Arama

Eruh - Siirt

Güncelleme: 8 Temmuz 2012 Gösterim: 1.791 Cevap: 2
CeLebRindaL - avatarı
CeLebRindaL
VIP why did you go why
26 Ocak 2012       Mesaj #1
CeLebRindaL - avatarı
VIP why did you go why
Eruh
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Eruh, Siirt ilinin bir ilçesidir.

Eruh ilçesi 42. Doğu boylamı, 38. kuzey enlemi üzerinde yer almakta dır. Doğusunda Şırnak, batısında Siirt, kuzeyinde Pervari güneyinde Güçlükonak ilçeleri ile çevrilidir. İl merkezi ne 53 Km.uzaklıktadır. Yapılan son nüfus sayımına göre 15454 kişi yaşamaktadır. Eruh’ un kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte M.Ö. 1000 yılların dan itibaren Urartu, daha sonra Med, Pers, Selçuklu ve İslam İmparatorlukları hakimiyetinde kalmış olup Yavuz Sultan Selim zamanında bölge ile birlikte Osmanlı topraklarına katılmıştır Eruh, Siirt İli’nin en eski ilçelerinden biri olduğu Hicri 1288, Miladi 1872 tarihli Diyarbekir Sal namesi’nde (Yıllıkta) Siirt

Sancağı’na bağlı dört kaza arasında Eruh Kazası’da sayılmakta; Zilan, Dergül ve Pervari adlarında üç nahiyenin bağlı olduğu, Hicri 1315, Miladi 1899 tarihli Bitlis Salnamesi’nde ise; yine Eruh’un Siirt Sancağı’na bağlı bir kaza olduğu Dergül, Lodi ve Fındık adlarında üç nahiyesinin bulundu ğu kaydedilmekte olup, her iki tarih arasında Pervari Nahiyesi’ nin Eruh’tan ayrılarak ayrı bir ilçe haline geldiği anlaşılmakta dır.Bazı köyleri Garisi(Garisan) olup Kuzey Irak Zaho şehrindeki Sindi aşiretinin liderleriyle akrabadırlar.Garisi(Garisan) köylerinin önderleridirler. Cumhuriyetin kuruluşu ile birlikte il olan Siirt İli’ne bağlı ilçe statüsüne kavuşturulmuştur. Eruh ilçesini köyleri altta sıralanmışıtr.
O Kadar Kalabalik ki Yalnizligim..
CeLebRindaL - avatarı
CeLebRindaL
VIP why did you go why
29 Ocak 2012       Mesaj #2
CeLebRindaL - avatarı
VIP why did you go why
köylerimizde gündüz oturma odası olarak kullanılan büyükçe bir oda gecede tüm aile fertlerine yatak odası olmaktadır. Evlerin damları düz, çatı sistemi gelişmemiş, inşaatlar genel olarak taş, kerpiç ve topraktan yapılmıştır. Çimento ve demir yeni yeni köylerimize gitmektedir. Damları kavak ağaçları ile döşenir ve üstüne toprak ötülerek sıkıştırılır, toprak damlar lok taşı denen bir taşla sık sık gezdirilerek damlanması önlenir, evler tek kapı ve pencereler küçüktür.

Sponsorlu Bağlantılar
Mahalli giysi olarak şal-şapık denilen ve üste yeleğe benzer kolları bol ceket alta ise belden aşağı ayağa kadar geniş uzanan bol pantolon giyilir, kumaşı tiftikten dokunan ve günümüz kumaşlarına göre daha pahalı olan bu kumaş tezgahları oldukça azalmıştır. Kadın ve kızlar ise özel günlerde, düğünlerde bayramlarda ipekli ve simli kumaşlardan yapılmış renkli elbise, bu elbiseler üzerine çoğu zaman tülden veya şeffaf kumaştan yapılmış ikinci bir elbise giyerler.

İlçemiz ve köylerinde halk dini icaplara sıkı sıkıya bağlıdır. Yaşlı kuşaklarda bu bağ taassup halini almıştır. Örneğin; faizin haram olduğu konusundaki dini inanç nedeniyle banka mevduatlarında faiz almayanların sayısı çoktur.
O Kadar Kalabalik ki Yalnizligim..
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
8 Temmuz 2012       Mesaj #3
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Eruh - Siirt
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs.org

Siirt iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezi olan kasaba. Yüksek ve dağlık bir bölgede kurulmuştur. İlçe halkı dokumacılık, tarım ve hayvancılıkla geçinir. İlçede, 1975'te 4 milyon kw. enerji üretecek Ilısu hidroelektrik santralın yapımı başlatıldı. Yüzölçümü 1.765 km2, ilçe nüfusu 15.676, merkez nüfusu 7.152 (1997).
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

 Siirt
12 Ekim 2012 / Kral_Aslan Türkiye Coğrafyası
1 Temmuz 2012 / CeLebRindaL Arşive Kaldırılan Konular
29 Ocak 2012 / CeLebRindaL Arşive Kaldırılan Konular
29 Ocak 2012 / CeLebRindaL Türkiye Coğrafyası