Arama

Banaz - Uşak

Güncelleme: 29 Ocak 2012 Gösterim: 1.435 Cevap: 0
HANDSOME - avatarı
HANDSOME
VIP ☪ ɴє мυтŁυ тürĸüм đἶყєɴє
29 Ocak 2012       Mesaj #1
HANDSOME - avatarı
VIP ☪ ɴє мυтŁυ тürĸüм đἶყєɴє
Banaz
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

305px Banaz



Uşak ilinin bir ilçesi.

Banaz
, Uşak - Ankara karayolu üzerinde il merkezine 33 km mesafededir. Kuzeyde Kütahya’nın Gediz, Dumlupınar ve Altıntaş, doğuda Afyon’un Sincanlı ve Sandıklı, güneyde yine Sandıklı ve Sivaslı, batıda merkez ve yine Gediz ilçeleri ile çevrilidir. Denizden yüksekliği 914 metre olan ilçenin yüzölçümü 1063 km²'dir. İl genelinde en fazla orman Banaz ilçesindedir. Genelde çam ormanıdır. İlçenin hemen civarında başlayan çam ve meşe ormanları, tepe ve dağları tamamen örtmüştür. Gerek dağ eteklerinde, gerek ovanın düzlüklerinde 45 tane köyle ilin en büyük topraklarına sahiptir.
Banaz'da genellikle Ege Bölgesi'nin yumuşak ve İç Anadolu Bölgesi'nin sert hava şartları bir arada görülür. Yazın Ege'nin yakıcı sıcağı, kışın iç Anadolu'nun sert soğukları Banaz'ı fazla etkilemez. Yıllık yağış 60-70 cm. arasındadır. Nispi rutubet normaldir.
En yüksek dağı, ilçenin kuzeyinde bulunan ve asıl zirve kısmı Kütahya'nın Gediz İlçesi sınırları içinde bulunan, 2312 metre yükseklikteki Murat Dağı'dır. İlçe sınırları içerisinde 1200-1800 metreye kadar olan tepe ve yaylalar bulunmaktadır. Bu tepe ve yaylalar zengin çam ormanları ve otlaklarla kaplıdır. İlçenin adı ile anılan Banaz Ovası kuzeydoğudan güneybatıya uzanır. Yaklaşık 65.000 dönüm olan ova, Uşak ilinin en büyük ve verimli ovasıdır.
Düz olan bu ovayı, ortasından geçen Banaz Çayı sulayarak verimli bir hale getirir. Banaz Çayı, Murat Dağı'ndan doğar. Kuzey-güney doğrultusundan akarak Denizli ili sınırları içinde Büyük Menderes Nehri'ne ulaşır. Çayın uzunluğu 165 km'dir.
İlçede ağırlıklı olarak şeker pancarı ve haşhaş üretimi yapılır.


Tarihi
İlçenin adı, antik dönemde bölgenin adı olan Yunanca Panasion'dan gelmektedir.
Türkler'in Banaz'a ilk yerleşmeleri Konya Selçukluları zamanına rastlar (1176). Bu zamana ait geniş bir bilgi yoktur. 1302 tarihinde Kütahya Germiyanoğulları Beyliği, Selçuklu Devleti idaresinden kurtularak bağımsız bir beylik oldu. 1302-1429 yılları arasında Banaz, Germiyanoğulları Beyliği'nin kazası idi. Germiyan Beyi Süleyman Şah kızı Devlet Hatun'u Osmanlı padişahı II. Murad'ın oğlu Yıldırım Bayezid'e verince Kütahya ve civarını çeyiz olarak Osmanlı Devleti'ne vermişti. Ancak Banaz'ın bu amaçla verilip verilmediği kesin değildir.
Banaz, Osmanlı Devleti zamanında 1429-1451 yılları arasında Ankara Beylerbeyliği'ne bağlandı. Bu zamanda Banaz yine Kütahya Sancağı'nın kazası idi. 1451-1520 yılları arasında Kütahya, Bursa vilayetinin sancağı durumuna düşerken Banaz yine kaza olarak kaldı. Ancak 1591 yılında Kütahya vilayetinin bazı kazaları kaldırılmıştı. Bu arada Banaz da nahiye merkezi durumuna düşürülmüştü. 1953 yılında Uşak il haline getirildiğinde Banaz da Uşak'a bağlı ilçe merkezi oldu.

İstiklal Savaşı'nda Banaz

23 Mart 1921'de Banaz, Yunan işgaline uğradı. 26 Ağustos 1922'de Atatürk'ün başlattığı Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nde düşmanı bozguna uğratan Türk ordusuna bağlı birlikler 29-30 Ağustos gecesi General Vasil komutasındaki Yunan 2. Tümeni'ne bağlı birlikleri Büyükoturak kasabasının güneydoğusunda bozguna uğratıp geri çekilmeye zorlamıştır. 30-31 Ağustos 1922 gecesi Kaplangı ve Yenice dağlarında Türk birlikleri ile Yunan Tümeni arasında çarpışma olmuştur. Yunan birlikleri büyük kayıplar vererek hızla çekilmeye başlamıştır. 31 Ağustos 1922'de Türk ordusunun Banaz'a girmesi ile Banaz Yunan işgalinden tamamen kurtulmuştur. Her yıl 31 Ağustos günü ilçenin kurtuluş günü olarak kutlanmaktadır.

