Arama

Dünya Kentleri: Santo Domingo

Güncelleme: 10 Ağustos 2012 Gösterim: 1.331 Cevap: 1
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
13 Temmuz 2011       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Santo Domingo
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Santo Domingo de Guzmán

Santo Domingo Montage
  • Ülke: 22px Flag of the Dominican Republicsvg Dominik Cumhuriyeti
  • İl: Distrito Nacional
  • Yüz ölçümü: Toplam - 104,44 km² (40,3 sq mi)
  • Rakım: 14 m (46 ft)
Santo Domingo, Dominik Cumhuriyeti'nin başkenti.Avrupalıların Batı Yarıküre'de kurdukları en eski sürekli yerleşmedir.Hispaniola Adası güneydoğu kıyısında yer alır.
1496'da Kristof Kolomb'un kardeşi Bartolomeo tarafından Yeni dünya'daki ilk İspanyol kolonisinin yönetim merkezi olarak kuruldu.Başlangıçta Ozaman Irmağının doğu yakasında yer alan kent'e, Kastilya ve Aragon Kraliçesi I. Isabel'in onuruna Nueva Isabela adı verildi. Bir kasırgada yıkılınca, ırmağın sağ yakasındaki bugünkü yerinde yeniden kuruldu (1502). Öteki Batı Hint Adaları'yla Amerika Kıtasına yönelik birçok keşif ve fetih seferi buradan başlatıldı. Zamanla Amerika'daki İspanyol topraklarının yönetim merkezi durumuna gelen kent, bugün Meksika ve Peru sınırları içinde bulunan toprakların fethedilmesinden sonra önemini yitirdi.

1795-1809 arasında Fransızların egemenliğinde kalan Santo Domingo, kısa bir süre İspanyollar tarafından yönetildikten sonra komşu Haiti'ye bağlandı. 1844'te bağımsızlığına kavuştu ve yeni Dominik Cumhuriyeti'nin başkenti oldu.1936'da diktatör Rafael Trujillo tarafından adı Ciudad Trujillo olarak değiştirildiyse de, Trujillo'nun 1961'de öldürülmesinden sonra yeniden eski adını aldı.
Santo Domingo günümüzde ülkenin sanayi, ticaret ve finans merkezidir.Hidroelektirk santrallarının yapımı sanayinin hızla gelişmesini sağlamıştır. Ülkenin metalurji, petrokimya, tekstil, gıda işleme, plastik ve çimento gibi en önemli sanayileri burada toplanmıştır. Limandaki yolcu ve yük trafiği çok yoğundur.
Kentteki yükseköğretim kurumları, Batı Yarıküre'nin en eski yükseköğretim kurumu olan Özerk Santo Domingo Üniversitesi (1538), Pedro Henriquez Urena Ulusal Üniversitesi (1966) ve teknoloji üniversitesidir. Kültürel kuruluşlar arasında Ulusal Tiyatro-Güzel Sanatlar Okulu, müzik konservatuvarı ve Ulusal Senfoni Orkestrası, Kolomb öncesi dönemden kalma yapıtların sergilendiği Dominik İnsanı Müzesi ve Ulusal Kütüphane sayılabilir. Kristof Kolomb'un mezarının bulunduğu Santo Domingo Katedrali'yle Hint Adaları genel valisi Diego Colombo'nun sarayı sömürge döneminden kalma başlıca yapılardır. Nüfusu 2,253,437 kişidir.
Santo Domingo'nun Dominik Cumhuriyeti'ndeki konumu
jumong

Fotoğraf Galerisi
Town Houses in Zona Colonial
800px Zona Colonial 2
1600's Colonial tarzı binalar in Zona Colonial
800px Building in Zona Colonial2C Santo Domingo


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 4 üye beğendi.
🌘 🚀
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
10 Ağustos 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Santo Domingo
MsXLabs.Org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

view of santo domingo 70041 1

Dominik Cumhuriyeti'nin başkenti; en önemli ticaret, kültür merkezi ve limanı. Şeker, kakao, kahve ihraç eden kent, kimi sanayilere (demir gibi); iki üniversiteye ve tarihî yapıtlara sahiptir. Avrupalıların Yenidünya'da yerleştikleri en eski kentlerden biridir. Nüfusu 1.500.000'i aşmaktadır.

Dominik Cumhuriyeti'nin başkenti ve bir UNESCO dünya mirası bölgesi olan Santo Domingo, Amerika'daki en eski sürekli Avrupalı yerleşimi olup Karayipler'deki en popüler şehirlerden biridir. Şehir eski dünyanın çekiciliğiyle modern Latin esintilerinin bir karışımıdır. Orta çağ sarayları ve kaleler içinde gece hayatıyla alışveriş karışımı dünyanın herhangi bir modern şehriyle yarışabilir. El değmemiş kumsallar ve büyük bir yeraltı mağazası içine yapılmış salsa/merengue kulübü gibi gizli güzellikleri bulacaksınız.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

14 Eylül 2011 / LaSalle Turizm
31 Mart 2011 / Jumong Müzik ww
17 Nisan 2010 / LaSalle Turizm
1 Eylül 2010 / Daisy-BT Turizm
21 Eylül 2015 / Safi Siyaset ww