Ziyaretçi
Didyma
Sponsorlu Bağlantılar
Tapınak, Kutsal Alan ve Yerleşme: Kutsal Yol'un kuzeybatısında yeni kazılar
konumu
Türkiye batı sahilinde, Milet Yarımadası üzerinde yer alan Kutsal Alan, antik İonia ve Karia sınırları yakınındadır. İzmir'in yak. 130 km güneyinde ve Aydın ilinin yak. 80 km güneybatısında bulunan antik Didyma günümüzün Didim ilçesi içerisindedir.
tarihçesi
Apollon kehanet merkezi olan Didyma tahminen M.Ö. 2. binden 1. bine geçiş döneminden itibaren vardır. Parlak dönemi anıtsal bir tapınağın inşa edildiği M.Ö. 6. yüzyıldır. Bu tapınağın tahribinden sonra M.Ö. 330 yılında Yunan-Roma döneminin en büyük kutsal yapılarından biri olan üçüncü Apollon Tapınağı'nın yapımına başlanmış, ancak hiçbir zaman bitirilememiştir (Res. Apollon Tapınağı görüntüleri). M.S. 5. yüzyılda tapınağın içerisine bir kilise inşaa edilmiş, sonraları bu yapı bir kale olarak kullanılmıştır. Tapınağın etrafındaki yerleşim ise M.S 14. yüzyıla kadar varlığını sürdürmüş olmalıdır.
amaçlar
Bilimsel çalışmaların ana noktasını Apollon Kutsal Alanı'nın zaman süresince uğradığı yapısal değişimi izlemek, metinlerden varlığı bilinen Artemis, Afrodit ve Zeus Kutsal Alanları'nı aramak, Kutsal Alan çevresinin altyapısını incelemek, 2000 yılı aşkın bir kullanım süresince kült ve kült işlemlerindeki ve sosyal yada politik açılımdaki değişimleri saptamak oluşturmaktadır. Didyma basit otonom kült yerinden Milet şehrinin şehir dışı Kutsal Alanı haline gelişinin ve bundan sonra yavaş yavaş konutların da katıldığı gelişimin incelenebileceği pek az yerden biridir. 2000 yılından itibaren yapılan yeni araştırmalar antik Didyma'nın topoğrafyası üzerinde yoğunlaşmaktadır, çünkü Apollon Tapınağı ve Kutsal Yol dışında Kutsal alanlar ve yerleşim konusundaki bilgilerimiz çok kısıtlıdır.
araştırma tarihçesi
1857- 58 yıllarında Ch.- Th. Newton Kutsal Cadde üzerinde yaptığı kazılarda Brankhid heykelleri diye bilinen heykelleri bulmuştur. Apollon Tapınağı´nın ön kısmı 1873 yılında iki Fransız arkeolog, O. Rayat ve A. Thomas tarafından kazılmaya başlanmış ve daha sonra 1895-96 yıllarında B. Haussoullier ve E. Pontremoli tarafından devam edilmiştir. Th. Wiegand 1905-1913 yılları arasında Berlin Prusya Müzeleri (Preußische Museen Berlin) adına bir işçi ordusu ile kazılar yapmıştır; Th. Wiegand ve mimar H. Knackfuß tarafından, 1924- 26 yılları arasında yapılan bir çalışma ile tapınak tamamen gün ışığına çıkartılmıştır. 1962 yılından itibaren Didyma'da çalışmalar Alman Arkeloji Enstitüsü adına R. Naumann ve K. Tuchelt başkanlıklarında sürdürülmektedir.
güncel çalışmalar
Son yıllarda çalışmalar Kutsal Cadde'nin sonunda yer alan mimari ve arkeolojik buluntuların detaylı çalışılması ve doğal çevre üzerinde bilgi edinilmesi üzerine yoğunlaştırılmıştır. Bu çalışmalara paralel olarak 1993 yılında başlatılan Apollon Tapınağı'nın özenli ve dikkatli konservasyon çalışmaları da sürdürülmektedir. Ayrıca 2000 yılından itibaren Didim çevresinde jeofiziksel prospeksiyon çalışmaları ve Kutsal Cadde'nin dış bölgelerinde kazılar yapılmaktadır. Bu kazılarda tespit edilen arkaik tabakalarda yüksek kaliteli keramik, tunç levhalar, silahlar ve kiremit parçaları bulunmasından ötürü, burasının bir kutsal alan olma ihtimali yüksektir. Kutsal Cadde'nin diğer tarafında imparatorluk dönemine ait bir hamamın ve buna ait bir çok galerilerin ve devasa boyutlarda bir su sarnıcının bulunduğu büyük bir alan kazılmıştır.Bu çalışmaların yanı sıra keramik, cam, metal, heykeller, heykel kaideleri gibi buluntular ve bazı anıtsal yapılar üzerine yapılan bireysel projeler de vardır.
metotlar
Yeni araştırmalarda uygulanan çalışma sırası şu şekildedir: 1. Çözülmek istenen soruların oluşturulması, 2. jeofiziksel ön araştırmalar 3. Metot seçimi: Alan kazımı yada sondaj? ve 4. Kazıdan çıkarılanların korunması ve konservasyonu.
sonuçlar
Kazı alanlarınıgösteren plan Yüzyılın başında Apollon Tapınağı'nın ortaya çıkartılmasına ve incelenmesine yönelik olan ilk çalışmalardan sonra (Adyton duvarlarındaki çizimlerin ve bu çizimlerin yapı ile ilişkisine yönelik çalışmalar halen devam etmektedir) 1969 yılından itibaren çalışmalar Kutsal Alan'ı bir bütün olarak görmeye yönelik olmuştur (Res.: Kazılan alanlar). `Tapınak- Kutsal Alan- Yerleşim´ başlıkları altında topladığımız çalışma programı içerisinde Kutsal Cadde'nin sonundaki kaya bariyeri olarak adlandırdığımız alanda yaptığımız kazılarda su kaynağı ve küçük yapılardan oluşan kutsal bir alan ortaya çıkartılmıştır. Burası büyük bir ihtimalle M.Ö. 7. yüzyıldan İmparatorluk Dönemi´ne kadar tapınılan bir tanrıçaya adanmıştır. Kutsal Cadde'de en eskisi M.Ö. 6. yüzyıla tarihlenebilen beş tabaka tespit edilmiştir. Kısmen mermer bloklarla kaplı olan en sonuncu tabakadır ve M.S. 101 yılında yenilenerek tören alaylarında kullanılmıştır.1969 ile 1972 yılları arasında Didyma´nın batısında evlerin ve yolların ortaya çıkartıldığı bir alan kazılmıştır. Ele geçirilen buluntularla burasını Arkaik dönemden M.S. 3. yüzyıla kadar tarihlemek mümkündür. 1984 yılında Milet'ten Didyma'ya giden Kutsal Cadde'nin yaklaşık ortalarında beklenmedik bir biçimde, insan ve sfenks mermer heykellerinin de bulunduğu bir mezarlık alanı tespit edilmiştir.
Son düzenleyen Blue Blood; 14 Ocak 2010 11:48
Sebep: Mesajlar Otomatik Olarak Birleştirildi