Arama

Engin Alkan

Güncelleme: 29 Mayıs 2008 Gösterim: 5.460 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Mayıs 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ENGİN ALKAN...

1965 yılında İstanbulda dünyaya geldi.
Sponsorlu Bağlantılar

1984 yılında İstanbul Belediye Konservatuarı Tiyatro bölümü'ne ve İ.Ü Basın Yayın Yüksekokulu'na girdi.

1985 yılında Şehir Tiyatroları'na girdi.

1986 yılında Basın Yayın Yüksekokulu'ndan ayrıldı ve YÖK'e baglanarak İ.Ü Devlet Konservatuarı adını alan okulun Tiyatro Bölümün'de ögrenimine devam etti, 1989 yılında mezun oldu.

1995 Sosyal Bilimler Enstitüsü Tiyatro Ana Sanat Dalı,Yüksek Lisans öğrenimi gördü.

1996-2002 MSM Konservatuarı'nda Oyunculuk Eğitmenliği yaptı.

1998-1999 Akademi İstanbul Gösteri Sanatları Bölümü'nde Oyunculuk Eğitmenliği yaptı.

2000-2002 MSM Konservatuarı Tiyatro Bölüm Başkanlığı yaptı.

2000-2002 MSM Oyuncuları'nda Genel Sanat Yönetmenliği yaptı.

2004- AKADEMİ İSTANBUL TİYATRO BÖLÜMÜ' nde Bölüm Baskanligi ve oyunculuk ögretmenligi görevi.

enginalkan2ub6

1985 yılından bu yana İstanbul Büyükşehir Tiyatrolarında sanatçı olarak görev almaktadır

Çok yönlü ve çok ödüllü bir tiyotro sanatçısı..

28 Ekim-7 Kasım 2005 tarihleri arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ile Theater An Der Ruhr arasında gerçekleştirilen oyun alışverişinin son durağı Berlin idi. Bu işbirliği çerçevesinde Theater An Der Ruhr'un Genel Sanat Yönetmeni Roberto Ciulli'nin yönettiği, Georg Büchner'in yazdığı "Danton'un Ölümü" adlı oyun, sırasıyla Bochum, Mühlheim, Hamburg ve Berlin'de sergilendi. Berliner Ensemble'de Alman ve Türk seyircilerinden oluşan kalabalık bir seyirci topluluğuna kapalı gişe sergilenen oyunda oynayan başarılı sanatçılarımız şunlardı:
Engin Alkan, Arif Akkaya, Levent Üzümcü, Hakan Arlı, Ayşen Sezerel, Yeliz Gerçek, Işıl Zeynep Karaalp, Bahtiyar Engin, Cengiz Tangör, İbrahim Can ve Nergiz Çorakçı idi.
Bu sanatçılardan Levent Üzümcü, Nergis Çorakçı ve o zamanki İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mazlum Kiper ile yaptığım söyleşileri sizlerle daha önce paylaşmıştım. Biraz geçikmeli de olsa bu ay sizlere "Danton'un Ölümü"nde Danton rolünü oynayan Engin Alkan'la yaptığım söyleşiyi sunuyorum.
Engin Alkan'ı ben televizyon dizilerinden de tanıyorum; "Küçük Mutluluklar", "Uğurlugiller", "7 numara", "Sana Bayılıyorum", "Kısa Devre", "Tarçın Konuştu"... ve en son maalesef ancak iki defa seyretmeye imkan bulabildiğim "Çeşmi Bülbül Kampani" adlı televizyon dizisi. Maalesef diyorum çünkü dizi birden yayından kaldırıldı. Televizyon dizilerinin dışında birkaç ta sinema filmi var Engin Alkan'ın; "Kaç Para Kaç" ve "Çamur"... gibi.
1965 İstanbul doğumlu olan Engin Alkan'la ortak bir yönümüz var: Samatya semtinde büyümüş ve Altan Erbulak'ın Çevre Tiyatrosu daimi seyircisi imiş. Tıpkı benim gibi. Ben Samatya'da büyümedim. Ancak her hafta sonu ya Çevre Tiyatrosu'nda ya da Kocamustafapaşa'daki kışlık sinemalarından birine giderdim.
Berliner Ensemble'deki "Danton'un Ölümü" adlı oyun kapalı gişe oynadı. Oyundan sonra kendisiyle yaptığım sohbete de oyuna olan ilgiden başladık.

Almanya'da ayakta alkışlanmak bizleri onurlandırdı...

