Arama

Müzeler - Guggenheim Müzesi Bilbao (Guggenheim Museum Bilbao)

Güncelleme: 13 Nisan 2010 Gösterim: 7.321 Cevap: 1
RuYa - avatarı
RuYa
Ziyaretçi
12 Temmuz 2007       Mesaj #1
RuYa - avatarı
Ziyaretçi
Guggenheim'i düşündüğünüz zaman Frank Lloyd Wright'ı düşünürsünüz ve Bilbao'daki kulemsi merkezi atrium -50 m. yüksekliği ile Wright'ın New York spiralinin bir buçuk katı-, sanki ustaya "Al bunu demekte!"
Işık dolu, uzayan mekanları ve çapraz dar bağlantı köprüleri, üç kata yayılan galeri mekanlarını örmekte...
Sponsorlu Bağlantılar
"Buradaki tüm düşünce Fritz Lang'ın "Metropolis"idir, hayali bir kent yaratmaktır." Gehry'ye göre. Wright'ın müzesi çağdaş sanatın büyük boyutlu yapıtlarının sergilenmesi açısından zor bir mekandır. Gehry'nin galerileri ise, -birkaçı Francesko Clemente gibi, tek bir çağdaş sanatçının yapıtlarına tahsis edilecektir- kıvrımlarla yumuşatılmış sıradışı biçimlerdir; ancak ölçekleri zengin tutulmuş mekanlardır.
"Burada yer alacak sanatçılardan çoğunu tanıyorum, onların mutlu olabilecekleri bir yer yapmak istiyorum." demekte mimar...

Son düzenleyen KisukE UraharA; 4 Mart 2009 19:43
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
13 Nisan 2010       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Dünyanın En ilginç 50 Mimarisi
Sponsorlu Bağlantılar

27. Guggenheim Müzesi (Bilboa, İspanya)

27guggenheimmzesibilboa

Guggenheim Müzesi Bilbao, İspanya'nın Bask Ülkesi bölgesinde, Bilbao şehrinde bulunan, modern sanat müzesidir. 11.000 m² alana yayılan müze, ABD'li bir vakıf olan, Solomon R. Guggenheim Vakfı'nın beş müzesinden biridir. Ünlü mimar Frank Lloyd Wright tarafından tasarlanmıştır. İlginç mimari yapılar arasında yer almıştır.

Yapı:

Düzensiz eğrisel biçimlerin hakim olduğu yapı, Bilbao şehir merkezinde, Nervión Nehri'nin kenarında bulunur. Pritzker Mimarlık Ödülü sahibi bir mimar olan Frank Gehry tarafından tasarlanan ve 1997 yılında tamamlanan bu bina yapısöküm tarzı stili ile ünlüdür. 4 yıl süren inşaat, planlanan bütçe sınırları ve takvimi içinde tamamlanmıştır. Konstrüksiyon önce CATIA ile hesap edilmiştir.

Özellikler:


Guggenheim Müzesi Bilboa şehrinin en önemli görülmeye değer mekanlarından biridir. Odak noktası 20.yüzyılın çağdaş sanatıdır. yerleştirme ve video ve benzeri sanat objeleri, resim ve heykellerden daha fazladır.
Açılışda yıllık 600.000 olarak beklenen ziyaretçi sayısı her yıl bu rakamın üstüne çıkmıştır. 2007 yılındaki onuncu yıldönümünde onmilyoncu ziyaretçisini karşılayan müzenin yıllık konuk sayısı 1 milyon civarındadır ki bunun % 60 kadarı yurt dışındadndır. Müze Bilbao'nun ve tüm Kuzey İspanya bölgesinin şüphesiz büyük bir kültürel zenginliği olmasının yanında ayrıca bir kaç binlik istihdam sağlaması açısından ekonomik bir de başarıdır.


800pxguggenheimbilbaoja


Vikipedi



Benzer Konular

15 Ocak 2012 / Bia Turizm
15 Ekim 2011 / coLoSSeum Turizm
31 Ağustos 2008 / Bia Taslak Konular
29 Mayıs 2011 / Jumong Taslak Konular