Arama

Türkiye'nin Dağları - Samanlı Dağları

Güncelleme: 3 Ağustos 2012 Gösterim: 6.225 Cevap: 1
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
21 Nisan 2009       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
Samanlı Dağları

Sponsorlu Bağlantılar
Samanlı Dağları, Marmara Bölgesi'nde kuzeyde İzmit Körfezi, güneyde İznik Gölü ve Gemlik Körfezi'yle sınırlanan yörede, batıda Bozburun, doğuda Sakarya Nehri'nin Geyve Boğazı arasında yer alan dağlara verilen ad.
Samanlı Dağları, doğuda Bolu Dağları'ndan (Alpsofu Dağı, Keremali Dağı) Geyve Boğazı yarıntısıyla ayrılır. En çok yüksekliği bu kesimde (Gökdağ kesimi) Sapanca, güneybatısında Keltepe 1.601 m'ye varır. Batı'ya doğru yükselti azalır. Gölcük-İznik arasında Naldöken Tepesi'nin yüksekliği 1.330 m'dir.
Daha batıda iki yerde dağların ekseni alçalır. Birincisinden (Yalakdere Havzası) Karamürsel-İznik, ikincisinden de Yalova-Orhangazi yolları geçer. Daha batıda, dağlık eksen Dumanlıtepe(870 m)doruklarını taşır ve Armutlu Yarımadası'nda sona ermeden önce Taz Dağı'nda 922 m'ye ulaşır.
Ekseni genellikle birinci zaman kayaçlarından oluşmuş olan Samanlı Dağları, maki ve orman örtüsüyle kaplıdır. Ormanlı kesimlerde geçen yüzyıllarda yerleştirilmiş göçmenlerin köylerine rastlanır. Bu kesim az nüfusludur. Buna karşılık, dağların eteklerinde zeytinlikler ve meyve bahçeleri arasında sıralanan daha büyük yerleşim yerlerine (Kuzeyde Gölcük, Değirmendere, Karamürsel, Yalova, güneyde Armutlu, Orhangazi, İznik , Gemlik) rastlanır.



menekseyaylasi08 011ak

Son düzenleyen Efulim; 3 Ağustos 2012 22:45 Sebep: Linkler kapatıldı.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
3 Ağustos 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Samanlı Dağları
MsXLabs.Org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Marmara Bölgesi'nin doğu kesiminde dağ sırası.Kuzeyde İzmit Körfezi ve Sapanca Gölü, güneyde Gemlik Körfezi ile İznik Gölü ve Pamukova arasında uzanır. Dağlar doğuya doğru gidildikçe yükselir ve Keltepe'de (Kartepe) 1.601 metreyi bulur. Kuzeyden ve güneyden genç faylarla sınırlanan dağların karmaşık jeolojik yapısında en geniş yeri Perm oluşumlar, billurlu şistler ve volkanik kayaçlar kaplar. Özellikle kuzey yamaçlarında çeşitli dinlenme tesislerinin ve restoranların bulunduğu pek çok yerleşme vardır.

Samanlı Dağları, Marmara Bölgesinin doğu kesiminde dağ sırası. Kuzeyde İzmit Körfezi, Sapanca Gölü, Adapazarı Ovası, güneyde ise Gemlik Körfezi; İznik Gölü -Pamukova çöküntü alanı dizileriyle sınırla­nır. Sakarya Irmağının yardığı Geyve Boğa­zından batıya doğru 130 km boyunca uzanır ve Armutlu Yarımadasının batı ucundaki Bozburun'da sona erer. İlkçağda Arganthonios olarak anılırdı. Bugünkü adını Samanlı Dağından (868 m) alır. En yüksek noktası. Sapanca Gölünün güneybatısındaki Keltepedir (1.062 m). Ayrıca Armutlu Yarım­adasındaki Daz Dağında 925 m'ye, Orhanga­zinin batısındaki Karaincir Doruğunda 966 m ye ulaşır. Daz Dağının adı, eski yazının farklı ya da yanlış okunması nedeniyle bazı kaynak ve haritalarda Taz ya da Tan olarak geçer.

Samanlı Dağları farklı jeolojik evrelerde çeşitli oluşukların bir araya gelmesiyle oluş­tuğundan karmaşık bir yapı gösterir. Genel­de Permiyen Döneme (y. 280-225 milyon yıl önce) ait oluşuklarla kristalin şistler ve magma kökenli püskürük kayaçlar oldukça geniş yer tutar.

Samanlı Dağlarından kaynaklanan kısa akışlı akarsuların büyük bölümü kuzeye doğru akarak İzmit Körfezi ile Marmara Denizine dökülür. Bunlardan en önemlileri Beyoğlu Deresi, Kazıklı Deresi, Yalakdere ve Sellimandıra Deresidir. Bu dağlardan çıkıp güneye doğru akan başlıca akarsu, iznik Gölüne dökülen Karaderedir.

Samanlı Dağlarının kuzeye bakan yamaçla­rı doğal bitki örtüsü açısından güney yamaç­lara göre daha zengindir. Kuzey yamaçta yer alan nemcil nitelikli doğal bitki örtüsü kayın ve kestane ormanlarından oluşur. Bu yamacın eteklerinde ormanların tahrip edil­diği kesimlerde yalancı maki topluluklarına rastlanır. Güney yamaçlarda makiler geniş alanlar kaplar. Gemlik Körfezi ile iznik Gölü kıyılarında yaygın olarak zeytinliklere rastlanır.

Bahçe tarımına elverişli olan kuzey ve güney etekleri nüfus açısından oldukça canlıdır. Ormanlarla kaplı olan ve bazı göçmen köylerinin yer aldığı iç kesimler ise ıssızdır.
Kuzey ve güney yamaçları arasında kolay geçit vermeyen Samanlı Dağlan iki alçalma alanında karayolu ulaşımına olanak verir. Bu alçalma alanlarından Karamürsel-İznik ve Yalova-Orhangazi-Gemlik yolları geçer.

Samanlı dağları Altın Post Efsanesi ise şudur;
Altin Post efsanesinin maceraci denizcileri Argonatlar`dan adini alan Samanli Dagları ile ilgili anlatilan pek çok efsane vardır.Fakat en ilginci Strabon`un anlattığı efsanedir. Argonatlar, Argo adlı gemileriyle Samanlı Dagları kıyılarina gelirler. Hylas adlı bir gemici su aramak için kıyıya çikar ve dağın vadilerinde su perileri Nymphelar tarafindan kaçırılır. Strabon, Cografya adlı kitabında bu bölgede yapılan bir festivalde halkın grup halinde ormana girerek, Samanli Dagları;nın kuytularinda Hylas, Hylas diye bağırıp kayıp gemiciyi aradıklarını anlatır.

Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

8 Ekim 2013 / _Yağmur_ Türkiye Coğrafyası
10 Ekim 2012 / reyan Türkiye Coğrafyası
26 Temmuz 2012 / Mavi Peri Türkiye Coğrafyası
11 Mart 2010 / Misafir Taslak Konular
11 Mart 2010 / Misafir Taslak Konular