Arama

Anemi (Kansızlık) - Sayfa 2

Güncelleme: 10 Mart 2018 Gösterim: 33.103 Cevap: 13
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
8 Mart 2018       Mesaj #11
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Erkeklerde Kansızlık


Erkeklerde kansızlık, kansızlık sorunu toplumda kadınları daha fazla etkilese de, erkeklerde de görülen bir problemdir. Kadınlarda kansızlığa neden olacak etkenler oldukça fazla olmasına rağmen, erkeklerde durum daha farklıdır. Daha seyrek görülmesine rağmen, erkeklerdeki kansızlık çoğu zaman ciddi sorunların belirtisi olabilir. Yaş gözetmeksizin her yaşta görülebilen kansızlık erkekleri daha çok ellili yaşlarda etkilerse, özellikle demir eksikliğinden kaynaklanan kansızlık görülürse, ilk olarak kanser, gizli kanama gibi sorunlar araştırılmalıdır. Bunların yanında kansızlığa yol açabilecek böbrek yetmezliği gibi bazı kronik rahatsızlıklarda dikkate alınmalıdır. Erkeklerde kolit, kalın bağırsaktaki damarsal problemler, ülser, kolon kanseri, hemoroit, ciddi olmayan kanamalar kansızlığa yol açabilir. Kronik sorunlar, romatizmal hastalıklarda erkekleri etkileyen kansızlıkta etkili olabilir. Bu nedenle öncelikle kansızlığın neden kaynaklandığı tespit edilmelidir. Özellikle kansızlığa eşlik eden kilo kaybı sorunu da yaşanıyorsa, yapılacak tetkiklerde daha özenli olmak gerekir.
Sponsorlu Bağlantılar

Erkeklerde kansızlık nedenleri
Kadınlarda görülen kansızlık erkeklere göre 5-10 kat fazla olsa da, bunun sebeplerinin tespit edilmesi fazla zor olmaz. Ancak erkekler bu konuda etkilenirse, ciddi kabul edilen rahatsızlıklar söz konusu olabilir. Mide ve bağırsak ülserleri, bağırsakta polip ve kanser oluşumu gibi ciddi sağlık sorunları gündeme gelebilir. Demir eksiliğinden kaynaklanan kansızlıkta demir eksikliği tedavisi yapılırken, mutlaka buna sebep olan etkenin araştırılması gerekir. Buna uygun şekilde bir tedavi planı oluşturulmalıdır. Yani kolon tümörleri gibi bir sorundan kaynaklanan kansızlıkta, tedavi uygun yapılmadığından, gecikmiş tedaviler ortaya çıkar. Gerçek hastalık etkeni ortadan kaldırılamaz.
Bu nedenle erkeklerde kansızlığa yol açan sorunun doğru tespit edilmesi gerekir.

Erkeklerde kansızlık belirtileri
Kansızlık sorunu herkeste ortak belirtilerle kendini gösterir. Dikkat çekici düzeyde halsizlik, yorgunluk hissi, nefes darlığı, fazla oranda olmasa da nefes nefese kalma, uykuya meyilli olma, çarpıntı sorunu olması, uykusuzluk çekme, unutkanlık, ciltte solgunluk, saç ve tırnak sorunları kansızlığı akla getirmelidir. Yapılacak tam kan sayımı testi sayesinde kansızlık tanısı kolayca konulabilir. Bundan sonra altta yatan etkenin araştırılması sağlıklı olur.

Erkeklerde kansızlık ve beslenmenin tedavideki yeri
Kansızlık sorununun tespitiyle beslenmeye ayrı bir önem verilmelidir. Ancak kansızlığın neden ortaya çıktığı da bilinmelidir. Demir eksikliğinden kaynaklanan kansızlıkta, zengin demir kaynağı olan hayvani gıdalara ağırlık verilmelidir. Kırmızı etle, diğer etli besinler tüketilmeye çalışmalıdır. Bitkisel kaynaklarda da demir bulunsa da, bu besinlerden demirin emilimi zor olur. Bu yüzden hayvansal kaynaklar demir bakımından daha değerlidir. Erkeklerde kansızlık sorunu çay tüketimlerinin fazla olmasından da kaynaklanabilir. Ülkemizde çay en fazla erkekler tarafından tüketilmektedir. Bu demir emilimini etkilediğinden, kansızlık sorunu ortaya çıkabilir. Bu yüzden ayın azaltılması hatta sorun geçene kadar tüketilmemesi tavsiye edilir. Hastanın kilolu olması demir eksikliğinin bulunmadığını göstermez. Bu nedenle fazla kalorili besinlere yönelmemek gerekir. Kansızlığa neden olan etken doğru tespit edilirse, erkeklerde kansızlık sorunu daha kolay çözümlenebilir. Etkenin tedavi edilmesi kansızlık problemini ortadan kaldıracaktır.

Kadınlarda Kansızlık


Kadınlarda Kansızlık, kendini tempolu ve hızlı bir yürüyüş, yokuş veya merdiven inip çıkarken ve fizikler aktivitelerin yoğun yaşandığı anlarda nefes darlığı ve çarpıntılar yaşanıyorsa, problemlerin kansızlıkla alakalı olma ihtimali oldukça artar. Sebebine gelince genç kızlarda ve genç bayanlarda demir eksikliğine nedeni ile meydana gelen kansızlık sıklıkla yaşanan bir sorundur. Her ay düzenli olarak tekrarlayan adet dönemi kanamalarıyla önemli ölçülerde demir kayıpları da yaşanmaktadır. Kaybedilen demir şayet yerine tekrar konamaz kanamalar artar veya sıklaşırsa yada kanamalar şiddetli olursa vücuttaki demir rezervleri en aza inerek demir eksikliği meydana gelmeye başlar. Klinik olarak incelenen tabloda demir eksikliğine bağlı kansızlık olarak değerlendirilir. Bu tip gelişen kansızlığa demir içeren gıdaları yeterince tüketmeyenler ve vejetaryenlerde özellikle "dalak, kırmızı et, karaciğer, balık, yumurta, süt ürünleri, yeşil sebzeler" tüketmeyenlerde sıklıkla rastlanmaktadır. Yukarıda da açıklandığı gibi adet dönemleri içinde üst üste birkaç ay olağandan fazla kan kaybeden veya sürekli tekrarlayarak oluşan kanamalara maruz kalan bayanlarda da içeriğinde bol miktarda demir yer alan besinler yeteri kadar tüketilse bile yine de belli oranda demir eksikliği açığı meydana geldiği vakitlerde kadınlarda kansızlık sorunu yaşanabiliyor.

