Arama

Dünya Kentleri: Dresden

Güncelleme: 28 Aralık 2015 Gösterim: 5.154 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Eylül 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Dresden
Dresden şehrinde nereye giderseniz güzel sanatlarla karşılaşırsınız. Elbe Nehri'nin kenarındaki bu şehre haklı olarak "Elbe'nin Floransa'sı" da denir. İtalya'nın ünlü metropolü gibi Dresden de çok sayıda dünya çapında sanat eseri koleksiyonları barındırır. Bugüne dek ayakta kalmış olan sayısız muhteşem barok yapı, Güçlü August döneminin şanını ve ihtişamını taşımaktadır.
Sponsorlu Bağlantılar
Avrupa'nın en güzel su saraylarından biri olan Moritzburg, Dresden'den yalnızca 10 km uzaklıkta kuzey yöndedir: Sarayın parkında yürüyüş yapabilir ve hayaller kurabilirsiniz. Tırmanış ve doğa yürüyüşü tutkunları, Dresden'in yaklaşık 30 km güneyinde başlayan Sächsische Schweiz bölgesinin kumtaşı kayalarına ve dağ geçitlerine hayrandırlar. Bu eşsiz doğa güzelliklerini çok sakin ve rahat bir şekilde buharlı gemi gezisiyle de keşfedebilirsiniz.
Şehir 2. Dünya Savaşı'nın son günlerinde (13-14 Şubat) bombalanmıştır. Bütün savaş boyunca açık şehir olmasına ve bir tek saldırı almamasına rağmen savaşın sona ermesi ve Almanya'nın teslim olması için müttefik devletlerin bir taktiği olarak bombalanmıştır. Bombardımanda yaklaşık 150 bin kişi ölmüştür. Bu rakam Japonya'ya atılan atom bombasının öldürdüğü insan sayısına yakındır.
Ad:  Dresden_nightpanorama_dri.jpg
Gösterim: 269
Boyut:  29.6 KB
Dresden - Kuzeyin Floransa'sı

Dresden güzelliği, resim koleksiyonları ve kendi adıyla anılan zarif porselenleriyle ünlüdür. Kent 13. yüzyıl­da Elbe Irmağı kıyısında kurulmuştur, ama önem kazanması tarihin daha sonraki dönem­lerine rastlar.
Dresden'de 17. yüzyılda bir eğlence yeri olarak kurulan Grosser Garten'dan (Büyük Bahçe) 100 yıl kadar sonra, Rokoko ve Barok üslubunda birçok kilise ve saray yapıldı. Avrupa'daki en değerli müzelerden biri olan Zwinger Sarayı bunlar arasındadır. Eski Sak­sonya Krallığı'nın başkenti olan Dresden 19. yüzyıl boyunca bir müzik ve sanat merkezi oldu. Ünlü besteci Richard Wagner 1842-49 arasında bu kentte saray orkestrasını yönetti. Wagner'in Rienzi, Uçan Hollandalı ve Tamhauser operaları ilk kez Dresden'de sahne­lendi.
II. Dünya Savaşı'nda İngiltere ve ABD uçaklarının saldırısıyla 100 binin üstünde insanın öldüğü Dresden'de taş üstünde taş kalmadı. Savaşta yıkılan binaların birçoğu yavaş yavaş yeniden yapıldı. Zwinger Sarayı da bunlardan biridir.
19. yüzyılın sonuna doğru Dresden'in için­de ve çevresinde birbiri ardına pek çok sanayi kuruldu. Ne var ki, kentte ağır sanayi kuru­luşları çok değildir. Buna karşılık duyarlı ölçü aygıtları, röntgen ve fotoğraf gereçleri, optik aygıtlar, radyo ve elektrikli aygıt yapımı çok gelişkindir. Seramik ve porselen ürünleri dünyaca ünlüdür.
Köklü opera geleneği, bir milyonu aşkın kitabı barındıran kitaplığıyla Dresden bugün de bir bilim ve sanat merkezidir. Dresden Teknik Üniversitesi, Sanat Akademisi, Müzik Yüksekokulu, Nükleer Fizik Merkez Enstitü­sü ve Alman Sağlık Müzesi dünya çapında tanınan kuruluşlardır.
Yoğun bir demiryolu ağının kavşağında bulunan Dresden, Elbe Irmağı yoluyla Hamburg ve Çekoslovakya'ya bağlanır. Kentte bir havaalanı vardır.

MsXLabs.org & Temel Britannica

Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
18 Eylül 2008       Mesaj #2
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Zwinger Sarayı

Sponsorlu Bağlantılar
Dresden Zwinger 2

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
28 Haziran 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Dresden

Ad:  800px-TyDresden20050921i0636.jpg
Gösterim: 187
Boyut:  31.7 KB

Dresden, Almanya'nın Saksonya eyaletinin merkezi olan şehir.


Elbe Nehrinin kenarında kurulan Dresden'e "Elbe'nin Floransa'sı" da denir. Dresden çok sayıda sanat eseri koleksiyonları barındırır. Bugüne dek ayakta kalmış olan sayısız muhteşem barok yapı, Güçlü August döneminin şanını ve ihtişamını taşımaktadır. Dresden eski Doğu Almanya toprakları içinde yer alır.


Avrupa'nın en güzel su saraylarından biri olan Moritzburg, Dresden'den yalnızca 10 km uzaklıkta kuzey yöndedir. Sarayın parkında yürüyüş yapabilir. Tırmanış ve doğa yürüyüşü tutkunları, Dresden'in yaklaşık 30 km güneyinde başlayan Sächsische Schweiz bölgesinin kumtaşı kayalarına ve dağ geçitlerine hayrandırlar.

