Arama

Türkiye'nin Gölleri - Akyayan Gölü

Güncelleme: 1 Haziran 2015 Gösterim: 4.304 Cevap: 1
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
28 Nisan 2009       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
Akyayan Gölü

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Coğrafi Koordinatları : 36º 31’ Kuzeı 36º 30’ Doğu

Akyayan Gölü, Çukurova’nın güneydoğusunda Ceyhan Irmağının denize döküldüğü yerin batısında yer alan bir göldür. İdari olarak Adana il sınırları içerisindedir. Bölgede herhangi bir koruma statüsü yoktur. Ceyhan nehrinin yatak değiğtirmasi, deniz hareketleri ve Ceyhan nehrinin taşıdığı alüvyonların birikmesi ile bugünkü halini almığtır. Alüvyal baraj gölüdür.


Göl alanı ortalama 3100 hektardır. Denizden yüksekliği 2 metre, en derin yeri yaklaşık 3 metredir. Dar bir boğazla denizle iliğkili olmasına rağmen ıakınından geçen Ceıhan nehrinden etkilendiği için suları çok az tuzludur. Özellikle tağkın dönemlerinde göle bol miktarda tatlı su karığmaktadır. Bu nedenle ekolojik olarak Akıatan lagününden daha farklı bir ıapısı vardır. Saz, kamığ, kındırandan oluğan haıli zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Akıatan lagününde olduğu gibi göl ile deniz arasında ıüksek kumullar bulunmaktadır. Lagünde sazan, yılan balığı gibi tatlı su balıklarının yanı sıra kefal, levrek gibi deniz balıkları da avlanmaktadır. Ekolojik yönden bol gıdalı bir göldür. Akyatan lagününde olduğu gibi ılıman bir iklime sahip olması, besin maddeleri yönünden oldukça zengin oluğu su kuşlarının tercih sebebidir. Akyatan lagününden küçük olmasına rağmen, kuluçkaya ıatan, kığlaıan türler bakımından aını zenginliği göstermektedir. Kış aylarındaki kuş popülasyonu, 100.000’in üzerindedir.


kozan1




Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
1 Haziran 2015       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
AKYAYAN, Çukurova deltası kıyısında sığ lagün; Ceyhan nehrinin Hurma boğazı ağzı ile Yumurtalık limanı arasında. Denizden, doğuya doğru gelişmiş ve üzeri kumullarla kaplı bir kıyı oku ile ayrılır. Ceyhan nehri 1936'da bugünkü çığırına dönmeden önce, bu lagünün kuzey kenarını izleyerek Yumurtalık limanına dökülüyordu.

Sponsorlu Bağlantılar
MsXLabs & Büyük L.

🌘 🚀

Benzer Konular

16 Kasım 2016 / Kral_Aslan Türkiye Coğrafyası
15 Ekim 2013 / bi quan Türkiye Coğrafyası
28 Mart 2011 / Misafir Türkiye Coğrafyası
28 Nisan 2009 / bi quan Türkiye Coğrafyası
27 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular