Arama

Gonore (Bel Soğukluğu)

Güncelleme: 15 Mart 2018 Gösterim: 47.229 Cevap: 4
GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
14 Eylül 2006       Mesaj #1
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi

"Bel soğukluğu"

Ad:  gonore.JPG
Gösterim: 2284
Boyut:  32.8 KB

yalnızca erkeklere özgü bir hastalık değildir...
Sponsorlu Bağlantılar
"Bel soğukluğu" erkeklerde penis başından meni görünümünde akıntı ve idrar yaparken yanma ile seyreden enfeksiyonu tarif etmek için kullanılan bir terimdir.
Hastalık erkeklerde daha sık belirti verdiği ve tanısı akıntının özelliklerine bakarak nispeten kolay konduğundan toplumumuzda sanki yalnızca erkeklerde görülen bir hastalıkmış izlenimi uyanmıştır. Gerçekte hastalık cinsel yolla yayılır ve kadınlara kolaylıkla bulaşarak kadının genital sisteminde ciddi hasarlar oluşturabilir.

Nedir?
  • "Bel soğukluğu", ya da tıptaki adıyla "gonore" bir bakteri enfeksiyonudur.
  • Hastalığın cinsel yolla bulaştığı kabul edilmektedir. Tüm cinsel yolla bulaşan hastalıklarda olduğu gibi erkekten kadına bulaşması daha kolaydır.
  • Hem erkekte hem de kadında belirtisiz seyredebilir.
  • Özellikle gençe erkek ve kadınlarda sık görülür.
  • Kadınlarda yaptığı enfeksiyona "pelvik enfeksiyon" adı verilir.
Önemi Nedir?
Gonore bakterisi erkekte sperm kanallarının tıkanmasına, kadında da Fallop tüplerinin ("kanalların") tıkanmasına yol açarak bir üreyememe veya gebe kalamama nedeni olabilir. Bunun yanında kadınlarda Fallop tüplerinde yarattığı hasar, oluşan gebeliğin dış gebelik olma olasılığını belirgin olarak artırır.

Nasıl Belirti Verir?
Erkeklerde gonore enfeksiyonu penis ucundan meni benzeri bir akıntıya ve beraberinde idrar yaparken yanmaya neden olabilir. Ender durumlarda belirti vermeyebilir.
Kadınlarda ise enfeksiyon nadiren hiç bir belirti vermezken, yalnızca akıntıyla seyreden hafif enfeksiyonlara, akıntı ve kasık ağrısıyla seyreden orta şiddette enfeksiyonlara, akıntı, şiddetli kasık ağrısı ve ateşle seyreden ağır enfeksiyonlara, bazen de karın içine ve hatta eklemlere yayılarak çok daha şiddetli enfeksiyonlara neden olabilir.
Kadında akıntı ve kasık ağrısı tüplere zarar verme ihtimali olan enfeksiyonların hemen tümünde görüldüğünden, bu iki belirti oluştuğunda kadınların erken tedavi olanaklarından yararlanmak için doktora başvurmaları son derece önemlidir.

Nasıl Tanı Konur?
Dikkat: akıntı ve beraberinde kasık ağrısı sizde mutlaka gonore olduğunu göstermez. Ancak bu iki belirtinin beraberce veya tek başına görülmesi her zaman doktor incelemesi gerektirir.
Jinekolojik muayenede rahimağzından gelen akıntının nitelikleri ve muayenede yumurtalıkların ağrılı olduğunun belirlenmesiyle "pelvik enfeksiyon" tanısı konur. Pelvik enfeksiyonlar gonore yanında klamidya adı verilen bakterilerin yarattığı enfeksiyona ve diğer bakterilere bağlı ortaya çıkabilir. Sıklıkla pelvik enfeksiyonlarda bu iki bakteri beraberce mevcuttur.
Enfeksiyonun gonore bakterisine bağlı olup olmadığını anlamak için mikroskop incelemesi ya da kültür gibi yöntemlere başvurulabilir. Ancak pelvik enfeksiyonlar çoğu ya gonore ya klamidya ya da her iki bakteriye bağlı oluştuğundan ve tedavide her zaman iki bakteriye yönelik antibiyotik kullanıldığından gonore bakterisinin "görülüp görülememesi" ikinci derece önem taşır.

Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavide hastalığın şiddetine göre ağızdan alınan tablet şeklindeki antibiyotikler veya iğne şeklindeki antibiyotikler ve genellikle birden fazla ilaç kullanılır. Eş tedavisi de yapılır.
Hastalığın ağır olduğu durumlarda hastaneye yatırılarak yapılan tedavi önemlidir.
Tedavide temel amaç hastalığın vücutta yayılmasını ve en az bunun kadar önemli genital sistemde hasar bırakmasını önlemektir..
Erken başlanan tedavi tüplerin tıkanmasını önlemede oldukça etkilidir.

Nasıl Korunulabilir?
Tüm cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmada geçerli kurallar burada da geçerlidir: yeterince iyi tanınmayan veya başkalarıyla birlikte olduğundan şüphelenilen biriyle beraber olunduğunda condom kullanmak.
condom usulüne uygun kullanıldığında korunmada son derece etkilidir.
Son düzenleyen Safi; 15 Mart 2018 03:27
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
14 Eylül 2006       Mesaj #2
nünü - avatarı
Ziyaretçi
GONORE
Bel soğukluğu nedir, bel soğukluğu etkeni Neisserria Gonorrhoeae (N. Gonorrhoeae) nedir, Gonore mikrobu kadın ve erkeklerde ne tür hastalıklar yapar, bel soğukluğu belirtileri nelerdir, tanısı ve belsoğukluğu tedavisi nasıl yapılır, Gonore (belsoğukluğu) kısırlık yapar mı gibi soruların cevaplarını bu bölümde bulabileceksiniz.
Sponsorlu Bağlantılar

Gonore (Bel soğukluğu etkeni) nedir?
Gonore, cinsel temasla bulaşan erkeklerde sıklıkla üretrit (idrar kanalı iltihabı) ve bel soğukluğu, kadınlarda ise sıklıkla servisit (rahim ağzı bölgesi iltihabı) yapan bir hastalıktır.

Belsoğukluğu nasıl geçer?
Belsoğukluğu doğrudan cinsel yolla geçen bir hastalıktır. Hastalığın etkeni gonokok cinsinden Neisserria Gonorrhoeae (N. Gonorrhoeae) adlı bir bakteridir ("Nayserya Gonore" diye okunur, "Gonore mikrobu" olarak da kısaltılabilir)
Neisserria Gonorrhoeae (N. Gonorrhoeae), mikroskobik olarak "kahve çekirdeği şeklinde" gram negatif bir diplokok bakteridir, yani çiftler halinde bulunur. İlk defa 1879 yılında Albert Neisser tarafından tanımlanmıştır.

Gonore başka ne tür enfeksiyonlara yol açar?
Belsoğukluğu etkeni mikroorganizma (Neisserria Gonorrhoeae) "farenjit" gibi boğaz enfeksiyonlarına da yol açabilmektedir. Bu durum özellikle oral sex yapan kişilerde sorun ortaya çıkmaktadır.
N. Gonorrhoeae aynı zamanda kişilerde konjuktivit (gözde konjuktiva iltihabı), proktit (makad iltihabı), prostatit (prostat iltihabı), üretrit (uretra iltihabı) ve orşit (testis iltihabı) da yapabilmektedir.

Doğum sırasında anneden bebeğine Neisserria Gonorrhoeae geçebilmektedir...
Evet. Daha önceden Neisserria Gonorrhoeae bakterisi taşıyan anneler normal doğum sırasında bebeklerine mikrobu taşıyabilirler.

Yeni doğan bebeklerde gözün "konjuktiva" adı verilen beyaz kısmı enfekte olabilir (konjuktivit) ve bu şekilde "körlük" dahi gelişebilir. Bu yüzden yeni doğan bebeklerin gözlerine doğumdan hemen sonra bir takım antibiotikli göz damlaları damlatılmaktadır.

