Arama

Dünya Kentleri: Cape Town

Güncelleme: 19 Nisan 2011 Gösterim: 5.863 Cevap: 5
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
5 Eylül 2008       Mesaj #1
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
Cape Town

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi



250px Cape Town Waterfront
Cape Town


Cape Town (Kap, "keyp tavn" okunur), Güney Afrika Cumhuriyeti'nin üç başkentinden biridir. Nüfusu yaklaşık 2.000.000'dur. Afrika'nın ikinci yerleşme bölgesi olan Cape Town, Afrika kıtasının Avrupa'ya en uzak ucundadır.

Yapısı

Cape Town, güney afrika'nın en büyük şehridir. Bu başkent, Güney Afrika'nın tam güneybatı ucunda yer alır .

Târihi

1488'de Portekizli keşifçi Bartelemeu Dias tarafından keşfedilen Cape Town, sırasıyla Boerler ve İngilizlerin eline geçti. Güney Afrika Birliği kurulduktan sonra ülkenin yasama başkenti oldu. 1945'ten sonra olan Apartheid rejimi zencilerin kendi halinde bırakılmasına neden oldu. 1990'da ırk ayrımcılığı bittikten sonra zenciler daha çok topluma çıktı ve resmi görevlere girdi.
Şehrin bir bölümü çağdaş gökdelenlerle dolu iken diğer kesimleri gecekondu mahallelerinden oluşur.

Dış bağlantılar


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
11 Eylül 2008       Mesaj #2
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Cape Town Turizm Bilgileri

Sponsorlu Bağlantılar
Vize gerekmemektedir. Cape Town için Güney Afrika'nın farklı bir yüzü yakıştırması oldukça uygun bir tanımlama olacaktır. Alabildiğine uzun kumsallar, şarap mahzenleri, altın madenleri, birbirinden farklı türde binlerce kuş çeşidi, Masa Dağı'nın eşsiz manzarası bu dağda bulunan 5000 üzerinde bitki çeşidi ile Cape Town'da tatil yapmak apayrı bir keyif olacaktır.


Cape Town'da doğal bir yaşamın haricinde lüks bir tatil için de aradığınız bir çok şeyi bir arada yaşayabileceğiniz bir şehirdir. Cape Town, bir yanda şık restoranları, alışveriş merkezlerini, hoş otelleri, bir yanda ise müzeleri ve kültürel etkinlikleri içinde barındıran bir şehir. Ülkemizde kış ayları yaşanırken, Cape Town'un gökyüzünde parlayan güneş, bu şehri ziyaret etmek için ilk nedenlerden bir tanesidir.

Gezi

Table (Masa) Dağı: Bu dağ Afrika için gerek turistik, gerekse doğal güzellik olarak oldukça önemli olan bir dağdır. 1086 metre yüksekliğinde olan bu dağın en tepesi bir masa biçiminde düz olduğu için bu ismi almıştır. Masa Dağı'nın zirvesine şehirden teleferikle çıkabiliyorsunuz. Dağın tepesinden görünen şehir manzarasının yanı sıra bu dağda bulunan 1,470 çeşit bitki türü ile bir kez daha bu şehre hayran kalacaksınız.

Victoria ve Alfred Limanları: Cape Town'un oldukça güzel bir liman şehridir, ve bu güzel liman şehrine ayrı bir özellik katan ise; Victoria ve Alfred Limanlarıdır. Bu limanları sadece turistlerin gezdikleri bir yer olarak düşünmek yanlış olur! bu limanlar, şehir halkı içinde oldukça önemli bölgelerdir.
Liman bölgesinde bulunan alışveriş mekanları, enfes yemeklerin tadına bakabileceğiniz restoranlar, iki adet dev akvaryumu, müzeleri ve eğlence adına arayabileceğiniz bir çok şeyi bir arda bulabileceğiniz bir bölge.
Bu limanlarda sadece yemek yemek ya da alışveriş için değildir. Bu limanlardan kalkan gezi tekneleriyle Cape Town'un güzel koylarını ziyaret edebilirsiniz. Özellikle Robben Adası turu, en çok ilgi çeken geziler arasında yer alır. Robben Adası'nda bir çok mahkumla birlikte Nelson Mandela'nın 27 yıl hapsedildiği hapishane ve bir kale bulunmaktadır.

