Arama

Müzeler - Mori Sanat Müzesi

Güncelleme: 24 Ağustos 2010 Gösterim: 3.005 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
24 Ağustos 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Mori Sanat Müzesi
Mimar: Gluckman Mayner Mimarlık
Sponsorlu Bağlantılar

Mori Sanat Müzesi, Roppongi Hills’deki yeni Tokyo bölgesinde Kohn Pederson Fox’un tasarladığı 54 katlı Mori Kulesinin en üstteki 5 katında yer almaktadır.

1mori
2mori

Gluckman Mayner Mimarlık’ın projesi; avlu lobiyi, Sanat Müzesini ve kentin panoromik görüntüsüyle gözlem terası ve gezinti alanı sunan “Tokyo Kent Manzarası”nı içermektedir.


3mori
4mori

Kulenin tabanında ayrı bir yapı olan “Müze Konisi”; müzeye simgesel ve farklı bir giriş sağlamaktadır.


5mori
6mori
7mori

Ziyaretçi asansörlerini içeren merkezdeki beton “huni” binanın düşey ana desteğini sağlamaktadır. Paslanmaz çelik kablolardan diyagonal ağlara takılmış narin yatay halka çerçeve, beton kubbenin kenarına tutturulmuştur.


8mori
9mori
10mori

Kibarca yükselen spiral merdivenler, kubbenin çevresini sarmalarken, bahçe girişi, yaya meydanı ve müze köprüsünü de içeren beş katı birbirine bağlarken tarihi Japon bahçelerine tepeden bakmaktadır. Yapı; doğanın güçlerine karşı koruma sağlamak için üst üste binen saydam seramik fritlerle boyanmış cam shingleyle kaplıdır. Akşamları yapı; kağıt fener gibi hafifçe ışıldamaktadır.


11mori
12mori
13mori

Camla kaplanmış yaya köprüsü pavyondan ziyaretçileri, 52. ve 53. katlarda yer aldığı Sanat Müzesine ve Tokyo Kent Manzarasına ulaştıran hızlı asansörlerin yerleştirildiği aşağı lobiye ulaştırmaktadır. Müze kitapçısı ve cafe aşağı lobide yer almaktadır.


14mori
15mori

Kulenin karmaşık asansör sistemi, ana yaya geliş seviyesinden bir kat aşağıdaki müzenin ziyaretçi lobisine yerleştirildiğinden ve vaziyet planı çeşitli ticari kullanımların yoğun bir karışımını sunduğundan Müze Konisi hem alanın dolaşılması hem de kulenin içine yerleştirilmiş kültürel unsurların işaretçisi olarak işlev görmektedir.


16mori
17mori

Üst avlunun sert kırmızı hint kumtaşı onun süzülen duvarlarına karakterini ve dokusunu vermektedir. Parlak renklendirilmiş ince cam yüzeyler toplanma ve sirkülasyon mekanlarını canlandırmaktadır. Soluk mavi plastik bilet ve bilgi veznelerini ifade etmektedir.
Kalıcı koleksiyonu olmayan Mori Sanat Müzesi eklektik resim, fotoğraf, moda ve mimarlık sergilerine ev sahipliği yapmaktadır.


18mori
19mori

Müze galerileri, dolaşmayı kolaylaştırmak ve sanat için ideal mekanları sağlamak için basit dikdörtgen kutular olarak tasarlanmıştır.
52. kattaki Mimarlık müzesinin galerileri bir dizi içeriden odaklanılan mekanlar oluştururken, sanat ve teknoloji galerileri, 52 kattaki gözlem terasın üzerinde süzülen ve kentin göz alıcı manzarasını sunarak binanın kenarlarına doğru genişleyen saydam camlarla çevrelenmiştir.

20mori

Esnek L biçimli tasarım kısa olanın hemen yanındaki uzun olan ya da dikdörtgenin yanındaki kare olanla dikdörtgenlerin 2 farklı sırasına bölünebilmektedir.


21mori
22mori
23mori

Topluma nesneleri verme kültürü ve çok kullanımlı yüksek yapıların kavramsal kavraması vardır. Bu iki itici güç; zirvesindeki bir sanat galerisiyle Tokyo’daki Mori Kulesinde bir araya gelmiştir. Onun mimarları Kohn Pedersen Fox; çok geniş binalarda farklı programlara sahip unsurları sunabilen yüksek yapıların zeki tasarımcılarıdır. Galeriyi tasarlarken binanın tepesindeki konumundan faydalanan bir şeyler yapmamız gerektiğini biliyorduk. Etrafı kapalı bir kutu yapamadık”

Richard Gluckman
Kaynak: Arcspace
kaynak

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

31 Mart 2010 / _KleopatrA_ Turizm
9 Nisan 2016 / Baturalp Turizm