Arama

Dünya Kentleri: Girne

Güncelleme: 15 Ocak 2010 Gösterim: 2.572 Cevap: 2
volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
21 Aralık 2009       Mesaj #1
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"
Girne (Yunanca: Κερύνεια / Kerýneia), Kıbrıs Adası'nda bir liman kenti. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Girne Bölgesi'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne İlçesinin yönetim merkezi.
Girne kent ve çevresi, adanın en gözde tatil beldesidir. Kentin nüfusu son yıllarda giderek artmıştır. 30 Nisan 2006 yılındaki nüfus ve konut sayımına göre şehrin nüfusu 62.158'dir. Kent, 1996'daki nüfus sayıma oranla %58 büyümüştür.
Sponsorlu Bağlantılar
Kentin güneyinde Beşparmak Dağları, kuzeyinde ise Akdeniz bulunmaktadır.
Kentin adı Roma kaynaklarında Corineum olarak geçmektedir. Kentin tarihi adanın tarihi ile aynı olup, Bizans döneminde birkaç kez Arap korsanları tarafından yağma edilmiştir. Bazı kaynaklara göre kent, M. Ö. X. yüzyılda Akalar tarafından kurulmuştur. Kurucuları kente ülkelerindeki bir dağın adı olan "Kyrenia" adını verdiler. Başka bir bilgilendirme ise M. Ö. IX. yüzyılda buraya yerleşenlerin ticaret kolonileri kuran Fenikeliler olduğudur.
Kentin en ilginç tarihi eserlerinden bir tanesi Girne Kalesi'dir. Liman boyunca Türk mutfağına ve Kıbrıs'a özgü yemeklerin yanında diğer yemekleri de sunan lokantalar, barlar ve açık hava kafeteryaları vardır.
Dünya Kentleri: Girne
Dünya Kentleri: Girne
Dünya Kentleri: Girne

_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
15 Ocak 2010       Mesaj #2
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Girne
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Tarihî yer ve eserler

Girne'de görülebilecek yerler arasında Girne Kalesi, Beylerbeyi, St. Hilarion Kalesi, Hazreti Ömer Türbesi, Batık Gemi Müzesi, Bufavento Kalesi, Barış ve Özgürlük Müzesi, Halk Sanatları Müzesi, çeşitli kilise ve manastırlar bulunmaktadır.
Son yıllarda kentin nüfusu hızla artmaktadır. Kentin güneyinde Beşparmak Dağları, kuzeyinde ise Akdeniz vardır.Girne'de Girne Amerikan Üniversitesi 7000'den fazla öğrencisi ile hizmet vermektedir.Girne merkezine 2 km uzaklıkta Bellapais köyü bulunmaktadır. Burada Bellapais manastırı görülebilecek yerler arasındadır.Kent hızla büyümektedir. Bu, kentteki karmaşadan ve inşaat patlamasından anlaşılmaktadır. 30 Nisan 2006 yılındaki nüfus ve konut sayımına göre şehrin nüfusu 61.192'dir. Kent, 1996'daki sayıma oranla %58 büyümüştür. Girne'ye bağlı diğer bölgeler Bellapais, Karaoğlanoğlu, Çatalköy, Alsancak, Lapta, Karşıyaka,Çamlıbel ve Kayalar görülebilecek yerler arasındadır. Plaj olarak Escape Beach Club,Acapulco Beach Club en çok tercih edilenler arasındadır. Şehir boyunca Avrupanın en büyük casinolarına Girnede rastlamak mümkün.Girne kentine ait liman adanın en gözde limanıdır, Liman boyunca bar ve restaurantlara rastlamak mümkündür; aynı zamanda Girne kalesi görülmeye değer başka bir tarihi güzellik. Adaya havayolu dışında Girneye düzenlenen tarifeli deniz yolu seferleri ile de gidebilirsiniz.Girne-Anamur 2 saat, Girne-Alanya ise 3.5 saat sürmektedir. Girne ile Türkiye arası yaklaşık 70 km olmakla beraber kış aylarında ve sisin az olduğu dönemlerde Girne'den Toros Dağları, Toroslardan Girne'yi görmek mümkündür.
volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
15 Ocak 2010       Mesaj #3
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"
164412406179641759848su

Benzer Konular

12 Eylül 2007 / Tiglon Taslak Konular
6 Eylül 2009 / Daisy-BT Türk ve İslam Dünyası
9 Aralık 2009 / Misafir Soru-Cevap
29 Nisan 2010 / LaSalle Turizm