Dissemine N. Gonorrhoeae (Yaygın Gonore ) enfeksiyonu nedir?
Gonore bakterisinin kana geçerek yayılması ile endokardit (kalbin iç dokusu iltihabı), menenjit ve gonokokkal dermatit-artrit sendromunun gelişmesine "Dissemine N. Gonorrhoeae enfeksiyonu " adı verilir.
Dermatit - Artrit sendromu, ağrısız seyreden cilt döküntüleri ve eklem sıvılarında gonokok bakterine bağlı iltihap gelişmesi ile karakterizedir.

Bel soğukluğu (Gonore) belirtileri nelerdir?
Bel soğukluğu hastalığı sıklıkla kişilerde belirti vermez yani "asemptomatik" seyreder.
Gonore eğer belirti verirse şikayetler 1-30 gün sonra ortaya çıkar.

Belsoğukluğu genellikle cinsel ilişkiden ortalama olarak 4-6 gün sonra belirti vermektedir. Bunlar:
  • Cinsel organdan (erkekte penis ucundan, kadınlarda vajina içinden) gelen sarımtırak ve kıvamlı sıvı akıntılar (irin gibi)
  • Pelvik İltihabi Hastalık : Pelvik iltihabi hastalık kadınlarda kısırlık nedenidir.
  • Adet dışı kanama (Adet düzensizliği)
  • Kronik kasık ağrıları
  • İdrar yapma esnasında ağrı, acı ve yanma hissi (Sistit)
  • Sık idrara çıkma (pollaküri)
  • Boğaz ağrısı (farenjit) şeklindedir.
Bel soğukluğu nasıl tanınır?
Bel soğukluğu, purelan (irinli) vajinal akıntı, idrar yaparken yanma- sızlama veya kasık ağrısı gibi şikayetlerle gelen hastalarda yapılan jinekolojik muayene ve alınan kültür antibiogram testleri ile tanınabilir.

Bel soğukluğu tedavisi nasıldır?
Bel soğukluğu hastalığı antibiotik tedavisi ile geçebilen bir hastalıktır, ancak bel soğukluğu etkeni penisilin grubu antibiyotiklere dirençlidir.
Bel soğukluğu tedavisinde tetrasiklin, seftriakson ve makrolid grubu antibiotikler tercih edilmektedir. Seftriaxon, üçüncü jenerasyon sefalosporin grubu bir antibiotiktir.
Bel soğukluğu mikrobu taşıyan kişilerde çoğu zaman başka cinsel yolla bulaşıcı hastalıklar da olabileceği için kişilerde STD (Cinsel yolla bulaşan hastalıklar) taraması yapılmalıdır.
Bel soğukluğu mikrobu barındıran kişilerde çoğu zaman Chlamydia mikrobu da bulunmaktadır.
Gonore tedavi edilmediğinde hem kadınlarda hem de erkeklerde kısırlık sebebidir...
Gonore tedavi edilmediği takdirde kadınlarda üretra (idrar kanalı) ve fallop tüpleri geri dönüşümsüz zarar görerek sterilite (kısırlık) olabilir.
Bel soğukluğu mikrobu taşıyan erkekler de genital organlara mikrobun yayılması sonucunda kısırlık problemi ile karşılaşabilmektedirler.
Bu nedenle gonorede erken teşhis ile tedavi son derecede önemlidir.
Son düzenleyen Safi; 15 Mart 2018 03:08
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
19 Eylül 2006       Mesaj #3
nünü - avatarı
Ziyaretçi
Gonore olarak da bilinen Bel Soğukluğu Neisseria gonorrhoeae adı verilen bir bakterinin neden olduğu cinsel yolla bulaşan görülen yaygın bir hastalıktır.

