Arama

Dünya Kentleri: New York Kenti

Güncelleme: 3 Ekim 2016 Gösterim: 13.581 Cevap: 4
KisukE UraharA - avatarı
KisukE UraharA
VIP !..............!
31 Mart 2007       Mesaj #1
KisukE UraharA - avatarı
VIP !..............!
New York Kenti
250px New York Jan2005
New York kenti Amerika Birleşik Devletleri'nin nufus bakımından en büyük kentidir. Aynı isimli New York eyaletinde yer alır. Dünyaca önemli bir siyasi, ticaret, moda, eğlence ve finans merkezidir. Birleşmiş Milletler Genel Konseyi New York kentindeki binasında toplanır. İç nufusu 8,1 milyon olmasına karşılık yakın çevresindeki yerleşim bölgeleriyle birlikte New York metropolitan bölgesi 21 milyonluk nufusuyla dünyanın en kalabalık yerleşim bölgelerinden birini oluşturur. Kent 5 bölüme ayrılmıştır: Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx ve Staten Island.
Sponsorlu Bağlantılar

Tarihçesi
New York kenti 1613 yılında Hollandalılar tarafından New Amsterdam adı altında kuruldu. Kent 1664 yılında İngilizlere geçti ve New York adını aldı. 1778 yılında kent 2 yıl süreyle yeni kurulmuş olan Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti oldu. Başkent Washington'a taşındıktan sonra da kentin önemi büyümeye devam etti.

11 Eylül 2001 tarihinde kent Amerika tarihinin en büyük terör olayına tanık oldu. 11 Eylül 2001 Saldırısı olarak bilinen bu olay sırasında, kaçırdıkları uçaklarla New York'un en yüksek gökdelenleri olan Dünya Ticaret Merkezi binalarına çarpan teröristler 3000'e yakın insanın ölümüne neden oldular.

Kentin Önemi
Finans dünyasinin kalbinin attığı Wall Street, New York'un Manhattan bölümünde yer alan bir caddedir. New York borsası (New York Stock Exchange) burada yer alır. Dünyaca ünlü Özgürlük Abidesi (Statue of Liberty) New York limanındaki küçük bir adada yer alır. Tiyatro ve müzikaller Broadway caddesinin etrafında toplanmıştır. New York'un John F. Kennedy Uluslararası Havaalanı dünyanın en çok yolcu trafiği taşıyan havaalanlarından biridir. New York'un Metropolitan Museum of Art gibi müzeleri dünyanın en değerli sanat kolleksiyonlarına sahiptirler. Şehrin ünlü gazetesi New York Times dünyanın en saygın gazetelerinden biridir. Amerika'nın üç büyük televizyon kanalı olan ABC, CBS ve NBC'nin merkezleri New York'ta yer alır.

Turizm
Bu kenti yılda yaklaşık 40 milyon turist ziyaret etmektedir.Genellikle gidilen yerler Empire State Building, Broadway, Metropolitan Museum of Art, Bronx Hayvanat Bahçesi, Madison Avenue'da bulunan alış-veriş merkezleridir. Ayrıca Halloween Parade ve Tribeca Film Festivali turistlerin ve Amerikalıların ilgisini çeken kültür olaylarıdır. Central Park, ABD'nin en çok ziyaret edilen parkıdır. New York'un yemek kültürü çok geniştir.Özellikle bagel ve New York stili pizza en ünlü yiyecekleridir.Orta Doğu yemeklerini bulmak da oldukça kolaydır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen KisukE UraharA; 26 Şubat 2009 19:50
Gerçekçi ol imkansızı iste...
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
9 Eylül 2008       Mesaj #2
Bia - avatarı
Ziyaretçi
New York Turizm Bilgileri