Çok mutluyuz. Gittiğimiz her yerde çok yoğun ilgiyle karşılaştık. Çok duygusal anlar yaşadık. Çünkü burada yaşayan üçüncü nesil diye tabir edilen gençler bizleri başka bir duyguyla seyrettiler. Ve bizlere "Bizim tiyatromuzu burada ciddiye almıyorlardı, hala bizim tiyatromuzu Karagöz seviyesinde sanıyorlardı. Geldiniz de Türk tiyatrosunu ve oyuncularını gösterdiniz..." diyerek duygu ve düşüncelerini belirttiler. Alman seyircimiz de çoğunlukta idi. Onların bir oyunlarını ki, Alman ders kitaplarında okutulan bir Alman yazarın oyununu onlara beğendirmek çok güç bir iştir; biz bunu başardık sanıyorum. Almanlar tarafından ayakta alkışlandık. Ben böyle bir şeyi düş olarak ancak tasavvur ederdim. Almanlar tarafından beğenilmek ve ayakta alkışlanmak bizleri onurlandırdı.

Mete İnsenel'in çocuk tiyatrosu...

Lise yıllarındaki tiyatro çalışmaları ile başladı tiyatro hayatım. İstanbul'un Samatya semtinde büyüdüm. Kocamustafapaşa Lisesi'nde okudum. Altan Erbulak'ın Çevre Tiyatrosu çok yakınımızda olması benim büyük şansımdı. Bu yönden çocukluğumda iyi bir tiyatro seyircisi idim. Mete İnsenel'in çocuk tiyatrosu vardı. Onların ihtiyacı olduğunda zaman zaman sahneye çıkardım. Tek söylediğim cümle ise "ne kötü kokuyor" idi. Liseden sonra 1984-1986 İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü; ben girdiğimde Belediye Konservatuarı idi, sonra ise İstanbul Üniversitesi'ne bağlandı, ve İ.Ü. Basın Yayın Yüksek Okulu'nda öğrenim gördüm. Ahmet Leventoğlu, Yıldız Kenter, Lütfü Oğuzcan, Güngör Dilmen, Engin Uludağ, Haldun Dormen, Mehmet Birkiye, Suat Özturna gibi değerli hocalarım oldu.

Profesyonel oyunculuğum...

1985 yılında İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları'na girdim. Orhan Asena'nın "Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe" oyunuyla profesyonel oyunculuğum başladı.

Görev yaptığım yerler...

1996-2002 MSM Konservatuarı'nda oyunculuk eğitmenliği
1998-1999 Akademi İstanbul Gösteri Sanatları Bölümü'nde oyunculuk eğitmenliği
2000-2002 MSM Konservatuarı Tiyatro Bölümü Başkanlığı
2000-2002 MSM Oyuncuları'nda Genel Sanat Yönetmenliği
2004-Akademi İstanbul Tiyatro Bölümü Bölüm Başkanlığı ve oyunculuk öğrenmenliği

Yönettiğim oyunlar...

Sevgili Doktor (A. Çehov) Sahakyan Nunyan Kültür Derneği, Küskün Kahvenin Türküsü (C. Mccullers) Tiyatro Pati, Metro Canavarı (G. Gür) İ.B.B.Şehir Tiyatroları, Tabeşir Dairesi (Klabund) MSM, Vişne Bahçesi (A. Çehov) MSM, Antigone (Sophokles) MSM, Saltanat (Kolaj) MSM, Çizgi MSM, Dönüşüm MSM, Kral Ölüşüyor (İonesco-E.Alkan) İ.B.B. Şehir Tiyatroları, Ben Anadolu (Güngör Dilmen) İ.B.B. Şehir Tiyatroları, Kadınlar da Savaşı Yitirdi (C. Malaparte) Dram ART.

Oynadığım oyunlar...

İ.D.T'da Julius Caesar, İ.B.B.Şehir Tiyatrosu: Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe, Döne Döne, Genç Osman, Keşanlı Ali Destanı, Kuşlar, Bir Garip Oyun, Deli Eder İnsanı Bu Dünya, Evita, Altı Derece Uzak, Askerliğim, Peynirli Yumurta, Savaş ve Barış, Ayrılık, Godot'yu Beklerken, Barış, Arslana Benzer, Herkes Aynı Bahçede, Kral Ölüşüyor ve Danton'un Ölümü

İ.B.B.Şehir Tiyatrosu'nda çocuk oyunlarım:

Ayının Fendi Avcıyı Yendi, Fareli Köyün Kavalcısı, Mavi Masal, Sırık Obur Camgöz, Gölgenin Canı Haso.