Semptomlar(hastalığı belirtileri) çok belirgin değildir ve enfeksiyon ağırlaşıncaya kadar çoğu zaman fark edilmemektedir Bu hastalık tedavi edilmediği halde, eklem iltihabı, kısırlık gibi çeşitli ciddi komplikasyonlara yol açabilmektedir Bu bakteriler vücudun nemli yerlerinde, özellikle de üreme bölgelerinde gelişirler Bel soğukluğu enfeksiyonu sadece üreme organlarıyla sınırlı değildir, ağız, boğaz ve göz gibi vücudun diğer bölgelerine de yayılabilir. Bel soğukluğu biriyle cinsel temasta bulanarak (anal, oral veya vajinal seks) sağlam kişilere bulaşabilir. Ayrıca, vajinal doğum sırasında anneden yenidoğan bebeğe de geçebilir. Belirtilerin hastalığın başında hafif seyreder, enfeksiyon vücudun diğer bölgelerine yayılmasından sonra hissedilebilir hale gelir, bundan dolayı kadınlarda bel soğukluğunun erken belirtilerini saptamak zordur
Bel soğukluğuna neden olan bakteri kadında rahim ağzı (serviks ), rahim (uterus), yumurtalık kanallarında, hem kadın hem erkekte idrar yollarında ürer. Araştırmalar, her yıl 18-30 yaş arasında milyonlarca gencin Bel soğukluğu hastalığına yakalandığını göstermektedir.

Bel Soğukluğu Nasıl Bulaşır?
Bel soğukluğu hastalığı, bel soğukluğu biriyle cinsel temasta bulanarak (anal, oral veya vajinal seks) sağlam kişilere bulaşır. Ejakulasyon (meni boşalması) olmadan da bulaşabilir. Doğum sırasında anneden bebeğe bulaşabilir. Bel soğukluğu tedavi gören kişiler hasta kişilerle cinsel ilişkiye girerlerse tekrar bel soğukluğu hastalığına yakalanırlar. Bu hastalık cinsel ilişkinin yanı sıra seks oyuncakları yoluyla bile bulaşabilir. Bel soğukluğu bakterileri birkaç saniye boyunca bile vücudun dışında yaşayamayacağı için, tuvalet koltuklarından, kapı kollarından, kucaklaşarak ya da sadece kişiye dokunarak bulaşmaz.

Kadınlarda Bel Soğukluğu Belirtileri
Kadınlarda yaşanan bel soğukluğu belirtileri erkeklerde görülen belirtilerden daha hafif seyreder Kadınlardaki belirtiler nonspesifik olup safra kesesi veya vajina enfeksiyonları ile kolaylıkla kanştırılabilir. Enfeksiyon ciddi komplikasyonlara neden olana kadar semptomlar genellikle fark edilmemektedir. Bel soğukluğunda görülen erken belirtilerin çoğu, vajinal veya mesane enfeksiyonu sırasında karşılaşılan belirtilerle aynıdır.
  • Küçük abdest bozarken ağrı duyma y Anal bölgede, makatta kaşıntı
  • Makattan(büyük abdest bozulan yerden) kan veya akıntı gelmesi y Anormal vajinal akıntı
  • Halsizlik
  • Adet dönemleri arasında vajinal kanama, ara kanamalar
  • Genital kaşıntı y Alt karın ağrısı
  • Adet düzensizliği
  • Vajinadan sarımtırak veya beyaz renk akıntı gelmesi
  • Yüksek ateş
  • Genital bölgede kızarıklık ve şişme
  • Kötü kokulu vajinal akıntı
  • Gözlerde kızarıklık ve yaşarma (Nadir görülen belirtilerdendir)
  • Vajinal çevresindeki salgı bezlerinde şişme y Kasık çevresinde ağrı y Ağrılı cinsel ilişki y Vajinal akıntıda artış
  • Anormal vajinal kanama
  • Fallop tüpleri ve yumurtalıkların iltihabı, pelvik inflamasyonu
  • Kasıklara, pelvik bölgesine kramp girmesi y Karın ağrısı y Büyük abdest bozarken ağrı
  • Cinsel ilişki sırasında ve sonrasında şiddetli ağrı
  • Vajinal bölgede yanma hissi veya kaşıntı
Erkeklerde Bel Soğukluğu Belirtileri
Erkekler tarafından görülen bel soğukluğu semptomları oldukça belirgindir, bu nedenle erkeklerde bel soğukluğu hastalığı kolayca teşhis edilebilir. Bununla birlikte, etkilenen kişilerin bazıları hafif semptomlar yaşayabilir ve hastalığa erken teşhis edilemeyebilir. Belirtilerin bazıları şöyledir:
  • Penis ucundan beyaz, sarı veya yeşil penisin ucundan kalın kıvamda akıntı gelmesi
  • İdrar yaparken yanma, ağrı hissi
  • Anal bölgede kaşıntı
  • Makattan akıntı veya kan gelmesi
  • Makat enfeksiyonu
  • Testislerde ağrı ve şişme
  • Bazı kişiler boğaz ağrısı ve lenf bezlerinde şişme görülebilir
  • Büyük abdest bozarken ağrı çekme ve kan gelmesi
Bel Soğukluğu HangiHastalıklara Neden Olur?

Bel soğukluğu tedavi edilmediği takdirde, kadınlarda ve erkeklerde birçok sağlık komplikasyonuna yol açabilir. Kadınlarda uterus ve Fallop tüplerinin iltihaplanmasına neden olabilir Ciddi pelvik inflamatuar hastalıklara (PID) sebep olabilir. Bel soğukluğu kısırlık da yapabilir. Bu hastalık ayrıca gebelik sırasında komplikasyon yaşanmasına zemin hazırlayabilir. Enfeksiyon sonucu yumurtalık kanalları tahrip olarak kısırlık veya dış gebelik riski artar.
Erkeklerde hastalık tedavi edilmezse testisler iltihaplanıp epididimit meydana gelir, bunun sonucu olarak kısırlaşma görülebilir. Bu bulaşıcı hastalık kan dolaşımı yoluyla vücudun diğer bölümlerine yayılabilir. Eklemlerde, şişlik, ağrı ve sertlik, ciltte kızarıklıklar, yaralar ve yüksek ateş de yapabilir. Bu enfeksiyon aynı zamanda HIV / AIDS'i daraltmaya duyarlı hale getirebilir. Bu enfeksiyon aynı zamanda bağışıklığı düşürüp HIV / AIDS hastalığına kapı açar.

Bel Soğukluğu Hastalığı Tedavisi İçin Hangi Doktora Gidilir?
Bel soğukluğu hastalığı için Üroloji doktoruna gitmelisiniz.

Bel Soğukluğu Nasıl Teşhis Edilir?
Enfekte olmuş bölgelerden (rahim ağzı,üretra, rektum, boğaz) sürüntü alınır ve laboratuvara gönderilir.Rahim ağzı ve idrar yollarındaki enfeksiyonlarda ilk idrar örneği yeterli olabilir. Bu bölgelerden alınan sürüntülerden hazırlanan yaymalar Gram boyasıyla boyanarak mikroskop altında bakteriler aranır. Bu test yöntemi kadınlara göre erkeklerde daha iyi sonuç verir.

Bel Soğukluğu Tedavisi
Bel soğukluğu antibiyotikle tedavi edilebilir. Eskiden bel soğukluğu hastaları penisilin antibiyotiği iğnesi ile kolaylıkla tedavi edilebilirdir. Ancak son zamanlarda bakteriler bu tür antibiyotiklere karşı direnç kazanmış, bu nedenle bel soğukluğu enfeksiyonunun tedavisi güçleşmiştir. Neyse ki günümüzde hem erkek hem de kadınlar için bel soğukluğu tedavisini geçiren yeni antibiyotik türleri keşfedilmiştir Antibiyotikler ya enjeksiyon ya da tablet şeklinde verilir. Sıklıkla öngörülen antibiyotikler arasında sefiksim, ofloksasin, siprofloksasin vb bulunmaktadır. Bel soğukluğu olan kişilerde genellikle klamydia denilen cinsel hastalıkta bulunur ve her iki enfeksiyon için de antibiyotikler genellikle birlikte verilir. Tedavi olan kişi bel soğukluğu olan kişilerle cinsel ilişki yaşadıktan sonra bu hastalığa tekrar yakalanabilir.

