Arama

Kırgızistan'ın Yayla Turizmi (Cayloo)

Güncelleme: 3 Haziran 2008 Gösterim: 6.871 Cevap: 0
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
3 Haziran 2008       Mesaj #1
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Kırgızistan'ın Cayloo (Yayla) Turizmi

Sponsorlu Bağlantılar

“Cayloo” tabiri turizm literatüründe Kırgızistan’a özgü olan ilk bahar ve yaz mevsimlerindeki “yayla” turizm türüdür.

Zengin ve türlü bir tabiatın sahibi olan Kırgızistan’ın, dağları göklere çıkan doruklardan oluşur. Yemyeşil ormanları, geniş bahçeler, bağlar bir çok güzelliği özünde barındırır. Kokusu yayılan ardıç ağacı, boyu göklere dikelen köknar ormanları, çağlayanlar, dalı eğilmiş çıçırganak(cırganak-hippuhearhanoides) otu ve kurt üzümü (berberis vulgarus)aşı bunlar arasında saymakla bitmez ayrıcalıklardır.

kir1mn0

Cayloo yani yayla turizminde Kırgız Türklerinin geleneğe uygun türdeki evleri olan bozüylerde konaklanılmakta, Kırgız halk yemekleri ve içecekleri olan carma, kımız v.b. tadılmaktadır. Kır alanlarında Kırgız Türklerinin halk oyunları tanıtılmakta, bürküt (kartal) ile avlanmak ve at üstünde botanik-zoolojik parklara geziler düzenlenmek yöreye has zevkli rekreasyon faaliyetleridir.. At üstünde at turizmi de yapılmaktadır. Kırgızistan’da ata binmek bir ayrıcalıktır.

Ülkenin güneyinde meşhur olan Arstanbap ceviz-mevye-yemiş ormanları bulunur. Suusamır vadisinin görünüşü de zengindir. Boz evler dikilmiş yemyeşil bol uzun sık otlarla bezenmiş yayla, kımız kokulu sürü-sürü atlar, balıkların çok olduğu dağ gölleri, iyi cins koyunların yayıldığı meralardan oluşur.

Son-köl çevresinde vadiler ve dağlar görüntü güzelliği sağlamaktadır. Yayla turizmi yönünden turist çekmektedir. Bitki örtüsünün bol ve güzel olduğu Son-Köl bölgesinde ata binmek, yürüyüş gibi tabiat sporları yapılır.Yayla turizmine uygun olup farklı türde hayvanlar, bitkiler bu coğrafyada sık sık görülmektedir.

Alintidir..
Fatih ALPARSLAN


Benzer Konular

21 Mart 2016 / HayLaZ61 X-Sözlük
19 Ağustos 2009 / HayLaZ61 Turizm
21 Mart 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
20 Ocak 2011 / MERVENAZ Soru-Cevap
8 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Rüya Tabirleri