Sponsorlu Bağlantılar
New York da, gezmek için çok fazla alternatifiniz var. Caddeler, sokaklar, modern gökdelenler, Central Park, Chrysler Binası, Rockafeller Center, Empire State Building, müzeler, St. Patrick's Kadetrali, Özgürlük Anıtı, film stüdyoları, Çin Mahallesi, Harlem, köprüler... ve bu bölgelerde, sokaklarda, caddelerde bulunan reklam afişleri, ışıklı neonlar... yaşanan yoğun bir kalabalık, koşuşturan insanlar, her an bir kafede, restoranda sokak köşesinde bir ünlüyle karşılaşma heyecanı... bir yanda sokak satıcıları, evsizler, dilenciler. Bir yanda son model arabalar limuzinler, zenginlik, şaşa, gösteriş. Her renkten her dilden insanı içinde barındıran, "uyumayan şehir" yakıştırması yapılan ve bu yakıştırmaya uymak için sürekli eğlenen, dans eden, cıvıl cıvıl, renkli ve hareketli bir şehir.

Statue of Liberty (Özgürlük Anıtı): New York'un değil Amerika'nın simgesi haline gelmiş olan, Özgürlük Anıtı, 1886 yılında halka açıldı. Anıt 45 m (151 fit) boyundadır. Liberty Adası'nda bulunan anıta, Battery Parkta ki, South Ferry iskelesinden gemiler her yarım saatte bir kalkıyor. Özgülük Anıtı'nı uzaktan görmekle yetinmeyen hatta üşenmeden 354 basamak çıkıp New York'un manzarasını birde buradan seyredin.

Central Park: New York'un kalabalığının içinde derin bir nefes almak için uğrayabileceğiniz bir yer. içerisinde üç büyük göl bulunan Central Park da, kitap okuyabilir, güneşlenebilir, bisiklete binebilir, buz pateni yapabilir, kafelerde kahvelerinizi yudumlayabilirsiniz. Parkta beli zamanlarda yapılan çeşitli sergiler, konserler ve etkinlikler katılabilirsiniz. Bütün bunlar Central Park'ın sadece çimlerden oluşan bir park olmadığını ispatlamaz mı?

China Town (Çin Mahallesi): Çin Mahallesi New York'ta uğrayabileceğiniz yerlerden bir tanesi. Bu bölgede alışveriş yapabileceğiniz küçük pazarların bulunması ve bu pazarlardan alacağınız ürünlerin diğer mağazalara göre gayet ucuz olması ile ünlenmiş bir mahalledir. Ayrıca burada Çin yemeklerinin bir çok çeşidini bulabileceğiniz restoranlarda mevcut.

Harlem: New York'ta efsaneleşmiş olan bir diğer mahalle ise Harlem'dir. Sadece zencilerin oturduğu bir mahalle olan Harlem'de, basketbol sahaları, duvarlara yazılmış yazılar, yol kenarların park etmiş arabalardan çıkan son ses müzik sesleri ile Harlem New York'ta ziyaret edebileceğiniz mekanların arasında yer alıyor.

Empire State Building: 1931 yılında yapımı tamamlanan bina ilk inşa edildiğinde dünyanın en yüksek gökdeleniymiş, zamanla yapılan yeni binalar sayesinde, dünyanın en yüksek binası olma özelliğini kaybetmiş fakat 86. katından görünen büyüleyici New York manzarası sayesinde dünyanın en meşhur gökdeleni olma özelliğini hala korumaktadır. Özellikle gökdelene gece çıkarsanız, ışıklarla süslenmiş New York'a bir kez daha hayran kalabilirsiniz.

Time Meydanı: Bu cadde New York'un atardamarı olarak nitelendiriliyor. Bu meydan 19. yüzyılın sonlarında hırsızlara ve yan kesicilere ev sahipliği yapan bir bataklıkmış. Zamanla evrim geçiren, değişen, kılıktan kılığa giren Time Meydanı'nı son yıllarda ışıklı panolar, reklam afişleri, her dilden her renkten insanın bir arada yaşadığı bir meydan olup çıkmış. Kafeler, restoranlar, alışveriş yapabileceğiniz mağazaları ile kalabalık, yoğun ve cıvıl cıvıl bir yer olmuş. Yazar ve gezgin Mehmet Yaşin'in dediği gibi "omuz omuza bir meydan"