Kadınlarda kansızlığın sıklıkla yaşanmasının sebebi yalnızca demir eksikliği olmamasının yanı sıra B12 vitamininin noksanlığı da oldukça önemlidir ve B12 vitaminine bağlı yaşanan kansızlık sorunuyla karşılaşmak her durumda mümkündür. Bu nedenle B12 eksikliği genel olarak vejetaryen kadınlarda olasılıkla rastlanan bir durumdur. Herkesin de bildiği gibi B12 vitamini elde etmenin en basit yolu hayvansal besinler tüketmektir ve genellikle vejetaryen kadınlar ne yazık ki bu besinlerden oldukça uzak durarak özellikle de kırmızı et tüketmiyorlar.

Oysa ki kırmızı et oldukça zengin içerikli demir kaynaklarından en önemlisidir. Adından da anlaşılacağı gibi ete kırmızı rengi vererek kırmızı yapan içeriğinde barındırdığı miktardaki demir depolarıdır. Bu yüzden et gereğinden az miktarda tüketildiğinde birkaç ay süresinde vücuttaki B12 vitamini seviyeleri hızla düşmeye başlar ve sonrasında ise B12 eksikliğine bağlı olarak anemi meydana gelmeye başlar. Özellikle genç kız ve kadınlardaki kansızlığın ana sebepleri arasında B12 vitamini eksikliği büyük rol oynamaktadır. Ayrıca kadınlarda rastlanan rahimde miyom, makatta bulunan hemoroitin kanaması, mide ülseri aspirin veya farklı ağrı gidericilere bağlı olarak eroziv gastritle ya da ülserle bağlantılı mide kanamalarının yanı sıra daha birçok sebeple de kadınların ve genç kızların kansızlık sorunu yaşamaları son derece normaldir.

Kadınlarda kansızlık rahatsızlığından uzak kalmak amaçlı yeterli ve dengeli beslenme oldukça önemlidir. Bu nedenle bitkisel ve hayvansal besinleri dengeli ve düzenli tüketerek beslenmek için özellikle ( etli kuru fasulye, kıymalı nohut, ıspanak, yumurta ve birçok kıymalı sebze yemekleri ) tüketerek tek taraflı beslenme şekillerinden olabildiğince kaçınılmalıdır. insan sağlığı için zararlı diyet şekillerini uygulamak, sakatat ve kırmızı et tüketimi hususunda ihmalci davranmak özellikle kansızlığa neden olan problemler kendini gösterdiğinde de tıbbi bir kontrolden geçmek oldukça önem taşımaktadır. Ayrıca kansızlık sorununu ile başa çıkmak için boş kaloriye sahip besinlerin tüketilmemesi örneğin, şekerli besinler çikolata ve aşırı yağ barındıran gıdalardan uzak durulması ile hem kansızlık sorunundan kurtulmuş oluşunuz hem de vücut zarar görmemiş olur.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
8 Mart 2018       Mesaj #12
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Hamilelikte Kansızlık


Hamilelikte Kansızlık, Gebelik esnasında, kadınlarda kansızlık sorununa sık sık rastlanmaktadır. Hamilelik dönemi boyunca en çok karşılaşılan anemi çeşidi ise, demir eksikliği anemisidir. Çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Bunlar;
Sponsorlu Bağlantılar
  • Yetersiz ve düzensiz beslenme
  • Sosyoekonomik seviyenin düşük olması
  • Bağırsak parazitleri ve enfeksiyonları
  • Sık sık doğum yapmak
  • Düşük ve kürtaj sebebiyle kan kaybetmek
  • Gebelikte demir eksikliği takviyesi için ilaç kullanmamak
Nedenlerinin yanı sıra, birde belirtileri bulunmaktadır. Belirtileri ise şunlardır;
  • Aşırı yorgunluk ve halsizlik
  • İştah kaybı
  • Nefes darlığı
  • Yoğun baş ağrısı
  • Kalp çarpıntısı
  • Arada bayılma
  • Kulakta çınlama
  • Uykusuzluk
  • Saçlarda dökülme
  • Dikkat bozukluğu
  • Baş dönmesi ve mide bulantısı
  • Aralıklı göğüs ağrısı
Hamilelerde demir eksikliğine bağlı olarak ve kaybedilen kanın yerine gelememesinden dolayı, demir eksikliği anemisi görülmektedir. Hamilelikte hem bebeğin doğum sonrası, hem de hamile kişinin artan kan hacmi sebebi ile, normal bir insandan çok daha fazla demir ihtiyacı oluşmaktadır. Bunun yanında, B12 vitamini eksikliği, kronik hastalıklar ve kalıtsal yapı gibi durumlar da, kansızlığa neden olmaktadır.

