Arama

Dünya Kentleri: Santiago

Güncelleme: 9 Ağustos 2012 Gösterim: 1.721 Cevap: 1
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
5 Eylül 2008       Mesaj #1
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
Santiago, Şili

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi




300px Stgo Abril


Santiago




Santiago (İsp.Santiago de Chile) Güney Amerika ülkesi Şili'nin başkentidir. Santiago Metropolitan Bölgesi sınırlarında kalır. 32 idari mahalleden oluşur. Şehir nüfusu 5 milyon kişi olup, tüm Metropolitan Bölgesi'ndeki nüfus 6.5 milyondur. Bu, Şili'deki toplam nüfusun %40'ının Santiago ve yakın çevresinde yaşadığı anlamına gelir. "Santiago Centro" şehrin idari mahallelerinden biri olup şehir merkezini kapsar. Burada yaklaşık 230.000 kişi yaşar.
Her ne kadar Şili Parlamentosu Congreso Nacional Valparaiso'da bulunsa da , Santiago tartışmasız Şili'nin politik ve ekonomik merkezidir.




Coğrafya

Santiago, Río Mapocho nehrinin kıyısında, And Dağları'nın zirveleri ile çevrili bir vadi yatağında bulunur. Trafik ve endüstrinin yoğunluğundan, çok sık hava kirliliği problemi yaşanır. Öyle ki bu yüzden çok zaman, şehrin sınırlarını oluşturan çevredeki dağ sıralarını seçmek dahi zorlaşır.
İklimi kuru ve ısı farkları fazladır.

Tarihçe

180px Moneda 1
Başkanlık Sarayı La Moneda

Santiago 12 Şubat 1541 tarihinde Pedro de Valdivia tarafından kurulmuştur. Seremoni, bugün merkezde bir park olan Santa Lucía tepesinde yapılmıştır. Valdivia'nın burayı seçmesinin sebebi Río Mapocho nehrinin burada büyük bir ada oluşturmuş olmasıdır. Bu konum, şehri Mapuche saldırılarından korumak için uygundur. Buna rağmen daha 1541'de ilk saldırılar başlamıştır.
İlk binalar Picunche yerlileri tarafından yapılmıştır. Río Mapocho'nun güneydeki bir kolu kurutularak Alameda isimli bir ana cadde buraya inşa edilmiştir. Bu caddenin bugünkü ismi Alameda Libertador Bernardo O'Higgins'dir.
13 Mayıs 1647'de 12.000 kişinin öldüğü ağır bir deprem şehri harap eder. 1778'de Rio Mapocho üzerine bir köprü inşa edilir. Puente Cal y Canto isimli bu köprü, şehrin La Chimba ismli bölgesini şehir merkezine bağlar.
Şehrin güneyinde bulunan ovada 5 Nisan 1818'de Bernardo O'Higgins kumandasındaki Şili kuvvetleri, ispanyolları Maipú Muharebesi'nde mağlubiyete uğratarak ülkenin bağımsızlığını kazanmışlardır.
8 Aralık 1863 tarihinde Iglesia de la Compañía Kilisesi çıkan bir yangın sonucu tamamen yanmıştır. 2000 kişiden daha fazla kurbanın olduğu bu yangın sonucunda buraya bir anıt dikilmiştir.
1885 yılında 236.412 kişi Santiago'da yaşamaktaydı.
1930'lu yıllarda Santiago, bir modern endüstri metropolüne dönüşmeye başladı. Başkanlık sarayı La Moneda çevresinde birçok bakanlığın ve kamu kuruluşunun bulunduğu Barrio Cívico isimli bir yönetim semti oluştu. Şehir nufusu kuzey ve güney Şili'den aldığı göçlerle hızla arttı.
1985 yılındaki güçlü bir deprem sonucu bir dizi bina daha yıkılmıştır.

Görülmeye değer yerleri

150px Catedral de Santiago
Plaza de Armas meydanındaki Katedral


Şehrin eski tarihine rağmen tarihi yapıları 2 elin parmaklarını geçmez. Ülkenin tamamında olduğu gibi Santiago da çok sayıda deprem afeti yaşamıştır. Casa Colorada, Iglesia San Francisco, Posada del Corregidor gibi istisnaları saymayacak olursak 150 yaşından eski bir bina yok gibidir. Bu binalar da İspanyol koloni zamanından kalmadır.
Şehrin merkez meydanındaki (Plaza de Armas) Katedral, şehrin en eski kilisesi olan San Francisco Kilisesi gibi önemli yapılarındandır. Yine başkanlık sarayı La Moneda'da bu binalara eklenebilir.
Diğer görmeye değer bir yer de , şehrin tarihi merkezinde bulunan, bugün park olarak duran Santiago'nun ilk kurulduğu Santa Lucia tepesidir. Yine arkasında Andlar'ın yükseldiği, raylı bir sistemle çıkılan ve üzerinde bir Hayvanat bahçesinin bulunduğu San Cristóbal tepesi de ziyaret edilecek yerlerden birisidir.

Ekonomi

Şili'nin önemli şirketlerinin merkezleri Santiago'dadır. Aynı şekilde birçok yabancı firmanın temsilcileri de burada bulunur. Medya merkezi yine burası olduğundan milli TV kanalları buradan yayın yapar. El Mercurio, La Tercera, La Nación , Siete gibi bölgeler üstü gazetelerin basıldığı şehir Santiago'dur. Şehir 2004 ve 2005 yıllarında America Economica dergisi tarafından Latin Amerika'da iş yapılacak en önemli şehir seçilmiştir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
9 Ağustos 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Santiago, Şili
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

794px Santiago en invierno

Kentin havadan görünüşü.

Şili'nin başkenti. And Dağları arasında, Büyük Vadi'nin kuzey ucunda, Mapocho Irmağı kıyısında kurulmuştur. Ülkenin siyasî, ekonomik ve kültürel merkezi olan Santiago, yakınındaki Valparaiso limanıyla (115 km) Şili'deki sanayi kuruluşlarının % 50'den fazlasını toplar: Ağaç, deri, dokuma, kimya, makine ve çok çeşitli besin maddeleri sanayileri vardır. Kent, 1541'de Valdivia tarafından Santiago del Nuevo Estremo adıyla kurulmuştur. Nüfusu 5.342.900.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

1 Temmuz 2008 / eXcaLLaNT Spor ww
4 Mayıs 2011 / Jumong Sanat ww
22 Kasım 2015 / KisukE UraharA Sinema ww
29 Temmuz 2014 / Jumong Hayali Karakterler
10 Ocak 2009 / Misafir Spor ww