Arama

Doğu Anadolu Bölgesi Ekonomik Yapısı

Güncelleme: 30 Eylül 2010 Gösterim: 10.923 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
23 Ağustos 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Doğu Anadolu Bölgesi Ekonomik Yapısı
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Sanayi kuruluşları yetersiz olan Doğu Anado­lu Bölgesi halkı geçimini, başta hayvancılık olmak üzere tarımdan sağlar. Bölgenin hay­vancılığa çok elverişli olan Erzurum-Kars bölümünde yüksek nitelikli sığırlar yetiştirilir. Çok sayıda küçükbaş hayvan besleyen göçer aşiretler yazın sürülerini bölgenin öteki ke­simlerindeki yüksek yaylalarda otlatır.
Bitkisel üretime elverişli alanlar, bölge yüzölçümünün ancak yüzde 10'unu kaplar. Bu alanın büyük bölümünde tahıl ekimi yapılır. Tahıldan başka baklagiller, şekerpancarı, meyve, sebze, pamuk ve az miktarda da tütün yetiştirilir. Pamuk yetiştiri­len kuytu Iğdır, Malatya ve Elazığ ovalarının yanı sıra Erzincan Ovası ile Van Gölü çevre­sinde meyve bahçeleri çok yer tutar.
Yalnızca büyük kentler çevresinde kurulan sanayilerin başlıcaları pamuklu dokuma, ip­lik, şeker, süttozu, un, peynir, yem, sigara ve çimento fabrikaları ile et kombinalarıdır.
Yeraltı kaynakları bakımından oldukça zengin sayılan Doğu Anadolu Bölgesi'nde Afşin ve Elbistan'da linyit; Hekimhan ve Divriği yörelerinde bakır; Guleman yöresinde krom; Maden yöresinde bakır, Keban ve Baskil yöresinde de gümüşlü kurşun yatakları vardır. Keban ve Karakaya hidroelektrik, Afşin-Elbistan termik santralleri bölgenin başlı­ca enerji üretim kuruluşlarıdır.
Tarımsal alanları kısıtlı, sanayi işyerleri yetersiz olan bölge halkının artan nüfusu içinde işsiz kalan kesimi, ülkenin ekonomik olanakları daha gelişmiş olan yörelerine göç etmek zorunda kalmaktadır.
Türkiye'nin öteki bölgeleriyle bağlantısını sağlayan kara ve demiryolları olan Doğu Anadolu Bölgesi'nin, Erzurum, Malatya, Elazığ ve Van havaalanlarından ülkenin öteki büyük merkezlerine havayoluyla da ulaşılır.
Yalçın dağları, coşkun akarsularıyla eşsiz görünümler sunan ve birçok tarihsel yapı­ya sahip olan bölgenin zengin bir turizm potansiyeli vardır. Ağrı ve Cilo dağları, dağcı­ların başlıca ilgi alanlarındandır. Tunceli ilin­de doğal güzellikleriyle ünlü, zengin bitki ve yabanıl hayvan varlığına sahip Munzur Çayı vadisinde piknik ve balıkçılık yapma olanak­ları sağlanan bölümünde bir ulusal park ku­rulmuştur.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
30 Eylül 2010       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Sanayi

Sponsorlu Bağlantılar
Doğal koşulların olumsuz etkisinin yaşandığı Doğu Anadolu Bölgesi'nde endüstri yeterince gelişmemiştir. Sanayi bakımından en geri kalmış bölge­dir. Sanayi kuruluşları yetersiz olduğu için, bölge halkı geçimini daha çok tarım ve hayvancılıktan te­min eder. Bölgede bulunan kuruluşlar daha çok tarıma dayalıdır. Maden çıkarımı bakımından zengin olsa da madenlerin işletilmesi azdır. Doğu Anadolu Bölgesi, maden varlığı ve elekt­rik enerjisi üretimi ile Türkiye sanayisinin gelişmesine büyük katkıda bulunmaktadır. Yalnızca Keban Barajı Türkiye'de üretilen elektrik enerjisinin yaklaşık % 25'ini sağlamaktadır. Hidroelektrik üretiminde ön plandadır.


Bölgedeki endüstri kuruluşları şunlardır:
  • Et Kombinaları: Malatya, Elazığ, Erzurum, Ağrı ve Van'da bulunur. Et üretiminin %25'i bu bölgeden karşılanır.
  • Şeker Fabrikaları: Malatya, Elazığ, Van, Erzu­rum, Muş ve Erzincan'dadır. Dokuma ve İplik Fabrikaları: Daha çok pamuklu dokuma gelişmiştir. Malatya ve Erzincan'daki fabrikalarda pamuk işlenir.
  • Sigara Fabrikaları: Malatya ve Bitlis'te kurulmuştur.
  • Çimento Fabrikaları: Elazığ, Erzurum, Kars ve Van'da kurulmuştur.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

14 Nisan 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
21 Ekim 2013 / Misafir Türkiye Coğrafyası
1 Mart 2012 / Misafir Türkiye Coğrafyası
23 Ağustos 2009 / ThinkerBeLL Türkiye Coğrafyası
1 Haziran 2011 / DERUNİ Türkiye Coğrafyası