Arama

Türkiye'nin Akarsuları - Dalaman Çayı

Güncelleme: 26 Aralık 2011 Gösterim: 4.744 Cevap: 1
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
6 Haziran 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Dalaman Çayı
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  image001.jpg
Gösterim: 2056
Boyut:  39.7 KB

Akdeniz'e dökülen bir akarsu.

Teke yöresinin batısında Yeşilgöl Dağı'ndan çıkarak Gölhisar Ovası'na girer. Daha sonra Acıpayam Ovası'nın güney ucuna gelir ve dağlar arasına girer. Yer yer küçük ovalardan sonra Dalaman Ovası'na çıkar, alüvyonların doldurduğu eski bir körfezin deltası içinde denize dökülür. Uzunluğu 186 km, havzası 3.400 km2 olan Dalaman Çayı'nın suyu, yaz döneminde biraz azalır. Çayı, kış ve ilkbahar aylarında kabarır.

Dalaman Çayı’ndan yalnızca denize döküldüğü yer ile Dalaman arasında taşımacılık yapılabilmektedir.

Dalaman Çayı rafting sporu için Türkiye’deki en uygun akarsulardan birisidir. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist rafting yapabilmek için Dalaman Çayı’na gelir.

Ad:  imag004.jpg
Gösterim: 1088
Boyut:  43.7 KB

Ad:  dalaman-çayı.jpg
Gösterim: 669
Boyut:  98.2 KB


MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

CeLebRindaL - avatarı
CeLebRindaL
VIP why did you go why
26 Aralık 2011       Mesaj #2
CeLebRindaL - avatarı
VIP why did you go why
Dalaman Çayı küçük fakat suyu bol Akdeniz havzası akarsularından. Gülhisar’ın güneyinde Yeşilgül Dağının kuzey yamaçlarından çıkar. Acıpayam yakınlarına kadar kuzey yönünde akar. Bu sırada suyu bol değildir. Eşler dağından gelen küçük çaylarla birleşerek suyu bollaşır. Acıpayam Ovasında büyük bir dirsek yaparak güneybatıya doğru akmaya başlar. Acıpayam ovasından sonra dar ve derin vadilerin içinden akar. Arazi çok arızalı olduğundan pekçok çağlayan meydana getirir. Bölge çok yağmur aldığından çayın akışı hızlı ve suyu boldur. Dalaman Ovasına girdiği zaman akışı yavaşlar. Bu sebepten Dalaman’la deniz arasında ulaşım bakımından faydalanılır. Kıyıda getirdiği alüvyonlardan meydana gelen ova çok verimlidir. Burada her çeşit tarım yapılır. Çayın uzunluğu 229 kilometredir.

Sponsorlu Bağlantılar
Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

O Kadar Kalabalik ki Yalnizligim..

Benzer Konular

20 Ağustos 2012 / buz perisi Türkiye Coğrafyası