Kansızlık hamilelerde genel olarak halsizlik, fiziksel ve zihinsel yorgunluk, kalp atım sayısında artma, uyku, çabuk yorulma ve konsantrasyonda güçlük çekmeye neden olmaktadır. Bu süreç boyunca kansızlığın hem anne hem de bebek üzerinde, oldukça olumsuz etkileri vardır. Kansızlık hamilelerde doğum sonrasında kanamaların fazlalaşmasına sebep olmakta ve rahmin toplanmasını güçleştirmektedir. Bebek üzerinde ise erken doğuma, anne karnında gelişme sorununa ve ani ölümlere neden olmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü, kişinin kansızlığı olsun ve ya olmasın 16. haftadan sonra, günlük demir takviyesi yapılmasını tavsiye etmektedir. Demir takviyesi hamile bayanda bazı yan etkilere sebebiyet verse de, bebek büyüme evresine geçtiğinden dolayı, annenin karnındaki demiri almakta ve anneyi de, bebeğin gelişimini de etkilemektedir. Hamile bayanların tüketmesinin önerildiği bazı besinler şunlardır; Kırmızı et, pekmez, yumurta, ceviz, badem, fındık, kuru üzüm ve koyu yeşil renkteki sebzelerdir. Ayrıca C vitamini demir emilimini arttırdığından dolayı, portakal, maydanoz, mandalina ve limonda tüketilmesi gereken besinler arasındadır.

Gebelikte Kansızlık


Gebelikte kansızlık, bu dönemde çok ciddi sağlık problemlerini beraberinde getirebilir. Anemi olarak da bilinen kansızlık kan hemoglobin seviyesinin normal değerlerden daha düşük olmasıdır. Hemoglobin alyuvarlarda bulunan, oksijenin taşınmasını sağlayan ve kana kırmızı rengi veren bir tür proteindir. Kan farklı elemanlar ve plazmadan meydana gelir. Gebelik döneminde kan oranı normalden %50 daha fazladır ve bu fazlalığın büyük bölümü plazmadadır. Eritrosit (Alyuvarlar) plazmalar kadar hızlı çoğalmaz. Dolayısı ile gebelik öncesinde normal değerlerin altına düşer. Gebelik süreci ilerledikçe eritrosit üretimi de artmaya başlar. Bu artış için vücutta demir kullanılır. Gebelik döneminde anne adayı şayet yeterli miktarda demir almıyorsa anemi yani kansızlık başlar.

Gebelikte kansızlık nedenleri nelerdir?
  • Demir bakımından yetersiz beslenme
  • Folik asit eksikliği
  • Kaza, travma nedeniyle yaşanan kan kayıpları
  • Polip ve basur gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkan bağırsakta kronik kanama
  • Anne karnındaki bebeğin annenin depoladığı demiri tüketmesi
  • Bağırsak parazitleri
  • Sık aralıklarla doğum yapmak
  • Sık aralıklarla düşük yapmak ya da kürtaj olmak
  • Yetersiz beslenme
Gebelikte kansızlık belirtileri
  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Efor dispnesi
  • İştah kaybı
  • Çarpıntı
  • Baş ağrısı
  • Bayılma
  • Saç dökülmesi
  • Konsantrasyon bozukluğu
  • Göğüs ağrısı
  • Kulak çınlaması
  • Uyku problemleri
  • Tırnaklarda şekil bozukluğu, kırılma, ve soluk renk
Gebelikte kansızlığın neden olabileceği komplikasyonlar
Gebelik döneminde yaşanan kansızlığın neden olabileceği en önemli komplikasyon erken doğum riskidir. Bu riski en aza indirmek için kansızlığın erken dönemde teşhis edilerek tedavi edilmesi önemlidir. Kansızlığın neden olabileceği komplikasyonlar;
  • Düşük ağırlıklı bebek doğumu
  • Rahim içi gelişim geriliği
  • Doğum eyleminin normalden uzun sürmesi
  • Fetal ölüm
  • Doğum gerçekleştikten sonra iyileşme sürecinin uzun olması
  • Doğum sonrasında annede enfeksiyon gelişme riski
  • Gebelikte kansızlık yaşayan anne adayında doğum anında kaybedilen normal kanın bile anne üzerinde sıkıntı yaratacak boyuta ulaşması olarak sıralanabilir.
Gebelikte kansızlık tanısı
Gebelikte yaşanan kansızlık tanısı kan sayımıyla yapılabilir. Uygulanan tam kan tetkiklerinde hemoglobin seviyesi 10 gr/dl'nin altında çıkmışsa kansızlıktan bahsetmek mümkündür. Kansızlık için kan tahlilinin mümkünse gebelik öncesinde yapılması önemlidir. Eğer gebelik öncesinde yapılmamışsa gebeliğin erken dönemlerinde yapılması gerekir. Beraberinde doğumun yaklaştığı zamanlarda da kan sayımının yapılması gerekir.

Gebelikte kansızlık tedavisi
Gebelikte kansızlık tespit edilmişse tedavi için ağız yoluyla kullanılan haplar ya da şuruplar reçete edilir. Çok nadir durumlarda enjeksiyon şeklinde iğneler kansızlık tedavisi için kullanılabilir. Kullanılacak ilaçların dozu mutlaka doktor tarafından ayarlanmalıdır. Demir takviyeleri gebeliğin 3. ayından sonra anne adayında kansızlık olsa da olmasa da depolama amacıyla reçete edilmektedir. Demir takviyesi için kullanılan ilaçlar genellikle sabahları kahvaltıdan önce alınır. Bu ilaçların mide bulantısı, kabızlık gibi yan etkileri olabilir.

Gebelikte kansızlık için alınabilecek önlemler
  • Çay demir emilimini azaltabileceğinden dolayı gebelik döneminde kansızlık yaşayan anne adaylarının çok fazla çay içmekten kaçınması gerekir.
  • Alkol ve sigaradan bu süreçte kesinlikle uzak durulmalıdır.
  • Demir bakımından zengin içeriğe sahip olan meyve ve sebze tüketilmelidir. Beraberinde tavuk, yumurta, balık ve et gibi besinler beslenme listesine eklenmelidir.
  • Asit ve kafein içeren içeceklerin yerine taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir.
  • Gebelik döneminde sağlık kontrolleri rutin bir şekilde ihmal edilmeden yaptırılmalıdır.

Gebelikte Anemi


Gebelikte Anemi, Anemi (kansızlık) her yaş grubunda görülen bir hastalıktır. Bu hastalığın olma nedeni kimi zaman düzensiz ve dengesiz beslenmeden olur. Bazen vitamin eksikliğinden kaynaklanır. Özellikle B-12 ve D vitamini eksikliğinden olur. Bazen ise kırmızı kan hücrelerini eksik olmasından olur. Anemi kişi için başlı başına bir sorundur. Anemi yanı sıra başda dönme, yorgunluk, üşüme ve ağız yaralarına da neden olur. Kansızlık oldukça dikkate alınması gereken bir hastalıktır. Eğer bu hastalık dikkate alınmaz ise daha ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Kan aneminiz yada belirtileri var ise hemen bir doktora baş vurup tedaviye başlamanız gerekir.
Kansızlık çoğunlukla yaşı ilerlemiş kişilerde, hamilelerde ve çocuklarda görülür. Hamilelerin diğer kişilere göre kansız kalması daha kolaydır. Gelin beraber bir şekilde hamileler neden kansız kalır onu öğrenelim.

Gebelikte kansızlık nedenleri,

Gebelikte anemi hemen hemen her kadın da olur. Çoğu zaman hamileler de kansızlık kendini belli etmez. Genelde kansızlık yapılan testler ile anlaşılır. Bunun nedeni en başta kanın ikiye bölünmesidir. Yani anne karnında bebek besin ihtiyacını annenin kanından giderir. Bu durumda kansızlık meydana gelmeye başlar. D vitamini eksikliğindende anemi başlangıcı görülür. Hamile bir kadın iki canlıdır, bazı hamileler aşırı mide bulantısından dolayı doğru düzgün beslenemez.

Bebek anneden kendine yeteri kadar besin alırken anne dışarıdan besin alamadığı için vitamin eksikliği başlar. Bu da annede ciddi bir kansızlığa yol açar. Bunun için gebelikte doğru beslenmek şarttır. Yoksa birçok riski de beraberinde getirir. Erken doğum, düşük doğum ve doğum sonrası annede enfeksiyon riskini artırır, D vitamini eksikliği.
D vitamini vücudumuz için gereklidir. Özellikle gebe kadınlar için daha da önemlidir. Hamile bir kadın D vitaminine dikkat etmelidir yoksa anemi olabilir. Bunun için yapması gereken doğru ve düzenli beslenmesidir. Bir de gebeliğin üçüncü ayında ister anemi olsun, ister olmasın mutlaka D vitamini takviyesi yapılır. Bu ağız yolu ile alınan hap yada şurup şeklinde olur. Gebe bir kadın kesinlikle bu ilaçları kullanmalıdır.

Gebelikte anemiye hangi besin iyi gelir
Kara üzüm: Günde bir avuç çekirdekleri ile beraber yenir ise kansızlığa iyi gelir.
Mercimek: Mercimek haşlanıp yenildiği zaman günlük kan ihtiyacının yaklaşık yüzde yirmisini karşılar.
Ispanak: Her mevsim rahat bir şekilde bulunur. Ispanağın içinde bolca mineral ve vitamin vardır. Bu içerdiği vitaminler sayesinde gebelikte oluşan kansızlığı önlemektedir.
Pekmez: Özellikle üzüm pekmezinin kan yapma özelliği vardır, kansızlığa çok iyi gelir.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
8 Mart 2018       Mesaj #13
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Doğumda Kansızlık


Doğunda Kansızlık, Gebelikte yaşanan kansızlık doğum sonrası kanamaların artmasına rahmin toplanmasının gecikmesine bebeklerde anne karnında gelişme geriliğine sebep olmaktadır. Doğumda kansızlık, erken doğuma neden olmakta annenin yaşamını kaybetmesine sebep olmakta bu dönemde ortaya çıkan kansızlık doğum sonrası kanama sebep oluyor. Demir tüketimi ve folik asit desteği gerekli olmaktadır. Gebelik dönemi yaşayan anne adaylarının kan değerlerini düzenli takip ettirmeleri gerekmektedir. Kan değerlerini iyi bilmesi doğacak bebeğin sağlığı açısından da çok önemlidir. Kansızlıktan kaynaklı olan erken doğunlar da bebeklerde gelişme geriliği görülmektedir. Gebelikte anne adaylarının en çok yaşadığı problem olarak bilinen kansızlık kan seviyesinin düşmesidir.

Bu durumu yaşayan anne adaylarında halsizlik, mide problemleri, çarpıntı, yüzde solukluk, baş dönmesi baygınlık, karın ağrısı, sarılık, tırnaklarda solgunluk, hemen yorulma, rahim içi gelişme geriliği, doğum sonrası annenin iyileşme sürecinin uzaması, doğum sonrası enfeksiyon riskinde artış, doğum esnasında kan kaybının normalden fazla yaşanması gibi problemler yaşanmaktadır.

Doğumda kansızlık yaşanmaması için annelerin bol demir vitamini almaları gerekmektedir. Normal bir insanın günlük demir tüketimi ihtiyacı ile gebelikte demir tüketimi ihtiyacı gebelikte iki kat arttığından gebelikte demir takviyesi çok önemlidir. Özellikle c vitamini olan gıdalar ile birlikte et tüketimi çok önemlidir.

