Arama

Türkiye'deki Geçitler - Zigana Geçidi

Güncelleme: 17 Aralık 2014 Gösterim: 8.102 Cevap: 1
BiRuMuT - avatarı
BiRuMuT
Ziyaretçi
30 Ekim 2009       Mesaj #1
BiRuMuT - avatarı
Ziyaretçi
ZİGANA GEÇİDİ
Trabzon-Torul arasında karayolu geçidi. Torul'un 27 km. kuzeydoğusundadır. En yüksek yeri 2.005 m.
dir.
Sponsorlu Bağlantılar
Trabzon ili sınırları içerisinde yer alan Zigana Dağları (Kalkanlı Dağları) üzerinde, 2000 metre yükseklikte yer alan önemli bir kara yolu geçididir. Denize paralel uzanmış dağ sıralarından dolayı iç kesimlerle ulaşım olanaklarının sınırlı olduğu Karadeniz Bölgesi için büyük önem taşır.
Trabzon’u, Erzurum üzerinden İran’a bağlayan kara yolu üzerinde yer alan Zigana Geçidi, bu yolun devamlılığını sağlar. Orta Çağda Asya’yı Avrupa’ya bağlayan en büyük kervan yolu, Çin’de başlayan Kaşgar, Semerkant, Buhara, Nişabur, Rey, Tebriz ve Erzurum üzerinden gelerek Zigana Geçidi’nden denize inerdi. Bu yolun devamında da kervanlar ve ticaret gemileri, Trabzon’dan deniz yoluyla Venedik ve Ceneviz’e ve tüm Avrupa’ya ulaşırdı. Bu nedenle tarih boyunca işlek ve hareketli bir yol üzerinde yer alan bu geçit her dönem önemini korumuştur.

Zigana Geçidi

fvyh

Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
17 Aralık 2014       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Zigana Geçidi
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Zigana Geçidi, Kuzey Anadolu Dağları'nda, Gümüşhane ili sınırları içerisindeki bir geçittir. Rakımı 2032 metredir.
Geçit Doğu Karadeniz coğrafi yapısı ile Orta Anadolu yaylaları arasındaki geçiş noktasında bulunur. Orta Anadolu tarafında Harşit Vadisi yer alır. Geçidin Orta Anadolu tarafında Karadeniz tarafına göre köyler daha seyrek bulunur, toplu yerleşimler görülür ve ormanların yoğunluğu azalır. Geçit ise yoğun ormanların arasında bulunur.
Zigana Geçidi yılın beş ayı karla kaplıdır. Geçitte bir kayak tesisi de dahil olmak üzere çok sayıda tesis bulunmaktadır.
Zigana Geçidi Gümüşhane'den 60, Trabzon'dan 120 kilometre uzaklıkta yer alır. Geçitten geçen Sidney Whitman, deneyimlerini 1914 yılında Zigana Geçidi yolculuğumuzun en tehlikeli bölümlerinden biriydi; zira kış olmasından dolayı kar nedeniyle zaten en iyi dönemlerinde at patikasından biraz daha iyi olan yol, sadece tahta bir kalas genişliğindeydi ve her tarafımız derin hendeklerle çevriliydi. Burada yolculuğumuzun en korkutucu deneyimlerini yaşadık - karşı taraftan gelen katır kervanları, develer ve koyun sürüleriyle karşılaştık. Bize bir süre önce bu yol üzerinde birbirine iplerle bağlı çok sayıda devenin ayaklarının kaydığı ve dipsiz uçurumdan aşağıya düştükleri söylendi," biçiminde aktarmıştır. Günümüzde ulaşım amacıyla geçitten çok daha alçak rakımlardaki Zigana Tüneli kullanılmaktadır.
🌘 🚀

Benzer Konular

10 Haziran 2010 / Daisy-BT Türkiye Coğrafyası
9 Haziran 2011 / DERUNİ Türkiye Coğrafyası
30 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Türkiye Coğrafyası
30 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Türkiye Coğrafyası
30 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Türkiye Coğrafyası