Arama

Dünya Kentleri: Aakjaer, Jeppe

Güncelleme: 14 Mayıs 2016 Gösterim: 1.154 Cevap: 0
NeutralizeR - avatarı
NeutralizeR
ADM Webmaster
14 Mayıs 2016       Mesaj #1
NeutralizeR - avatarı
ADM Webmaster
Ad:  Aakjaer Jeppe.jpg
Gösterim: 186
Boyut:  21.5 KB
Aakjaer, Jeppe 2 kaplıca kentiydi. 8. yüzyılda Charlemagne’ m en sevdiği ikametgâh haline gelince, imparatorluğun ikinci önemli kehti ve Batı bilim ve kültür dünyasının merkezlerinden biri oldu. 936’da I. Otto’yla başlayarak 16. yüzyıla değin Alman krallarının çoğu Aachen’da taç giydiler. 12. yüzyılın sonlarında tahkim edilen ve 1166 ile 1215’te bazı yerel yönetim haklan kazanan Aachen, y. 1250’de imparatorluğa bağlı serbest kent oldu.

Sponsorlu Bağlantılar
Fransa sınırına yakınlığının doğurduğu güvensizlik ve Kutsal Roma-Germen İmparatorluğumun merkezinden uzak oluşu nedeniyle 16. yüzyılda önemini giderek yitirdi. 1562’den sonra da taç giyme törenleri Frankfurt am Main’da yapılmaya başladı.

Aachen tarihte birçok barış konferansına sahne olmuştur. 1668’de İntikal Savaşı’nı, 1748’de Avusturya Veraset Savaşı’nı sona erdiren konferanslar bunlar arasındadır. Fransa’nın 1794’te işgal ettiği, 1801’de de resmen topraklarına kattığı Aachen, Viyana Kongresi’nde (1814-15) Prusya’ya verildi. 1818’de sonuçlanan Aix-la-Chapelle Kongresi ise Avrupa’nın Napoleon Savaşları sonrası durumunu düzenleyen toplantılardan biriydi. I. Dünya Savaşı’ndan sonra bir süre Belçikalıların işgaline uğrayan Aachen, II. Dünya Savaşı sırasında büyük hasar gördü.

Müttefiklerin eline geçen ilk büyük Alman kenti oldu (20 Ekim 1944).

Ortaçağdan kalma St. Foillan, St. Paul ve St. Nikolaus kiliseleri II. Dünya Savaşı sırasında tümüyle yıkılmalarına ya da ağır hasar görmelerine karşılık sonradan büyük ölçüde onarıldılar. Yaklaşık 1530’da Charlemagne’m sarayının yıkıntıları üstünde kurulan ve içindeki görkemli imparatorlar salonuyla tanınan belediye binası da restore edildi.

Oldukça az hasar gören Aachen Katedrali iki ayrı üslubu yansıtır. 790-805 arasında, Raverına’daki S. Vitale örnek alınarak yapımı gerçekleştirilen Charlemagne’m Palatine Şapeli Karolenj-romanesk, yaklaşık 1355’ te eklenen koroyeri ise gotik üsluptadır. Şapeli çevreleyen galeride (Hochmünster), uzun süre taç giyme törenlerinde kullanılan Charlemagne’m mermer tahtı (Königsstuhl) bulunur. Charlemagne’m mezar taşının üzerinde, I. Friedrich (Barbarossa) tarafından 1168’de armağan edilen bronz bir avize asılıdır. Katedralin zengin hazine dairesinde ortaçağ el işçiliğinin güzel örnekleri ve yaklaşık yedi yılda bir hacılara sergilenen kutsal emanetler vardır.

Kentin öbür önemli yapıları Suermondt Sanat Müzesi ile pazar meydanında yer alan ve üzerinde Charlemagne’m heykeli bulunan çeşmedir. Aachen Uluslararası Basın Müzesi 16. yüzyıldan bu yana yayımlanan gazeteleri derler. Kentte, 1870’te kurulan Ren-Vestfalya Teknik Üniversitesi başta olmak üzere birçok öğrenim kurumu vardır. Aachen’m kükürtlü kaplıcaları da çok ünlüdür. Burtscheid banliyösündeki Schwertbad-Quelle kaplıcası, Almanya’nın en sıcak (76°C) doğal su kaynağıdır.

Aachen hem demiryolu ulaşımının kavşak noktası, hem de önemli bir kömür havzasının sanayi ve ticaret merkezidir. Çevresinde, demir ve çelik sanayisinin hemen her dalında etkinlik gösteren işletmelerin yanı sıra, tekstil, mobilya, cam eşya, makine, dikiş iğnesi ve topluiğne üretimine yönelik kuruluşlar bulunur. Nüfus (1989 tah.) 234.100.

Kaynak: Ana Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son derece gururlu insanlar, susmayı ve yalnızlığı sever.

Benzer Konular

22 Şubat 2014 / Zopir Turizm
8 Şubat 2014 / Jumong Turizm
1 Eylül 2010 / LaSalle Taslak Konular
17 Nisan 2010 / LaSalle Turizm
14 Mayıs 2016 / NeutralizeR Edebiyat ww