Bel Soğukluğunun Yayılması Nasıl Önlenir?
  • Lateks kondomlarının kullanılması bel soğukluğuna yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olur.
  • Bel soğukluğu teşhisi konulmuş kişi bunu cinsellik yaşadığı kişiye bildirmeli, o kişinin de tedavi olmasını telkin etmelidir.
  • Akıntı, idrar yaparken yanma, ağrı veya kızarıklık halinde hemen doktora başvurmalıdır.
  • Bel soğukluğu hastalığına yakalanmamak için tek eşlilikten vazgeçmemelidir.
Son düzenleyen Safi; 15 Mart 2018 03:25
GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
20 Eylül 2006       Mesaj #4
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Gonore nasıl tedavi edilir?
Gonorenin tedavisi kolaydır. Hekimin önereceği antibiyotiklerle kısa sürede ve kesin olarak tedavi edilebilen bir enfeksiyon hastalığıdır. Tedavide diğer önemli bir nokta, hastanın birlikte olduğu kişilerin de bulunup tedavi edilmesidir.

Tedavi edilmezse ne olur?
Tedavisiz kişiler hastalığı bulaştıran önemli kaynaktır. Toplum içinde hastalığın yayılımına neden olurlar. Ayrıca tedavisiz kişilerde hastalığın komplikasyonları gelişmeye başlar. Kadınlarda sıklıkla servikste, pelviks inflamatuvar hastalığa (etkenin uterus, tuba ve overlere yayılması sonucu ortaya çıkan karın alt bölgelerde ağrı, akıntı, ateş gibi yakınmalarla seyreden tablo), dış gebeliklere yol açabilir. Ayrıca kadınlarda kısırlığa kadar giden tablolara neden olabilir. Erkeklerde testislerde ağrı ve şişmeye (epididimit), her iki cinste eklem iltihabına ve deri enfeksiyonlarına yol açabilir.

Bulaşma nasıl önlenebilir?
Cinsel yolla bulaşan hastalıkları engellemek için alınan önlemlerle, gonorenin bulaşması engellenir. Bunun için şunlara dikkat edin:

· Kuşkulu cinsel temaslardan uzak durun
· Kondom kullanın
· Tek eşlilik veya arkadaşlığı seçin
· Birlikte olduğunuz partnerlerin sayısını azaltın
· Alkol ve uyşturucuları aldıktan sonra kuşkulu ve tanımadığınız kimselerle cinsel temastan uzak durun
· Cinsel yolla bulaşan hastalıklar yönünden düzenli olarak kontrollerinizi yaptırın.


Son düzenleyen Safi; 15 Mart 2018 03:09
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
10 Eylül 2011       Mesaj #5
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Gonokok
Belsoğukluğu hastalığına neden olan mikrop.

1879'da deri doktoru Albert Neisser tarafından bulunan mikrop, doktorun adıyla da anılır (Neisseria gonorrhoeae). Mikroba belsoğukluğu irinlerinde akıntı içinde ve genellikle alyuvarlar ile epitelyum hücrelerinin içinde rastlanmaktadır. Yalnızca insanlarda hastalık yapan gonokok, mikroskopta göbek kısmı birbirine bakan bitişik iki fasulye şeklinde görülür. Antibiyotiklerle kolayca yok edilebilir.
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Son düzenleyen Safi; 15 Mart 2018 03:09

Benzer Konular

14 Mart 2018 / Misafir Tıp Bilimleri
21 Nisan 2010 / SUNU Tıp Bilimleri
1 Ağustos 2009 / MASROM Soru-Cevap
30 Kasım 2009 / _KleopatrA_ X-Sözlük
 Bel
3 Haziran 2010 / _Yağmur_ Mitoloji