Soho: Güneyinde Manhattan adası, kuzeyinde Greenwich Village, bir yanı Chinetown ve Little italy'e uzanan bir bölge. Bu bölge eskiden bir sanayi cennetiymiş. işyerleri yavaş yavaş bu bölgeyi terke edince, sanatçılar keşfetmeye başlamış ve zamanla bu bölge bir sanayi cenneti olmaktan çıkıp, kültür ve sanat merkezi olma yolunda dev adımlarla yürümeye başlamış. En ünlü resim galerileri, restoranları, alışveriş merkezleri, caz kulüpleri ile New York'un yoğun koşuşturmasından uzaklaşıp sakin sakin caddelerde, dolaşabileceğiniz bir bölge.

Beşinci Cadde: New York'un en pahalı caddesi olarak ünlenmiştir. Markaların vitrinleri süslediği, en lüks kafelerde bir bardak kahve içmek için saatlerce sıra bekleme telaşı, caddelerde dolaşan son model arabalarla klasik New York manzaralarını görebileceğiniz bir cadde.

Brooklyn Köprüsü: 1883 yılında hizmete açılan bu köprü, Manhattan ile Brooklyn'i bağlayan bir köprü olmanın sınırlarını çoktan aşmıştır. Bu köprü sadece taşıtlara özel olan bir köprü değildir. Aynı zamanda yayalar içinde yürüme yeri, bisiklet kullanıcılarına özel yolları ile başka bir özellik katar New York'a... Sizde New York'tayken Brooklyn Köprüsü'nden yürüyerek karşıya geçin ve göreceğiniz manzaraya hayran kalın.
New York sadece gökdelenler, lüks caddeler, alışveriş çılgınlığı ile bitmiyor. Dünyanın en büyük, en kapsamlı müzeleri, kiliseleri, galerileri, sergileri ile görülmeye değecek yerler arasındadır.

Metropolitan Sanat Müzesi: 1870 yılında kurulmuş olan bu müze 5th Avenue, 57. Caddesi'nde bulunmaktadır. Yaklaşık iki milyondan fazla ve farklı eserle dünyanın en büyük sanat müzesidir.

Modern sanat müzesi: New York'ta ismi MOMA olarak da bilinmektedir. Bir çok değişik kültürlerin eserlerinin bir arada bulmasının dışında, Van Gogh, Picasso gibi dünyaca ünlü sanatçıların eserlerini de bünyesinde barındırmaktadır.

American Museum of Natural History: Dünyanın en kapsamlı doğal müzesidir. Müzenin içerisinde en ilgi çeken dinozorların bulunduğu bölümlerdir. Ayrıca müzede, zamanını yakalayabilirseniz değişik konularda yapılan faaliyetlere ve açılan sergileri ziyaret edebilirsiniz.

Yemek

New York da yemek kültürü adına değişik lezzetler tatmanın dışında, daha çok kafe ve restoranların dekorasyonları ilginizi çekecektir. Dünyaca ünlü kafelerin bulunduğu sokak ve caddelerde, bir yandan etrafınızda koşuşturan insanları seyredebilir, bir yandan da yemeğinizi yiyebilirsiniz. Hard Rock Cafe, Harley Davidson, Planet Hollywood... dünyaca ünlü bu mekanlarda yemek yemek için biraz parayı gözden çıkartmanız gerekecek. Planet Hollywood da, ünlülerin mumyalanmış el izlerini görme sansını da kaçırmayın.


New York'ta bir çok mekanda dünya mutfaklarının değişik lezzetlerinin tadına bakabilirsiniz. Ancak New York'a özel olan sokakta satılan sosisli sandviç (Frank) yemeden dönmeyin.
Soho, Tribeca =TRIangle BElow CAnal ( kanalın altındaki üçgen ), Time Meydanı, 5. Cadde Manhattan'ın bütün sokaklarında bulunan restoranlarda dünya mutfaklarından seçenekler sunuluyor. Çin Mahallesinde enfes çin yemekleri, Little Italy de ise italyan mutfağının leziz yemeklerinin ve şaraplarının tadına bakabilirsiniz.