Doğumda kansızlık yaşanmaması için anne adaylarının gebelikleri sırasında bol miktarda pekmez, kuru üzüm, et, yumurta, sebzeler yeşil yapraklı, fındık, ceviz, brokoli, ıspanak ve lahana gibi sebzeler tüketilmelidir.

Risk faktörleri olarak bilenler; Aşırı sigara kullanımı, Fazla düzeyde alkol kullanımı, İyi beslenmeme beslenme bozukluğu, bazı yaşanan sindirim hastalıklarıdır.

Bebeklerde Anemi


Bebeklerde Anemi, tıp dilinde kansızlıkta denilen anemi, kan dolaşımında yer alan alyuvarların sayısı veya alyuvarlarda ki hemoglobin miktarının azalması ile ortaya çıkmaktadır. Aneminin bebeklerde ve çocuklarda çok sayıda nedeni bulunmaktadır ama en sık demir eksikliği anemisine rastlanmaktadır. Çocuklarda kanında demir değişik nedenler ile azalabilir. En sık neden yiyecekler ile beraber yeteri kadar demir alınmamasıdır. Ayrıca tek tip beslenen çocuklarda, 3 yaş altında ki çocuklarda aşırı süt ve meyve suyu tüketilmesinde de demir eksikliği ortaya çıkmaktadır. Sadece anne sütü ile beslenen bebeklerin annede anemi var ise bebekte de 4–6 ay içerisinde demir eksikliği anemisi ortaya çıkacaktır. 1 yaşın altındaki bebeklerin anne sütünden kesildikten sonra yeteri kadar demir içeren gıda alamaması durumunda da anemi ortaya çıkması söz konusudur. Başlangıçta demir eksikliği belirti vermeyen bir hastalıktır. Daha sonra hafif solukluk, el ve ayaklarda soğukluk, iştahsızlık, yorgunluk ile kendini gösterir. Demir eksikliğinde, çocukların vücut direnci de düştüğü için daha sık enfeksiyon geçirmeye başlayabilirler. Her hastalıkta vücutta bulunan demir biraz daha düşebilir. İlginç bir şekilde demir eksikliğinde demir içeren kırmızı et gibi gıdalara karşı aşırı bir isteksizlik bulunmaktadır.

Demir eksikliği ağırlaştıkça çarpıntı, sık nefes alma, ağız ve dilde yanma, karın ağrıları, huzursuzluk, uyku bozuklukları ve uzun dönemde ise beyne yeterli oksijen alamaması sebebi ile okul başarısında azalma ve öğrenme bozuklukları görülebilmektedir.

Bebeklerde Anemi: Anemiyi önlemek amacı ile bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü verilmelidir. Fakat bunu yaparken emziren annenin de anemi yaşanması önlenmelidir. Bebeğin 6 aydan sonra da, demir içeren mamalar ve demir içeriği zengin ek gıdalar ile beslenmesi sağlanmalıdır. Çocuk büyüdükçe yaşına uyan beslenme şekli olarak bakliyat, yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, sakatat tüketilmesi önerilir. Ayrıca C vitamini de demir emilimini arttırdığı için turunçgiller, yeşil yapraklı sebzeler, domates de sık sık tüketilmesi gereken gıdalar arasındadır. Sağlam çocuklarda 6-9 aylıkken mutlaka kansızlık yönünden rutin tam kan sayımı testi yapılmalıdır. Gerekli durumda, daha ayrıntılı araştırma yapmak amacı ile serum demir, demir bağlama kapasitesi ve ferritin de (depo demirini gösterir) istene bilmektedir. Demir eksikliği anemisi teşhisi konduğu zaman demir içeren damla, şurup veya tabletler ile tedavi yapılabilinir.

Bebeklerde Kansızlık


Bebeklerde Kansızlık, Tıbbi adı anemi olan kansızlık, alyuvarların sayısının beraber yada ayrı olarak, yaşa uygun olarak olması gereken değerlerin altına düşmesi sonucunda oluşan, bir sağlık problemidir. Bebeklerde kansızlık, gelişimleri açısından önemli bir sorun haline gelebilir. Çok normalmiş gibi görünen bazı sorunlar, bebeklerde kansızlık probleminin habercisi olabilir. Ülkemizde 0-1 yaş arası bebeklerin hemen hemen yarısında, kansızlık sorunu yaşanmaktadır. Dikkat edilip, önlem alınmazsa tehlikeli sorunlar ortaya çıkabilir.

Bebeklerde oluşan kansızlık, yazın dahi üşümelerine sebep olabilir. Kansızlığın, harekette kısıtlama, yorgunluk, kalp çarpıntısı gibi bazı belirtileri vardır. Bebeklerde kansızlık, el ve ayaklarda sürekli soğukluk hissi gibi şikayetlere de sebep olabilir. Bebeklerde oluşan kansızlığın, 3 temel sebebi vardır. Yapım azlığı, yıkım fazlalığı ve kan kaybıdır. Ülkemizde çoğunlukla 0-1 yaş grubunu içeren, fizyolojik anemi denilen kansızlık türü görülmektedir. Kansızlık demir emiliminde azalma, demir alımında eksiklik ve kanamalara sebep olmaktadır. Bebeklerde yapılan fiziki muayene sonrasında, hastanın anlattıkları ve kan tahlili sonucunda, teşhis konulmaktadır.

