Arama

Türk Devletleri - Türkistan

Güncelleme: 15 Ocak 2013 Gösterim: 3.745 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
15 Ocak 2013       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Türkistan
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Orta Asya'da büyük doğal bölge. Sibirya'nın güneyinde, eski SSCB'nin dağılmasıyla kurulan Orta Asya cumhuriyetleri ile Çin (Xinjiang) arasında paylaşılmış durumdadır. Yüzölçümü yaklaşık 5,6 milyon km2. Göreli kuraklığın (çöller ve bozkırlar) egemen olduğu, yüksek dağ sıraları (Tianshan) ve platolarla (Pamir) çevrili, geniş bir çöküntü alanıdır.

Sularını Sir-Derya ve Amu-Derya'nın topladığı batıdaki eski Rusya Türkistanı (4 milyon km2), eski SSCB'nin beş cumhuriyetini kapsıyordu (Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Tacikisitan).

Dağ eteklerinde ve vadilerde sulu tarım yapılır (pamuk, tahıllar). Tarımla birlikte yaylalarda hayvancılık (koyun) da yaygındır. Kömür (Karaganda), hidrokarbürler (Gatlı, Fergana, Emba) ve çeşitli cevherler bakımından zengindir. Çin'de, Uygurların yaşadığı Xinjiang, özerk bir bölge oluşturur. Sulu tarım yapılan topraklar, bozkır otlaklar, petrol (Karamay, Duşanzi) ve maden (uranyum) yatakları yaygındır.

Başlıca merkezler Orta Asya cumhuriyetlerinde Taşkent, Alma Ata, Semerkand, Duşanbe, Aşkabad, Bişkek, Karaganda, Oş, Namangan ve Buhara, Çin'de ise Ukuçi, Yarkand, Kaşgar, Yining, Karamay ve Duşanzi'dir. Çalkantılı bir tarihi olan Türkistan ender olarak siyasî birliğe kavuştu. Bölge uygarlığı Helenistik, İran, Hint, Çin ve Arap kültürlerinden pek çok öge aldı. İ.S. I. yy'ın başlarında Çinliler, İpek Yolu'nun (Akdeniz ile Uzakdoğu arasında) denetimini ele geçirmeye çalıştılar, ama Talas'ta Araplar karşısında uğradıkları yenilgiden (751) sonra bu girişimlerinden vazgeçmek zorunda kaldılar.

Türk veya Türk-Tatar dillerini konuşan halklar bu tarihten sonra kesin olarak bölgeye yerleşti ve yavaş yavaş Müslümanlığı benimsedi. Semerkant ve Buhara vahaları güçlü hanlıkların başkenti oldu. XIII. yy'da Moğol istilâları ülkeyi kırıp geçirdi. Avrupa ile Asya arasında deniz yolunun bulunmasının ardından İpek Yolu'nun önemini kaybetmesi, Türkistan'ın dış dünyadan kopmasına yol açtı. XVIII. yy'da Çin İmparatorluğu tarım bölgesine yeniden otoritesini kabul ettirdi; XIX. yy'da Çarlık Rusyası, izlediği emperyalist politikayla İran ve Afganistan'a kadar uzanan vahaları ele geçirdi.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
15 Ocak 2013       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Türkistan
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

800pxturkestan

Türkistan, Orta Asya'da, Kazakistan, Türkmenistan, Tacikistan, Rusya ve Çin topraklarının bir kısmını kapsayan çoğunlukla Türki halkların yaşadığı coğrafi bir bölgedir.

Türkistan (Farsça: ترکستان Torkestān; anlam: Türklerin oturduğu yer Arapça: Bilad al-Turk), Orta Asya'da batıda Hazar Denizi ve Aşağı Volga'dan başlamak üzere doğuda Moğolistan'daki Altay Dağlarına, güneyde Kopet - Hindukuş - Kuenlun dağlarına, kuzeyde Aral ve Balkaş göllerinin ötesinde Kırgız bozkırına kadar uzanan yüzölçümü 6 milyon km²'den geniş coğrafi ve tarihi bölge. Nüfusu 2001 yılı itibarıyla 43.210.802.


