Arama

Türk Devletleri - Haydarâbad Nizamlığı

Güncelleme: 11 Haziran 2012 Gösterim: 6.290 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Ocak 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Haydarâbad Nizamlığı
Hindistan’da kurulan Türk asıllı Müslüman devlet.
1724 tarihinde Gürgâniyye (Babür) Devleti'ne (1526-1858) bağlı olarak Dekken’de Çın Kılıç Han (1671-1748) tarafından kuruldu. Çın Kılıç Han, Gürgâniyye Devletinin kumandanlarından, Türk asıllı, Âbid Kılıç Han Semerkandî’nin oğludur.
Gürgâniyye Devletinde yüksek memuriyetler ve Dekken eyalet valiliği de yapan Çın Kılıç Han, 1724 yılında Haydarâbad Devleti de denilen hânedanlığı kurdu. 1857 yılına kadar Gürgâniyye hakimiyetinde olan devlet, bu tarihten sonra İngiltere’ye tâbi oldu. İngilizler, Haydarâbad Devletinin dış bağımsızlığını bütünüyle, iç bağımsızlığını da kısmen kaldırıp sınırlarını daralttı. 1948 yılında İngiltere’den ayrılıp, bağımsızlığa kavuşan Hindistan ile Haydarâbad Devleti arasında siyasî anlaşmazlık çıktı. Devlet başkanı Osman Nizam Han (1911-1967) bölgenin bağımsızlığını savundu. Hindistan, bunu kabul etmeyip savaş açtı. Savaş sonunda Haydarâbad Devletinin savunma ve dış işlerinde Hindistan’a bağlı, içişlerinde bağımsız olması kabul edildi. Fakat, Kuzey Hindistanlı lider Seyyid Kasım Regavî’nin, Hindulara karşı idare ettiği Rizakârlar hareketine karşı askerî yardım göndermemesini bahane eden Hindistan, Haydarâbad’ı işgal etti. İdare, askerî bir valiye verilip, bölge eyalet hâline getirildi. 1950 Anayasası ile demokratlaşan Hindistan, Haydarâbad devletinin eski hanı Osman Nizam’ın, sadece “Haydarâbad devlet başkanı” unvanını muhafaza etmesini kabul etti. Nizamlık, 1956’da tamamen ortadan kalktı. Günümüzde sadece unvan olarak varlığını sürdürmektedir.
Sponsorlu Bağlantılar
Gürgâniyye, İngiltere ve Hindistan devletleri hakimiyetlerinde yaşayan Haydarâbad Devletinin başkenti Haydarâbad şehridir. Hânedânın dili önce Türkçe, sonra Farsça daha sonra da Urduca olup, Müslümanlar, çoğunlukla Hanefî mezhebindedir. Haydarâbad devlet başkanı Bereket Ali Hanın annesi, son halife İkinci Abdülmecid Efendi'nin kızı Dürrî Şehvâr Sultan olup, kendisi de, İstanbullu bir Türk kızı ile evlidir. 1918’de Osman Nizam Han tarafından kurulan “Osmaniyye Üniversitesi”, bugün, öğretim yapılan büyük bir müessesedir.

Kaynak: Genel Türk Tarihi /dallog.com

Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
11 Haziran 2012       Mesaj #2
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Haydarabad Devleti

Sponsorlu Bağlantılar
Çın Kılıç Han tarafından, Hindistan'da kurulan Türk devleti. Çın Kılıç Han, 1721-1724 tarihleri arasında Timuroğulları'nın sadrazamlığını yapmış, Dekkan'daki 4 eyalet birçok kereler valiliğine verilmiştir. Çın Kılıç Han, bağımsızlığını ilân etmiş, 1724'te bir devlet kurmuştur. Devlet, 1858'e kadar bağımsız olarak kalmış, bu tarihten sonra da İngilizlerin eline geçmiştir. Yöneticilerine nizam denirdi. 1948'de Hindistan'ın bağımsızlığını kazanması üzerine iki ülke arasında anlaşmazlık çıkmış, yapılan savaşlar sonunda Haydarabad Devleti, savunma ve din işlerinde Hindistan'a bağlı, iç işlerinde serbest bir ülke olmuştur. Daha sonra Hindistan tarafından işgal edilmiş, bir Hint eyaleti hâline getirilmiştir.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Benzer Konular

11 Haziran 2012 / ThinkerBeLL Türk ve İslam Dünyası
27 Ağustos 2006 / Misafir Taslak Konular
25 Nisan 2011 / Misafir Türk ve İslam Dünyası
25 Ocak 2007 / Misafir Taslak Konular
25 Ocak 2007 / Misafir Taslak Konular