Arama

Türkiye'nin Ovaları - Uşak Ovası

Güncelleme: 18 Eylül 2009 Gösterim: 3.649 Cevap: 0
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
18 Eylül 2009       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Uşak Ovası

Sponsorlu Bağlantılar
Uşak Ovası, Uşak ilinde yer alan 70 km²'lik bir alana yayılmış önemli bir ovadır. Uşak il topraklarının % 57,5i platolardan, % 37 si dağlardan ve % 5.5 i de ovalardan meydana gelmektedir.

Tamamen Neojen formasyonları içerisinde açılmış bir akarsu ovasıdır. Ova, alüvyal bir partaj halindedir. Uşak ilinin doğusundaki esas alüvyal alan 10 km uzunluğunda, 5-6 km genişliğindedir. Burası ovanın en önemli kısmını oluşturmaktadır. Bunun doğu ve batısındaki alüvyal ovalar ise, kuzeydoğu-kuzeybatı yönünde uzanıp, buradaki derelerin yataklarını oluşturmaktadır. Bunlar Kusura ve Uşak dereleridir. Bu ovaların aralarında Neojen formasyonlardan oluşmuş, aynı yönde uzanan sırtlar bulunmaktadır. Fazla yüksek olmayan bu sırtlar kumtaşı, kil ve konglomeralardan oluşmuştur.
Bölgede önemli faylara pek rastlanmamıştır. DSİ'nin etüdlerinde de alüvyon altında herhangi bir fay saptanmamıştır.

Uşak Ovası, Uşak şehrinin kenarında bulunmaktadır. 890 m. yüksekliğe sahip olan bu ova, doğu-batı uzanımlıdır. Kalın bir alüvyon tabakasıyla örtülü bulunan Uşak ovası, oldukça verimli topraklardan oluşmaktadır. Ova üzerinde de az yüksek, koyu renkli volkanik tepeler sıralanmıştır. Tahıl üretimine elverişlidir. Şeker pancarı, pamuk üretimi ve sığır besiciliği yapılmaktadır.

Kaynak: Vikipedi, MsXLabs

usak




Benzer Konular

17 Eylül 2009 / Daisy-BT Türkiye Coğrafyası
3 Kasım 2009 / Daisy-BT Türkiye Coğrafyası
17 Eylül 2009 / Daisy-BT Taslak Konular
18 Eylül 2009 / Daisy-BT Türkiye Coğrafyası
12 Haziran 2011 / ener Türkiye Coğrafyası