Güney Afrika Müzesi: Hollanda'ya ait Doğu Hindistan kolonisinden getirilen 600 köleye barınak olması amacıyla 1679 senesinde inşa edilmiştir. 1810 senesinden 1967 senesine kadar da Yüksek Mahkeme olarak hizmet vermiştir. Güney Afrika'nın yaşam tarzına ve tarihine ışık tutan bir müzedir. Burada bulunan fosiller turistlerin en çok ilgisini çeken bölümler arasında yer almaktadır.

cape town 7 Boulders Beach


Boulders Bay: Şehrin en ünlü plajlarından bir tanesidir. Bu plaj eşsiz kumsalı ya da berrak denizi ile değil, burada bulunan penguenleriyle ünlüdür. Bu plajda bulunan penguenler, bu bölgeyi kendilerine ev olarak seçmişler ve zamanla insanlarla birlikte yaşamaya alışmışlardır. Yanınızda paytak paytak yürüyen bir penguenle denize girmek ne kadar eğlenceli olabilir bir düşünün!
Boulders plajı için bilmeniz gereken en önemli nokta ise; burada deniz suyu oldukça soğuktur. Ayrıca bu plaj Cape Town'da bulunan tek paralı plajdır ve bu plajda hiçbir dükkan bulunmadığı için yiyecek- içecek gibi ihtiyaçlarınızı yanınızda gotürmeniz gerekmektedir.

Ümit Burnu: Afrika kıtasının en uç noktası olan Ümit Burnu, Cape Town'a bir saatlik mesafede bulunuyor. Ümit Burnu'nda bulunan Milli Park'a ufak bir trenle çıkıyorsunuz ve bu tren yolculuğunun ardından, Hint Okyanusu ile Atlas Okyanusun birleştiği noktadasınız, ve karşınızda da dev dalgalar...

Eski Yunan Tapınağı: Bu tapınak Masa Dağı'nın doğu yakasında bulunuyor, şu anda bir üniversiteye çevrilen bu yapı Cape Town'da en önemli olan yapılardan bir tanesidir.

Good Hope Kalesi (Ümit Burnu Kalesi): 1652 yılında 72 adam ve 8 kadın ile beraber adaya gelen Hollandalı tüccar Jan van Riebeeck, kalenin yapımında toprak ve yün kullanarak inşa etmeye başlamıştır. Daha sonra Hollanda'dan getirilen taşlarla inşaata 1666 senesinde başlanan kalenin tamamlanması 30 sene sürmüştür. Yeni yerleşimi herhangi bir dış saldırıdan korumak amaçlı olarak yapılmıştır. Sadece Cape Town'un değil, Güney Afrika'nın da en eski binası olarak kabul ediliyor. Günümüzde de Cape Bölgesi'nin askeri merkezi olarak hizmet vermekte ve William Fejr Koleksiyonu'na ev sahipliği yapan müzeyi de bünyesinde barındırmaktadır.

Old Town (Eski Şehir) Evi: Bu bina şehirde ilk olarak ahşap kaplama olan dış çephesiyle dikkat çekmektedir. 1755 senesinde Cape Town'un ilk kamu binası olarak inşa edilmiş ve senato olarak kullanılmıştır. 1914 senesinde şehrin ilk sanat müzesi haline gelen bu bina, günümüzde de eski Hollanda sanatının en önemli örneklerinden olan Michaelis Koleksiyonu eserlerine ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca odaları konserler için de kullanılmaktadır.

