde meydana gelen hasar sebebiyle meydana gelen bir sağlık problemidir. Uyuşukluk ile beraber ayak ağrısı, karıncalanma hissi, iğne batma hissi, yanma gibi şikayetler görülebilir. Sağ ayakta meydana gelen uyuşma eğer devamlı oluyorsa önemli bir hastalığın habercisi olabilir ve gecikmeden tedavi edilmesi gerekir.

Sağ ayak uyuşması nedenleri


Vücut duruş bozukluğu: Ayak uyuşmalarına neden olan en yaygın faktör duruş bozukluklarıdır. Kan dolaşımına engel olacak şekilde, devamlı aynı pozisyonlarda durmak ayak uyuşmasına yol açabilir. Bölgeye kan akışının yavaşlaması ya da tamamen durması ile alakalı olarak ayakta uyuşma sık sık yaşanabilir. Duruş pozisyonunun düzeltilmesi ile uyuşuklukta ortadan kalkabilir.

Şeker hastalığı: Şeker hastalığı vücutta sinirlere zarar veren önemli bir hastalıktır. Özellikle ayak ve ayak parmaklarında uyuşukluk, diyabet hastalarında sık görülür. Kan şekeri kontrol edilemediğinde ciddi anlamda artabilir. Artan kan şekeri sinirlerde hasara neden olur. Oluşan bu hasarın düzeltilme imkanı yoktur. Şeker hastalarında, devamlılığını koruyan uyuşmanın yanı sıra ayaklarda ağrı ve ısı hissedilmeyebilir.

Kan dolaşımı: Düzenli olmayan kan dolaşımı kalp hastalıkları başta olmak üzere daha pek çok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Kan vücudu gerektiği gibi dolaşmadığında ayak ve ellerde uyuşma yaşanır. Eğer kan dolaşımı ile alakalı problem tedavi edilirse uyuşma rahatsızlığı da ortadan kalkar.

Rahat olmayan ayakkabılar: Ayağı rahat ettirmeyen ayakkabılar her iki ayakta birden uyuşmaya yol açabilir. Dar ve topuğu yüksek ayakkabılar ayak tabanına baskı uygulayarak marton nöroması olarak tanımlanan bir duruma sebep olur. Rahatsız ayakkabıların uzun süre giyilmesi ile alakalı gelişen kronik bir durumdur.

Sinir hasarı: Sinirlere uygulanan baskı ayak uyuşmasına neden olan en sık sebepler arasındadır. Özellikle çarpma ya da yaralanma sonucu ortaya çıkar. Yaralanma ayakla alakalı olmasa bile ayakta uyuşmaya neden olabilir.

Sağ Ayak Uyuşması


Örneğin omurilikte disk kayması ayakta uyuşmaya sebep olan bir etkendir.
Alkolizm: Devamlı alkol kullanımı ya da alkol bağımlılığı sinir sistemine ciddi anlamda hasar verebilir ve bu hasar sonucu ayaklar dahil olmak üzere vücudun farklı alanlarında uyuşma yaşanabilir.

Kullanılan ilaçların yan etkileri: Bazı hastalıklar için kullanılan ilaçlar direkt sinir sistemini etkileyerek geçici ya da kalıcı uyuşmaya yol açabilir. Kanser ilaçları, antibiyotikler, kalp ilaçları uyuşmaya yol açabilecek ilaçlara örmek olarak verilebilir.

Tarsal tünel sendromu: Ayak bileğinin arkasında bulunan bir sinirin sıkışması nedeniyle ortaya çıkabilecek bir sendromdur. Bölge oldukça dar olduğundan sıkışmaya meyillidir. Soğuk kompres, dinlenme ve iltihap önleyici tedaviler ile ya da cerrahi ile sorun tedavi edilebilir.

Multipl skleroz: Multipl skleroz hastalığı ayak uyuşması ile alakalı olabilecek hastalıklardan biridir. Bağışıklık sistemi ile alakalı olarak gelişen hastalık nedeniyle ayakta uyuşma oluşabilir. Hasra gün geçtikçe ilerleyerek geri dönüşümü olmayan sıkıntılara yol açar. Uyuşukluk hissi başlangıçta hafif seyrederken zamanla artar.

Geçici istemik atak:
Beyne ulaşan kan akışında bozulma nedeniyle ortaya çıkar. Vücutta anormal belirtiler yaşanır. Bu belirtilerden biri de sağ ya da sol ayakta ya da her iki ayakta uyuşma hissidir. Uyuşma beyin ile alakalıdır.

Sağ ayak uyuşması tedavisi
Ayak uyuşmasını tedavi edebilmek için ilk önce uyuşmanın neden kaynaklandığını tespit etmek gerekir. Aşağıda sıralanan durumlarda mutlaka doktora başvurulmalıdır;
  • Uyuşukluğun neden kaynaklandığı bilinmiyorsa
  • İdrara çıkışta artış varsa, idrar tutmakta güçlü yaşanıyorsa
  • Konuşma güçlüğü, bilinç kaybı ve şaşkınlık gibi şikayetler varsa
  • Boyun, parmak ya da kol ağrısı yaşanıyorsa
  • Kızarıklık mevcutsa
  • Yürürken bacaklarda uyuşma oluşuyorsa
  • Uyuşma bir yaralanma sonrası oluşmuşsa
  • Uyuşma nedeniyle kas spazmı, baş dönmesi gibi şikayetler yaşanıyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Sol Ayakta Uyuşma
Sol ayakta uyuşma, ayak uyuşması bazen sol ayakta görülebilirken bazen sağ ya da her iki ayakta birden de yaşanabilir. Kişi bu uyuşmayı, karıncalanma, iğne batması ya da yanma gibi hislerle tarif eder. Sol ayak uyuşması basit, önemsenmeyecek nedenlerden dolayı oluşabileceği gibi bazı hastalıkların habercisi olarak da ortaya çıkabilir. Sol ayak uyuşmasının yaygın sebeplerinden biri periferal nöropati olarak adlandırılan sinir hasarıdır. Sinirlerde oluşan hasar ya da kan akışında gerçekleşen bir sorun uyuşmaya yol açabilir. Ayakta oluşan ve bir türlü geçmeyen uyuşmalar yürümekte, ayakta durmakta ve araç kullanmakta sıkıntı yaratabilir. Sol ayak uyuşması uzun süredir devam ediyorsa ciddiye alınarak bir nöroloji uzmanına başvurulmalıdır.

Sol ayak uyuşmasının nedenleri

Sinir sıkışması
Sinirlerde iletişimi önleyen duruş bozukluğu ya da herhangi bir hastalık uyuşmaya yol açabilir.
Uzun süre boyunca ayak üzerine oturduktan sonra ayağa kalkıldığında ayağın tamamen uyuştuğu fark edilir. Oturma pozisyonunda bacak, bilek ya da ayaktaki sinirlerde sıkışma gerçekleşir. Bu sıkışma bölgede uyuşukluğa yol açar. Bir süre uyuşukluk devam etse de birkaç dakika sonra kendiliğinden geçer.
Tarsal tünel sendromu ayaklarda çok fazla görülen bir sinir sıkışmasıdır. Ayağın iç kısmında ve tabanında uyuşmayla beraber yanma hissi de yaşanabilir.
Omurgada oluşan fıtıklaşma ya da hasar görmüş diskler, omurilik daralması sinirlere baskı yaparak vücutta uyuşmaya yol açabilir. Bu problemler en çok ayak uyuşmasına yol açar.
Genişlemiş damarlar, kitle, enfeksiyon, skar dokusu ya da yaralanma nedeniyle oluşan hasarlar sinirlerde bölgesel olarak sıkışma ve ayak uyuşmasına yol açabilir.