Alışveriş

Alışveriş kelimesi, yoğun, ışıl ışıl, uyumayan şehre yakışan en güzel kelimelerden biridir. Lüks, şaşa, zenginlik simgesi olan bir çok mağazayı New York'ta bulabilirsiniz. New York'ta alışveriş genel anlamda bir kaç kalıpta toplanabilir. Marka, dünyaca ünlü tasarımlar, son teknoloji ile yapılmış ürünler, ışıl ışıl renkli, cıvıl cıvıl vitrinler, sanki bir müze görünümünde olan mağazaların iç dekorasyonları ile New York'ta alışveriş bambaşka bir keyiftir.


New York'ta alışveriş için aradığınız dünyaca ünü markalar, 5. Avenue Caddesi, Soho, Little Italy, Time Meydanı gibi New York'a özellik katan caddelerde bulunuyor.
Eğer elektronik eşya almak isterseniz, kesinlikle gitmeniz gereken yer, Çin Mahallesi olmalıdır. Burada aradığınız bir çok elektronik eşyayı, diğer mağazalara nazaran daha uygun fiyatlara bulabilirsiniz. Elektronik ve bilgisayar mağazaları zinciri olan Comp USA'nın şubelerinde de uygun fiyatlara güzel modeller bulabilirsiniz.


New York'un ünlü sokaklarında bulunan mağazalardan alışveriş yapmak yerine daha uygun fiyatlara bir şeyler arıyorsanız, gitmeniz gereken yer, Çin Mahallesi olacaktır. Bu mahallede sadece elektronik eşyalar yok. Kurulan küçük pazarlarda bir çok değişik objeyi bir arada bulabilmeniz mümkün. Ve bir ayrıntı daha, uygun fiyatlara iyi ve kaliteli bir şeyler arıyorsanız, New York'un ünlü caddelerinin ara sokaklarında bulunan küçük butiklere bakmayı ihmal etmeyin.

Eğlence

New York'un eğlence ve gece hayatını anlatmak için "uyumayan şehir" yakıştırması çok doğru bir tercih... New York'ta insanlar eğlenmek için kendilerine bir çok neden bulmuş ve bunu zamanla hayatlarının merkezine oturtup, bir yaşam tarzı haline getirmişlerdir.
New York'ta yılın bir çok zamanlarında özel ve önemli günler kutlanır. Özellikle yeni yılda Times Square'de yapılan kutlamalar dünyaca ün salmıştır. 5 th Avenue'de yapılan St. Patrick Günü, Amerika'nın kurtuluşu gibi önemli günler New York'un hareketli ve ışıl ışıl olan gecelerine bir özellik daha katmaktadır.


Özel günlerin haricinde New York'un gece hayatı her zaman hızlı ve hareketlidir. New York'ta eğer bir restoranı, kafeyi, veya mekanı ismi ile arıyorsanız; gideceğiniz yerin cadde ya da sokak ismini de bilmeniz gerekmektedir. New York'ta, ışıklı tabelalar, neonlarlar, her yerden gelen müzik sesleri ile farklı mekanlarda, farklı tatlar bulabilirsiniz. Manhattan'da, Broadway'de, Time Meydanı'nda, 5. Cadde'de, West Village ve çevresinde, New York'u New York yapan bazı isimler, markalaşmış mekanlar vardır.

Hard Rock Cafe: işte size New York'un bir klasiği daha, Türkiye'de de bir çok şubesi olan bu cafede genellikle rock müzik yapılmaktadır. Eğlencenin sınırsız olarak yaşandığı bu mekanda bir diğer özellik ise ünlülerin giysi ve aksesuarlarının sergilenmesidir.
Planet Hollywood, Harley Davidson gibi isimlerine çokta yabancı olmadığımız mekanlar New York'un atar damarı gibidir. Bu mekanlarda eğer filmlerde gördünüz bir ünlüyü görürseniz şaşırmayın.
Ancak biraz genele inersek ilk olarak müzik kültüründen bahsetmek gerekir. New York da müzik kavramı, caz ve blues anlamına gelir. New York'ta bir çok mekanda, dünyaca ünlü sanatçıları dinleyebileceğiniz klüp ve müzikholleri bulabilirsiniz.