Ad:  Dresden_in_Germany.png
Gösterim: 196
Boyut:  2.8 KB
Dresden'in Almanya'da konumu
Koordinatlar: 51°2′0″N 13°44′0″E


Coğrafi konum

Dresden ve etrafındaki varaoslar ve kasabalarla büyük bir şehirleşmiş bir bölge oluşturu. Bunun başlıca nedeni şehrin merkezi Avrupa'nın önemli bir ulaşım kavşağı ve ekonomik merkezi olmasındandır. Şehir Almanya'nın ekonomik konum bakımdan en dinamik merkezidir. Dresden metropoliten bölgesi Saksonya eyaletinde bulunan diğer şehirleşmiş Chemnitz-Zwickau metropoliten bölgesi ve Leipzig-Halle metropoliten merkezi ile birlikte bir dinamik ekonomi üçgeni oluştururlar.

Arma
Ad:  244px-Dresden_Stadtwappen.svg.png
Gösterim: 176
Boyut:  17.4 KB


Vikipedi

Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
28 Aralık 2015       Mesaj #4
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Şehirde çok fazla sanat eseri koleksiyonu ve 2. Dünya Savaşı'nda ağır zarar görmüş olmasına rağmen, günümüze değin yapısını korumuş, barok mimarisinin muhteşem örnekleri bulunuyor. Bu yapılarda, August döneminin ihtişamını görebiliyorsunuz. Eski Doğu Almanya sınırları içerisinde yer alan Dresden, Avrupa'nın en güzel saraylarından biri olan Moritzburg'a da son derece yakın bir konumda. Şehrin özelliklerinden biri, Orta Avrupa için, önemli bir ulaşım kavşağı ve ekonomik merkezi olması. Yani jeopolitik açıdan önemli bir yere sahip.
Tam anlamıyla bir müzik şehri olan Dresden'deki turumuza Tiyatro Meydanı'ndan başlıyoruz. Meydanda bizi Semperoper opera binası karşılıyor. Rönesana, Barok ve Yunan Mimarisi'nin izlerini taşıyan bina, 1841 yılında mimar Gottfried Semper tarafından inşa edilmiş. 1869 yılında yanan bina, yeniden tam 40 yıl sonra inşa edilmiş. Muhteşem bir yapı olduğunu söyleyebilirim.

Ad:  dresden.jpg
Gösterim: 336
Boyut:  82.0 KB

Şehrin en çarpıcı tarihi yapılarından biri de, Kadınlar Kilisesi. Kilise, Dresden'in sembollerinden biri haline gelmiş ve 1945 bombardımanına kadar, tam iki yüzyıl ayakta kalmış. Bombardımanın ardından yıkılan kilise, 2005 yılında inşası tamamlanarak, tekrar ibadede açılmış. Protestanlığın kabesi olarak kabul edilen Dresden'in ve dünyanın en önemli Protestan Kiliseleri'nin başında geliyor orijinal adıyla Frauenkirche Kilisesi.

Ad:  dresden 2.jpg
Gösterim: 332
Boyut:  72.5 KB

Dresden'deki bir diğer durağımız, Osmanlı İmparatorluğu'na ait olan en önemli koleksiyonlarından birinin sergilenmiş olduğu Kral Sarayı oluyor. Albertinum ve Almanya'nın en görkemli yapılarından biri olan Zwinger Sarayı'nın ardından, Saksonya asilzade, dük, lord ve kralını anlatan, dünyanın en uzun, en büyük mozaik resmi olan "Fürstenzug" a varıyoruz.

Ad:  dresden3.jpg
Gösterim: 332
Boyut:  121.5 KB

Kısa bir şehir turundan sonra, Protestanlığın babası Martin Luther anıtını görüyoruz. Fotoğraf çekiminin ardından, serbest zamana geçiyor, kendimizi Dresden sokaklarına ve alışverişe bırakıyoruz. Dresden gerçekten alışveriş için çok elverişli bir şehir. Bir çok büyük alışveriş merkezi ve bilinen markaların mağazaları var. Fiyatlara inanamayacaksınız, abartmıyorum.

DRESDEN NOTLARI

  • Eğer, vakit sıkıntınız yoksa, Moritzburg Sarayı'nın parkında yürüyüş yapın. Doğa sporlarına tutkun olanlarınız varsa, şehrin yaklaşık 30 km güneyindeki Sächsische Schweiz tam size göre. Kumtaşı kayaları ve dağ geçitlerine bayılacaksınız.
  • Dresden'e boş bir bavul ile gitmenizi öneriyorum. Alışveriş için en uygun fiyatlı ve zengin seçeneğe sahip lokasyonlardan biri. Kendinizi kaybedebilirsiniz.
  • Alışveriş açısından cazip olmasına rağmen, konaklama yönünden biraz pahalı bir destinasyon. Gitmeden önce sıkı bir fiyat araştırması yapmanızı tavsiye ediyorum.
  • Dresden'de Tiyatro Meydanı'ndaki cafede kahve molası verin ve Alman pastalarının tadına bakın. Fiyatlar makul.
  • Vaktiniz olursa Elbe Nehri'nde keyifli bir tekne turu yapabilirsiniz.
  • Dresden'de yiyecek seçeneğiniz oldukça fazla. Dünya Mutfağı örneklerini bulabileceğiniz gibi, Alman Mutfağı'nın en güzel yöresel lezzetlerini tadabilirsiniz. Fast food zincirleri de alternatifleriniz arasında. Benim tavsiyem Grand Cafe'deki kekler olacak, çok leziz.

''kaynak: habertuk.com''
🌘 🚀

Benzer Konular

1 Temmuz 2011 / Jumong Tarih
4 Eylül 2010 / ener Turizm
4 Eylül 2010 / ener Turizm
4 Eylül 2010 / ener Turizm