Oksijen ve besin yetersizliği
Sinirlere yeteri kadar oksijen iletilmiyorsa ve beslenmesi yetersizse sinir sinyalleriyle ilgili olarak bazı sıkıntılar yaşanabilir. Yaşanan sıkıntılarda uyuşma gibi şikayetler gözlemlenir.
Aşırı soğuğa maruz kalma, donma ya da Raynaud sendromu gibi durumlarda kan damarları büzülür. Bu büzülme sonucunda sinirlere işlemeleri için yeterli oksijen ulaşmaz. Sinirler glikoz gibi besinlerden yoksun kalır ve beraberinde ayakta ya da vücudun farklı yerlerinde uyuşma görülür

Sol Ayakta Uyuşma
  • Beyne yeterli oranda oksijen gitmediğinde ya da beyne oksijenin hiç ulaşmadığında vücudun herhangi bir alanında uyuşma fark edilir.
  • Tiyamin ve B12 vitamini gibi bazı vitamin ve minerallerin eksikliği sağ ya da sol ayakta bazen her iki ayakta da uyuşmaya sebep olabilir.
  • Sinir hasarı
  • Sinirlerde meydana gelen hasar ve iltihaplanma bazı hastalıklara yol açar. Bu hastalıkların belirtisi olarak ayak uyuşması yaşanabilir.
  • Yanık ya da radyoterapi tedavisi sinirlere ciddi anlamda zarar verebilir. Bunların haricinde daha farklı cilt problemleri de sinirlere hasar vererek vücut uyuşmasına ya da ayak uyuşmasına yol açabilir.
  • Zona ve Lyme hastalığı gibi enfeksiyon hastalıklarında uyuşukluk görülebilecek belirtilerdendir.
Beyin problemleri
Beyinde gerçekleşen bazı fonksiyon bozuklukları uyuşma gibi belirtiler ile kendini gösterebilir.
  • MS hastalığı uyuşmaya yol açabilen bir beyin hastalığıdır. En önemli belirtisi uyuşma olan MS nedeniyle vücudun ayak dahil farklı alanlarında uyuşma yaşanabilir.
  • Migren, tümör ve felç gibi durumlar beyinde mesaj iletimini engeller ve uyuşma yaşanmasına yol açar.
  • Hızlı ve derin soluk alma, kaygı ve endişe gibi durumlarda yine vücudun tamamında ya da bölgesel olarak ayaklarda uyuşma görülebilir.
  • Troid bezinin az çalışması olarak bilinen hipotiroidi, Lupus hastalığı ve alkolizm sağ, sol ya da her iki ayakta birden uyuşmaya yol açar.
  • Kullanılan bazı antibiyotikler ve ilaçlar sinir sistemini olumsuz etkileyebilir. Bu ilaçların en bilindik yan etkileri uyuşmadır.
Sağ ayak uyuşmasında ne zaman doktora gidilmelidir?
Uyuşma bir yaralanma ya da bilindik bir hastalık nedeniyle oluşmuşsa kişi bu uyuşmanın neden kaynaklandığını kestirebilir. Ancak uyuşma herhangi bir neden olmaksızın yaşanıyorsa ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyecek şekilde gelişiyorsa doktora görünmekte fayda vardır. Örneğin uyuşma, belli aralıklar ile yaşanıyor ve giderek şiddetleniyorsa, bir süre yaşandıktan sonra geçip tekrar oluşuyorsa, uyuşukluğa eşlik eden başka şikayetler varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Sol Ayak Uyuşması
Sol Ayak Uyuşması, genellikle ayağa yeterli miktarda kan gitmemesi veya ayakta bulunan sinirlerin zarar gördüğü durumlarda ortaya çıkar. Sol ayakta ortaya çıkan uyuşmalar, şiddetli ağrılar, yanma veya karıncalanmaya da neden olup kişinin hayatını olumsuz derecede etkileyebilir. Hissedilen uyuşmalar devamlı tekrar ediyorsa bu durum oldukça ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olabilir ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Sol ayak uyuşması kişinin sağlıklı ve iyi bir hayat yaşayabilmesi için ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Önemsenmediği ya da tedavilerin yetersiz kaldığı durumlarda şikayetler artabilir ve uyuşmanın altında yatan hastalığın iyileşme süresi uzayabilir. Uyuşmanın tedavi edilmediği bazı durumlar ise kişide sakatlık, sert duyu kaybı ve yürüyememe gibi birtakım kalıcı hasarlara neden olabilir.

Sol ayak uyuşması nedenleri:
  • Kişinin kan dolaşımının engelleyici bir pozisyonda durması gibi duruş bozuklukları
  • Şeker hastalığı gibi ayak sinirlerine hasar veren rahatsızlıklar
  • Kalp dolaşımını olumsuz etkileyen kalp rahatsızlıkları
  • Yaralanma ve çarpma gibi durumlarda alınan darbeler sonucu sol ayaktaki sinirlere aşırı derecede baskı uygulanması
  • Omurilikte oluşan disk kaymaları
  • Ayağı sıkan ve kişiyi rahatsız eden ayakkabıların tercih edilmesinden dolayı ayakta bulunan sinirlerin hasar görmesi
  • Multipl skleroz hastalığı nedeniyle bağışıklık sisteminin sinirlere zarar vermesi
  • Uç motor sinirlerinde veya duyu sinirlerinin de oluşan birtakım hasarlar
  • Ayak bileğinin arka kısmında yer alan sinirlerin sıkışması
  • Kişinin aşırı alkol kullanması durumunda sinir sisteminin zarar görmesi
  • Kalp, kanser, bazı antibiyotik ilaçlar ve HIV virüsü tedavisinde kullanılan ilaçlar
  • Kırmızı kan hücrelerinin normal seviyelerin altına düşmesi yani B12 eksikliği
  • Kurşun zehirlenmeleri ve osteoporoz gibi durumlar sol ayak uyuşmalarının nedenleri arasında sayılabilir.<
Sol ayak uyuşmalarında doktora gitmeyi gerektiren bazı durumlar:
Sol ayağınızda oluşan sebepsiz uyuşmalar, idrar miktarınızda artma, parmaklarda boyun kısmında veya kolda hissedilen şiddetli ağrı ve kızarıklık durumu, yürüyüş esnasında uyuşmanın atması, kas spazmı ya da baş dönmesi gibi durumlarda kesinlikle doktora gidilmesinde fayda vardır. Ayrıca sol ayakta hissedilen uyuşmalar önemli bir yaralanma durumundan sonra meydana geldiyse ve uyuşukluk durumu ile beraber ayakta güç kaybı ve hareketsizlik söz konusu ise bilinç kaybı, konuşma bozukluğu, görme kaybı, yürümede zorluk yaşanması durumunda ve bacak kol ya da idrarın kontrol edilememesi gibi durumlarda da kesinlikle tıbbi yardım gerektirir.

Sol ayak uyuşması tedavisi:
Ayakta meydana gelen uyuşmalarda hastalar öncelikle vakit kaybetmeden bir nöroloğa muayene olmalıdır. Muayenede ilk olarak uyuşmanın altında yatan nedenler EMG, MR ve kan tahlilleri yapılıp araştırıldıktan ve uyuşmanın nörolojik bir hastalıktan kaynaklandığı düşünülüyorsa hastalığa göre tedavi yöntemi uygulanır. Sol ayakta hissedilen uyuşmalarının nedeni eğer nörolojik bir hastalıktan kaynaklanıyorsa ilaçla tedavi edilebilir. Ancak her kişinin yaşadığı uyuşmaların altında yatan sebeplerin farklı olması nedeniyle sol ayakta oluşan uyuşmanın belirli bir tedavisi olmamaktadır.

Sol ayak uyuşmalarında aynı zamanda düzenli egzersiz uygulamaları ve diyet programları uygulanarak, ayaklara kan dolaşımını hızlandırmak için yapılan bazı masaj yöntemleri ve varis çorabı kullanarak oluşan şikayetler azaltılabilir. Sol ayakta oluşan uyuşmaların nedeni tespit edilip tedavi uygulanmasına rağmen hastanın şikayetlerinin devam etmesi durumunda doktor tarafından hastanın şikayetlerini azaltacak depresyon ve epilepsi rahatsızlıklarının da tedavisinde kullanılabilen bir takım ilaçlar önerilebilir.
Son düzenleyen Safi; 2 Mart 2018 16:53
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
12 Temmuz 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  22.JPG
Gösterim: 512
Boyut:  12.0 KB

Bacak Uyuşması


Bacak uyuşması, özellikle uyuşukluk gelişen bölgeye düzgün kan akışı olmaması ya da sinirlerde oluşan bir hasar nedeniyle gerçekleşir. Enfeksiyon, travma, iltihap ya da daha farklı bazı sorunlar da bacak uyuşmasına neden olabilir. Bacakta gelişen uyuşma çok ciddi bir probleme neden olmamakla birlikte felç ya da bir tümör habercisi de olabilir. Eğer uyuşma birkaç dakikadan daha fazla sürüyorsa ya da uyuşma tekrar ediyorsa her hangi bir hastalığın habercisi olarak ortaya çıkabileceğinden doktora başvurulmalıdır. Bağırsak ve mesane kontrolünde azalma, bilinç bulanıklığı, bacaklarda güç kaybı gibi belirtiler bacak uyuşmasına eşlik ediyorsa yine vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Bacak uyuşması nedenleri

