Arama

Ekzimer Lazer Tedavisi

Güncelleme: 5 Aralık 2012 Gösterim: 3.011 Cevap: 0
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
5 Aralık 2012       Mesaj #1
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Aşağıdaki bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır.

Sponsorlu Bağlantılar
Ekzimer Lazer Tedavisi
Ekzimer, kırılma kusurları veya gözlük kusurları olarak bilinen miyopi (yakın görüş), hipermetropi (uzak görüş) ve astigmatizmanın tedavisi amacıyla kullanılan bir lazer çeşididir. Pekçok üstünlükleri ve farklı uygulama şekilleri ile ekzimer lazer tedavisi hem tashih yöntemlerini hem de diğer tedavi yöntemlerini geride bırakmıştır. Ancak her tıbbi girişimde olduğu gibi bu tedavinin de avantaj ve dezavantajları vardır. Lazer tedavisini düşünen kişinin sonuçtan memnun kalabilmesi için bu yöntemin artı ve eksilerini iyi bilmesi gerekir.

Ekzimer lazer, 192 nm dalga boyuna sahip olup uygulama esnasında organik reaksiyonlarla korneanın belli bölümlerini incelterek etkisini gösterir. Hastanın ve gözdeki kusurun durumuna göre değişik uygulama şekilleri vardır. Miyoplarda korneanın merkezine, hipermetroplarda çevresel kısmına, astigmatlarda ise kusurun ekseni dikkate alınarak uygulanır. Bu uygulamaları cihazın bilgisayarı otomatik olarak ayarlar.

Cerrahın uygulamasına göre kırılma kusurlarının tedavisinde ekzimer lazerin üç çeşidi vardır: Bunlar fotorefraktif keratektomi (PRK), lazer in situ keratomilozis (LASİK) ve lazer epitelyal keratomilozistir (LASEK). Bu yöntemler temelde lazer uygulanacak alanın hazırlığı itibariyle değişiklik gösterir, ancak uygulanan lazer yine ekzimerdir.

Gözleri lazere uygun görülen kişi girişim hazırlık odasına alınıp gözleri damlalarla uyuşturulur. Bu arada hastaya ait bilgiler ekzimer lazer cihazının bilgisayarına girilir. Sonra cihaza geçilerek girişime başlanır. Hastanın göz ve göz çevresi temizliği yapılarak baş kısmı steril örtü ile örtülür. Uygulamayı yapacak hekim de ellerini dezenfektan solusyonlarla temizler. Hastanın gözü blefarosta denilen özel bir aletle girişim boyunca açık tutulur.

PRK
Korneanın önden arkaya epitel, Bowman zarı, stroma, Descemet zarı ve endotel olmak üzere beş mikroskobik katı vardır. Stroma en kalın bölüm olup inceltme işlemi bu bölgede gerçekleştirilir. Lazerin stromayı inceltebilmesi için öndeki epitel alkollü sponj, mekanik kazıma ve lazerin kendisi gibi yöntemlerle giderilir. Lazer cihazı çalıştırılır ve gerekli düzeltme yapılır. Uygulama sonrası kornea yüzeyine kontakt lens uygulanarak meydana gelebilecek olan ağrının azaltılması amaçlanır.

LASİK
Bu yöntem, tüm kırılma kusurlarının tedavisi için geliştirilmiş bir yöntemdir. Daha önceden var olan iki yöntemin birleştirilmesi ile meydana gelmiştir. Bu yöntemler ekzimer lazer fotoablasyonu ile otomatik lameller keratoplastidir. Mikrokeratom ismi verilen özel bir cerrahi bıçağı ile korneanın yüzeyinden üçte bir kalınlığında bir zar kaldırılır ve bir kenara yatırılır. Kesilmeyen kısım bu zarı yerinde tutar. Ekzimer lazer ile kornea eğriliğinde uygun değişiklik yapılır ve kesilen zar herhangi bir yapıştırıcı olmaksızın geri yerine örtülür.
LASİK yönteminde PRK'daki gibi geri dönüş, bulanıklık ve skarlaşma gibi etkilere pek fazla rastlanmaz. Ağrı çok az olur ve görme düzelmesi daha hızlı meydana gelir. LASİK, avantajlarının çokluğu nedeniyle günümüzde hem hastalar hem de doktorlar tarafından daha çok tercih edilmektedir. Bunları sıralayacak olursak:

• LASİK, düşük ve orta derecedeki kusurların yanısıra yüksek derecedeki kusurları da düzeltebilir.
• Korneada bulanıklık veya skar meydana getirmez.
• LASİK sonrası numarada geri dönüş ya hiç olmaz ya da çok az olur. Numaranın dengeye kavuşması daha çabuk olur.
• Girişim sonrası çok az ağrı olur ve bu ağrı genellikle hafif batma tarzındadır. Çoğunlukla 5 saat içinde geçer. Hastalar görmelerinin çoğunu girişimden sonraki gün elde etmiş olurlar ve 24 saat içinde günlük aktivitelerine dönebilirler.
• Her iki göz aynı anda yapılabilir ve refakatçiye gerek olmaz.

LASEK
Bu yöntemde lazer uygulanacak kornea yüzeyi alkol ile yumuşatılır ve yerinden kaldırılarak bir kenara toplanır. Lazer uygulaması yapılır. Kenara toplanan örtücü doku yerine serilir ve yumuşak kontakt lens takılır. Düşük numaralarda uygulanır. PRK'ya bir alternatif olarak çıkmıştır. Girişim sonrası seyri PRK'daki gibidir, ancak klinik sonuçları daha iyidir.
Üç girişimde de uygulama yapılacak yatak hazırlandıktan sonra hastadan cihazdaki kırmızı bir ışıkta gözünü sabitlemesi istenir. Ayak pedalına basarak atımlar başlatılır. Hekimin girişim esnasında numarayı etkileme yönünden herhangi bir rolü olmaz. Pedala bastıkça bilgisayar tarafından planlanan atımlar uygun yerlere giderler. Hekim ancak hastanın göz hareketlerini takip eder ve kornea, lazer alanından ayrıldığı takdirde girişimi geçici olarak durdurabilir.


Kaynak: Işık Göz Merkezi


Benzer Konular

5 Aralık 2012 / BiRuMuT Mühendislik Bilimleri
29 Ağustos 2014 / Jumong Müzik ww
10 Mart 2009 / 07klkn Soru-Cevap