Arama

Türk Boyları - Kayı Boyu (Kayılar)

Güncelleme: 16 Ağustos 2012 Gösterim: 37.488 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Kasım 2005       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kayı Boyu (Kayılar)
Oğuzların Bozok kolundan, Osmanlıların da mensup olduğu bir boy.
Kayı kelimesi; “muhkem, kuvvet ve kudret sahibi” demektir. Kayı boyunun damgası, iki ok ve bir yaydan ibaretti. Oğuz Han oğlu Gün Han oğlu Kayı’nın, bu boyun ceddi olduğu söylenir. Yirmi sene hükümdarlık yapan Kayı’nın nesli, uzun yıllar bu makamda kalmıştır. Bu sebeple Kayı boyu, Oğuz boyları arasında ilk sırada gösterilmektedir. Dede Korkut da eserinde, gelecekte hanlığın geri Kayı'ya döneceğini bildirerek, Osmanlılar'ı haber vermiştir.
Sponsorlu Bağlantılar
Kayılar, Selçuklular'la birlikte, fetih esnasında ve daha sonraları Anadolu’ya gelip, değişik bölgelerde yerleştiler. Osmanlı Devletinin kuruluşunda, esas nüveyi teşkil ettiler. Osmanlılar zamanında, Rumeli’nin fetih ve iskânına katıldılar.
Sultan İkinci Murad, soyunun bu boya mensubiyetini göstermek için, sikkelerine, Kayı boyuna ait iki ok ve bir yaydan müteşekkil damgayı koydurmuştur. Sonraki padişahların bastırdıkları sikkelerde görülmeyen Kayı damgasının, Kanunî’ye kadar çeşitli eşya ve silâhlar üzerine konulmasına devam edilmiştir.
Kayı boyuna mensup Karakeçili göçebe oymağı, eski zamanlardan beri her yıl, Söğüt’teki Ertuğrul Gâzi Türbesini ziyaret etmekte ve bununla ilgili şenlikler yapmaktaydı. Sultan İkinci Abdülhamid Han, bu ziyaret ve şenliklere resmî bir hüviyet kazandırdı. Kendi oymağı saydığı Karakeçili gençlerinden, Ertuğrul Alayını teşkil ettirdi. Bu oymak mensuplarını, ziyarete gelen Alman imparatoruna, “akrabalarım” diyerek takdim etti.
“Ertuğrul’un ocağında uyandım,
Şehidlerin kanlarıyla boyandım.”
Beytiyle başlayan bir marş bestelenip, yıllarca dillerde söylenip, gönüllerde yaşatıldı.Bugün, Kayı boyu mensupları, genellikle; Eskişehir, Mihalıççık, Orhaneli, Isparta, Burdur, Fethiye, Muğla, Aydın ve Ödemiş civarındaki köylerde yerleşmişlerdir.

Kaynak : Genel Türk Tarihi / dallog.com

Son düzenleyen Blue Blood; 22 Ocak 2007 20:22
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Mart 2007       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kayi boyunun karakecili yörükleri iyidir usta Msn Wink ben soyummmmmm Msn Happy

Sponsorlu Bağlantılar
Sancak Marsi

Ertugrul´un ocaginda uyandin
Sehidlerin kanlariyla boyandin
Nice düsman kal´asina uzandin
Sana selam ey sanli Türk Sancagi

Cripinarak dalgalanir kanadin
Gökyüzüne cikmak midir muradi
Gölgende can vermek ister evladin
Sana selam ey sanli Türk Sancagi

Rast
Izzettin Bey
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Temmuz 2010       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kayiboyu nun vatan edindikleri ilk yerler batikaradeniz bölgesidir kastomonu safranbolu cankiri ve buradan türkiyenin degisik bölgelerine dagilmislardir ki buralar genelde denizli malatya bursa kirsehir bakiniz yazicioglu kaynaklariyla islemistir hatta karabük merkez köylerinden kayi köyü en eski yerleskelerindendir(eski kayi)
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
16 Ağustos 2012       Mesaj #4
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kayılar
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Osmanlı hanedanının geldiği Oğuz boyu. Sözcük sert, dayanıklı anlamına gelir. Efsanelere göre Kayı, Oğuz Han'ın torununun adıdır. Kayılar, 11. yüzyılda Horasan'a yerleşmiş, Selçukluların atası Kınıklar ile işbirliği yapmışlardır. 1071 Malazgirt Savaşı'ndan sonra Sıvas, Mardin ve Kastamonu'ya yerleştiler. Sinop, Çanakkale ve Balıkesir'e yayıldılar. 13. yüzyılda, Horasan'dan bir kısım Kayı daha Anadolu'ya geldi. Ege, Marmara, Irak ve Suriye'ye dağıldılar. 17. yüzyılda tamamen yerleşik hayata geçtiler. Osmanlı hükümdarları para, top, kılıç, miğfer, topuz ve dizliklerine "Kayı" adını kazıtmışlardır.
In science we trust.

Benzer Konular

8 Ocak 2012 / Misafir Türk ve İslam Dünyası
5 Haziran 2010 / Misafir Türk ve İslam Dünyası
12 Temmuz 2015 / Jumong Türk ve İslam Dünyası
21 Kasım 2005 / Misafir Türk ve İslam Dünyası
25 Temmuz 2012 / buz perisi Türk ve İslam Dünyası