Arama

Cyrano de Bergerac

Güncelleme: 18 Aralık 2015 Gösterim: 5.184 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
10 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Cyrano de Bergerac
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Hercule-Savinien de Cyrano de Bergerac (6 Mart, 1619 – 28 Temmuz, 1655), Paris doğumlu Fransız oyun yazarı ve düellocudur.
Aynı zamanda yetenekli bir asker ve şair olan Bergerac'ın askerliği babadan gelmektedir, zira babası Solomon Bergerac orduda albaydı. Bir "libertin"dir yani kiliseyle kralın sanat üzerinde uyguladıkları mutlak monarşiyi (akademiler) reddeder. Hatta bu yüzden kralın casusları tarafından düzenlenen bir suikasta kurban gitmiştir. Bugün çoğunlukla hayat hikâyesinden uyarlanarak yazılmış sanat eserleri ve bu eserlerdeki kurgusal karakterle anılmaktadır. Özellikle Edmond Rostand tarafından yazılmış ve aynı ismi taşıyan Cyrano de Bergerac adlı oyun çok ünlenmiştir. Kurgusal karakterlerde genellikle çok büyük bir burna sahip olmakla karakterize edilmiştir.

Son düzenleyen Mira; 7 Haziran 2014 14:53 Sebep: Kırık resim linki kaldırıldı.
Biyografi Konusu: Cyrano de Bergerac nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
12 Mayıs 2011       Mesaj #2
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Sponsorlu Bağlantılar
Cyrano de Bergerac

Fransız şair ve oyun yazarı Edmond Rostand'ın manzum oyunu (1897). Rostand, bu oyununu, 17. yüzyılda serüven dolu yaşamı ve büyük burnuyla tanınan Gaskonyalı şair ve filozof Cyrano de Bergerac'ın üzerine kurmuştur. İlk kez 1897'de oynanan komedi, beş perdeden oluşur. Alaycı, naif ruhlu romantik kahraman prototipi olan Cyrano, doğruluk, dürüstlük, mantık ve aşk üzerine yazılmış tiratlarında, gerçeği söylemekten çekinmeyen bir tipi canlandırır. Yazar, Cyrano'nun kişiliğini, Roxane'a olan dürüst aşkını anlatırken, 17. yüzyılın Paris yaşantısından renkli ve canlı kesitler de sunar. Bu komedi, şiirsel tiyatroyu diriltti, uzun zamandır bir kriz içinde bulunan Fransız Tiyatrosu'na yeni bir ruh kazandırdı. Ayrıca, içerdiği mizah, sürükleyicilik ve heyecanlı ifade tarzı yüzünden yazarına büyük ün kazandırdı. Yapıt Türkçeye Sabri Esat Siyavuşgil tarafından çevrilmiştir (1942).
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Aralık 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Cyrano de Bergerac

Ad:  Cyrano de Bergerac.jpg
Gösterim: 372
Boyut:  42.8 KB