Vecihe Karamehmet Tiyatrosu: Hansel ve Grethel

Tiyatro Odası: Tütünün Zararları, Krallarda Ölür, Doğum Günü Partisi, Stanilgrad'dan Son Mektuplar, Vanya Dayı

Tiyatropati: Günlük Müstehcen Sırlar

İ.Ü.D.K: Mikado'nun Çöpleri, Kasabamız, Öfke.

Televizyon ve sinema çalışmalarım...

1987-1988 Yarım Elma adlı müzik programında sunuculuk,
1986 Küçük Mutluluklar adlı tv dizisinde oyunculuk,
1987 Uğurlugiller,
1999 Kaç Para Kaç sinema filmi,
2000-2003 "7 NUmara" adlı tv dizisi,
2002 "Sana Bayılıyorum" tv dizisi,
2002 "Kısa Devre" tv dizisi,
2003 "Çamur" adlı sinema filmi,
2004 "Tarçın Konuştu" tv dizisi,
2006 "Çeşm-i Bülbül" tv dizisi


Ve almış olduğum ödüller...
1995 "Askerliğim" oyunuyla "Avni Dilligil En İyi Ekip Oyunculuğu Ödülü"
1996 "Savaş ve Barış" oyunuyla "Avni Dilligil Yardımcı Rolde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü"
1996 "Küskün Kahve'nin Türküsü, oyunundaki reji ile "Avni Dilligil Jüri Özendirme Ödülü"
1999 "Barış" oyunuyla "Afife Tiyatro Ödülü, Yılın En İyi Erkek Müzikal ya da Komedi Oyuncusu Ödülü"
1999 "Kaç Para Kaç" filmiyle Sinema Eleştirmenleri Derneği, Yardımcı Rolde En İyi Erkek Oyuncu Ödlü Adayı"
2000 "Barış" oyunuyla "İŞTİSAN Şaziye Moral Tiyatro Emek Ödülü"
2000 "Arslana Benzer" oyunuyla "Altan Erbulak Yılın En Başarılı Oyuncusu Ödülü"
2001 "7 Numara" tv dizisiyle "Nasreddin Hoca Mizah Büyük Ödülü"
2002 "Herkes Aynı Bahçede" oyunuyla "Selim Naşit Özcan Yardımcı Rolde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü"
2003 "Kral Ölüşüyor" oyunuyla "İstek Vakfı Yılın En İyi Yönetmeni Ödülü"
2006 "Danton'un Ölümü" oyunuyla "Çırağan Lions XIII. Türkan Kahramankaptan En Başarılı Erkek Oyuncu Ödülü".

Biyografi Konusu: Engin Alkan nereli hayatı kimdir.
eXcaLLaNT - avatarı
eXcaLLaNT
Ziyaretçi
29 Mayıs 2008       Mesaj #2
eXcaLLaNT - avatarı
Ziyaretçi
f5131887361bd6c8e76ce205f4bce2fb

Sponsorlu Bağlantılar

1965 yılında İstanbulda dünyaya geldi.

1984 yılında İstanbul Belediye Konservatuarı Tiyatro bölümü'ne ve İ.Ü Basın Yayın Yüksekokulu'na girdi.

1985 yılında Şehir Tiyatroları'na girdi.

1986 yılında Basın Yayın Yüksekokulu'ndan ayrıldı ve YÖK'e baglanarak İ.Ü Devlet Konservatuarı adını alan okulun Tiyatro Bölümün'de ögrenimine devam etti, 1989 yılında mezun oldu.

1995 Sosyal Bilimler Enstitüsü Tiyatro Ana Sanat Dalı,Yüksek Lisans öğrenimi gördü.

1996-2002 MSM Konservatuarı'nda Oyunculuk Eğitmenliği yaptı.

1998-1999 Akademi İstanbul Gösteri Sanatları Bölümü'nde Oyunculuk Eğitmenliği yaptı.

2000-2002 MSM Konservatuarı Tiyatro Bölüm Başkanlığı yaptı.

2000-2002 MSM Oyuncuları'nda Genel Sanat Yönetmenliği yaptı.

2004- AKADEMİ İSTANBUL TİYATRO BÖLÜMÜ' nde Bölüm Baskanligi ve oyunculuk ögretmenligi görevi.

1985 yılından bu yana İstanbul Büyükşehir Tiyatrolarında sanatçı olarak görev almaktadır


Benzer Konular

9 Mart 2007 / Misafir Sinema tr
8 Kasım 2017 / ThinkerBeLL Kimya
12 Ocak 2010 / GÜLGECELER Tiyatro tr
12 Ocak 2010 / careless_WhispeR Tiyatro tr
29 Kasım 2006 / KisukE UraharA Edebiyat tr