Bebeklerde kansızlık tedavisi, bebelere ağızdan demir ilacı verilmektedir.
2 ay içerisinde hasta, normale dönmektedir. Fakat, demir depolarının dolması için bir süre daha, demir tedavisi görmesi gerekmektedir. Bu tedavinin süresi bir yıla kadar sürebilir. Bebeklerde, şurup yada damla yoluyla tedavisi yapılır. Bebeklerde kansızlığın tedavisinde, kan tahlilleri sık sık yapılmalıdır. Kansızlık sorunuyla, her yaşta ve cinste karşılaşılabilir. Özellikle yeterli ve dengeli beslenmeyen kız çocuklarında, daha sık görülür. Kansızlık ilk önce solukluk, iştahsızlık ve huzursuzlukla ortaya çıkıp, kabızlık, kilo kaybı ve büyüme geriliği gibi bütün sistemleri etkileyen septomlarla etkisini gösterir. Bebeklerin yaş ve ihtiyaçlarına uygun olarak beslenmesi, kansızlığı engellemektedir. İlk 6 ay, sadece anne sütü verilmelidir. Eğer bu mümkün değilse, demir içeren mamalarla beslenmelidirler. 6. aydan itibarende, ek gıdalara başlanmalıdır. Yaşları ilerledikçe, domates, portakal, limon, baklagil ve yeşil yapraklı sebzelerle beslenmelidirler. Kırmızı et, kuru üzüm, pekmez, soya sütü ve yulafta unutulmamalıdır.

Bebek gelişiminde kansızlık,
Bebeklerde kansızlık, büyümeyi olumsuz yönde etkileyebilir. Demir eksikliği, gözde oluşan içe kaymalara da sebep olabileceği düşünülmektedir.
Bebeklerde kansızlık konusunda, ailelerin bilinçli ve sağduyulu olmaları çok önemlidir.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
8 Mart 2018       Mesaj #14
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Anemi Testi


Anemi Testi, kandaki hemoglobin miktarının yeterli olup olmadığını ölçen bir testtir. Kişinin vücut kitle indeksine göre kandaki hemoglobin sayısının yeterli olup olmadığını anlamamızı sağlar. Anemi testi birçok hastalığın tanısında da kullanılan bir yöntemdir. Hemoglobin sayımı yapılması vücuttaki kan hücrelerinin düşüşü veya artışı doktorun bilgi sahibi olmasını sağlar. Anemi testi günümüzde çok kolay yapılan tüm hastane ve sağlık ocaklarında testi yapılan bir tahlildir.

Anemi Testi Kimlere Yapılır

Anemi testi, genel olarak bir hastalığı bulunan kişiye doktor tavsiyesiyle yapılan bir testtir. Ancak bunun yanında çocuklara belirli aralıklarla yapılması faydalıdır Özellikle çocukların yılda bir yada birkaç kez yapılması tavsiye edilmektedir. Bunun dışında yetişkinlere de arada bir hemoglobin sayılması faydalı olacaktır. Vücuttaki hemoglobin sayısı kişinin dış görünüşüyle ya da geçirdiği hastalılarla doğru orantılı değildir. İnsanlar geçirdiği bir takım hastalıların sebebini başka nedenlere bağlayabilirler. Ancak bu hastalıların sebepleri kandaki hemoglobin sayısının düşüklüğünden kaynaklı olabilir. Bu nedenle bu test kolay olduğu kadar önemli bir testtir.

Anemi Testi Nasıl Yapılır

Anemi Testi, çok basit yapılan ve bu test için birkaç damla kanın yeterli olduğu bir testtir.
Önceleri manuel olarak tek tek yapılan bu test günümüzde çok daha pratik yöntemlerle yapılmaktadır. Anemi genele kişilerde diş eti çekilmesi, kilo kaybı, tırnaklarda beyaz leke, göz beyazlarında sararma gibi şekillerde kendini gösterir. Bu belirtileri olan kişiler doktora başvurduklarında doktorlar kendilerinden tam kan sayımı ister. Tam kan sayımı içinde hemoglobin sayımı da yapılacaktır. Bu sayımlarda yetişkin bir insanın hemoglobin sayısı 12-14 olması gerekir. Bunun yanında hemotokrit sayımı da yapılır. Hemotokrit sayısınında 42-44 arası olması gerekir. 2 puanlık değer eksi ya da artı normal olarak kabul edilir. Ancak 5 değerden daha fazla olan durumlarda anemi teşhisi konabilir. Bu durumda hasta anemi ya da anemiye bağlı bir hastalık olursa doktor buna göre bir tedavi seçer. Bazı durumlarda kısa süreli tedaviler ile kurtulabilirler. Fakat Akdeniz anemisi olan hastalar için ömür boyu sürebilir.

Anemi Testi, yapıldıktan sonra anemi çıkan kişilerde uygun beslenme ve diyet faydalıdır. Anemi olan kişiler kandaki hemoglobin miktarını artıran kızılcık, brokoli, kırmızı et, kuru bakliyat tüketmeleri tavsiye edilmektedir.

Anemide Beslenme


Anemide Beslenme, Anemi (kansızlık) hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre dünya sağlık örgütüne göre kabul edilen kriterlerin altında kalmasıdır. Bu kriterler erişkin erkeklerde 15 g kadınlarda 13 gramın altında kabul edilir. 6 ay ile 6 yaş arası çocuklarda 11 gramın 6-14 yaşlarda 12 gramın altı anemi sayılır. En sık rastlanan anemi türleri genellikle demir eksikliğine bağlı anemi dir. Folik asit eksikliğinde bağlı anemi vitamin B-12 eksikliği anemisi dir.

Anemi Nedenleri

Anemi kanda yeterli miktarda kırmızı kan hücresi bulunmadığı zaman ortaya çıkar. Hemoglobin kırmızı kan hücresinin ana bölümüdür. Eğer hemoglobin seviyesi düşerse kanda olan oksijen düşer ve organın işlevlerini yerine getirmesi için gereken oksijen kan yoluyla taşınamaz
300 den fazla türü bulunan anemi 3 grupta toplanabilir.
Kan kaybı yüzünden oluşan anemi kırmızı kan hücresi üreten hücrenin azalmasıyla oluşan anemi ve kırmızı kan hücresi tertibatı nedeniyle meydana gelen bir anemidir.