Ekonomi

Banaz ekonomik açıdan yurdumuzun gelişmeye müsait ender ilçelerinden birisidir. Öyleki ; Tarım ve hayvancılık yönünden hızlı ve bilinçli bir atılım gerçekleştirdiği gibi sanayileşme yönünden de umut verici atılımlar içerisindedir.
İlçemizin ekonomisine önemli bir katkıda yurt dışında çalışan işçilerimizdir. Yurt dışında işçilerin fazla olması inşaat sektörünü ve şehirleşmeyi olumlu yönde etkilemiştir.
Banaz ekonomisinde ağırlık teşkil eden diğer bir konuda keresteciliktir. Zengin ormanlarla kaplı olan murat dağı ve ahır dağından elde edilen keresteler diğer il ve ilçelere işlenmiş olarak satılmaktadır.
İlçemizin en önemli gelir kaynaklarından olan tarım ürünleri ve başlıca şeker pancarı,haşhaş, ve ayçiçeği gibi endüstri ürünleri modern tarım araçları ile işlenir.
İlçemiz meyvecilik yönünden oldukça ileri düzeydedir. Özellikle elma bahçeleri, vişne ve kiraz bahçeleri Banaz’ın sembolü halindedir. Bunun yanında Banaz da eksikliği hissedilen meyve suyu fabrikasıdır.
Son zamanlarda ilçemizde kavakçılık yaygılaşmaktadır bilinçli bir şekilde yetiştirilen kavak ağaçları ilçemizin hem ekonomisine hem de görüntüsüne katkı sağlamaktadır. İlçemizde tarım ve hayvancılıkta önemli bir yer tutar. İlçemiz coğrafi konum itibarıyla tarıma elverişli bir konuma sahiptir. İlçe halkı geçiminin büyük bir kısmını topraktan sağlamaktadır.
Banaz ovasında bol miktarda şeker pancarı, haşhaş, ayçiçeği, buğday arpa, nohut, mercimek, ve bütün tahıl ürünleri yetişir. İlçemizde dağ köylerinde hayvancılıkta yapılmaktadır küçük baş hayvan ve büyük baş hayvan yetiştiren köyler mevcuttur. Büyük baş hayvanların yetiştirilmesi tamamen ziraat müdürlüğünün kontrolünde bilinçli be bilimsel yapılmaktadır.

Turizm


Mesire Yerleri

İlçe mesire yerleri açısından da oldukça zengindir. Evrendede, Çatalçam ve Yukarı Karacahisar Köyü sınırları içinde bulunan Çokrağan Mesire Yeri bunların başında gelir.

Evrendede Mesire Yeri

Banaz’a 4 km. uzaklıkta, Kapıdağ serisinin Evrendede mevkiinde bulunan, Uşak ve Banaz halkının piknik ihtiyacını karşılayan mesire yeri 1.5 hektar alanı kaplamaktadır. Doğal bitki örtüsü olarak karaçam, kızıl çamlar ile kaplı bulunan Evrendede’de ilçe orman işletmesi halkın ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde ızgaralı ocaklar, tahtadan masalar, kanepeler,voleybol alanı, yüzme havuzu, bir de restoran bulunan mesire yerine gidiş geliş kolaylıkla sağlanabilmektedir.

Kaplıcalar

Doğal termal su bakımından oldukça zengin olan ilçenin Hamamboğazı mesire alanı içinde çeşitli içeriklerde şifalı hamamları ve sıcak su havuzları vardır.

Hamamboğazı

Ankara-İzmir yolu üzerinde, Banaz ilçesine 7 km uzaklıktadır. Güneyde ormanlık bir tepe üzerinde olup kaplıcada Gazoz, Sarıkız, Karakız denilen üç ayrı şifalı su bulunmaktadır. Deri hastalıklarına iyi gelen bir kaplıcadır. şuan faaliyet göstermemektedir

Tarihi ve arkeolojik yerler

Ahat Köyü'nde bulunan Akmonia harabeleri ve Banaz Şehitler Abidesi ilçenin tarihi değerleri arasındadır.
Adam Olmak; Cinsiyet Meselesi DeğiL.! Şahsiyet Meselesidir!..

Benzer Konular

 Uşak
27 Ağustos 2011 / Misafir Taslak Konular
18 Eylül 2009 / Daisy-BT Türkiye Coğrafyası
2 Kasım 2009 / asla_asla_deme Taslak Konular
4 Aralık 2012 / HANDSOME Türkiye Coğrafyası