  • Kan akışının zayıf olması, beslenme bozukluğu ve sigara kullanımı gibi faktörler kan dolaşımını olumsuz etkileyebilir. Bu gibi durumlarda bacaklarda, kollarda ve ellerde uyuşma görülebilir. Kan akışı ayrıca, arter ve damar düğümlenmesi, aşırı soğuğa maruz kalma, derin damar trombozu, buerger hastalığı ve preferik arter hastalığında da kan dolaşımı zayıflayabilir.
  • Ortopedik nedenler, Ortopedik anlamda oluşan hasar bacaklarda uyuşmaya yol açabilir. Osteoporoz, bel fıtığı, kan akışını bozacak oturuş pozisyonu, kalça yaralanması, dejeneratif disk hastalığı gibi etkenler bacaklarda uyuşmaya yol açabilir.
  • Sinirlerin zarar görmesi, bacaklarda meydana gelen uyuşukluk bazı durumlarda sinirlerin zarar görmesinden kaynaklanabilir. Diyabetik nöropati, ağır metal zehirlenmeleri, vitamin eksikliği, alkol ve sigara kullanımı, tiroid hastalığı, beslenme bozuklukları ve vitamin eksikliği nedeniyle bacaklar ile beraber vücudun farklı yerlerinde uyuşma gelişebilir.
  • Felç, bacaklarda meydana gelen uyuşukluk aslında duyu kaybı ile alakalıdır. Eğer felç nedeniyle bir uyuşukluk oluşmuşsa his kaybının yanı sıra hareket kısıtlaması da görülür.
  • Ms hastalığı, bacak uyuşması tek bacak ya da her iki bacakta birden görülebilir. Tek bacakta oluşum gösteren uyuşma daha çok bölgesel anlamda bir rahatsızlıktan dolayı oluşur.
Eğer iki bacakta birden uyuşma varsa MS tarzı sistemik hastalıklardan kaynaklanıyor olabilir. MS hastalığı, otoimmün hastalıktır. Bağışıklık sisteminin kendine ait hücrelerine saldırması sonucu oluşur. Dolayısı ile ortaya çıkan hasar vücudun her hangi bir bölgesinde uyuşma ile kendini gösterir. Yaşanan hasar git gide artarak dönüşü olmayan problemler ortaya çıkar. Başlangıçta uyuşma oldukça hafif seyreder ve aralıklarla görülür. Ancak gitgide artarak sürekli hale gelebilir.

Bacak uyuşması tedavisi

Bacak uyuşması kısa sürede geçmiyor, tekrarlıyor ve farklı belirtiler ile birlikte yaşanıyorsa mutlaka tıbbi yardım alınmalıdır. Doktor uyuşmanın neden kaynaklandığını tespit ederek uygulayacağı tedaviyi nedene yönelik gerçekleştirir. Tıbbi tedavi haricinde evde de alınabilecek basit önlemler bacak uyuşmasını tedavi edebilir.
  • Isı uygulaması: Uyuşan bacağın üzerine sıcak uygulamak kas ve sinirleri rahatlatır. Bu durum uyuşukluğun azalmasını sağlar. Sıcak su torbasına sıcak su doldurarak belli aralıklar ile uyuşukluk hissi oluşan bacağa uygulanması faydalı olur.
  • Hareket, Uyuşukluk gelişen bacağı hareket ettirmek kan akışını düzenler. Bacağı hareket ettirmek uyuşukluğun azalmasını sağlar.
  • Masaj: Kan dolaşımını düzenlemek için uyuşukluk gelişen bacağa masaj yapmak faydalı olur.
  • Mineral ve vitamin desteği: Vücutta sodyum, potasyum, kalsiyum gibi mineraller eksik olduğunda bacaklarda uyuşma yaşanabilir. Aynı şekilde B ve B12 vitamini eksikliği nedeniyle de bacaklarda uyuşukluk oluşabilir.
  • Bitkiler: Dolaşım bozukluğunu tedavi edebilecek bitkiler ve otlardan yardım alınarak bacaklarda uyuşma oluşabilir. Ancak bu tarz bitkileri kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.
  • Yastık desteği: Eğer bacaklardaki uyuşukluk disk kayması nedeniyle ortaya çıkmışsa dizlerin altına yumuşak bir yastık koyularak uyuşma önlenebilir.

Sol Bacak Uyuşması


Sol Bacak Uyuşması damar sertliğinin habercisi olabilir. Bacak uyuşması bacakta herhangi bir bölgede kan akışının düzgün sağlanamaması bacaklarda uyuşma karıncalanma hissi verir. Sol bacakta uyuşma vücudun sol tarafında alınan darbe veya travma gibi bir nedenden dolayı bacağa giden kaslardaki damarlardan kaynaklanabilir. Sol bacakta oluşan bir tümör veya sol bacaktaki kaslara gelen felç gibi olaylardan meydana gelmiş olabilir. Bacak uyuşmasının fazla korkulacak bir durum olmadığı düşünülse de altında yatan nedenleri öğrenmek için mutlaka bir hekime başvurulmalıdır.

Bacak uyuşmasının nedenleri: Bacak uyuşmasının birçok nedenleri vardır. Bacaktaki dolaşım sisteminin iyi çalışmaması, bacakta sinir hastalıkları uyuşmaya neden olur. Aşırı sigara tüketen kişilerde damar sertliği, vitamin eksikliği sağlıksız beslenme kan dolaşımının düzenini bozar ve yavaşlatır. Bu durumda damar tıkanıklığına neden olur ve bacaklara giden kan akımı yavaşlar bacaklarda uyuşma meydana gelir.
  • Kalbe giden koroner damarlarda tıkanma başladığında sol bacağa giden damarlarda damar sertliği, bacağa giden damarlarda kan akışının yavaşlaması, yürürken meydana gelen bacak ağrısı, uyuşması en sık görülen belirtilerdir.
  • Bel fıtığında ileri gelen bacak uyuşması %65-70 arasıdır. Bel omurgasındaki disk daralmasıyla meydana gelen fıtıklaşma bacağa ve kalçaya giden sinir köklerine aşırı basınç yapar.
  • Bu durumda baskı yapılan bacakta güç kaybı, uyuşma, bacakta ağrı ve zamanla incelme olur.
  • Kireçlenme omuriliğin çevresindeki kemikler ve bağ dokusunda oluşan kireçlenme omuriliğe basınç oluşturur. Omuriliğe yapılan basınç sonucu tek bacakta veya iki bacakta uyuşma meydana gelir. Yürürken bacaklarda ağrı, uyuşma, karıncalanma, yürüme zorluğu çekilir.
  • Felç geçirme beyin damarlarında tıkanma veya beyin kanamaları sonucu vücudun sağ veya sol bacağına vuran felç sol tarafta ise sol bacağın hissizleşip uyuşmasına hareket zorluğuna neden olur.
  • Vücutda vitamin eksikliği demir, folik asit vitaminlerinin eksikliği bacakta uyuşmalara neden olur. Günümüzün en sık rastlanan MS hastalığı bacaklarda uyuşma ve halsizlik belirtisi verir.
Sol bacak uyuşmasından tedavi:
Bacak uyuşması kısa zamanda geçmemesi ve iyileşmemesi sonucunda bir uzman hekim tarafında tedavi olunmalıdır. Yapılan tetkikler sonucu bacak uyuşmasının altında yatan nedenler bulunarak en uygun tedavi başlatılır.
Damar tıkanıklığı kan dolaşımı sonucu olan uyuşmaya yürüyüş egzersizler verilir. Fizik tedavisi, sıcak su torbasının kullanılması tavsiye edilir ve kas gevşetici ilaçlar verilir. Uyuşan bölgeye masaj uygulan ılır, kasları güçlendirecek kalsiyum, sodyum, potasyum ve B-12 vitaminleri verilir. Aşırı alkol sigara tüketenler kullanımı bırakmalıdır.
Son düzenleyen Safi; 3 Mart 2018 02:34
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
2 Mart 2018       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Ayak Parmağı Uyuşması


Uyuşma, ayak parmaklarında duyu kaybı sebebi ile ortaya çıkan, normal olmayan bir durumdur. Genellikle el parmakları ile yaşanan bu durum, biraz daha nadir görülür. Ama meydana geliş yönü ile el parmakları ve ya diğer uyuşmalar ile benzerlikler gösterir. Çoğunlukla hafif sebepli ortaya çıkan uyuşmalar, çok nadir de olsa ciddi sıkıntılarla oluşabilmektedir.

Ayak parmaklarında ortaya çıkan bir uyuşma, ayaklardaki sinirlere basınç yapılması ve ya ayak parmaklarına gelen kanın az olması nedeni ile ortaya çıkar. Bu iki esas faktörün dışında uyuşma, mikrop, enfeksiyon, inflamasyon, kanser ve ya tümörler sebebi ile de oluşabilir. Ayak parmakları uyuşmalarının çoğunluğu hayatı tehdit edici, ciddi bir nitelikte değildir.

