Arama

Sürmenaj, Nedenleri ve Önlemleri

Güncelleme: 14 Mart 2011 Gösterim: 12.014 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Aralık 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Sürmenaj

Sponsorlu Bağlantılar
Alıntı

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.


Çok çalışan insanlarda ve özellikle erkeklerde görülen bir çeşit zihin yorgunluğu, sinir zayıflamasına verilen ad. Dersleri oldukça yüklü olan ve sürekli çalışmak zorunda kalan lise ve üniversite öğrencilerinde, öğretmenlerde, yoğun hesap ve muhasebe işleriyle uğraşanlarda daha sık görülür.
Meydana geliş mekanizması tam olarak bilinmemekte ve çeşitli fikirler ileri sürülmektedir. Bunlardan birisi de beyindeki sinir hücrelerinin biyokimyasal elemanlardan fakir kalması görüşüdür. Sürmenajlı kişilerde, ruhsal ve bedensel yorgunluk, bıkkınlık, isteksizlik, dikkati toparlayamama, sağlıklı düşünememe hali, bâzı organlara ait şikayetler söz konusudur. Konuşmak, kitap okumak bile kişiye zor gelir.
Hastalar uyuyamamaktan şikayet ederler. Bu yüzden uyku ilâçlarını sürekli olarak kullanırlar. Hastalarda başağrısı da çok görülen şikâyetlerdendir. Unutkanlık, dalgınlık vardır. Neşesiz ve mutsuz bir görünümleri ve karamsar bir hâlleri görülür.
Tedavide en önemli husus, kişiyi yoran ve zihnini meşgul eden hususlardan onu uzaklaştırmaktır. Bunun için deniz kıyısında veya bir dağ köyünde bir müddet tâtile gitmesi tavsiye edilir. Telkinin de faydası vardır. Mâneviyâtı kuvvetli olan şahıslarda bu gibi rahatsızlıklar pek görülmemektedir. Namaz kılmanın ve Kur’ân-ı kerîm okumanın karamsarlığı giderici, sıkıntıyı önleyici tesirleri vardır.

Sürmenaj

“Unutkan dalgın oldum, okuduğumu anlayamıyorum, dikkatimi veremiyorum, beynim durdu, konuşurken kelime bulmakta zorlanıyorum, gözüm satırlarda aklım başka yerde, daha önce 1-2 defada anladığım şeyi şimdi 4-5 defada anlıyorum, TV haberlerini bile izleyemez oldum” gibi yakınmalar düşünen, okuyan insanlarda zaman, zaman önemli sorun olur.
Özellikle 20-40 yaş arası genç insanlarda iş verimini, hayat başarısını önemli derecede etkiler. Yöneticiyseniz doğru ve çabuk karar vermeniz gerekiyorsa bu sizin için hayati önem taşır.
Başarılı bir işkadını biliyorum yurt dışına gitmek üzereyken pasaportunu bulamamış ve büyük kayba uğramıştı.
Özellikle ailesinde ileri yaşta hafıza kaybı, Alzheimer gibi bir hastalığı olan kimse unutkanlık ve konsantrasyon güçlüğünden çok yakınıyorsa mutlaka profesyonel yardım almalıdır. Çünkü ileri yaş hafıza kayıpları erken tanı ile durdurulabiliyor. Hücre yenileyici ilaçlar, antioksidan beslenme tarzı ve beynin stres salgılarını azaltma ile yaşam kalitesi düzeldiği gibi sağlıklı bir yaşlılık için zemin hazırlanacaktır.
Genç ve orta yaşlarda yaşanan bellek bozuklukları genelde örtülü bir depresyonun bulgusudur. Depresyonun 8 ana belirtisinden bir tanesi de düşünceyi yoğunlaştırma bozukluğudur. Bazı tür depresyonlarda bu işlev daha çok bozulur. Tıpta “Kognitif disfonksiyon” olarak tanımlanan bu durum öğrenciler, yöneticiler, iş adamları için işlevselliğin kaybolması anlamına gelir.
Depresyonun diğer bulguları çok belirgin değilken anlama, kavrama, dikkat bozuklukları yoğunsa Depresyonu maskeli bir şekilde yaşıyorsunuz demektir.

