Arama

Dünya Kentleri: Port-au-Prince

Güncelleme: 3 Mayıs 2010 Gösterim: 1.266 Cevap: 0
LaSalle - avatarı
LaSalle
Ziyaretçi
3 Mayıs 2010       Mesaj #1
LaSalle - avatarı
Ziyaretçi
Port-au-Prince
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar




Port au Prince28nasa29


Port-au-Prince
, Haiti'nin başkenti ve en büyük şehridir. Şehir, merkezden uzaklaştıkça ve yamaçlara gidildikçe bir gecekondu şehri görüntüsünü alır. Şehrin nüfusu 1.082.800'dür. Fakat metropolitan alan katıldığı zaman, şehrin nüfusu 2,5 milyon dolaylarına kadar çıkar. Şehir, coğrafi yapı olarak amfitiyatroya benzer. Şehrin merkez ve yoğun kısımları deniz kenarındayken, yamaçlarda ise fakir halk ve gecekonu mahalleleri bulunur.

Tarih

Şehir, Kristof Kolomb'un varışından önce şehrin bulunduğu yerde herhangi düzenli bir yerleşim bulunmamaktaydı. 15. yüzyıl sonlarına doğru bölge Bohechio adlı yönetim birimine dahil edildi. İspanyol halkının ilk akınlarından başlayarak bölgedeki yerel Amerika hakimiyeti tehlikeye girdi. Yerliler bu akınları durdurmak için uzun süren mücadelelerden sonra yerleşmeye başlayan İspanyol kavimlerinden kaptıkları hastalıklar sonucunda kırıldılar ve bölge rahatça İspanyol hakimiyeti altına girdi. Bu süreçten itibaren, bölge, yerel Amerika, İspanyol ve Afrika asıllı köleler ile karıştı ve günümüzdeki Haiti halkı belirdi.

Ekonomi


Şehrin ekonomisi, genel Haiti ekonomisinden farklı olarak, geniş ve büyük bir ekonomidir. Şehrin ekonomisi, ticaret ve sanayi temellidir. Bununla beraber şehir, günümüzde dünyaya ihraç ettiği yüksek oranda kahve ve şeker ile ticaret alanında tanınmaktadır. Gıda sektörü haricinde şehirde, ihraç edilmek üzere üretim yapan, çimento, tekstil ve sabun fabrikaları mevcuttur.
Her ne kadar şehirde işsizlik yüksek oranlardaysa da, şehirdeki hemen hemen herkesin bir işi olduğunu söyleyebilmek mümkündür. Şehir, kayıtlı işçiler haricinde, sokaklarda seyyar ticaretle uğraşan çoğunlukla doludur.



2010 Haiti Depremi


Şehir, 12 Ocak 2010 da gerçekleşen 2010 Haiti Depremi ile büyük ölçüde yıkılıp ağır hasar gördü. Depremin merkez üssü başkente 25 km uzaklıkta idi ve 7,0 Richter büyüklüğündeydi. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketi, depremden yaklaşık üç milyon kişinin etkilendiğini ve şehirde ölü sayısının da 45.000-50.000 olduğunu tahmin ediyor . Görülebilen yerlerin büyük çoğunluğu önemli derecede hasarlı veya tahrip olmuş. Bu yerler arasında Haiti Ulusal Sarayı (Cumhurbaşkanlık Sarayı), Haiti Ulusal Meclisi binası, Port-au-Prince Katedrali ve ana genel hapishane yer almakta .


Benzer Konular

10 Haziran 2012 / Mira Taslak Konular
11 Haziran 2012 / ener Turizm
26 Kasım 2010 / ener Taslak Konular
10 Haziran 2012 / Mira Taslak Konular