Belirtileri;
Sebep olan etkene bağlı olarak diğer belirtiler yaşanılabilir ve şikayetler artabilir. Mesela, bir ayak parmağı kırığı sebebi ile ayak uyuşması varsa büyük ihtimalle şiddetli ağrı ve şişlik de oluşabilir. Bel sinirlerinde bir sıkışma varsa bile, sadece bir ayak etkilenir, uyuşmaya ilave olarak ağrı yaşanır ve diğer ayak parmakları da etkilenir. Bu yalnızca iki örnektir. Bunların dışında;
  • Endişe
  • Yanma ve iğnelenme hissi
  • Sık sık idrara çıkma
  • Kaşıntı
  • Özellikle yürürken ağrının artması ve karıncalanma
  • Alt bel ağrısı
  • Kas spazmları
  • İsilik ve kabarma
  • Dokunmaya karşı hassas olma
Ciddi belirtiler
Bazı durumlarda, ayak parmağı uyuşması, hemen acil olarak değerlendirilmesi gereken ciddi ya da yaşamı tehdit eden bir durum gösterebilen diğer belirtiler ile de ortaya çıkabilir. Bunlar;
  • Kısa bir süre için bile olsa karışıklık ve ya hafıza kaybı
  • Nefes almada güçlük
  • Yürüme zorluğu
  • Baş dönmesi ve mide bulantısı
  • Mesane ya da bağırsak kontrolünün kaybı
  • Görme kaybı veya görmede farklılıklar
  • Felç
  • Konuşma güçlüğü
  • Sırt ve bel incinmesi sonrasında ayak parmağının uyuşması
  • Güç kaybı
Nedenleri
Ayak parmağı uyuşması genel olarak sinir tahribi ya da, ayak parmaklarına yeterli kan gelmemesi sonucu ortaya çıkar. Bu noktada ayak parmaklarına yetersiz kan gelmesine sebep olan herhangi bir durum, yaralanma ve hastalık uyuşmaya sebep olabilir. Geçici ayak uyuşması, dar ayakkabıların uzun süre ayakta kalması sonucu, ayaklardaki sinirlere yapılan baskı sonucu ortaya çıkar ve ayakkabı çıkarıldığında zaman ortadan kalkar. Ayak parmağı uyuşması daha ciddi olarak ortopedik, dolaşım ve sinir sistemi rahatsızlıkları sonucu ortaya çıkabilir. Genel ayak uyuşması şeker hastalığı gibi, bir hastalığın belirtisi olabileceği gibi, yalnızca bir ayaktaki uyuşma ise nöroma ya da kırık ayak sebebi ile ortaya çıkabilir. Ayak parmağındaki uyuşmalar ilerleyici yönde olabilir. Altta yatan sebebine bağlı olarak da belirtiler değişebilir. Daha ciddi sonuçlara yol açmaması için, tedavi yöntemi aranmalı ve eksiksiz olarak yerine getirilmelidir. Yerine getirilmeyen tedavi kalıcı ve ciddi hasarlara yol açabilir. Bunlar;
  • Ayağın kesilmesi
  • Sakatlık
  • Yürümede kayıp
  • Felç
  • Kalıcı duyu kaybı
  • Hiç geçmeyen ağrı
Her hastalıkta olduğu gibi, ayak parmağı uyuşması da ciddiye alınmalı ve en kısa zamanda bir uzmana gidilmelidir. İlaç tedavisi ile uyuşmalar azalacaktır.

Ayak Baş Parmak Uyuşması


Ayak Baş Parmak Uyuşması, Ayak baş parmaklarında duyu kaybı meydana gelmesi sebebiyle oluşan bir olaydır. Uyuşma el parmaklarında sıkça görülse de, ayak parmaklarında daha ender bir şekilde görülmektedir. Fakat meydana gelme nedenleri genelde birbirine benzer. Ayak parmaklarında bulunan uyuşma sinirlere olan baskıdan veya ayak parmaklarına giden kanın azalmasından sebep meydana gelebilir. Bunların haricinde enfeksiyon, kanser, tümör şeklindeki etkenlerden dolayı meydana gelebilir. Fakat çoğu olaylar hayatı tehdit eden bir duruma gelmez. Uyuşma ile beraber karıncalanma, batma ve yanma şeklinde belirtiler meydana gelebilir. Uyuşmalar duyu kaybı, bacağı hareket ettirememe, hareketle beraber yok olabilir. Kronik uyuşmaların nedeni ise sinirlere olan baskıdan sebep meydana gelir Ayak parmaklarında bulunan uyuşmalar uzun devam ediyor ise, dışkı kontrol edilemiyorsa, felç durumu bulunuyorsa, zihin bulanıklığı meydana geliyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Ayak parmağı uyuşmasının nedenleri: Ayak parmağı uyuşmaları dolaşım, ortopedik ve sinir sistemi hastalıkları son ucun da meydana gelebilir.

Dolaşım ile ilgili nedenler
Ayaklara yeteri miktarda kanın gelmemesi halinde uyuşmalar meydana gelebilir. Bu hastalıklar arasında bazı durumlar etkili olabilir;
  • Arterler ve venlerin akut iltihabı ve pıhtılaşması.
  • Arter ve venlerin karışarak düğümlenmesi.
  • Akciğerde emboli, kalp krizi, inmeyle bacağa giden kan pıhtısı.
  • Frozbit veya yoğun soğuk.
  • Arterlerde kolesterol ve yağ birikimi sebebiyle daralma ve kan akışının sınırlanması.
Ortopedik nedenler
  • Osteoporoz.
  • Kırık ayak.
  • Bel fıtığı oluşması.
  • Dejeneratif disk hastalığı meydana gelmesi.
  • Tarsal tünel sendromu meydana gelmesi.
  • Sinir sıkışması veya sinirlere basınç uygulanması.
Nörolojik nedenler
Sinirlerde hasara veya sinir sıkışmasına neden olabilecek hastalıklar ayak parmaklarında uyuşmaya sebep olabilir. Diyabetik nöropati, alkolizm, kurşun zehirlenmesi, tiroit sorunları, multipl skleroz, inme, tümörler, B12 vitamini eksikliği, ayakta nöroma şeklindeki rahatsızlıklar ve etkenler uyuşma nedeni olabilir.

Ayak parmaklarında meydana gelen uyuşmalar altta yatan sebebine göre değişik komplikasyonların gelişmesine neden olabilir. Bu sebeple nedenler belirlenerek, tedaviye bir an önce başlanmalıdır. Eğer tedavi yapılmaz ise uzuv kaybı, sakatlık, felç, yürüme güçlüğü, kalıcı duyu kaybı ve ağrı gelişimi meydana gelebilir.

Ayak parmaklarındaki uyuşmalar için alınacak tedbirler
Ayaklarda bulunan dolaşımı düzenleyebilmek için masaj yapılmalıdır. Uyuşma olan parmakları hareket ettirilir. Rahat bir yere uzanarak ayakların altına destek koyulur. Boyun ve sırt çevresindeki sertleşme için ilaç tedavisi yapılabilir. Uzun zaman yatmaktan, ayakta durmaktan uzak durulmalıdır. Duruş düzeltilerek, sinirlere olan basınç azaltmaya çalışılır. Oturup kalkarken dikkatli olunur. Sigara alışkanlığı bulunuyorsa, sigara bırakmaya çalışılır. Bu tedbir dolaşım problemlerini azaltmaya yardımcı olabilir. Ayakkabıların sinirlere baskı yapmayacak biçimde rahat olanları tercih edilir. Sürekli bir şekilde yapılan işlere mola verilmelidir. Çalışmalarınızda el, ayak gibi organların pozisyonuna dikkat edilmelidir.

Sağ Ayak Baş Parmak Uyuşması


Sağ ayak baş parmağı uyuşması, ayak parmaklarında duyu kaybı oluşması nedeniyle oluşan bir durumdur. Uyuşma ayak parmaklarında ellere istinaden daha az görülmektedir. Ancak oluşma sebepleri genelde benzerdir. Ayak parmaklarındaki uyuşma sinirlere olan baskıdan yada ayak parmaklarına giden kanın azalmasından dolayı ortaya çıkabilir. Bunların dışında enfeksiyon, kanser, tümör gibi nedenlerle de olabilir. Ancak çoğu vakalar yaşamı tehdit eden boyutlara ulaşmaz. Uyuşma ile birlikte karıncalanma, batma ve yanma gibi belirtilerde olabilir.uyuşmalar duyu kaybı, bacağı hareket ettirememe, hareketlerle birlikte yok olabilir. Kronik ayak parmağı uyuşması sebebi sinirlere olan baskıdan dolayı oluşur. Sağ ayak parmağındaki uyuşmalar uzun sürüyor ise dışkıyı kontrol edemiyorsanız, felç durumu var ise hemen doktora gidilmelidir.