Beyin Kimyasalları
Stres ve depresyon beyindeki biyolojik süreçlerle ilgili durumlardır.
Ruhsal gerilim anında beyin stres hormonları salgılar. Stres hormonları salgıları uzun süre devam ederse beyindeki hücreler arası enerji transferi bozulur.
İnsan beyni birbirleri ile haberleşen milyarlarca hücreden oluşur. Hücreler arası bilgi akışı kimyasal ve elektriksel ileti akışı ile gerçekleşir.
İşte stres hormonları beyindeki bu bilgi akışını bozar, uzun sürdüğünde beyin “ısınmış motor” gibi zorlanmaya başlar.

Sürmenaj Olmamak için;
Öncelikle beyin organımıza saygı göstermemiz gerekir. Evimize aldığımız aletin, bilgisayarın, çamaşır makinesinin kullanma talimatı vardır. Bu talimata uyan kimsenin cihazı daha az arıza yapar daha uzun ömürlü olur.
İster beynimiz ister diğer organlarımız olsun hepsi bir cihazdır. Onları bilinçli ve sağlıklı kullanmalıyız.
Beynimizi sağlıklı kullanmanın birinci şartı stresi kontrol edebilmeyi başarmaktır. Stressiz hayat olmaz. Yaşadığınız stresi ve bunalımı hayatınızda kazanım haline dönüştürebilirsiniz. Basit bir yöntem. Sorun odaklı değil çözüm odaklı düşünmeyi başarmaktır.
Beynimizin iyi çalışması için diğer kural doğru beslenmektir. Antioksidan hücre yenileyici gıdalara ağırlık vermek çok önemlidir. C ve E vitamini bol gıdalar. Meyve ve sebze. E vitamini doğal olarak zeytin ve zeytin yağında çok bulunur.
Ölçülü yaşayan, doğru beslenen mutlu yaşam felsefesi edinen insan beynini garantiye almış demektir.
Sümenaj olduysanız mutlaka profesyonel yardım almalısınız. Çözümü kolaydır. Önceleri yıllarca süren tedaviler şimdi çok hızlı bir şekilde yapılabiliyor.



Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
14 Mart 2011       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Sürmenaj, mesleki strese mukavemetin sona ermesidir ve bir işin yükü bu işi yapmaktan elde edilen zevki aştığında ve bu durum uzun süre devam ettiğinde ortaya çıkar. Ama bundan stresin her şeklinin zararlı olduğu sonucu çıkartılmamalıdır. Mantıklı sınırlar içinde tutulan stres aslında kişinin zihinsel ve fiziksel yeteneklerini arttıran itici bir güç olabilir.

Sponsorlu Bağlantılar
Strese gösterilecek üç sağlıklı tepki sırasıyla şunlardır:

İlk aşamada kişi enerjisini bir işe seferber eder. Bu işi yapmak için gücünü toplar ve yeteneklerini harekete geçirir. İkinci olarak stres hormonlarımızı harekete geçirip salgılarını arttırarak “koş” yada “kaç” gibi yaşamımızı ayakta tutan mekanizmayı harekete geçirir. Son olarak hayati fonksiyonlar yavaşlayarak normale döner ve vücut dinlenmeye geçer. İşte zihinsel yorgunluk yada tükenmişlik mekanizması bu anda ortaya çıkabilir. Nedenleri kişiden bağımsız dış etkenlerden yada kişinin kedinden kaynaklanabilir.



Birazda içinde bulunduğumuz ekonomik koşullara bir bakalım. Devlet harcama ve yatırımlarıyla, özel sektörde meydana gelen durgunluk bir çok sorunun doğmasına neden olmuştur. Bir çok insan işsiz kalmıştır yada işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Verimlilik ve etkinlik giderek azalmakta, rekabet daha yıkıcı hale gelmekte ve işyerleri kapanmaktadır. Mali kaynakların yetersizliği her düzeyde ve sektörde büyük bir baskı meydana getirirken, idari otorite etkinliğini kaybetmektedir. Fiziki çevre giderek bozulmakta, ücretler yetersiz kalmakta ve alış gücü her geçen gün erimekte. Bunlar kişinin dışında oluşan etkenlerdir.

