Arama

Dünya Kentleri: Thun

Güncelleme: 10 Ağustos 2014 Gösterim: 1.611 Cevap: 0
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
10 Ağustos 2014       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Thun
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Thun (Fransızca): Thoune} İsviçre'nin Bern (kanton)'unda bulunan belediyedir. Thun İsviçre'nin Almanca konuşulan bölgesinde bulunup aynı adı taşıyan ilçenin (Wahlkreise) merkez şehridir. Şehir yakinda buzul çağında oluşmuş Thun Gölü (Almanca ismi: Thunersee) adlı büyük bir göl vardır. Şehir bu golün kuzey kıyısında konumludur.

Tarih
Thun'un günümüzdeki mevkii Cilalı Taş Devri'de M.Ö.3000 cıvarlarından beri insanların yaşadığı bir yer olmuştur. Şehrin ismi burada yaşayan Keltler tarafından "Dünüm (Müstahkem kaleli şehir)" olarak verilmiş ve bu sözcükden türetilmiştir. Romalılar hemen hemen bugünkü İsviçere'nin tamamını istila ettikleri dönemde, yaklaşık MÖ 58'de, bu korunaklı kale mevkii de Romalılar eline geçmiştir. Çok geçmeden bu mevki etraftaki bölgenin Roma idaresi kurulup geliştirilen idare merkezlerinden biri olup bir şehre dönüştü. MS 400 cıvarlarında Romalılar Thun'dan (ve diğer İsviçre arazilerinden) barbar Frank kavimlerden olan Burgundililer tarafından atıldılar ve şehrin idaresi Burgundililer eline geçti. Şehrin yakınında bulunan Aar Nehri Hristiyan Burgundililer ile daha kuzeyde yaşayan putperest Almanca konuşan Alemanni kavimi arasında bir sınır oldu. Thun ismini ihtiva eden ilk yazılı belge 7.yüzyılda Frank keşiş Fredgar'ın hazırlamıs olduğu kroniklerdir.
1033'den sonra Thun ve civarı, II. Conrad Burgundi Kralı da olduğu zaman, Kutsal Roma-Germen İmparatorluğu arazilerine katıldı. Kutsal Roma-Germen İmparatorları Bern'de yaşayan Zähringen ailesine imtiyazlar sağlayıp destek vererek merkezi İsviçre'de yaşayan isyankar asillerin bastırılmasını sağladı. Bunu basarmak için Zahringen'li Dük V. Bertold 1190 civarlarında Thun'da bir şato yaptırdı ve Thun şehrinin genişlemesine neden oldu. Bertold'un ölümü üzerine onun arazileri (bu arada Thun şatosu ve şehri) III. Ulbrich von Kyburg eline geçti.
1264'de Thun şehri bağımsız şehir olma imtiyazları kazandı. Fakat 1384'de bu bağımsızlık imtiyazları Bern şehri tarafından satın alındı ve Thun şehri Bern Kantonu'na bağlandı. 1798 - 1803 doneminde Devrimci Fransa tarafından Helvetia Cumhuriyeti kurulduğu zaman Thun Oberland Kantonu başkenti oldu. Bu cumhuriyetin devan ettiği müddetce bu kanton başkentliği devam etti ama sonra İsviçre Konfederasyonu oluşturulunca kanton başkentliğini kaybetti.
1819'da şehirde bir Harp Okulu kuruldu ve bu sonra İsviçre ülkesi için esas Harp Okulu oldu. 1859'da Thun şehrine tren hattı döşenerek şehir İsviçre'de kurulmakta olan tren ağı sistemine katıldı. Şehir İsviçre telefon sistemine 1888'de dahil oldu.

Demografi
Thun'un belediye sınırları içindeki nüfusu (Aralık, 2012 tahmini itibariyle) 42,735 kişidir. Şehirin ve etrafındaki şehirleşmiş varoşların nüfusu yaklaşık 90,000 kişi kadardır.
Şehirde Almanlar'ın yanı sıra Fransızlar'da yaşamaktadır.

Ekonomi
Thun ülkenin harp okulunun bulundugu sehir olarak Isvicre'nin en büyük garnizon bölgesi olmaktadir. Sehirde savaş sanayii de önem kazanmistir.
Turizm, makine ve hassas alet mühendisliği, gıda endüstrisinde ve yayıncılık Thun için ekonomik önem taşımaktadır.

Görülecek yerler
  • Thun Şatosu - 12. yüzyılda yapilma. Günümüzde Tarih Muzesi. Ozellikle ortaçağlar silahlari ve zirhlari.
  • Rathaus (belediye konagi), 16. yuzyilda yapilma
  • Müehleplatz
  • Thun Kunstmuseum (guzel sanatlar muzesi)
  • Aare Nehri
  • Thun Gölü ve etrafında Bernese Alpleri ve Niederhorn, Niesen, Stockhorn ve Jungfrau zirveleri.
  • Vaporama (İsviçre İstimli Makineler Müzesi)
  • Schadau Park ve Şatosu - İsviçre Gastronomi Müzesi
Kardeş Şehirler
  • 22px Flag of Bulgariasvg Gabrovo, Bulgaristan
  • 22px Flag of Canadasvg Granby, Quebec, Kanada
Resimler
Thun Belediye Konağı Meydanı (Rathausplatz) ve arkada Thun Şatosu
800px 4197 Thun SchlossThunoverRathausplatz
Thun şatosundan görüntü
800px 1thuncastleview2012
Thun çarşı merkezinde "Obere Hauptgasse Sokağı"
800px 4192 Thun ObereHauptgasse


🌘 🚀

Benzer Konular

20 Ağustos 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular
22 Şubat 2014 / Zopir Turizm
30 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
8 Şubat 2014 / Jumong Turizm
1 Eylül 2010 / LaSalle Taslak Konular