Arama

Akdeniz Bölgesi Coğrafi Konumu

Güncelleme: 2 Temmuz 2015 Gösterim: 13.217 Cevap: 2
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
23 Ağustos 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Akdeniz Bölgesi Coğrafi Konumu
Ana Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

akdenizs

Akdeniz Bölgesi, Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesinden biridir; adını komşu olduğu Akdeniz'den alır. Yer şekilleri ve buna bağlı olarak ekonomik özelliklerin farklılığı nedeniyle iki bölüme ayrılır:
  • Antalya Bölümü
  • Adana Bölümü
Akdeniz Bölgesi, Anadolu’nun güneyinde, Akdeniz kıyısı boyunca uzanır; genişliği 120-180 km arasında değişen bir şerit halinde, batıda Köyceğiz dolaylarından başlayarak, doğuda Hatay ilinin bitim noktası olan Basit Burnu yakınına kadar sokulur. Batı ve kuzeybatısında Ege Bölgesi, kuzeyinde İç Anadolu Bölgesi, doğusunda Güneydoğu Anadolu Bölgesi, güneyinde ise Akdeniz bulunur; güneydoğudan Suriye ile komşudur.
Yüzölçümü 89.493
km² dolayındadır; Türkiye toplam alanının yaklaşık yüzde 14’ünü kaplar. Kıyı uzunluğu, doğuda Suriye sınırından batıda Dalaman Çayı’na kadar 1.542 km.dir. Bölgenin batı sınırı daha batıdaki Karaağaç Koyu’na kadar uzanır.
Hatay, Adana, İçel, Antalya, Isparta, Burdur ve Kahramanmaraş ilinin büyük bir bölümü Akdeniz Bölgesi'ndedir. Ayrıca Muğla ilinin Köyceğiz, Dalaman, Ortaca ve Fethiye ilçeleri de Akdeniz Bölgesi'ne girer.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
30 Eylül 2010       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Coğrafi Konumu

Sponsorlu Bağlantılar
Akdeniz Bölgesi, adını komşu olduğu denizden alır. Bölge genişliği 120180 km arasında değişen bir şerit halinde, batıda Köyceğiz dolaylarından başlayarak, doğuda Hatay ilinin bitim noktası olan Basit Burnu yakınına kadar sokulur. Yaklaşık 120.000 km2'lik yüzölçümüyle Türkiye'nin toplam yüzölçümünün yaklaşık %15'ini oluşturur. Hatay, Adana, İçel, Antalya, Isparta, Burdur ve Kahramanmaraş ilinin büyük bir bölümü Akdeniz Bölgesi'ndedir. Ayrıca Muğla ilinin Köyceğiz, Dalaman, Ortaca ve Fethiye ilçeleri de Akdeniz Bölgesi'ne girer.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Hera - avatarı
Hera
VIP A'mour
2 Temmuz 2015       Mesaj #3
Hera - avatarı
VIP A'mour
AKDENİZ BÖLGESİ COĞRAFYASI, Akdeniz, Alp sıradağları sistemi içinde Batısında ve kenarında Doğusunda çöküntülerle oluşmuş derin (ortalama 1 500 m) bir kıtalararası denizdir. Akdeniz'in bugünkü biçimi, Avrupa ve Afrika levhalarının birbirine yaklaşmasıyla gelişen bir jeoloji evriminin sonucudur. Büyük denizaltı diklikleri (örneğin, Balear adalarının G.'indeki Emile-Baudot dikliği), ada eşikleri, B.'da derin denizaltı ovalarının (Cezayir-Proven- ce havzası) ve D.'da Ege yayının güneyinde derin çukurların (Hellen çukurları) yer alması Akdeniz'in tektonik kökenli olduğunu ve denizaltı şekillerinin gençliğini gösterir. Atlas okyanusu ile bağlantının kapanması (Messina çekilmesi), Doğu Akdeniz eşiği, ilksel türbiditlerinin kıvrım- lanması, deniz taraçalarının ilksel biçimlerinin bozulması ve yakın dönemlerdeki yanardağ etkinlikleri gibi olgular yerkabu- ğu hareketlerinin geç zamanlara kadar sürdüğünü ortaya koyar. Bugünkü hareketler, etkin türbidit akıntılarına yol açan depremlerle kendini gösterir. Kıyılar, daha çok ria'tarla (Costa Brava'da, Calabria'da ve Cezayir bölgesindeki eski kütlelerde) ve kalkanlarla (daha çok, Provence'da ve Dalmaçya kıyılarında olduğu gibi, kıvrımlı kireçtaşı dizilerinde) kesilen yalıyarlardan oluşur. Yalıyarlı kıyıların önünde dar kıta sahanlıkları bulunur (Tunus'un önü ve Adriya kıyıları hariç). Lagünlü ve kıyı kordonlu alçak kıyılar, büyük tektonik havzaların (Languedoc, Valencia körfezi, Po ovası) önünde yer alır.