Sağ ayak baş parmağı uyuşmasının nedenleri;

Dolaşım ile ilgili nedenler;
  • Arter ve venlerin akut iltihabı ve pıhtılaşması
  • Arter ve venlerin karışarak düğümlenme
  • Akciğerde emboli,kalp krizi,inme ile giden bacağa kan pıhtısı,
  • Frozbit yada aşırı soğuk,
  • Arterlerde kolestrol ve yağ birikmesi nedeniyle damarlarda daralma ve kan akışının sınırlanması,
Ortopedik sebepler;
  • Kırık ayak
  • Bel fıtığı,
  • Sinir sıkışması yada sinirlere basınç uygulanması,
Nörolojik sebepler;
  • Sinirlerde hasara veya sinir sıkışmasına sebep olacak hastalıklar sağ ayak baş parmağında uyuşmaya neden olabilmektedir.
  • Diyabetik gibi bir rahatsızlıkta görülebilmektedir. B12 vitamin ekliğinde görülebilmektedir. Sağ ayak baş parmağında oluşan uyuşmayı önlemek için masaj yapılabilir, uyuşma olan parmakları hareket ettirebilirsiniz. Rahat bir yere uzanıp ayaklarınızın altına alacağınız ve ayakları yükseklik kazandırarak rahatlatabileceğiniz durumlarda kan dolaşımı dengeleneceğinden süreklilik arzettiğinde uyuşmalar zamanla geçecektir.
  • Uzun süre yatmak ayakta durmak yada sandalye üzerinde oturmaktan kaçınmalısınız. Ayakkabılarınızı sinirlere baskı yapmayacak şekilde rahat olanlardan tercih etmeniz faydanıza olacaktır. Böylelikle sağ ayak baş parmağı uyuşmasını uzun vadede iyileştirebilir ve tekrarlamaması için söylediklerimizi uygulamanız yeterli olacaktır.

Sol Ayak Baş Parmak Uyuşması


Elde uyuşmalara çok sık rastlanırken ayak parmağında uyuşmalara bu kadar sık rastlanmaz. Sol ayak parmağında uyuşma oldukça nadir görülen bir durumdur. Sol ayak parmağında uyuşma hissediyorsanız ve bu uyuşma kronik bir hal aldıysa ihmal etmeden uzman doktorlar tarafından uyuşmanın nedeni araştırılmalıdır. Ayak parmaklarında görülen uyuşmanın çeşitli nedenleri olabilir. Bunların yanı sıra ayal parmağında uyuşma ile başka belirtilerde varise kişide sistemik bir rahatsızlık belirtisi olabilir.

Ayak Parmaklarında Uyuşma Sebepleri
  • Dolaşım sistemindeki bozukluktan kaynaklanan kan gidişatının düzensiz olması ayak parmaklarında uyuşmaya yol açabilir.
  • Ayağa alınan darbeden dolayı yumuşak dokunun ve sinirlerin hasar görmesi uyuşmaya neden olacaktır.
  • Ayak bileğinde yada ayakta, parmaklarında oluşan bir inflamasyon belirtisi.
  • Psikolojik rahatsızlıkları olan kişilerde özellikle geceleri uyuşma görülür.
  • Kişide görülen sistemik bir hastalıktan dolayı tümör ya da kanser belirtisi ayakta uyuşmaya sebep olabilir.
Sol ayak parmağında uyuşma görülen kişilerde uyuşukluğun yanı sıra başka belirtilerde varsa, hastalığın ciddiyeti ve verdiği rahatsızlıklar o zaman anlaşılacaktır.

Ayak Parmaklarındaki Uyuşmanın Diğer Belirtileri
  • Bilinç kaybı
  • İğne batması
  • Parmaklarda oluşan güç kaybı
  • İstem dışı defekasyon ve idrar kaçırma
  • Parmaklarda oluşan hissizleşme ve hissetmeme
  • Ayak ve el parmaklarında titreme
  • Oturup kalkarken bacaklarda ağrı ve zorlanma
Sol ayak baş parmağın uyuşmasının yanı sıra bu belirtilerde var ise hastalığın nedeni ciddi nedenlerden kaynaklıdır. Bu belirtiler kişide bulunuyor ise durum sistemik olabilir. Hastanın en kısa sürede doktora başvurup gerekli test ve araştırmalar yapılarak tedavi sürecinin başlaması gerekir.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Mart 2018       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Kafa Derisinde Uyuşma

Ad:  77.JPG
Gösterim: 458
Boyut:  15.3 KB

Kafa derisinde uyuşma, Kafa derisinde uyuşma ve karıncalanma gibi şikayetlerin bir çok sebebi bulunabilir. Bu gibi şikayetler çok kişide görülürken, bu durum bazı insanlar tarafından pek ciddiye alınmaz, bazı kişiler tarafından sebebi nedir ve neden kaynaklandığının araştırılması için üzerinde durulan bir durumdur. Bazı insanlar kafada derisinde bulunan uyuşmanın sebeplerinin beyin kanaması ile alakalı bir problem olduğunu düşünerek; paniğe kapılarak hareket ederler.

Kafa derisinde bulunan uyuşmanın nedeni
Kafada derisinde bulunan uyuşmanın en büyük sebeplerinden biri psikolojik olarak meydana gelmesidir. Psikolojik anlamda bulunan sıkıntılardan dolayı kafa bölgesinde uyuşma sinirsel durum olarak ortaya çıktığı bilinmektedir.

Duygusal anlamda sinirlilik ile oluşan uyuşmalar omurilikten çıkan sinirlerin köklerinde sinir sistemini etkilediği için deride uyuşma gibi problemlere sebep olur. Şiddetli olan uyuşmalar da bunun yanı sıra vücudun belirli bölgelerinde de uyuşma hissediliyor ise hastanın sinir duyusunda algıladığı alanlarda uyuşma problemi olduğu gözlenir. Polinöropati gibi sinirlerin tümünü tutan uyuşmalara neden olan hastalıkların ortaya çıkması sonucunda da kafa kısmında uyuşmalar gözlenebilir. Böyle durumlarda sürekli olan uyuşma sonucunda gerekli muayene yapılması oldukça önemlidir.

Kafa derisindeki uyuşmanın belirtileri
Kafada derisinde bulunan uyuşma sırasında beyinde kan damarlarında pıhtılaşma meydana gelir ve damarlarının tıkanmasından dolayı beyinin oksijensiz kalması ile kafa bölgesinde uyuşmalara sebep olur. Kafada bulunan uyuşma hissinin yanında, mide bulantısı, konuşma bozukluğu, yüzde kızarıklık, çarpıntı durumu, zihinsel kayıplar, unutkanlık gibi durumlarda görülen uyuşma ise beyin kanaması gibi durumlara neden olacağı düşünülmelidir.

Böyle durumlarda vakit kaybedilmeden kişinin doktor muayenesi yaptırması oldukça önemlidir. Kafada derisinde bulunan uyuşma sebebi ile kişi de ciddi şekilde bozukluklar meydana gelebilir. Bu uyuşmanın bazı hastalıklara sebep olduğu bilinmektedir.

Kafa derisinde uyuşmanın etkileri
Kafada derisinde bulunan uyuşmanın etkileri arasında karıncalanma gözlenirken; saç derisinde ve başın arka kısmında meydana gelmektedir. Bu uyuşmanın oluşması beyinde elektriklenme veya uyuşma olarak ortaya çıkarken; beyinle ilgili olmayabilir. Bunun gibi problemler oluştuğu zaman saç derisi ile alakalı hastalıklarda meydana gelmiş olabilir. Kafada derisinde bulunan uyuşma ve karıncalanma gibi durumları ortadan kaldırmak için gerekli muayenelerinin yapılması önemlidir. Bazı durumlarda kafanın arka kısmında oluşan kasların hareketlerinden dolayı sinirlerinin etkilenmesi ile bu bölümlerde uyuşmalar meydana gelebilir. Bu uyuşmanın sonucunda stres ve stres dolayısı ile oluştuğundan dolayı bu bölgelerde tepkime sonucu uyuşma gibi belirtiler olduğu gözlenmiştir. Ayrıca şeker hastalığı sebebiyle vücudun belli bölgelerinde uyuşmalar gözlenirken; kafa bölgesinde de uyuşmaya neden olduğu bilinmektedir.
Kafada derisinde bulunan uyuşmanın teşhisi