Anemide Beslenme
Demir eksikliği anemisi dünyada beslenme yetersizliği sonucu ve mineral eksikliğine bağlı olarak görülen rahatsızlıklar arasında ilk sırada yer almaktadır. En sık doğurma dönemindeki kadınlar çocuklar ve ergenlerde görülen anemi karakteristik belirtileri çabuk yorulma halsiz kalma ve zayıflama bağışıklık sistemidir. Uzun süreli demir eksikliği ise bayılma nöbet geçirme olarak ve geçici hafıza kaybı gibi ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Beslenmenize demir bakımından yüksek gıdalarla beslenerek anemi belirtilerinin şiddetini azaltabilirsiniz.

Kansızlığa İyi Gelen Besinler


Kansızlığa iyi gelen gıdalar, kansızlığın sebeplerine bağlı olarak değişmektedir. Fakat en çokta demir eksikliği yüzünden kaynaklanmaktadır. Çünkü kırmızı kan gözesini demir destekler, kırmızı kan hücresi az olursa demir ile takviye yaparak çoğaltılmasına yardımcı olunur.
  • Kuzu Ciğeri: Ciğerin kan yapıcı özelliği vardır. Demir açısından oldukça zengin bir besindir. Günlük yüz gram ciğer tüketilirse demir ihtiyacının çoğunu karşılar. İçerisinde bol miktarda B12 vitamini bulunmaktadır. A vitamini açısından da zengindir ve çinko ve bakır mineralleri içermektedir. Ayrıca kolesterol açısından da çok zengindir bu nedenle dikkatli tüketilmelidir.
  • Uskumru Balığı: Bu balıkta B12 vitamini bulunmaktadır. Günlük olarak yüz gram tüketilirse B12 vitaminini karşılamaktadır. Bunun yanında ton balığını ve sardalyeyi da tüketebilirsiniz. Bu balıklarda kansızlığa iyi gelmektedir.
  • Kırmızı Et: Kansızlığa iyi gelen yiyeceklerin başındadır. Vücuttaki kan oranının artmasına yardımcı olmaktadırlar. Protein içinde zengin bir gıdadır. Hafta içerisinde üç kez tüketmek aylık demir ihtiyacını karşılamaktadır.
  • Sığır Eti: B12 ve E vitamini açısından zengindir. Günlük demir gereksinimini karşılar.
  • Kuzu Eti: İçerisinde B12 vitamini vardır. Protein bakımından zengindir.
  • Beyaz Peynir: Günlük olarak yüz gram tüketilirse vücudun gereksinimi olan B12 vitaminini karşılar. Beyaz peynir içerisinde B12 vitamini vardır ve demir vitaminini de içermektedirler.
  • Yumurta: Günlük olarak bir adet yumurta tüketilmelidir. Vücudun hem demir gereksinimini hem de B12 vitamininin birazını karşılamaktadır. Tabi yumurtanın bir de olumsuz tarafı vardır. İçerisinde doymuş yağ barındırır. Aynı zamanda kolesterol açısından da zengindir.
  • Brokoli: Bu sebzenin içerisinde birçok vitamin barındırır. Bu vitaminler A, C, K ve B6 vitaminleridir. Ayrıca fosfor ve selenyum açısından da zengindir. Vücudun demir gereksinimin karşılar.
  • Tavuk: İçerisindeki kolesterol oranı, kırmızı ete oranla daha azdır. Günlük olarak az tüketildiğinde demir ve B12 vitaminini karşılamaktadır. Beyaz et olan tavuk içerisinde fosfor, selenyum ve protein de vardır. Tüketildiği takdirde vücudun ihtiyacını karşılar.
  • Hindi: Günlük olarak yüz gram hindinin göğüs bölümünü tüketirseniz demir ihtiyacını karşılamaktadır. Selenyum, protein ve fosfor açısından da zengindir.
  • Ispanak: Günlük demir ihtiyacının bir kısmını ıspanak ile karşılayabilirsiniz. Kalsiyum, bakır, çinko açısından zengin mineral kaynağıdır. C vitamini, A vitamini açısından da zengin bir besindir. Çiğ olarak tüketmek önemlidir.
  • Portakal: Gün içerisinde bir adet portakal tüketmek vücudun demir gereksinimini karşılamaktadır. İçerisinde bol C vitaminini barındırır ve vücudun direnç sisteminini arttırır.
  • Muz: Gün içerisinde bir adet muz tüketmek vücudun demir ihtiyacına iyi gelmektedir. C vitamini ve B6 vitamini açısından zengin bir besindir. Manganez açısından da zengindir.
  • Kuru Üzüm: Gün içerisinde bir avuç kuru üzüm tüketmek kansızlığa iyi gelir. Vücudun demir ihtiyacını karşılar. Özellikle de çekirdeği ile tüketmek çok yararlı bir kuru yemiştir.
  • Pekmez: Kansızlığa iyi gelmektedir. Fakat tek başına bir yardımı dokunmaz ek takviye olarak tüketilir.
Bunların yanında da şu besinlerde kansızlığa iyi gelmektedir: enginar, fasulye, nohut, mercimek, domates, maydonoz, çilek, zeytin, kekik, dere otu, susam, yağsız yoğurt.

Çoçuklarda Kansızlığa Ne İyi Gelir


Çocuklarda kansızlığa ne iyi gelir, Kansızlık hastalığına sağlık sektörün de kullanılan ismi ile anemi hastalığı da denilmektedir. Çok önemli bir sağlık problemi olan kansızlık hastalığı kanda bulunan kırmızı hücre sayısının olması gereken miktarın altına inmesi sorunudur. Çocuklarda görülen, hafife aldığımız bazı basit problemler kansızlık hastalığı belirtisi olabilir. Ülkemizde kansızlık problemi büyük bir sorun haline gelmiş olup neredeyse çocukların %30 da kansızlık sorunu görülmektedir.