Kişiye bağlı etkene bir örnek vermek gerekirse, bir işin yapılması için gerekli zamanı devamlı olarak yanlış hesaplayan kişi daima işin gerisinde kalacak, bu gecikme ve işlere yetişememe onda bir stres meydana getirecektir. Bir başka faktör yaştır. İnsanların değişimlere ayak uydurabilme yeteneği yaşın artmasıyla azalır. İşle ilgili streslerde kişinin yaşamındaki büyük acılar, bir sevdiğinin ölümü veya hastalığı, bir kaza ve bunun gibi iş dışı etkenlerde rol oynayabilir.

Sürmenajın 3 devresi vardır.


Başlangıçta kişi oldukça istekli ve yapacağı iş konusunda inançlıdır ve bu duygular ona özgüven verir. Bunu cesaretinin kırıldığı bir durgunluk dönemi izler, kişi endişeli ve sinirlidir. Üçüncü devrede kişiye tam bir ümitsizlik ve suçluluk duygusu hakimdir ve sinirli bir yalnızlık dönemidir bu. Bu devrede kişi intihara bile sürüklenebilecek bir duygu karmaşası içine girer.

Böyle bir ruh halini alt etmek mümkün ve gereklidir. Organizasyon ile ilgili etkileri ortadan kaldırmak çalışanlarına güven ve motivasyon vermek işveren yada yöneticilerin görevlerindendir. Her işyerinde bir bölüm yada bir kişi çalışanlarıyla bu konuda ilgilenmelidir. Çalışanları bu durum ve önlemler konusunda zamanında aydınlatmak ve böyle bir ruhsal ortama girmelerini önleyici tedbirler almak gerekir. Kişisel nedenlerin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmada kişinin şahsi gayreti önem taşır.

Zihinsel tükenmişliğe yenik düşmemek için şu öneriler yardımcı olur:

-Yeni arkadaşlar edinin.
-Çalışma ortamının dışında bazı grup etkinliklerine katılın.
-Sık değişiklik yapmak uğruna değişiklik yapmayın.
-Zaman zaman yalnız kalın ve en sevdiğiniz meşgalelere zaman ayırın.
-Dinlenmeye vakit ayırmayı ihmal etmeyin ve tatil dönemlerinizi iyi değerlendirin.

Rahatlatıcı egzersizlerin faydalarını küçümsemeyin. Çok sıkıldığınız anlarda, güzel bir abdest alıp su ve toprak ile kendinizi deşarj edin. Bir kaplıca yada deniz kenarında bir tatile ne dersiniz? Deniz suyunda insan vücudunun ihtiyacı olan birçok mineral vardır. Metabolizma ve kaslarımızın yanında kalbimiz ve salgı bezlerimiz açısından da deniz sporlarının önemi büyüktür. Çamur ve yosun gibi deniz kökenli maddelerde yoğun mineral, tuz ve birçok organik element bulunur ki bunlarda dolaylı olarak zihinsel ve bedensel dinlenmeyi sağlar.

Sürmenajdan, zihinsel yıkımdan şikayetçi olanlar genellikle zaman yönetimlerinde becerili olamayıp, gerçekçi olmayan hedefler tayin ederek, gerçekçi olmayan bu hedeflere ulaşmaya çabalarlar, tüm enerjilerini işlerine verirler ve onlar için başarının tek tarifi işlerinde ki başarıdır.

Zihinsel yorgunlukla mücadelenin en etkin yolu, sağlıklı yaşam alışkanlıkları, özgüveni güçlendirme ve rahat olup bazı gelişmeleri olduğu gibi kabullenmedir.


Zihinsel Yorgunluk Sürmenaj
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

20 Ocak 2013 / volture Tıp Bilimleri
13 Şubat 2012 / volture Tıp Bilimleri
23 Şubat 2014 / Misafir Cevaplanmış
14 Nisan 2009 / BrookLyn X-Sözlük