Vücutta bulunan uyuşmanın sinir ezilmesi ile ilgili durumlarda meydana geldiği ve vücudun belirli bölgelerinde uyuşma ile beraber şiddetli ağrı ve güç kaybı gibi problemler meydana getirdiği bilinmektedir. Özellikle de uyuşmanın nörolojik muayenesi sonrasında yapılacak emar ve EMG incelemeleri ile asıl sebebinin belirlenmesi gerekir. Uyuşmanın sebebi olan başka bir hastalık varsa onun tedavi edilmesi ile kafada derisinde olan uyuşmanın giderilmesi sağlanır.Böyle durumlar ihmale sebep olmadan kontrol edilerek altta yatan nedenin belirlenmesi gerekir.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Mart 2018       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Yüzün Sol Tarafında Uyuşma


Yüzün sol tarafından uyuşma, insanlarda çok sık karşılaşılan bir durumdur. Yüzde oluşan uyuşma problemlerinin birçok nedeni vardır. Bu nedenle kişilerde gerekli olan muayeneler yapılmadan herhangi bir neden belirlemek mümkün değildir. Fakat asıl önemli olan bu uyuşmaların ihmal edilmemesidir. Çünkü bu tür uyuşmalar birçok zaman daha büyük problemlerin belirtisi olarak ortaya çıkar ve daha sonradan hızlı bir şekilde artarak sorunlara neden olur. Yüzde oluşan uyuşma aslında sol tarafta ya da sağ tarafta fark etmeden aynı nedenle ortaya çıkar. Bu nedenle sol tarafın ya da sağ tarafın pek bir farkı yoktur. Birçok sorunda olduğu gibi yüzün sol kısmındaki uyuşma içinde erken teşhis, sizleri çok zor durumlardan kurtaracaktır. Yüzün sol tarafındaki uyuşmayla birlikte daha farklı belirtilerde meydana gelebilir. Özellikle karıncalanma ya da hissizlik durumlarıyla çok sık karşılaşılır. Yapılan araştırmalara göre bu sorun genelikle ergenlik dönemi yaşlarını geçmiş olan gençlerde ve yetişkinlerde görülmektedir. Eğer bu duruma müdahale edilmezse başta felç olmak üzere daha farklı sorunlar karşınıza çıkabilir. Bunun yanı sıra günümüzde bilinen bazı hastalıklarda yüzün sol kısmında uyuşmalara neden olur. Bu hastalıklardan biri Bell Paralizisi olarak bilinen bir hastalıktır. Bu hastalık ABD'de bir yıl içerisinde 5000 kişide görülmüştür. Bu oran aslında oldukça yüksektir. Yani hastalığın görülme riski bu orana göre çok fazladır.

Yüzün sol tarafında uyuşma neden kaynaklanır?

Yüzün son tarafında oluşan uyuşmanın en basit nedenlerinden bir kişinin sürekli olarak sol tarafında yatması ve bu nedenle yüzünün sol bölgesinde dolaşıma bağı olarak uyuşmanın meydana gelmesidir.
  • Fakat eğer sorun bu nedenden kaynaklanıyorsa bir sonraki uyuyuşunuza kadar tekrar etmez ve yaklaşık 5 dakika içerisinde ortadan kalkar.
  • İnsanlarda sadece yüz bölgesinde değil, tüm vücutta görülen sinir sıkışmaları uyuşukluğa neden olur. Bu durum yüzün sol tarafı içinde geçerlidir. Yani yüzün sol tarafında uyuşma sorunu, boyun bölgesinde sıkışan sinirlerden kaynaklanabilir. Bu durumun tedavisi yapılmadığı zaman çok ciddi problemler ortaya çıkabilir.
  • Yüzün sol tarafında uyuşma sorunu en çok yüz felci sorunlarında görülmektedir. Çünkü insanlarda görülen yüz felci problemi genelikle tek bir tarafta ortaya çıkar. Yüz felci, birçok zaman tedavi edilir. Bu nedenle uyuşukluk sorunları da ortadan kalkar.
  • Bu durumla bazen çocuklarda da karşılaşılmaktadır. Çocuklarda görülen yüzün sol tarafında uyuşma, en çok vitamin eksikliği nedeniyle oluşmaktadır.
  • Bu durumun bir diğer nedeni ise insanlarda meydana gelen psikolojik sorunlardır. Bu sorunlar daha çok stres, migren, panik atak, depresyon ve diğer rahatsızlıklar yüzün sol tarafında uyuşmaya neden olabilir.
Tıbbi olarak vücudun birçok yerinde olduğu gibi yüzün sol tarafında uyuşma sorununun teşhisi oldukça zordur. Bunun için uzman doktorların bazı testleri yapması ve bu testler sonrasında sorunun ortaya çıkarılması gerekir. Eğer sizlerde yüzün sol tarafında uyuşma problemi yaşıyorsanız net bir bilgi almak için doktorunuza gidin. Eğer yüzün sol tarafında uyuşmayla birlikte kişide yorgunluk, aşırı güçsüzlük ya da başka bir bölgede uyuşma görülüyorsa durum çok daha ciddi olabilir. Bunun için zaman kaybetmemelisiniz.

Yüzün Sağ Tarafında Uyuşma


Yüzün Sağ Tarafında Uyuşma; doğru olmayan bir duruş, sinir sıkışması gibi basit bir sebepten de kaynaklanabilir. Yüz felci ve nöropati gibi daha ciddi problemlerle de oluşabilir. Uyurken alınan normal olmayan pozisyonlar ya da başla yapılan aktivitelerde yanlış hareketler sinirlerde baskıya ve iltihap oluşmasına sebep olabilir. Bu durumlardaki uyuşma uzun süreli bir uyuşma değildir. Yüzün sağ kısmında oluşan uyuşukluk ve güçsüzlük yüzdeki sinirlerin zayıflamasının neticesidir. Bilgisayarda çalışırken ve ya okurken, başın uzun süre anormal bir pozisyonda kalması sonucunda ağrı meydana gelebilir. Tuhaf şekillerde uyumak da aynı belirtilere sebebiyet verebilir.

Sinir Sıkışması; Yüz sinirleri bütün yüzde hissetmeyi sağlamak için üç bölüme ayrılır. Sinir dalları, yaralanmadan, hasar görmeden ya da tahrişten ötürü sıkışabilir. Bu durum genellikle zamanla ve dinlenmeyle kendi kendine geçer. Sinir sıkışmasına doğru orantılı olarak yüzün sağ tarafında ve ya belirli bir bölgesinde meydana gelen uyuşukluk ve karıncalanmadır. Sinir sıkışması, şiddetli bir ağrıya neden olabilir.

Nöropati; Yüzdeki, boyundaki ve ya baştaki sinirlerin zarar görmesi, yüzün sağ tarafında karıncalanmaya ve ya uyuşmaya sebep olur. Şeker hastalığı, nöropatinin en yaygın nedenlerinden birisidir ve felç için ciddi bir risk faktörüdür. Yüzde uyuşma hisseden şeker hastaları acil olarak tıbbi yardıma başvurmalıdırlar.
Yüzde uyuşma, yanma, iğnelenme ve ya karıncalanma hissi, nöropatiden kaynaklanmakta olabilir.

Hafif Felç; Felç, beynin bir kısmına kanın gitmemesi durumunda ortaya çıkar. Bu durum vücudun ya da yüzün sağ tarafında güçsüzlüğe ya da felç durumuna neden olabilir. Felç oldukça ciddi bir durumdur ve hemen tıbbi müdahale gerektirir. Bazı felç çeşitleri beyin kanamasına sebep olur, hayati tehlikesi bulunmaktadır ve acil ameliyata ihtiyaç duyulabilir. Birçok insan, vücudunun veya yüzünün bir kısmında uyuşma ve hissizlik hisseder. Felç belirtileri hafif karıncalanma olarak baş gösterir ve daha sonra hızlı bir şekilde ilerleyip, vücudun bir tarafında tamamen felce sebep olur. Felçte yüz sarkması sıkça rastlanan bir durumdur. Beynin hangi kısmının etkilendiğiyle alakalı olarak, konuşma güçlüğü ve insanlarla, eşyaları tanıma yeteneği zayıflayabilir. Bazı insanlar yürüme yeteneklerini dahi kaybedebilirler.

Tıp eğitimi almamış bir insan için belirtilerin nedenlerini tam doğru bir şekilde belirlemek çok zordur. Doktorlar bile yüz uyuşmasının nedenleri konusunda kesin karar veremeyebilir ve ilave olarak özel testler yapmaları gerekebilir. Yüzün sağ tarafının uyuşmasıyla birlikte, vücudun bir tarafında güçsüzlük ya da uyuşma hissedildiği zaman bir uzmana başvurulmalıdır.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Mart 2018       Mesaj #7
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  66.JPG
Gösterim: 500
Boyut:  25.5 KB

Başın Sağ Tarafında Uyuşma


Başın Sağ Tarafında Uyuşma, Başta uyuşmaya genellikle beyindeki sinirlerin ve omurilikteki duyusal sinirlerin aldığı basınç, ağır hasar ve fiziksel etkenler neden olur. Kafaya alınan darbelerden, hasardan dolayı başta uyuşma ve karıncalanmalar görülür. Başta uyuşma fiziksel etkenlerin dışında psikolojik nedenlerden dolayı da görülebilmektedir. Depresyon, sinir, aşırı stres, endişe gibi rahatsızlıklar kafa tasında, beyinde uyuşukluk hissedilmesine neden olur.

