Arama

Türkiye'deki Geçitler - Karabel Geçidi

Güncelleme: 30 Ağustos 2010 Gösterim: 3.794 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
30 Ağustos 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Karabel Geçidi
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
800px NejdetDuzen KarabelHittiteLuwianMonumentCarvedinRockKemalpasaTurkey


Karabel Geçidi üzerinde Mira Kralı Tarkasnawa'yı tasvir eden kayaya oyulmuş kabartma heykel

Karabel Geçidi, İzmir (il)'inin Kemalpaşa ve Torbalı ilçeleri arasındaki yol üzerinde ve Bozdağlar sıradağlar kütlesi içinde, bu dağ silsilesinin en batıdaki kısmını oluşturan Nif Dağı ile daha doğuda uzanan kalan kısmı arasında yer alan bir geçittir.

Mira Krallığı döneminden (Geç Hititler-Luviler) kalma kayaya oyulmuş mızraklı ve tıraşlı, yaklaşık iki metre boyunda bir prens-savaşcı kabartmasının bu geçit üzerinde bulunması nedeniyle tarihi öneme sahiptir. Antik çağda Herodot tarafından tarif edilmiş, ancak eski Mısır uygarlığına atfedilmiş bu kabartma bilim dünyası tarafından 1840'da keşfedilmiştir.

Geçitte Tarkasnawa kabartmasına yakın bir mesafede aynı boyda ikinci bir kabartma heykel bulunmaktadır. Ancak bu ikinci kabartma, düşmüş bir kaya kütlesinin üzerinde 1875'de restore edilemez ölüde hasarlı durumda keşfedilmiştir.

Geçitteki yol üzerinde 1926-1935 döneminde İzmir Valiliği görevini yürütmüş Kazım Dirik tarafından kabartma heykelin yerini belirtmek için yaptırılmış çini süslemeli bir zafer takı bulunmaktaydı, ancak yol genişletme çalışmaları nedeniyle bu zafer takı yıkılmıştır. Şu anda yol üzerinden sadece anıta çıkışı sağlayan merdivenler görünmektedir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

17 Aralık 2014 / BiRuMuT Türkiye Coğrafyası
9 Haziran 2011 / DERUNİ Türkiye Coğrafyası
30 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Türkiye Coğrafyası
30 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Türkiye Coğrafyası
30 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Türkiye Coğrafyası