Arama

Türkiye'deki Yarımadalar - Teke Yarımadası

Güncelleme: 3 Ekim 2012 Gösterim: 11.822 Cevap: 1
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
1 Kasım 2009       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Teke Yarımadası

Sponsorlu Bağlantılar
Türkiye'deki Yarımadalar - Teke Yarımadası

Teke Yarımadası, Türkiye'nin güney batısında Antalya Körfezi ile Fethiye Körfezi arasında Akdeniz'e doğru uzanan yarımadadır. Göller Bölgesi'yle kuzeyden sınırlanır. Eski çağlarda Likya olarak bilinirdi. İsmi bölgeye Anadolu Selçuklu Devleti döneminde yerleştirilen Teke Boyu'ndan gelmektedir.


Teke bölgesi yada teke yarımadası Antalya Körfezinden Fethiye Körfezine uzanan ve Burdur ilinide içine alan geniş bir coğrafyayı kapsamaktadır. Antik çağda Likya olarak bilinen bölge Anadolu'ya Türklerin yerleşmesinden sonra Teke Yöresi olarak anılmaya başlanmıştır.

Teke Yarımadası'nın tarihi M.Ö. 3000 yılından daha eskilere dayanmaktadır. Ancak henüz yapılan arkeolojik kazılar 2000 yıldan öncesine gidememiştir. Dilbilimcilerin yapmış olduğu araştırmalarda ise yörede kullanılan yer adları Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde görülen ve M.Ö. 3000 yılına yakın tarihlendirilen yer adlarıyla benzeşmektedir.

Akdeniz'e doğru küt bir çıkıntı oluşturur. Kuzey sınırı olarak kabul edilen çizgi, Kestel ve Burdur Gölleri'ne su gönderen alanlar ile Dalaman Çayı'nın yukarı çığırını Göller Yöresi'nde bırakır. Yalnızca kuzeydoğu kesimde kesintiye uğrayan yüksek bir dağ kuşağı Teke yöresinin ortasında yer alan Elmalı Ova'sının çevresini bir at nalı biçiminde kuşatır. Ortalama 1.150 m. yüksekliğindeki ovanın doğusuna düşen geniş ve yüksek dağ sırası Beydağlarıdır. Akdağ ve Elmalı dağları da ovayı diğer yönden kuşatır.

İklimin yumuşaklığı nedeniyle Teke Yarımadası, tarıma da elverişlidir. Tahıl, şeker pancarı, meyve, özellikle turunçgiller ve sebze ekimine uygundur. Turizm açısından da Güllük Milli Parkı ve Olimpos-Beydağları Milli Parkları ile başlayan turizm faaliyetleri gelişerek sürmektedir.

Kaynak: Vikipedi, MsXLabs

resim4d


_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
3 Ekim 2012       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TEKE YARIMADASI

Sponsorlu Bağlantılar
Akdeniz Bölgesi'nde, Antalya ve Fethiye körfezleri arasında yarımada.

Göller Bölgesiyle kuzeyden sınırlanır.Özellikle tarihsel yerleşmeleriyle ünlü olan yarımada adını, Anadolu Selçuklu döneminde yöreye yerleştirilen Teke aşiretinden alır. Doğudaki Alakır Çayı ile batıdaki Eşen Çayı, yarımadadaki en önemli akarsulardır. Kemer, Elmalı, Kumluca, Finike, Kale, Kaş, Kalkan, Kınık gibi yerleşmeler turizm açısından da önemlidir. Antik Likya bölgesinde kalan yarımadada bu dönemden günümüze birçok antik kentin kalıntıları ulaşmıştır (Faselis, Olimpos, Arikanda, Mira, Ksantos, Leton, Patara, Limira). Güllük Dağı Termessos Millî Parkı ve Beydağları (Olimpos) Sahil Millî Parkı yarımada üzerinde yer alır.


MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

20 Temmuz 2012 / Daisy-BT Türkiye Coğrafyası
7 Aralık 2010 / ener Türkiye Coğrafyası
1 Kasım 2009 / Daisy-BT Türkiye Coğrafyası