Başın sağ tarafında uyuşma nedeni: Başta hissedilen uyuşmalar beyin kanaması gibi ciddi nedenlerden dolayı veya geçici bir nedenden dolayı olabilmektedir.

Başa alınan darbeler: Kafaya sert bir cisimle vurulması, kaza sonucu kafanın çarpılması ve şiddetli darbe alınması sonucu kafada uyuşma görülür. Alınan darbeler sonucu beyin kanaması tehdidiyle karşı karşıya gelinebilinir. Uyuşukluk kısa zamanda geçmediyse vakit geçirilmeden bir doktora gidilip gösterilmelidir. Başta bulunan tümörler başın sağ tarafına aşırı şekilde basınç yapar ve uyuşmaya ağrıya neden olabilir.

Şeker hastalığı. Şeker hastalığı vücudun birçok bölgesini etkilediği gibi sinirlerde etkilemektedir. Şeker hastalığında etkilenen sinirlerin çoğu duyusal sinirler olduğu için başta uyuşmalara neden olur.

Psikolojik nedenler: Aşırı stresli kişilerin kafasında uyuşukluk ve karıncalanmalar görüldüğü, sinir, depresyon geçiren kişilerden kafasında aşırı uyuşma saç diplerinde karıncalanmalar başının belirli bölgelerinde yanmalar gibi hisler görülür.

Stresli ortamda çalışanların sık sık başımın sağ tarafı uyuştu gibi sözler sarf ederler. Bunun nedeni ise o ortamda gerildiğinden sinirsel olarak başın belirli bölgesinde bulunan bir damarda kanın pıhtılaşmasına neden olur. Bu durumda damar tıkanıklığı meydana gelir ve beyne oksijen az gider ve başta uyuşma karıncalanma meydana gelir.

Beyin kanamasının verdiği uyuşukluk: Beyin damarlarından oluşan bir tıkanıklık beyne oksijen gitmesini engeller ve beyin kanamasına neden olabilir. Fiziksel nedenlerden dolayı kafa tasında uyuşma, mide bulantısı, kusma konuşmaktan zorlanmalar gibi belirtiler varsa beyin kanamasından şüphelenilir. Baştaki uyuşma uzun bir müddet devam edip geçmiyor ise hayati önem taşıyan bir rahatsızlık sonucu olabilir bu durumda mutlaka ihmal edilmemeli bir uzman doktora gidilmelidir.

Başın sağ tarafında uyuşma tedavisi: Hasta bir nöroloji uzman doktora gidip muayene olması sonucu yapılan incelenmelere göre tedavi yapılır. Hastanın şikayeti dinlendikten sonra MR, EMG ve kan tahlilleri yapılır. Başta oluşan uyuşmanın nedenlerine göre ciddi bir durum yoksa ilaç tedavisi yapılır. Beyin kanaması gibi ciddi bir durum yoksa çoğunlukla psikolojik olduğu kanısına varılır. Bu durumda sakinleştirici ilaçlar verilir.

Başın Sol Tarafında Uyuşma


Başın Sol Tarafında Uyuşma, Başta uyuşma problemi, genel olarak kafaya alınan darbelerden dolayı oluşur. Kaza, darbe ve hasar gibi fiziksel faktörlerden ötürü, başta uyuşma ve karıncalanma şikayetleri görülebilmektedir. Başta hissedilen karıncalanma ve uyuşukluk hissi, fiziksel faktörler dışında psikolojik etkenler sonucu olarak da görülebilmektedir. Aşırı derecede stres, kaygı ve sinir gibi oldukça yoğun yaşanan duygular, başta uyuşukluk hissedilmesine sebep olabilir.

Nedenleri
Başın sağ ve sol tarafında yaşanan uyuşmaların nedenleri, neredeyse aynıdır. Yaşanan uyuşukluk beyin kanaması gibi hayati rahatsızlıklardan ötürü oluşabildiği gibi, daha basit sebeplerden dolayı da oluşabilmektedir.

Kaza, Darbe ya da Hasar: Fiziksel etkenlerin sonucunda vücutta bir takım belirtilerle kendini ortaya koyar. Kafanın sert bir yere çarpılması ve ya bir kaza sonucunda, başa ağır darbelerin alınması, başta uyuşukluğun sebebi olabilir. Eğer uyuşukluk geçmiyorsa ve uzun süredir devam ediyorsa, beyin kanamasından şüphe edilebilir.

Psikolojik Sebepler: Fazla stres, kaygı ve ya sinir gibi duygular, başta uyuşukluk ve sürekli karıncalanma hissine yol açabilmektedir.

Özellikle aşırı stresli ortamda yaşayan kişilerde, bundan ötürü uyuşma sorununa sık sık rastlanır.

Beyin Kanaması: Psikolojik ve ya fiziksel etkenlerin sonucu olarak, beyindeki damarlarda tıkanma problemi yaşanabilir. Damarlarda oluşan tıkanıklık halinde, beynin yeterli oksijeni alamaması, beyin kanaması rahatsızlığının yaşanmasına sebebiyet verir. Uyuşukluk her zaman beyin kanamasına işaret etmese de, kimi zaman beyin kanamasından oluşabilmektedir. Uyuşma hissi ile beraber mide bulanması, kusma ve konuşmada güçlük sorunları yaşanıyorsa, beyin kanaması rahatsızlığından şüphelenilir. Bu durumda hiç zaman kaybetmeden, uzmana başvurulmalıdır. Baş ve kafada uyuşukluk sorunu için kesinlikle bir nöroloji uzmanına başvurulmalıdır.

Tedavisi; Başın sol tarafında yaşanan uyuşma için genellikle ilaç tedavisi uygulanır. Sinirsel bir uyuşma da söz konusu olabileceği için, bazen nörolojik ilaçlarda kullanılabilir. İlaçlar rahatlatarak uyuşmayı azaltacaktır.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Mart 2018       Mesaj #8
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Çene Uyuşması


Çene uyuşması, çeşitli rahatsızlıkların habercisi olabileceğinden dikkate alınmalıdır. Bu belirtiler felç veya beyin kanaması gibi ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. en ufak bir kan damarının tıkanması geniş bir alanda etki yapabilir. Bu durumda hastanın yüzünde özellikle çenesinde aniden uyuşma hissedebilir.

Nedenleri
Çene Eklemi (Temporomandibüler) İşlev Bozukluğu: Çene eklemi yani temporomandibüler alt çeneyi kafa tasına bağlayan eklemdir. Üst çenenin sabit kalmasını ve alt çenenin hareket etmesini sağlar. Bu eklemdeki herhangi bir hasar çene eklemi hasarına neden olur. Bu nedenle çene kasında yaşanan spazmlar sonucu çenede uyuşmalar meydana gelir. Uyuşma sonucu boyun ağrısı, diş ağrısı, ağzı açmada zorlanma görülür.
Çene eklemi işlev bozukluğu yaygın olarak üç durum altında incelenir. Bunlar diş sıkması, diş kapanış bozukluğu, vücut duruşu düzgün olmayan görülen eklem kasılmasıdır.

Çene Kanseri: Kanserli hücreler üst veya alt çenede oluşmaya başlayarak bütün vücuda yayılabilir. Çene uyuşmasının yanı sıra çene ağrılar çene kanserinin belirtileridir. Sigara içen ve sakız çiğneyen kişilerde görülme olasılığı daha yüksektir.

Tetanoz: Bakteriyel bir enfeksiyon olan tetanoz sonucu çene kaslarında acı verici spazmlar oluşur.
Bu spazmlar çene uyuşmasına neden olabilir. Çene uyuşmasından sonraki evre ise çene kitlenmesidir.

Kalp Krizi: Aniden ortaya çıkan şiddetli bir çene ağrısının arkasından uyuşma kendini belli eder. Genellikle çenenin sol kısmında hissedilir. Kalbin kriz belirtileri olarak sinyal gönderdiği yerler sol kol ve çenedir.

Çene Çıkması veya Kırılması: Çene doğrultusunun aniden değişmesi ve çeneyi hareket ettirmede yaşanan zorlanma sonucu uyuşmalar meydana gelir. Uyuşma sonucu çene doğrultusunu tamamen kaybeder.

