Arama

Dünya Kentleri: Zaandam

Güncelleme: 21 Ağustos 2011 Gösterim: 4.352 Cevap: 1
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
31 Ekim 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Zaandam

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Zaandam ‘Noord-Holland’ (Kuzey Hollanda) eyaletine bağlı bir şehirdir. 1974 yılında ‘Zaanstad’ belediyesine bağlanmıştır. Nüfus açısından Zaandam bu belediyedeki en büyük şehirdir, ama alan olarak bu belediyenin en büyük şehri Assendelft’tir. Zaandam meşhur Zaan nehrinin yakınlarında yer alır. Şehrin nüfusu 72.500’dir. Eskiden önemli bir liman şehri olan Zaandam’da, 20 Haziran 2004 tarihinde, eski liman çalışanlarının anısına dört metrelik bir heykel dikilmiştir. Bu heykel Yugoslav Slavomir Miletić tarafından yapılmış ve eski limanın karsısına konulmuştur.
20. yüzyıldaki liman hakkında

Zaandam 1811 yılında, ‘Oostzaandam’ın birleşmesiyle kurulmuştur. Zaandamlıların lakabı ‘galgezagers’dır. Bu isim 1678 yılında, vergilerin yükseltilmesine baş kaldıranları idam etmek için kullanılan sehpalar sebebiyle verilmiştir.

Zaandam’daki bazı tarihi mekanlar

  • ‘Tsaar Peterhuisje’ Çar Peter’in Evi
  • 17. yüzyıla ait iki kilise:
    • Oostzijder Kilisesi: Orta Çağ’da şu anki kilisenin bulunduğu yerde küçük bir kilise varmış. Bu yapı, sonradan şimdiki kilise haline getirilmiş. Kilise 1846 yılında büyük bir çalışmayla genişletilmiş. Bu inşaatta kilisenin kuzeye bakan kısmı yıkılmış. Burada şimdi kilisenin kulesi bulunuyor. Eski kilise kulesi ön tarafta bulunurmuş.
    • Westzijder Kilisesi ya da Bulle Kilisesinin alımlı bir ahşap çatısı vardır. Kilise orgu, kürsüsü ve vitrayları da göz alıcıdır.
  • Zaanse Schans, en büyük ve meşhur mesire yeridir.
Zaandam’daki işyerleri Zaan nehrinin kıyılarında yer alır. Özellikle gıda sektöründe aktif olan firmalar burayı tercih etmektedir. Zaandam Sanayi Devrimi’nden önce, üretimde lider konumunda bir bölgeydi. Hollanda’nın Altın Çağı’nda Zaandam’da binlerce rüzgar değirmeni vardı ve bunlar ve gemi yapımı için İskandinav ülkelerinden getirilen tomrukların kesiminde kullanılıyordu. Zaandam Belediyesinin ambleminde, eskiden balina avına çıkan denizciler anısına şekiller yer alır.
  • 1971 yılında Zaandam’da Avrupa’daki ilk McDonalds şubesi açılmıştır.
Sluice complex Zaandam
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
21 Ağustos 2011       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Vikipedi, özgür ansiklopedi
  • Zaandam'ın yel değirmenleri
800px Zaanse Schans Panorama by Niels Kim
Sponsorlu Bağlantılar
  • (Claude Monet, 1871)
800px Monet Claude A Windmill at Zaandam
  • Hollanda'nın başkenti Amsterdam'ın kuzeyinde bulunan ve Noord-Holland eyaletine bağlı Zaanstad gemeente'si (temel topluluk = belediye)nin merkezi olan Zaandam 'ın görünümü. Hollanda'nın Altın Çağında Zaandam'da binlerce yel değirmeni vardı. Mayıs 1871'de Zaandam'a taşınıp yaz aylarını orda geçiren Claude Monet de yel değermenleri motif olarak tercih etti. Günümüzde de şehrin yel değirmenleri turistlerin ilgisini çekmektedir (Gravür, yaklaşık 1889).
800px Zaandam2

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
🌘 🚀

Benzer Konular

20 Ağustos 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular
22 Şubat 2014 / Zopir Turizm
30 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
8 Şubat 2014 / Jumong Turizm
1 Eylül 2010 / LaSalle Taslak Konular