Arama

Türkiye'nin Dağları - Sultan Dağları

Güncelleme: 8 Ekim 2013 Gösterim: 7.246 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
4 Kasım 2009       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Sultan Dağları

Ad:  Sultan Dağları.jpg
Gösterim: 1590
Boyut:  73.9 KB

Akdeniz Bölgesi’nin Göller Yöresi’nde dağ sırası. Batı Toroslar’a bağlı olarak kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanır ve İç Anadolu Bölgesi ile Göller Yöresi arasında sınır oluşturur. Doğusunda Eber ve Akşehir göllerinin, batısında Beyşehir Gölünün içinde yer aldığı çukur alanlar bulunur. Doğu etekleri dik inen Sultan Dağlan batıdaki çukur alana daha yumuşak bir eğimle alçalır. Doğu eteği boyunca uzanan “dağ eteği ovası” birikinti konilerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Sultan Dağlannın en yüksek noktalan Hacıbaba Tepesi (2.481 m) ve en kuzeyde 2.519 m’ye ulaşan Topraktepe’dir. Uzunluğu yaklaşık 100 km’dir. Güneydoğuya doğru yüksekliğini yitiren dağ sırası, Konya-Bevşehir karayolunun geçtiği alçalma alanında sona erer. Daha güneyde ise birer volkanik kütle olan Erenler Dağı ve Alacadağ yükselir.
Sponsorlu Bağlantılar

Sultan Dağlannın yapısına Paleozoyik (Birinci) Zamana (y. 570-225 milyon yıl önce) ait mermer, kuvarsit ve kristalin şist gibi başkalaşım kayaçlan egemendir. Dağ çevresinde Neojen Bölüme (y. 26-2,5 milyon yıl önce) ait tortul kay açlar bulunur. Ayrıca Mezozoyik (İkinci) Zamanda (y. 225-65 milyon yıl önce) oluşmuş kayaçlar vardır.
Orman örtüsü yok edilen ve doğal bitki örtüsü çalılardan oluşan Sultan Dağlannın bazı kuytu kesimlerinde orman kalıntılanna rastlanır. Meyve bahçeleriyle kaplı doğu eteğinde yoğun bir yerleşme alanı uzanır. Burada 1.450 m yüksekliğe kadar küçük köyler kuruludur. Daha yükseklerde ise, kışı Antalya yöresinde geçiren Yörüklerin ilkbaharda geldikleri yaylaklar vardır. Bu- ralann hayvansal ürünleri özellikle Akşehir’de pazarlanır.
İki çöküntü alanı arasında yükselen Sultan Dağlarını aşan tek önemli yol, orta kesimden geçerek Akşehir’i Yalvaç ve Şarkikara ağaç’a bağlayan karayoludur.

MsXLabs.org & Ana Britannica

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
8 Ekim 2013       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Sultan Dağları
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Beyşehir Gölü'nün kuzeydoğusundan Eber Gölü'nün güneyine kadar, kuzeydoğu-güneybatı yönünde uzanan sıradağ. Batı Toroslar'ın İç Anadolu'ya sokulan son parçasıdır. 2.519 m. yüksekliğindeki en yüksek doruğu kuzey ucundadır.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

15 Nisan 2011 / bi quan Türkiye Coğrafyası
3 Ağustos 2012 / bi quan Türkiye Coğrafyası
21 Nisan 2009 / bi quan Taslak Konular
11 Mart 2010 / Misafir Taslak Konular