Tedavisi
Çene uyuşması tedavisine başlanmadan önce, uyuşmanın hani işlevsel bozukluktan kaynaklandığının bilinmesi gerekir. İşlevsel bozukluğun şiddet sıralamasına göre birbirinden farklı tedavi yöntemleri vardır. İlk olarak kişi sosyal hayatta birkaç noktaya dikkat ederek anlık yaşadığı çene uyuşmasını önleyebilir. Örneğin kişinin geniş esnemek, uzun süre sakız çiğnemek, dişleri sıkmak ve gıcırdatmak gibi alışkanlıkları varsa bırakması gerekir. Diğer aşamada ağrı kesiciler kullanılarak çenede oluşan uyuşmalar önlenebilir. Son aşama olarak cerrahi müdahale vardır. Diğer tüm tedavi yöntemleri denendiği halde sonuç alınamazsa, çenedeki kemik, kıkırdak ve yumuşak dokular zarar görmüşse ameliyat gerekebilir.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Mart 2018       Mesaj #9
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Diz Uyuşması


Diz uyuşması, insanlarda çok sık karşılaşılan bir durumdur. Daha çok önceki zamanlara omurgalarından ya da diğer bölgelerinden ciddi ameliyatlar geçiren kişilerde görülmektedir. Diz uyuşmasının çok fazla nedeni vardır. Bu nedenle kişilerde sorun haline gelen diz uyuşmaları için detaylı bir muayene şarttır. Diz uyuşması, genel olarak bacak bölgesinin altı ve diz kapağı bölgelerinde görülen uyuşmalardır. Aslında diz uyuşmasının ciddiyetini anlamak için meydana gelen uyuşmanın sadece diz bölgesinde mi yoksa diz bölgesi ve alt kısımlarında mı görüldüğüne bakılmalıdır. Eğer diz uyuşması kişilerde diz ve altı olarak görülüyorsa bu durumda sorun daha ciddi olabilir. Bunun yanı sıra diz uyuşması her iki bacakta da karşılaşılabilir. Diz uyuşması her iki bacakta görüldüğünde bu sorunun büyük olasılıkla sinir bozukluklarından kaynaklandığı şüphesi duyulur. Normalde insanlarda bel ve alt kısımlarında kan daha fazla bulunur. Kişinin sürekli ayakta olmasına bağlı oluşan bu durum tam tersine sürekli yatış pozisyonunda olan insanlarda karşılaşılabilir. Çünkü bu kişilerde diz bölgesine daha az kan gider ve bu durum hem uyuşukluk hem de karıncalanma problemlerine neden olmaktadır. Bunların yanı sıra daha birçok farklı nedenlerden dolayı diz uyuşması ortaya çıkabilir. Fakat bilmelisiniz ki diz uyuşması, beraberinde çok ciddi komplikasyonlar gösteriyorsa ya da iki günden fazla sürüyorsa kişinin zaman kaybetmeden uzman bir doktora giderek sorunun çözümünü sağlaması gerekir.

Diz uyuşması durumunda kişilerde genellikle hissizlik problemleri meydana geldiği için insanlar felç korkusuna kapılmaktadır. Aslında bu gibi korkuların olmaması gerekmektedir. Çünkü her uyuşma sorunu felç belirtisi değildir. Kişilerde diz bölgesi her ne kadar uyuşsa bile hareket eder. Fakat felç olan insanlarda dizin hareket ettirilmesi mümkün değildir.

Bu şekilde iki sorunu birbirinden ayırt edebilirsiniz.
Diz uyuşması, beraberinde ne gibi etkiler gösterir?
  • Bu problemde kişinin uyuşma görüldüğü bölgesinde karıncalanma sorunları da görülür. Karıncalanma, kişilerde sanki bölgenin üzerine oturulmuş gibi etkiler gösterir. Görülen karıncalanma sorunu sık sık etki gösterdiği gibi sürekli de olabilir.
  • Diz uyuşmasıyla birlikte bazı insanlarda yanma problemi de görülebilmektedir. Bu problem daha çok sinirlerden kaynaklanır.
  • Sinirlerden kaynaklanan uyuşukluk sorunlarında ayrıca ağrı belirtisi de ortaya çıkar. Eğer şiddetli ağrılarınız varsa ya da bu bölgeyle ilişkisi olduğunu düşündüğünüz başka yerleriniz ağrıyorsa hemen doktora gitmelisiniz.
  • Bunların yanı sıra ayrıca kişide; İğnelenme hissi, spazmlar, aşırı kaşıntı, sık sık idrara çıkma, dokunma hassasiyeti, bel ağrısı ve kaygı hissi oluşabilir.
Diz uyuşması, en çok ileri yaştaki insanlarda meydana gelmektedir. Çünkü bu kişilerin diz bölgeleri gençlere göre daha fazla zedelenmiş ve yorulmuştur.

Diz uyuşmasının nedenleri:
  • Bu problemin en büyük nedeni kişilerde görülen zayıf kan dolaşımıdır.
  • Ortopedik nedenler, diz uyuşmasında çok büyük rol oynar. Özellikle bacağa ya da bele alınan kas darbeleri önemli etkiler yapar.
  • Sinirlerin sıkışması, zarar görmesi ya da darbe alması diz uyuşmasına neden olabilir.
  • Aşırı alkol ve sigara, vitamin eksikliği, ağır metale maruz kalma gibi basit nedenler bile diz uyuşması yapabilir.
  • Dikkatsiz beslenme (özellikle çocuklarda) diz uyuşmasına neden olabilir.
  • Son olarak aşırı soğuğa ya da sıcağa maruz kalma durumunda bu problem oluşabilir.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Mart 2018       Mesaj #10
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Sol Tarafta Uyuşma


Sol tarafta uyuşma, genellikle kollarda, basende ve ayaklarda meydana gelmektedir. Uyuşma vücudun herhangi bir bölgesindeki sinirlerin üzerine uzun süreli baskıdan ve o bölgedeki hücrelerin beslenememesi (kan dolaşımı zayıflaması) sonucu oluşan karıncalanma ve iğne batma hissidir. Vücuttaki tek taraflı uyuşmalar genelde çok yatmaktan ve uzun süreli oturmaktan kaynaklı olsa da bunun altında yatan sağlık sorunları gözardı edilmemelidir.

Sol tarafta uyuşma nedenleri
  • Vitamin eksikliği
  • Aşırı alkol kullanmak
  • Şeker hastalığı
  • Romatizmal rahatsızlıklar
Eğer uyuşma daha çok ayak ve ellerde oluyorsa bunun başlıca sebebi şeker hastalığıdır. Ellerdeki uyuşma daha çok çalışmayla orantılıdır. Örgü, bilgisayar klavyesi, bulaşık ve uzun süreli kuvvet gerektiren işlerde ağrı ve uyuşma kaçınılmaz olur, buna sebep parmak sinirlerinin bilekte sıkışması olayıdır. Ellerimizi dinlendirerek bu olaya engel olmamız mümkün olmakla beraber bu uyuşmanın sebebi boyun fıtığı kaynaklı da olabilir. Boyun fıtığı bağlantılı durumlarda uyuşukluk dirseklere kadar ilerlemektedir, sürekliliği durumunda mutlaka doktor yardımı gereklidir.

Tabi en önemlisi sol koldaki uyuşma kalp krizi habercisi de olabilir.

Ayaklardaki uyuşma, uzun süreli ayakta durma, uzun süreli oturma, kemik kırıklarındaki kas sıkışması ve ortopedik rahatsızlıklar gibi birçok sebeplere bağlıdır. Özellikle ayak uyuşmaları ortopedik sebepler ve kan dolaşımı bozukluğundan kaynaklı olması sebebi ile kesinlikle göz ardı edilmemelidir. Mümkün olduğu kadar ayakkabı seçimi ortopedik olmalı, oturma şekli ve süresi kontrolümüz altında olmalıdır.

Sol taraftaki uyuşma da genel bir dağılım varsa bunda en büyük faktör vitamin eksikliği ( özellikle B vitamini) ve aşırı sigara ve alkol tüketimidir. Aşırı alkol tüketimi sinir hasarlarına yol açar buda uyuşukluk ve ilerleyen evrelerde his kaybına neden olabilir.

Sol tarafta uyuşma tedavisi
  • Alkolden uzak durulmalı
  • Vitamin desteği alınmalı (B, B12, Kalsiyum)
  • Yatak istirahati (travma ve yaralanma) varsa
  • El ve kol egzersizleri
  • Boyun sinirleri egzersizleri
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

3 Mart 2018 / volture Tıp Bilimleri
3 Mart 2018 / Misafir Tıp Bilimleri
9 Kasım 2011 / Misafir Soru-Cevap
3 Mart 2018 / Misafir Tıp Bilimleri
3 Mart 2018 / Misafir Tıp Bilimleri