Arama

Pervari - Siirt

Güncelleme: 1 Temmuz 2012 Gösterim: 1.691 Cevap: 2
CeLebRindaL - avatarı
CeLebRindaL
VIP why did you go why
26 Ocak 2012       Mesaj #1
CeLebRindaL - avatarı
VIP why did you go why
Pervari
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Pervari, Siirt ilinin bir ilçesidir.


Nüfusu 6.000 - 7.000 dolaylarında.
İlçe merkezi iki mahalleden oluşuyor. Bir mahallenin adı Şakiran diğerinin ise Adiyan'dır. Botan bölgesinin neredeyse ortalarında bir yerde. Herekol Dağı Pervari sınırları içinde yer alır.
Pervari ilçesi Siirt ilinin kuzey doğusunda yer almaktadır. Kuzeyini Hizan ve Bahçesaray ilçeleri, doğusu Çatak ve Beytüşşebap ilçeleri, güneyini Şırnak ili ve Eruh ilçesi, batısını ise Aydınlar ve Şirvan ilçeleri çevrelemektedir.

Eskiden Bervade adıyla da anılan kasaba ilçenin kuzey kesiminde yer alır. 92 km'lik uzun bir yolla Siirt'e ulaşılan bu ilçede belediye 1927 yılında kurulmuştur. 22 Kasım 2000 tarihinde yapılan nüfus sayımına göre Pervari ilçesinin toplam nüfusu 31,093’tür. İlçe merkezi nüfusu 7453’tür. İlçeye bağlı toplam 40 köy ve bu köylere bağlı 25 mezrada toplam 23640 kişi ikâmet etmektedir. Kent, balı ile meşhurdur.
O Kadar Kalabalik ki Yalnizligim..
CeLebRindaL - avatarı
CeLebRindaL
VIP why did you go why
29 Ocak 2012       Mesaj #2
CeLebRindaL - avatarı
VIP why did you go why
PERVARİ COĞRAFYASI:

ÖZEL KONUM:

Pervari ilçesi Siirt ilinin kuzey doğusunda yer almaktadır. İlçenin kuzeyini Şirvan ve Hizan ilçeleri, doğusunu Bahçesaray, Çatak ve Beytüşşebap ilçeleri, güneyini Şırnak il merkezi ve Eruh ilçesi, batısını ise Aydınlar ilçesi çevrelemektedir. Alan bakımından Siirt ilinin en büyük ilçesi olan Pervari’nin yüzölçümü 1459 kilometre karedir.

MATEMATİKSEL KONUM :

37-55 Kuzey paralelleri ile 42-33 Güney Paralelleri arasında yer almaktadır.

YERŞEKİLLERİ :

İlçe oldukça dağlık olmakla birlikte çeşitli yükseltilerde ova ve platolara da rastlanmaktadır. İlçe merkezinin denizden yüksekliği 1380 metredir, ancak ilçenin rakımı kuzeyinde yer alan Botan Vadisinde 600 metreye kadar düşmektedir. Dik yamaçlarla çevrili olan Botan vadisinde yükseklikler ani farklılıklar oluşturmaktadır.İlçenin en önemli dağları 2953 metre yükseklikle Yazlıca(Herekol) Daği ile 2759 metre ile Körkandil Dağıdır. En önemli akarsuları, doğu bati yönünde akan Botan çayı ve Müküs çayıdır. Bunların dışında Çemikari, Masiri, Sinebel deresi, Zere ve Bakirma dereleri sürekli su taşıyan önemli dereleridir.En önemli gölleri 240 dekarlık yüzeye sahip Zervin Gölü ile bataklık olup yaz ayları gelince kuruyan Zirin Gölüdür.

İKLİM:

Genellikle yazlar sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlıdır. Botan Vadisinin özel bir iklimi vardır.

BİTKİ ÖRTÜSÜ:

Üst florayı meşe türleri, titrek kavak, menengiç (bittim) ardıç, alıç, ahlat, ceviz v.s.Alt florayı, geven, yonca, yabani gül, böğürtlen, kenger, kekik, sığır kuyruğu, sakız, ilgin, sütleğen, çayırotu v.s.teşkil eder.

GEÇİTLER:

Pervari-Siirt karayolu üzerinde Buhara(1410 m.) ve Danila(1565 m.) Geçitleri ile Pervari-Van karayolu üzerinde Geçit tepe (2300 m.) bulunmaktadır.

İLÇENİN YERLEŞİMİ :

Doğu Anadolu Bölgesinde, Siirt İline bağlı bir ilçe olan Pervari, kuzeyinde Hizan ve Bahçesaray, doğusunda Çatak ve Beytüşşebap, güneyinde Şırnak ili ile Eruh ilçesi, batısında da Aydınlar ve Şirvan ilçeleri ile çevrilidir. Siirt’in doğu kesiminde yer alan Pervari’nin topraklarını Güneydoğu Torosların uzantısı olan dağlar engebelendirmektedir. Akarsu vadileri ile bölünen bu dağlık alandaki belli başlı yükselti Yazlıca Dağı (Herekol Dağı) (2.953 m.)dır. Dağlık kesimlerin yüksek yerlerinde sulak çayırlarla kaplı yaylalar bulunmaktadır.

İlçe topraklarını Botan Çayının başlangıç kollarından Çatak Deresi, Bahçesaray deresi ve Büyük dere sulamaktadır. Ayrıca güney kesimindeki küçük akarsular da Hazil Çayı tarafından toplanmaktadır. Bu sular Habur Çayı aracılığı ile Dicle Nehrine katılır.

Deniz seviyesinden yüksekliği 1.380 m.dir. İl merkezine 96 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 1.459 kilometre karedir.

İKLİM:

İlçede karasal iklim hüküm sürmekte olup, yazları sıcak ve kurak, kışlar sert, soğuk ve yağışlı geçer.
O Kadar Kalabalik ki Yalnizligim..
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
1 Temmuz 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Pervari
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Siirt iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezi olan kasaba. İlçe toprakları sarp ve yer yer meşeliklerle kaplı yamaçlarla sırtlardan oluşur. Botan Çayı'nın derin vadisini kuzeyde Hasten Dağı, güneyde Herakol ve Körkandil dağları çevirir. Tahıl, pamuk, susam ve meyve yetiştirilir. Kasaba Botan Çayı'nın sol kıyısında bir yamaçta kurulmuştur. Yüzölçümü 1.459 km2, ilçe nüfusu 28.414, merkez nüfusu 7.126 (1997).

Benzer Konular

 Siirt
12 Ekim 2012 / Kral_Aslan Türkiye Coğrafyası
8 Temmuz 2012 / CeLebRindaL Türkiye Coğrafyası
29 Ocak 2012 / CeLebRindaL Arşive Kaldırılan Konular
29 Ocak 2012 / CeLebRindaL Türkiye Coğrafyası