Arama

Jean Racine

Güncelleme: 18 Aralık 2015 Gösterim: 8.151 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
24 Mart 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Jean RACINE (1639-1699)
MsXLabs.org & Temel Britannica & Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar
Jean Racine (d: 1639 - ö: 1699) XVII. yy. Fransız edebiyatının önde gelen şairlerinden ve trajedi yazarlarından olan Racine iyi bir eğitim görmüştür. Özellikle Yunan trajedi şairi Euripides (Öripid)'den etkilenen Racine, Fransız klâsik trajedisinin gelişmesinde büyük rol oynamıştır. XVI. Louis (Lui) döneminde saray tarihçiliği de yapmış olan Racine, eserlerinde Yunan mitolojisi, Filistin tarihi ve İngiliz saraylarından seçilmiş konuları işlemiş, genellikle tutkularına esir olmuş kişilere yer vermiştir.
Tanzimat Dönemi'nde yaşayan Türk edebiyatçılar üzerinde de ekili olan Racine'nin, Andromaque (Andromak), Berenice (Berenis), Bazanet (Bazane), Iphigénie (İfijeni) ve Phaidra (Fedra) adlı eserleri ünlüdür.
Şair ve oyun yazarı Jean-Baptiste Racine, dilinin şiirselliği ve yarattığı karakterlerin inandırıcılığı ile Fransız klasik trajedisinin ustası sayılır. Racine Yunan mitolojisinden, Eski Yunan trajedi yazarlarının oyunlarından ya da tarihten seçtiği oyun kahramanlarını ger­çekçi bir biçimde, sanki kendi çağında yaşa­yanlar gibi düşünen ve davranan kişiler olarak çizmiştir.
La Ferte-Milon'da doğan Racine, küçük yaşta annesiz babasız kalınca Paris yakınların­daki bir manastırda eğitim gördüyse de, sonradan bu eğitimden koparak edebiyata yöneldi. XIV. Louis'ye yazdığı övgü şiiriyle kralın desteğini kazandı. Daha sonra yazdığı oyunların başarısı üzerine soylu sanı aldı.
Eski Yunan trajedisinin klasik biçimini kullanan Racine'in oyunları sarayın koruması altındaki tiyatrolarda, soylulardan oluşan bir izleyici karşısında oynandı. Bu oyunlarda tutkular ile akıl ve erdem arasındaki çatışma trajediyi yaratıyordu. Aklın yolu görev ve sorumluluktan geçtiği için, oyunun sonunda ahlaksal ya da dinsel değerler egemen oluyor­du. Racine'in 1667'de yazmış olduğu "Andromak" (Andromaque) trajik bir sonla biten tutkulu bir aşk öyküsünü konu alır. "Britannicus", "Neron Devrine Ait Manzum Piyes"in (Britannicus; 1669) kahramanları Roma İmparatoru Neron ile iktidar hırsı içindeki anne­si Agrippina'dır. Oyun, Neron'u suça ve cina­yete iten nedenleri irdeler. Ünlü Yunanlı ko­medi yazarı Aristofanes'in "Eşek Arıları: Yar­gıçlar" (İÖ 422) oyunundan uyarlamış olduğu "Davacılar" (Les Plaideurs; 1668), yazarın tek komedisidir. Osmanlı tarihini değiştirerek yazmış olduğu "Bayazıt" (Bajazet; 1672) ise yı­kımla sonuçlanan tutkulu ve kıskanç bir aşk ilişkisinin öyküsüdür.
35 yaşında sanat yaşamının doruğuna yük­selen Racine, Yunan mitolojisinden konuları işleyen "Iphigenie"yi (1674) ve derin, şiirsel bir trajedi olan "Phaidra"yı (Phèdre; 1677) yazdı. Racine, başyapıtı sayılan "Phaidra" sahneye konduktan sekiz ay sonra tiyatroyu bıraktı. Nedeni tam olarak anlaşılamadıysa da, dinsel çevrelerin tiyatroya karşı giderek artan tepki­si altında kalmış olabileceği sanılmaktadır. Bundan birkaç yıl sonra bir dostunun ısrarı üzerine iki trajedi daha yazdı. "Ester" (Esther; 1689) ve "Atali" (Athalie; 1691) adlı bu iki oyu­nun konuları Kutsal Kitap'tan alınmıştı.
Yazara yaşamının son yıllarında kral tara­fından Fransa'nın resmi tarihini yazma görevi verildi. Yeniden dine dönen Racine, 20 yaşın­da dindar bir kızla evlenerek yedi çocuk sahibi oldu. Fransız toplumunda saygın bir yeri olan Racine'in oyunları daha yaşadığı dönemde Fransız tiyatrosunun klasikleri ara­sına girdi.

Son düzenleyen Mira; 7 Haziran 2014 15:00 Sebep: Kırık resim linki kaldırıldı.
Biyografi Konusu: Jean Racine nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
19 Temmuz 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Jean Racine Baptiste
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

RACİNE, Jean Baptiste (1639 La Ferté-Milon/Champagne-1699 Paris), Fransız oyun yazarı, şair. Üç yaşındayken annesiyle babası öldü. Rahibe olan teyzesi onun eğitimiyle yakından ilgilendi. Bir manastırda Yunan dili-edebiyatı dersleri aldı (1655-1658). Paris'te felsefe öğrenimi gördü (1658-1661). O dönemde La Fontaine ile dost oldu ve ilk şiirlerini yazdı. Din adamı olmaktan vazgeçerek kendini edebiyata verdi. İlk trajedisi olan "Thebaide" (Thebaililer ya da Düşman Kardeşler, 1664), Molière tarafından sahnelendi. Ardından "Alexandre" (Büyük İskender, 1665) adlı trajedisini yazdı. "Andromaque" (Andromakhe, 1667) adlı trajedisiyle birlikte esas önemli oyunlarını üretmeye başladı. 1677'ye dek altı trajediyle bir komedi yazdı ve başarıdan başarıya koştu. Ruhsal bir bunalıma düşerek on iki yıl tiyatrodan uzak kaldı. Kralın tarih yazarlığına atandı (1677). XIV. Louis'nin metresinin isteği üzerine "Esther" (1689) ve başyapıtlarından sayılan "Athalie" (1691) adlı dinî trajedilerini yazdı. Ondan sonra oyun yazmayı bıraktı. Corneille ile birlikte klasik Fransız trajedisinin yaratıcısıdır. Dünyayla ilgili trajedilerinin konuları, Osmanlı sarayında geçen "Bajazet" (Bayezit, 1672) dışında Yunan ve Roma tarihinden alınmadır. Euripides ve Sophokles, yararlandığı kaynakların başındadır. Son iki trajedisinin konuları ise Kutsal Kitap'tandır. Tüm oyunlarında yer, zaman ve eylem birliği kuralına katı bir biçimde uyar. Trajedilerinde karmaşık olaylara yer vermez, yalnızca kişileri ve onların tutkularını karşı karşıya getirir.

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Aralık 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Jean Racine

Ad:  Jean Racine.jpg
Gösterim: 646
Boyut:  148.5 KB

Benzer Konular

13 Nisan 2011 / Misafir Felsefe ww
16 Mayıs 2009 / ThinkerBeLL Edebiyat ww
22 Eylül 2015 / Efulim Bilim ww
30 Kasım 2011 / ThinkerBeLL Sanat ww
17 Ağustos 2015 / _AERYU_ Taslak Konular