Warner Bros'un Six Flags: Dünyanın en hızlı "Roller Coaster"larına sahip, eğlence parkıdır. Biraz uçuk bir eğlence tarzı olduğu söylenebilir.

Ulaşım

New York'ta çok yoğun bir trafikle karşılaşacaksınız, buna hazırlıklı olun. Bu kaosun içinde kaybolma, kendinizi kaybetme, ve şaşkına dönme belirtileri gösterebilirsiniz. Amerikalıların, şehir trafiği için buldukları yöntem nispeten durumu biraz hafifletmiş. Trafik sorununu sokaklara tek ve çift numaralar vererek halletmişler. Çift numaralı sokaklar doğuya, tek numaralı sokaklar ise batıya doğru akıyor.


New York'ta şehir içi ulaşım için genellikle metro ve otobüs seçeneklerini kullanabilirsiniz. New York metroları ile ünlü bir şehirdir. 24 saat sınırsız bir hizmet sunan toplu taşıma araçları ile eğlencenize gönlünüze zaman sınırlaması yapmadan devam edebilirsiniz.
New York'ta şehir içi ulaşım için taksi seçeneğini kullanmak yerine araba kiralamanız çok daha ucuz ve eğlenceli bir yol olacaktır. Ancak trafik sisteminin biraz karışık olduğunu ve trafik kurallarına çok önem vermeniz gerektiğini söylememiz gerekir. Bir çok üst geçitlerde bulunan radarlar, siz farkında olmadan sizin en ufak bir hatanızda bile ceza kesebiliyorlar.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
7 Kasım 2008       Mesaj #3
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın

Dünyanın sayılı büyük kentle­rinden biri olan New York, ABD'nin en büyük kentidir. Çok kalabalık bir anakent alanının merkezinde yer alır; Atlas Okyanusu kıyısında, Washington ile Boston arasında, 787 km2Tik bir alanı kaplar. Birçok ada ve yarımadanın üzerinde kurulmuştur. Güney­batıda Hudson Irmağı ile ağzındaki New York Koyu, doğuda ise Atlas Okyanusu'yla sınırlıdır. Çok elverişli bir doğal limana sahip olan New York, dünyanın en büyük ticaret ve sanayi merkezlerinden biridir.

New York başlıca beş büyük belediyeden oluşur. Bunlar, Manhattan, Long Island'ın batı ucunda bulunan Queens ve Brooklyn, Manhattan'ın kuzeyine düşen Bronx ve Ver-razano Narrows Köprüsü ile Brooklyn'e bağ­lanan Staten Island'dır (ya da Richmond). Bu beş bölümün toplam nüfusu 7.346.350'dir (1987). 1970'ten bu yana kent nüfusunda yüz­de 10'luk bir azalma olmuştur.

Manhattan

Manhattan alan bakımından New York'un en küçük belediyesidir. Ne var ki, 1,5 milyonu aşan nüfusuyla kentin ekonomik ve kültürel merkezidir. Manhattan, değişik birçok kentin bir arada bulunduğu izlenimini verir. Adanın güney ucu işlek bir bankacılık merkezidir. Burada yer alan ve birbirinin eşi 110 katlı iki gökdelenden oluşan World Trade Center (Dünya Ticaret Merkezi) dünyanın en yüksek gökdelenlerindendir. Daha kuzeyde, geçmiş­ten günümüze kadar korunmuş olan "Çin Ma­hallesi" ve "Küçük İtalya" gibi bazı mahalle­ler bulunur. Batıda Greenwich Village eski evlerin bulunduğu bir yerleşim bölgesidir. Dar ve dolambaçlı sokakları, kepenkli sevim­li evleriyle, uzun yıllar boyunca pek çok ünlü sanatçı ve yazarın yaşamak için seçtiği bir yer olmuştur. Houston Caddesi'nin kuzeyin­deki sokaklar birbirini düzenli bir biçimde keser.