Kansızlığa iyi gelen besinler,
Başta B12 vitamini olmak üzere demir vitamini almak kırmızı kan miktarını arttırıp kansızlığı önleyecektir. Kansızlık sorunu olan özellikle de çocuk vücudunun ihtiyaç duyduğu besinler de kan yapıcı gıdalar ve içecekler mevcuttur. Düzenli ve dengeli beslenmek demir ve B12 vitamini olan gıdalar tüketmek kan seviyesini normal hali getirecektir. Özellikle de bu sorunun üstesinden ilaç veya herhangi bir şeye ihtiyaç duymadan doğal yollarla halletmek Her anne ve babanın çocukları için isteğidir. Ancak kansızlık seviyesi Demir veya B12 vitaminleri ile telafi edilemeyecek kadar ileri boyutta ise mutlaka doktor kontrolünde ilaç tedavisi görme ihtiyacı duyulabilir. Bu durumu gelinmeden doğal gıdalar yolu ile halletmeniz en güzel çözümdür bunun için tüketmemiz gereken kan yapıcı gıdalardır.

Çocuklarda kansızlığa iyi gelen gıda maddeleri,
  • Balık eti; Balıklarda normalin üzerinde B12 vitamini bulunduğu için bu gıdalar tüketmeniz Kansızlık için oldukça faydalı olacaktır özellikle uskumru sardalye ton balığı ve somon balığında oldukça fazladır.
  • Küçük baş hayvan eti; Başta Kuzu ciğeri olmak üzere koyun eti Yüksek derecede Demir ve B12 vitamin ne sahiptir. Çocuklar için özellikle de kansızlık problemi var ise mutlaka haftada bir de olsa küçükbaş hayvanlardan elde edilen özellikle dalak olmak üzere et yediriniz. Ayrıca 100 gram kuzu eti B12 vitamini ihtiyacının günlük %39 unu karşılayıp %9 da demir eksikliğini önler.
  • Büyük baş sığır eti; Sığır etinin 100 gramı günlük demir ihtiyacının %12 sini karşılar. Içerisinde bulunan çinko ve Selenyum bakımından da oldukça zengin olan sığır eti Ayrıca B6 tiamin, E vitamini, potasyum, riboflavin, kalsiyum, fosfor ve magnezyum da içermektedir.
  • Peynir ve çeşitleri; Katkı maddesi bulunmayan doğal yollardan elde edilmiş 100 gr peynir günlük B12 vitamininin %27 ini karşılar. Ayrıca içerisinde demir vitamini de bulunan peynir çocuklarda kansızlığa iyi gelir.
  • Yumurta; Günlük bir tane haşlanmış yumurtayı kansızlık problemi olan çocuğunuza yedirmeyiz ihmal etmeyiniz çünkü 1 adet yumurtanın içerisinde %10 B12 vitamini ve % 5 oranında demir vitamini bulunmaktadır. Protein bakımından da oldukça zengin olan yumurta çocuklarda kansızlık önleyici bir gıda maddesidir.
  • Tavuk eti; Kolesterol seviyesi kırmızı ete oranla daha az olan tavuk eti çocuklar için çok faydalıdır. Bir tabak tavuk etinin içerisinde % 3 demir vitamini % 2 de B12 vitamini bulunmaktadır. Çocuklar için de bu gıda günlük ihtiyacınız %8 ine tekabül eder.
  • Brokoli; Faydaları saymakla bitmeyen brokoli içerisinde Selenyum fosfor Amin magnezyum kalsiyum c k mineralleri bulunmaktadır Ayrıca bir porsiyon brokoli yemeği içerisinde günlük Demir ihtiyacının % 5’ini karşılar.
  • Ispanak; Bir tabak ıspanak yemeği içerisinde, çocukların vücut yapısına oranla günlük demir ihtiyacının %17 sini karşılayıp içerisinde bulunan çinko kalsiyum potasyum magnezyum ve bakır mineralleri sayesinde çocuğunuzun hem kansızlık problemin hemde gelişimine faydası oldukçu fazladır.
Çocuklarda kansızlığa iyi gelen besinler,
  • Portakal
  • Muz
  • Yoğurt
  • Süt
  • Kara lahana
  • Fasulye
  • Mercimek
  • Enginar
  • Zerdeçal
  • Kuşkonmaz
  • Fesleğen
  • Kuru üzüm
  • Kuru erik
  • Elma
  • Zeytin
  • Maydanoz
  • Domates
  • Çilek
  • Kekik
  • Greyfurt
  • Dereotu
  • Vişne
  • Nohut
Yukarıda çocuklarda kansızlığa iyi gelen bazı besin maddelerini yer alıyor, buna rağmen listede bulunan kansızlık için gıda maddelerinden bazılarıdır. Yukarıda bulunan gıdaların mevsimine göre hormonsuz, doğal yollardan elde edilmiş olanları tercih edilmelidir. Bu besin maddelerinden bir proğram belirleyip ona göre çocuklarınıza yedirmeyiz daha etkili olacaktır. Buna bağlı olarak çocukları bıktırmadan farklı yöntemler ile pişirilip zenginlik sağlayabilirsiniz. B12 ve demir vitaminleri bulunan gıdaları çocuklara yedirmeniz kansızlığa iyi gelir.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

3 Ocak 2013 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri
8 Aralık 2016 / cnn Tıp Bilimleri
1 Mayıs 2012 / Misafir Tıp Bilimleri
13 Temmuz 2018 / Misafir Tıp Bilimleri
8 Mart 2018 / Misafir Tıp Bilimleri