Arama

Alveol nedir, ne işe yarar? Alveol sayısının fazla olmasının yararları nedir?

Güncelleme: 19 Ocak 2018 Gösterim: 5.062 Cevap: 7
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Ekim 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alveol nasıl tanımlanır, alveolün işlevi nedir?
Alveol sayısının fazla olmasının ne gibi bir faydası vardır?
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 2 Aralık 2015 18:49 Sebep: İç başlık düzeni!!
TrSameT - avatarı
TrSameT
Ziyaretçi
20 Ekim 2011       Mesaj #2
TrSameT - avatarı
Ziyaretçi
Alveoller, akciğerlerin içinde bulunur. Kılcal damarlardaki olan karbondioksiti alıp, kılcal damarlara içlerinde olan oksijeni verirler. Buna madde alışverişi denir. Alveoller kan dolaşımında da görevlidir. Nefes aldığımızda hava burun, yutak, gırtlak, soluk borusu, akciğerler, bronşlar, bronşçuklar ve alveoller yolunu izler. Alveoller de havayı temizleyip, kılcal damarlara verir. Damarlar tüm vücuda dağıtır. Kirlenen kan geri kılcal damarlar ile alveollere gelir. Alveoller karbondioksiti alır, bronşlara verir, bronşlar soluk borusuna, soluk borusu burna verir. Burundan da dışarı atılır. Yani alveoller gaz alış-verişini yapar. Yeni alveollere genç alveoller denir.
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Kasım 2012       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Alveol nedir, ne işe yarar, alveol sayısının fazla olmasının ne gibi yararları vardır?
Son düzenleyen nötrino; 2 Aralık 2015 18:50 Sebep: Soru düzeni!
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
9 Kasım 2012       Mesaj #4
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı

Alveol nedir, ne işe yarar, alveol sayısının fazla olmasının ne gibi yararları vardır?

ˇ
Alıntı
The Unique adlı kullanıcıdan alıntı


Alveol Nedir
?
MsXLabs.org

Bronşçukların uç kısmında bulunan, etrafı kılcal damarlarla çevrilen alyuvar ve kılcal damarlar arasında oksijen ve karbondioksit değişimini sağlayan hava kesesi şeklindeki yapılara denir.

Alveoller akciğerlerin içinde bulunan sayısız bronşçuğun ucundaki üzüm salkımına benzeyen hava odacıklarıdır. Bu odacıklar gaz alışverişinin; yani oksijenin kana karışmasının ve karbon dioksitin dışarı atılmasının gerçekleştiği yerlerdir. Çok ince bir zarla astarlanmışlardır. Sigara içildiğinde ya da çok tozlu yerlerde uzun süre kalındığında bu zarlarda bozulma ve kalınlaşma ortaya çıkar ve oksijen alımında önemli aksamalar olur. Solunum nemli yüzeylerden yapıldığı için bu bölgeler her zaman mikropların saldırısına açıktır. Bu nedenle akciğerde sık sık rahatsızlanmalar, öksürmeler ortaya çıkar.
Alveoller, akciğerlerin içinde bulunan, uçlarında kılcal damarlar denilen çok küçük damarlar bulunan yuvarlak yapılardır. Kılcal damarlarda olan Oksijeni alıp, kılcal damarlara içlerinde olan Karbondioksiti verirler. Buna madde alışverişi denir.
Alveoller, akciğerlerin içinde bulunur. Kılcal damarlardaki olan karbondioksiti alıp, kılcal damarlara içlerinde olan oksijeni verirler. Buna madde alışverişi denir. Alveoller kan dolaşımında da görevlidir. Nefes aldığımızda hava; burun, yutak, gırtlak, soluk borusu, akciğerler, bronşlar, bronşçuklar ve alveoller yolunu izler. Alveoller de havayı temizleyip, kılcal damarlara verir. Damarlar tüm vücuda dağıtır. Kirlenen kan geri kılcal damarlar ile alveollere gelir. Alveoller karbondioksiti alır, bronşlara verir, bronşlar soluk borusuna, soluk borusu burna verir. Burundan da dışarı atılır. Yani alveoller gaz alış-verişini yapar. Yeni alveollere genç alveoller denir.
Alveoller tek katlı ince bir epitel tabakasından meydana gelirler. Akciğer atardamarları alveoller etrafında kılcal damar ağları meydana getirir ve gaz alış verişi alveollerde olur.


alveol3
Alveoller, hava ile kılcal damarlardaki kan arasındaki bariyerin toplam kalınlığı 4 mikrometredir. Bu kalınlık, tek bir alyuvar hücresinin yarıçapı kadardır. Bu bariyerdeki aşırı incelik, iki yöne doğru gerçekleşen gaz alışverişinin oldukça hızlı ve etkili olduğunu göstermektedir.

Son düzenleyen nötrino; 2 Aralık 2015 18:52 Sebep: Alıntı soru düzeni!
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
2 Aralık 2015       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Alevol Nedir, Alveolün Nasıl Bir İşlevi Vardır?
  • Alveol, gaz değişiminin yapıldığı hava kesecikleri olarak tanımlanır. Alveolü oluşturan hücreler solunan havadaki partiküllerin temizlenmesini sağlar. Alveol makrofajları, alveollere gelen toz parçalarını alveol duvarından ayırır. Alveol hücreleri lipoprotein yapısında bir madde salgılar, bu madde yüzey gerilimini azaltıp soluk verme anında alveol girişinin kapanmasını engeller!
Alıntı

Alveol sayısının fazla olmasının ne gibi bir faydası vardır?

Gaz alışverişi ve kılcal damarlardan kanın geçişi kolaylaşır.Alınan oksijen miktarı artar!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Ocak 2016       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Akciğerlerin yapısında bulunan ince zarlı küçük keseciklere ALVEOL denir.
Son düzenleyen nötrino; 25 Ocak 2016 17:53 Sebep: MESAJ DÜZENİ!!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Ocak 2018       Mesaj #7
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
peki alveol agzinin kapanmasinin engelleyen madde nedir
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
19 Ocak 2018       Mesaj #8
Avatarı yok
Yasaklı
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Alveol ağzının kapanmasını engelleyen madde nedir?

Alveolleri basınca karşı dayanıklı kılan lipoprotein yapılı bir madde olan Alveol Surfaktan, alveol yüzey gerilimini azaltıp, soluk verme anında alveol ağzının kapanmasını engelleyici bir işlev görür!

Benzer Konular

30 Temmuz 2013 / The Unique Biyoloji
28 Ekim 2014 / Tuğçe Beril Soru-Cevap
14 Ocak 2009 / Ziyaretçi Soru-Cevap