Manhattan'ın merkezinde 102 katlı Empire States, Birleşmiş Milletler binaları, Times Meydanı, Rockefeller Merkezi gibi New YorkTa özdeşleştirilen yerler vardır. Burada ayrıca, çok ünlü mağaza ve dükkânların da bulunduğu ünlü 5. Cadde ve 19. yüzyıl bahçe mimarlığının en güzel örneklerinden biri olan Central Park yer alır. Başka yerlerde yaşa­yanlar için asıl New York Manhattan'dır.

New York, çok sayıda gökdeleni ve insan kalabalığının yanında zenginliğin, gücün, si­yasal ve sanatsal etkinliklerin merkezi olma sıyla da dünyanın en çekici kentlerinden biridir.
Ülkenin en büyük 100 şirketinin, en önemli bankaların ve sigorta şirketlerinin genel mer­kezi New York'tadır. Madison Caddesi ola­rak bilinen bölge ülkenin reklamcılık merke­zidir. Pamuk, şeker, kahve, kakao borsaları da bu kentte yer alır. Başlıca televizyon kuruluşlarının merkezi New York'tadır. Ayrı­ca burada basılan New York Times ile Wall Street Journal gibi gazeteler ülkenin düşünsel ve siyasal yaşamını etkiler.
Kenti banliyölerle birleştiren ilk viyadüklü yol 1868'de açıldı. Metro ise 1904'te hizmete girdi. Irmakların altından geçen 70'ten fazla tünel ve köprü kentin içinde ve dışında ulaşımı rahatlatır. La Guardia, Kennedy ve Newark uluslararası havalimanlarından iç ve dış seferler yapılmaktadır. New York limanı dünyanın en büyük ve en donanımlı limanla­rından biridir. Kent ayrıca ABD'nin basın, moda ve alışveriş merkezidir.New York'ta ABD'nin, hatta dünyanın en önemli sanat olayları yer alır. Ünlü Broadway eskisi kadar değilse de gene canlı tiyatro merkezlerinden biridir. Çeşitli bale topluluk­ları, Metropolitan Operası, Metropolitan Sa­nat Müzesi, Modern Sanat Müzesi ve Gug­genheim Müzesi de dünyaca ünlüdür. New York Halk Kütüphanesi zengin kaynaklarıyla önemli bir araştırma merkezidir. Columbia ve New York üniversiteleri ülkenin en saygın eğitim kurumları arasındadır. Kentin en büyük bölümü kentten daha büyük bir alanı kaplayan Long Island'dadır. Bu ada II. Dünya Savaşı'ndan önce Brooklyn ve Queens dışında, genellikle varlıklı kimsele­rin yazlık evlerinin bulunduğu bir bölgeydi. Savaştan sonra başlayan atılımla bugün ada­nın büyük bölümü kentleşmiştir. Ama hâlâ tarım yapılabilen ve yazlık yerleşime uygun kırsal alanlar vardır.

Kent Halkı

100 yıldan fazla bir süre New York, Amerika' ya gelen göçmenlerin karaya ilk ayak bastık­
lan liman oldu. Göçmenlerin kıtaya yaklaşır­ken gözlerine en önce çarpan, göçmen büro­sunun bulunduğu Ellis Adası'nın ötesinde, Liberty (Özgürlük) Adası üzerinde yükselen 92 metrelik ggrkemli Özgürlük Heykeli'ydi. New York'u ilk kuran Hollandalılardı. Daha sonra İngilizler yerleşti. 80'den fazla dilin konuşulduğu kente Almanya'dan gelen ilk büyük göçmen grubundan sonra dalga dalga yeni göçmen toplulukları akın etti. En kalaba­lık gruplardan biri de İrlandalılar'dı. Bir zamanlar kent nüfusunun dörtte biri İrlanda­lıydı.
Çoğunlukla Doğu Avrupa'dan gelen ve New York nüfusunda önemli bir yer tutan Yahudiler'in bir bölümü ise hâlâ birçok İbra-nice sözcük içeren bir Alman lehçesiyle (Yi-diş) konuşur.
İtalyan göçmenler ülkeye 20. yüzyılın ilk yıllarında büyük kafilelerle gelmeye başladı. Küçük İtalya ve Greenwich Village'daki İtal­yan bölgelerinde Sicilya ve Güney İtalya kültürü ve dili hâlâ yaygınlığını korumakta­dır. Manhattan'da bulunan Harlem, ülkenin en çok tanınan Siyah yerleşim bölgesidir. Bu bölge, 20. yüzyılın başında ortaya çıkan ve Harlem Rönesans'ı denen Siyah kültür ve edebiyatının canlanmasına kaynaklık etmiş­tir. Bu dönemde Siyah oyuncu ve yazarlar
Harlem'de bir araya gelerek birbirlerine des­tek olmuş, Siyah yaşamını ve kültürünü araş­tırmaya yönelik yapıtlar ortaya koymuşlardır. II. Dünya Savaşı'ndan sonra New York'a göç eden yüz binlerce Porto Rikolu bugün Doğu Harlem'in gettolarında yaşamaktadır.