Kışın karadan esen rüzgârların soğutucu etkisiyle ortalama yıllık sıcaklığın 17°C'a (Lion körfezi) ve 14°C'a (Adriya denizi'nin kuzeyi) düştüğü kuzeydeki bazı körfezler bir yana bırakılırsa, Akdeniz ılık bir denizdir: ortalama 19°C. Yaz mevsiminde sıcaklığın düşey dağılışı dikoter- mik olduğu halde (yüzey sularının sıcaklığı 24-28°C), kışın homotermiktir ve yüzeyden dibe kadar su sıcaklığı yaklaşık 13-15°C arasında aynı kalır. Bu mevsimde Lion,Venedik ve Selanik körfezlerindeki olağanüstü soğuğun etkisiyle, yüzey suları dibe dalar. Ayrıca Akdeniz, su açığı olan bir denizdir. Tuzluluk Batı'dan (°/oo 37) D.'ya (°/oo 39,5) doğru artar. Buharlaşmanın şiddetli olmasına karşın, Atlas okyanusu’ndan ve Karadeniz’den gelen suların dengeleyici etkisi ve daha tuzlu derin suların Cebelitarık boğazının dibinden akması nedeniyle deniz düzeyi ve tuzluluk oranı değişmez. Akdeniz'in öbür denizlerden kopuk olması ve eşikler aracılığıyla bölümlere ayrılması, akıntı halkalarının bağımsız olmasına Gabes körfezi ile Adriya denizi dışında- gelgitin genellikle zayıf kalmasına yol açar. Atlas okyanusu sularının Akdeniz’e girmesi ve rüzgârların itmesi, yüzey sularının Doğu’ya doğru büyük ölçüde sürüklenmesine neden olur. Akdeniz'deki başlıca akıntı, saat yelkovanına ters yönde ilerleyen bölgesel akıntı halkalarına ayrılır ve bu halkalar, havzaların biçimine bağlı olarak, yelkovan yönünde gelişen çevrintilerle tamamlanır. Daha yoğun olan alttaki suda (ara su tabakası) Batı'ya doğru bir yavaş dönüş hareketi görülür. Bazı havzalarla sınırlı kalan dip suları daha da yavaş ve aynı yön Akdamar adası kilisesi de akar. Gelgit farkının az olması, tuzlu Vanluk, ılıklık, düşey hareketlerin sınırlanması, derinliği az ve daha çalkantılı bölgeler dışında, Akdeniz'i az verimli bir deniz haline getirir. En verimli bölgeler, Alboran ve Katalan denizleri, Gabes ve Lion körfezleri, çeşitli boğazlar (Sardinya ve Sicilya boğazları) ve lagünlerdir, Balık avı alanları Doğu’ya doğru yavaş yavaş yoksullaşır. Çoğunlukla eskimiş yöntemlerle ve küçük çapta yapılan balıkçılık, etkinliği Kuzey ve Orta Atlas okyanusu'na yönelik limanlarda (özellikle İtalyan limanlan) sanayileşmiştir. Doğu ile Batı arasında geleneksel ulaşım yolu olan Akdeniz, etkin deniz ticaret filoları (dışarıya da çalışırlar) ve birçok limanla donanmıştır. Güney limanlarının daha çok ham petrol dışsatımı görevini yüklenmelerine karşılık, kuzey limanlarında (özellikle Marsilya, Barselona, Cenova ve Venedik) sanayi etkinliği ağır basar. Göğün, suların ve kıyıların güzelliği bu denizi seçkin bir deniz turizmi alanına dönüştürmüştür.

MsXLabs & Büyük L.
Son düzenleyen Hera; 10 Temmuz 2015 01:41

Benzer Konular

23 Ağustos 2009 / asla_asla_deme Türkiye Coğrafyası
23 Ağustos 2009 / Misafir Türkiye Coğrafyası
23 Ağustos 2009 / Misafir Türkiye Coğrafyası
23 Ağustos 2009 / Misafir Taslak Konular