Jamai Camisi: 1850 yılında hizmete açılan camii, Victoria Queen Camisi olarak da bilinmektedir. Bu camii aynı zamanda Cape Town'un en eski camisidir.

3410163 Cape Town CBD Cape Town

Groote Kerk: Şehrin en eski kalesidir.

Old Town House: 1955 yılında yapılan bu yapı, şu anda devlet başkanının istikamet ettiği yer olarak bilinmektedir. Ahşap kaplamasıyla şehre ayrı bir özellik ve güzellik katmaktadır.

Kritenbosch Milli Botanik Bahçeleri: Nasa Dağı eteklerinde bulunan ve 1913 yılında yapılan bu bahçelerde 5000 den fazla doğal çiçek yetişmektedir. Cape Town'da , keyfinize keyif katmak isterseniz Botanik Bahçelerini mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Boulders Plajı: Bir tatilden ne beklersiniz? Eğlence, dinlenme, sesiz sakin bir ortam, enfes yemekler, ilginç aktiviteler, güzel bir doğa... siz bir tatilden ne beklerseniz bekleyin, Cape Town tüm beklentilerinizi karşılayacaktır.


Cape Town'un her zevke hitap eden bir şehir olmasının en belirgin özelliği bu şehirde yapılan aktivitelerdir. Penguenlerle birlikte denize girmek, yüksek tepelerden paraşütle atlamak, okyanus dalgaları arasında sörf yapmak, golf sahalarında golf oynamak, deve sırtında safari yapmak gibi bir çok çeşitli aktiviteyi bir arada yapabileceğiniz bir şehir.

Yemek

Cape Town'da gibi oldukça güzel bir liman şehrinde olduğunuza göre ilk tadına bakabileceğiniz lezzet; muazzam okyanus manzara karşısında deniz ürünleri olmalıdır. Bu şehirde balık tutmak bir yaşam biçimidir, ister büyük balıkçı tekneleriyle ister küçük oltalarla olsun masalara gelen lezzetler pek fazla değişmeyecektir. Amaç, bu şehirde balık yeme keyfi değil mi?

"Deniz ürünlerinin tadına nerede bakabilirsiniz" sorusuna en güzel yanıt; "liman çevresinde" olacaktır. Cape Town'da ister ufak bir balıkçıda, isterseniz de lüks bir restoranda.... artık seçim size kalmış.


Cape Town'un yöresel mutfağı hakkında bahsetmek gerekirse, bu şehirde çok fazla yerde, Afrika yemeklerinin tadına bakabileceğiniz söylenemez. Cape Town yılın her mevsimi, dünyanın dört bir yanından turist ağırladığı için yemek kültürleri her zevke hitap edebilecek tarzdadır. Cape Town genel anlamda Malezya ve Avrupa mutfağından esinlenerek kendilerine karma bir mutfak kültürü oluşturmuşlardır. Sofralarından taze sebze ve meyveleri eksik etmezler. Ayrıca mısır ve mısır ürünleri de her yemeğin içinde ya da yemeklerin yanında garnitür olarak karşılaşabilirsiniz.

Şarap tatmak, bir zevktir: Güney Afrika, şarap alanında son yıllarda oldukça iddialı bir şekilde kendini göstermeye başlamıştır. Yılın neredeyse her günü güneş alan iklimi ve farklı toprak çeşitlerinin bulunması nedeniyle ülkede üzüm bağları oldukça verimlidir. Cape Town şehri ve çevresinde bulunan Boschendal, Groot Constantia, Morgenhof gibi bağlar şarap tutkunlarının ilk ziyaret edeceği yerler arasında yer alır.


Cape Town'da şarap bağlarının manzarası kadar, buralarda yapılan şarapların da tadına da bakabilirisiniz. Bağların yakınında bağ evlerinde bulunan şarap üreticileri, ilk olarak size yaptıkları şaraplar hakkında bilgi verecekler ve ardından da şarapların tek tek tadına bakmanızı isteyeceklerdir. Kokusu, yapılış tarihi ve tadı hoşunuza giden şarapların bu bölgelerde arzu ettiğiniz kadar içebilir ve buradan ayrılırken beğendiğiniz şaraplardan bir tane satın alabilirsiniz.
Şaraplar hakkında verilebilecek son bilgi ise; bu şehirde şarapların oldukça ucuz olduğudur. Kaliteli bir şarabı ucuz bir fiyata bulmak şaşırtıcı değil mi?

Alışveriş

Alışveriş için bu şehirde oldukça çok seçeneğiniz olduğu hakkında bilgi vererek söze başlayabiliriz. Güney Afrika'dasınız, bu ülke dünyaca ünlü altın madenlerinin bulunduğu bir ülkedir. Öyleyse bu şehirden satın alınabilecek olan ilk ürün mücevher olmalıdır. Bu şehirde bir çok yerde ışıl ışıl vitrinler görmeniz mümkün. Burada bulunan mücevher mağazaları sıradan bir kuyumcu olarak görmek oldukça büyük bir haksızlık olur! Bu mücevher mağazalarında oldukça güzel ve özel tasarımlı takıları bir arada bulabilirsiniz. Bu mücevherler genellikle renkli ve değerli taşlardan yapılmaktadır. Ancak bu şehirde incik boncuk ve takı sektörü sadece değerli taşlarla sınırlı değildir. Emitasyon takılarında gerçeklerine taş çıkartacak cinsten olduğu söylenebilir.


Tabii ki de Cape Town'da alışveriş seçeneği sadece mücevherlerden ibaret değil! Bu şehirde, bir çok yerde bulunan pazarlarda yöre halkının yapmış olduğu heykeller, oyma işi tahta ürünler, el işi deri malzemeler ve cam yapımı ustaların ellerinden çıkan cam ürünlerini satın alabilirsiniz.

Eğlence

Cape Town şehrinde eğlence için her hangi bir sınırlama getirmek yanlış olur. Bu şehirde eğlenmek için özel bir festival ya da hafta sonunu beklemenize gerek yok! Şehir her daim eğlence anlamında size farklı seçenekler sunabilecek bir yer. Gece hayatının kapalı mekanlarda olduğu kadar sokaklarda da yaşandığı bu şehirde, bir çok insan için müzik dans ve eğlence bir yaşam biçimi halini almıştır.

Ulaşım

Bu şehirde ilk olarak dikkat çeken çevrenin oldukça temiz olduğudur. Ana yollar oldukça geniş ve temizdir, ve buna istinaden de bu şehirde trafikte oldukça rahattır. Otobüs ve taksi seçenekleriyle ulaşımınızı, kolaylıkla sağlayabilirsiniz.


Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Eylül 2008       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Cape Town