Tarih

New York Koyu ile Hudson Irmağı'nın alt bölümlerinin ilk kez 1524'te İtalyan denizci Giovanni da Verrazano tarafından keşfedildi­ği sanılmaktadır. 1609'da İngiliz kâşif Henry Hudson, gemisiyle bugün kendi adını taşıyan ırmağa girmiştir. Manhattan Adası'nı ilk kez onun keşfettiği kabul edilmektedir.
Avrupalılar'ın New York'ta ilk yerleşim birimini ne zaman kurdukları kesin olarak bilinmemektedir. 1626'da Batı Hint Kumpan­yasının girişimiyle Hollandalılar Manhattan Adası'nı Yerliler'den 24 dolar tutarında mal vererek satın aldılar. Burada kurulan yerle­şim bölgesine Nieuw Amsterdam (Yeni Ams­terdam) denildi. Bölge Batı Hint Kumpanya-sı'nın yürüttüğü kürk ticaretinin merkezi oldu.
Atlas Okyanusu kıyısının bu bölümünü ele geçirmek isteyen İngiltere, 1664'te Hollanda­lıların üzerine bir donanma gönderdi. Hol­landa yönetimi savaşı göze alamayınca, ada İngilizler'in eline geçti. İngilizler buraya kra­lın kardeşi York dükünün anısına New York adını verdiler. Hollandalılar 1673'te kenti yeniden ele geçirdilerse de, bir yıl sonra İngilizler'e bırakmak zorunda kaldılar. Kent Amerikan Bağımsızlık Savaşı'na kadar, 100 yılı aşkın bir süre İngilizler'ce yönetildi. Savaş sonrasında 1790'a kadar ABD'nin ilk başken­ti olan New York, 1898'de çevresindeki yerle­şim birimlerinin de kent sınırlarına katılma­sıyla büyük bir anakente dönüştü.

MsxLabs & TemelBritannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
28 Haziran 2011       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
WALL STREET
MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

New York'ta bir cadde.

Wall Street, New York borsası, 300.000'in üzerinde personelin çalıştığı banka şubeleri, tröstler ve sigorta şirketleri gibi kuruluşlarla dolu bir malî merkez durumundadır. Broadway ile East River arasında, Manhattan'ın güney çıkıntısı yakınlarındadır. Birçok gökdelenle dolu olan cadde, adını kızılderililere karşı yapılan bir duvardan almıştır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Jumong; 3 Ekim 2016 23:41 Sebep: kırık link
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
3 Ekim 2016       Mesaj #5
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye

New York'tan Resimler


Ad:  manhattan.jpg
Gösterim: 332
Boyut:  85.9 KB
Ad:  #NY.jpg
Gösterim: 337
Boyut:  83.4 KB
Ad:  newyork.jpg
Gösterim: 328
Boyut:  77.7 KB
Ad:  new york.jpg
Gösterim: 348
Boyut:  38.8 KB
Ad:  new york taxi.jpg
Gösterim: 342
Boyut:  89.7 KB
🌘 🚀

Benzer Konular

4 Eylül 2009 / Daisy-BT Turizm
1 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Bilim ww
4 Eylül 2010 / ener Turizm
4 Eylül 2010 / ener Turizm