Coğrafi konum
Bölge Batı ve Doğu Türkistan olarak ikiye ayrılmaktadır.

Batı Türkistan
Batı Türkistan; bugünkü Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Tacikistan'ın tamamı ile Kazakistan'ın büyük bir bölümü ve Afganistan'ın bir kısmını kapsamaktadır. Batı Türkistan'ın Afganistan'da bulunan bölümü Afgan Türkistanı olarak anılır ve Mezar-ı Şerif ve civarından oluşur.

Bunun dışında Anadolu ile Batı Türkistan arasında kalan İran'ın kuzey bölgesine de İran Türkistanı denmektedir. Aras ırmağının Hazar denizine döküldüğü noktadan başlayarak İran'ın kuzeybatı, kuzey ve kuzeydoğu bölgeleri olan Azerbaycan, Mazenderan, Türkmen sahrası ve Horasan'ı da içine alan bölge yaklaşık 800 bin km² olup 40 milyona yaklaşan Türk nüfus yaşamaktadır.[kaynak belirtilmeli]

Kuzeyde Doğu Rusya'dan başlayıp Ural dağlarına, güneyde Aras Irmağı ve Karadeniz sahillerine, batıda Moldova Gagauzeli ve doğuda Ural dağları ile Hazar denizinin sınırlarını oluşturan bölgeye de Türkeli denmektedir. Bazı coğrafyacılar Türk Dünyasını Türkiye ve Türkistan olarak iki ana bölgeye ayırmaktadır. Türkeli olarak anılan bölge ise daha çok Türkiye'nin etki alanı olarak kabul edilmektedir.

Doğu Türkistan
Doğu Türkistan, Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlı olan daha çok Uygur Türklerinin yaşadığı Sincan Uygur Özerk Bölgesi topraklarına verilen isimdir.

Etnik gruplar
Nüfusun çoğunluğunu bölgenin asli unsuru olan Türk halkları (Türkmenler, Özbekler, Kazaklar, Uygurlar, Kırgızlar, Karakalpaklar) ve ikinci sırada İran halkları (Tacikler, Afganlar, Farslar) oluşturur. Bunun haricinde uzun süren Rusya İmparatorluğu hakimiyeti boyunca yerleşen Ruslar, Ukraynalılar, Almanlar ve SSCB döneminde sürgün edilerek yerleştirilen Kırım Tatarları, Ahıska Türkleri gibi pek çok etnik grup yaşamaktadır. Çin tarafından ise Doğu Türkistan'ın kontrolü için çok sayıda Çinli bölgeye yerleştirilmiştir.[2] Bütün istila, işgal, sömürgelere rağmen yine de Türkistan coğrafyasında Türkler nüfus çoğunluğuna sahiptir. Kazakistan'da Türk nüfusu hızlı artış[3] gösterip % 70'i geçmiştir. Özbekistan'da % 90'ı, Kırgızistan'da % 90'i, Türkmenistan'da % 95'i, Tacikistan'da % 25'i, Doğu Türkistan'da % 55'i, Tuva'da % 85'i aşmış durumda bulunan Türk nüfus oranı yer alır.

Tarihçe

Rusya İmparatorluğu

Çarlık Rusya bölgeden bir dönem Туркестан (Okunuşu=Turkéstan) diye bahsetmiştir.[5]
Rus Devrimi

1917'de eski Buhara, Hive ve Hokant hanlıkların topraklarında Türkistan adında özerk yapı oluşturmuşlardı.

Şiirlerde Türkistan
Kazak Türklerinin milli şairi Magcan Cumabay'ın Türkistan[6] şiiri bütün Türkistan coğrafyası ve Türk Dünyasında iyi bilinir. Mehmet Buğra'nın Vatan Bizimdir (Vatan Bizningdir)[7] adlı şiirinde de Türkistan en iyi şekilde tasavvur edilir.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

11 Haziran 2012 / ThinkerBeLL Türk ve İslam Dünyası
5 Ağustos 2012 / Misafir Türk ve İslam Dünyası
27 Aralık 2011 / Misafir Türk ve İslam Dünyası
27 Ağustos 2006 / Misafir Taslak Konular
23 Ocak 2007 / Misafir Taslak Konular