Arama

Cemal Ünlü

Güncelleme: 1 Şubat 2008 Gösterim: 6.024 Cevap: 0
Kral_Aslan - avatarı
Kral_Aslan
VIP MsXTeam
25 Kasım 2006       Mesaj #1
Kral_Aslan - avatarı
VIP MsXTeam
Cemal Ünlü ( 1949)
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Cemal Ünlü 1949 yılında Üsküdar’da doğdu. Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nü bitirdi. Tiyatro sanatına ilgisi 1966 yılında Üsküdar Halkevi çalışmalarıyla başladı. 1969 yılında LCC tiyatro okuluna girdi. 1973 yılında AÇOK (Anadolu Çocuk Oyunları Kolu) girişiminin içinde yönetici, oyuncu, yönetmen olarak yer aldı. 1983 yılında, “Tohum Düştü Toprağa” adlı çocuk romanını yayımladı. 1979 yılında girdiği Üstanbul Devlet Tiyatrosu’nda günümüze kadar pek çok oyunda rol aldı. Aynı zamanda geleneksel gölge oyunu Karagöz ile ilgilendi. Bu sanatı, olabildiğince geleneklere bağlı bir anlayışla ele aldı. 2002-2003 döneminde “Karagöz’ün Salıncak Sefası” adlı gölge oyunu Üstanbul’da gösterildi. 2003-2004 tiyatro döneminde “Kaçsam Bırakıp” adıyla yazmış olduğu belgesel-müzikalin Konya Devlet Tiyatrosu’nda yönetmenliğini yaptı. Bir koleksiyoncu olarak eski kayıtlara (78 devirli plaklara) olan ilgisi, 1991 yılında Türkolog Dr. Robert Anhegger’in özendirmesiyle araştırmaya dönüştü. R. Anhegger’le birlikte, Tarih Toplum dergisi için “Sözlü Taş Plaklar” başlıklı makaleyi yazdı. Üstanbul Ansiklopedisi’ne konu ile ilgili maddeler hazırladı. 1996 yılında düzenlenen “Gramofon ve Taş Plak” sergisinin danışmanlığını üstlendi. Çeşitli şenlik ve festivallerde 40 kadar taş plak dinletisi gerçekleştirdi. Televizyon belgeselleri için danışmanlık yaptı. 1996 yılından itibaren, çeşitli firma ve kuruluşlara, eski kayıtlardan aktarılmış 20 kadar CD gerçekleştirdi. Bunlardan bazıları; “Seyyan Hanım”, “Gazeller I-II”, “Kantolar”, “Üstanbul Laternası”, “Kendi Sesinden Hafız Sadettin Kaynak”, “Osmanlı Marşları”, “Yurttan Sesler”, “Geçmişten Günümüze Türk Müziği: Alafranga”dır.
Açık Radyo’da toplam dört buçuk yıl süren “Taş Plaklarda Saz ve Söz” ve “Sadanüvis” gibi programlarla eski kayıtların tanınması, sevilmesi yönünde çalışmalar yaptı. 2002 yılı Gazeteciler Cemiyeti Radyo Başarı Ödülü “Sadanüvis” programına verildi. Cemal Ünlü halen Üstanbul Devlet Tiyatrosu sanatçısıdır.



HAKKINDA YAZILANLAR


Cemal Ünlü'nün "Git Zaman Gel Zaman" Kitabı ARSC Ödülü'nü Kazandı.

ARSC (Association for Recorded Sound Collections/Ses Kayıt Koleksiyonları Birliği) 1991 yılından başlayarak tarihsel ses kayıtları ile ilgili çeşitli dallarda ödüller vermektedir. 2005 Dünya Müziği Kayıtları konusundaki en iyi araştırma ödülü Cemal Ünlü'nün yazdığı ve Pan Yayıncılık tarafından 2004 yılında yayımlanmış olan "Git Zaman Gel Zaman" adlı kitaba verildi.
İstanbul Devlet Tiyatrosu sanatçısı ve taş plak koleksiyoncusu Cemal Ünlü'nün bu kitabı Türk Kayıt Tarihi konusunda yapılmış en kapsamlı çalışmadır. Kitabın ilk bölümünde fonograf, gramofonun icadı dünyadaki gelişimi belgelerle anlatılmakta, ikinci bölümde ise Türk Kayıt tarihinin başlangıcı ve gelişimi okura sunulmaktadır. Kitabın ekler bölümünde taş plaklarda yer alan bir cok sanatçının özgeçmişleri ve Tanburi Cemil Bey'in Orfeon Record plaklarının değerlendirmelerini kapsayan defterinin tıpkıbasımı yer almaktadır.
Ayrıca kitaba eklenen CD-ROM'da 1905 -1965 yılları arasında yayımlanmış taş plak kataloglarında yer alan 15.000'i aşkın plağın katalog bilgileri bulunmaktadır. Okura bu kayıtları firma, eser, makam ve yorumcu ismine göre arama imkânı da sunulmuştur.
ARSC, 1966'ta kurulmuş, 23 ülkede 1000'den fazla üyesi olan, kâr amacı gütmeden her türlü ses kaydına ilişkin araştırma, inceleme, yayın ve bilgi paylaşımını amaçlayan bir kurumdur (www.arsc-audio.org).
2006 yılında 20. yılını kutlayacak olan Pan Yayıncılık 1986 yılından beri Türk müzik kültürü için çok önemli kaynak kitaplar yayımlamıştır (www.pankitap.com).

Son düzenleyen Kral_Aslan; 1 Şubat 2008 15:48
Biyografi Konusu: Cemal Ünlü nereli hayatı kimdir.
Hayatın ne anlamı var.. Yanımda sen olmayınca....

Benzer Konular

1 Şubat 2012 / Misafir Cevaplanmış
10 Şubat 2020 / Kral_Aslan Edebiyat tr
9 Ekim 2012 / GusinapsE Edebiyat tr
11 Mayıs 2009 / ThinkerBeLL Basın/Magazin tr
12 Şubat 2007 / MaTTo Edebiyat tr