Ad:  cape_town.jpg
Gösterim: 146
Boyut:  74.1 KB

Afrika kıyılarının en güney­deki limanıdır. Ümit Burnu'nun yaklaşık 48 km kuzeyinde yer alır. Kap'ın başkenti ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin üç başkentin­den biridir. Güney Afrika parlamentosu bu­rada toplanır, ama devlet kurumları ülkenin kuzey bölümündeki Pretoria'dadır. Yüksek mahkeme de Oranj Bağımsız Devleti'ndeki Bloemfontein'dedir. Çoğu kimse yanlış ola­rak Cape Town'un False Koyu'nda (bak. ümit Burnu) yer aldığını ve limanın ağzının güneye açıldığını sanır. Aslında, Cape Tovvn Masadağı Koyu'ndadır ve liman kuzey yönü­ne açılır. Cape Tovvn açığındaki deniz kaba dalgaları ve şiddetli fırtınalarıyla ünlü olduğundan, gemilere güvenli bir barınak sağla­mak için dalgakıran yapmak gerekmiştir.
Cape Town konumu dolayısıyla dünyanın en güzel görünümlü kentlerinden biridir. Kentin aşağısında Masadağı Koyu yer alır; arkasında doğuda Şeytan Doruğu ve batıda Aslan Başı ile düz tepeli Masadağı vardır. En yüksek noktası 1.086 metre olan Maclears Beacon'a teleferikle çıkılabilir.
Cape Tovvn'un önemli bir akarsu kaynağı olmadığı için su gereksinimi göletlerden sağ­lanır. Akdeniz iklimine benzeyen ılıman bir iklimi vardır. Bunu güneybatı Afrika kıyısı açıklarından geçen Benguela Akıntısı sağlar. Yazlar kurak geçer ve daha çok kış aylarında yağmur yağar. Cape Town güney yarıkürede olduğu için yaz ekim ve mart aylarına rastlar. Çiçek türleri açısından çok zengindir. Bunlar arasında orkide çeşitleri de vardır.
Kentin başlıca caddesi olan Adderley Cad­desi yakın zamanda büyük ölçüde genişletil­miş olan doklara uzanır. Cape Town Avrupa ile Doğu Asya ülkeleri arasında çalışan gemi­ler için bir "yarı yol uğrağı" idi. Ama 1869'da, Akdeniz üzerinden Kızıldeniz'e geçişi sağla­yan Süveyş Kanalı açılınca Cape Town bu önemini yitirdi. Liman dünyanın en büyük gemi havuzlarından birine sahiptir ve gemi onarımı önemli bir sanayi dalını oluşturur. Ayrıca petrol arıtma, kimyasal maddeler, gübre, çimento, otomobil montaj sanayileri ile şarapçılık, plastik, giyim ve deri gibi sanayi işletmeleri vardır.
Nüfusun beşte ikisi Avrupa asıllıdır; İngiliz­ce ya da Afrikaner dili konuşur. Geriye kalanlar ise Bantular, Hintliler ve Malaylar' dır. İlk Hollandalı sömürgecilerin köle ola­rak getirdiği Malaylar'ın etkisiyle kentte çok güzel bir mimari gelişmiştir. Beyaz badanalı, oymalı yüzleri ve kıvrımlı bacaları olan bu evlerden birkaçı korunmaktadır.
Nüfusu 1.911.521'dir (1985).

Ad:  cape_town_1.jpg
Gösterim: 201
Boyut:  124.6 KB


MsXLabs.org & Temel Britannica
volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
21 Aralık 2009       Mesaj #4
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"
Dünya Kentleri: Cape Town
1079128 Cape Town Cape Town
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
15 Ocak 2010       Mesaj #5
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"
capetown6139744
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
19 Nisan 2011       Mesaj #6
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Cape Town

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin merkezi (ülkenin başkenti Pretoria olmakla beraber, parlamentosu Capetown'dadır). Table Dağı eteğinde kurulmuş olan kent, ülkenin en büyük limanıdır. Nüfusu 1.912.000 (1990). Ayrıca tersaneler, petrol rafinerisi ve çeşitli sanayi kuruluşları bulunur. Meyvecilik, şarapçılık, tahıl ve yün üretimi ileri bir düzeydedir. Doğal plajlarıyla bir tatil kenti olarak da ün yapmıştır. Üniversite, müze, ulusal kütüphane gibi kültür kuruluşları da önemlidir. Capetown, 1486 yılında Portekizli kâşif Diaz tarafından keşfedildi. 1652 yılında Jan van Riebeeck, kumandasındaki üç gemiyle kente geldi ve kenti, Hollanda-Doğu Hindistan Kumpanyası'nın bir durağı hâline getirdi. 1795 yılına dek, Capetown, Hollanda şirketinin adamları tarafından yönetildi. Bu tarihten sonra İngiliz egemenliğine geçen kent, 31 Mayıs 1910'da Güney Afrika Birliği'nin merkezi oldu.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

11 Nisan 2011 / ThinkerBeLL Tarih
10 Eylül 2010 / Daisy-BT Mimarlık