Arama

Sincan - Ankara

Güncelleme: 5 Kasım 2012 Gösterim: 1.887 Cevap: 1
Revenger - avatarı
Revenger
Ziyaretçi
5 Şubat 2012       Mesaj #1
Revenger - avatarı
Ziyaretçi
Sincan - Ankara

Sponsorlu Bağlantılar
Bilgiler:

-İlçe Nüfusu: 468.129 (2011 TÜİK)
-Yüzölçümü: 384 km²
-Rakım: 855 metre
-Koordinatlar: 39°57′34″N, 32°34′36″E

Genel Bilgiler:

-Ülke: Türkiye
-Coğrafi Bölge: İç Anadolu
-İl: Ankara
-Posta Kodu: 06930
-Alan Kodu: 0312
-Plaka: 06
-Kaymakam: Ufuk Seçilmiş
-Belediye Başkanı: Mustafa Tuna

Sincan, Ankara'nın metropol ilçelerinden biridir. Merkeze uzaklığı 27 km'dir.

Tarihi:

Sincan'ın kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber 17. yüzyıl arşiv kayıtlarında Sincan Köyü'nün adına rastlanmaktadır. Cumhuriyetin ilk yıllarında 28 hane ve mescitten oluşan bir köy iken Atatürk'ün önerileri ile yurtdışından (Romanya ve Bulgaristan) gelen göçmenlerle, 1950 yılında nüfusu 1.258'e ulaşmıştır. Atatürk'ün emriyle Sincan'a 100 hanelik Romanya Köseabdi'den göçmenler getirilmiştir. Bunlar Sincan'a gelirken lale soğanları ile birlikte gelmişlerdir. Bu nedenle de Sincan denildiğinde öncelikle akla lale ve lale bahçeleri gelmektedir. Soydaşlarımızın buraya yerleştirilmeleri ile tipik bir göçmen köyü görünümünü alan Sincan, İstanbul-Ankara tren yolu ile Ankara-Beypazarı-Ayaş devlet karayolu üzerinde olması nedeniyle kısa zamanda hızlı bir şekilde gelişmiş, 1956 yılında bucak merkezi haline getirilmiş, aynı yıl merkezde belediye teşkilatı kurulmuştur. Nüfusu hızla artan Sincan bucağı 30 Kasım 1983 tarihinde çıkartılan 2963 sayılı kanunla ilçe haline getirilmiş, daha sonra da 8 Mart 1988 tarih ve 88/12721 sayılı bakanlar kurulu kararıyla Büyükşehir Belediye sınırları içerisine alınmıştır.

Coğrafi Konumu:

İç Anadolu Bölgesi'nde Ankara iline bağlı olan Sincan'ın kuzeydoğusunda Kazan, doğusunda Etimesgut, güneyinde Yenimahalle, güneybatısında Polatlı, batı, kuzeybatı ve kuzeyinde de Ayaş ilçeleri bulunmaktadır.
İlçe dağlık alanlarla kuşatılmış olup, daha çok orta kesimlerde tektonik çöküntü olan düz alanları vardır. Mürted Ovası diye anılan bu alan doğu ve batıda iki fay çizgisi ile sınırlanır. Kuzeydoğu kesimini Karyağdı dağının batı uzantıları, doğusun Ayaş Dağının uzantıları hakimdir. İlçe topraklarını Sakarya'nın kollarından Ankara Çayı sular. Yüzölçümü 420 km2'dir.

Ekonomisi:

İlçe ekonomisini çok az olarak bitkisel üretim ile hayvancılık karşılarsa da burada yaşayanlar çalışmak amacıyla her gün şehir merkezine giderler. Ayrıca ilçede sanayi tesisleri ve kombinalar bulunmaktadır. İlçedeki kil yatakları da işletilmektedir. Ankara Sanayi ve Ticaret Odası tarafından kurulmuş olan Organize Sanayi Bölgesi Sincan’da bulunmaktadır.
Sincan'da 1990 yılında yapımı tamamlanmış olan Ankara 1. Organize Sanayi Bölgesi bulunmaktadır. Sincan'ın nüfusunun artışında en büyük pay sahibi olan Sanayi Bölgesi'nde çok sayıda yurtiçi ve yurtdışı merkezli Fabrika bulunmaktadır.
Sincan, civar ilçelere nazaran hizmet sektöründe oldukça ileridedir. Civar ilçeler, belde ve köyler ihtiyaçlarini Sincan merkezinden karşılamaktadır. Özellikle mobilya, dayanıklı ev eşyaları, giyim, tekstil, eğitim ve gıda hizmetlerinde ilçenin ve civar bölgenin alışveriş merkezi konumundadır.
Sincan, İpek Yolu'na yakın oluşundan ötürü tarihi çağlarda önem kazanmış, Asya'da da aynı ismi taşıyan bazı yerleşim alanları bulunmaktadır. Etimolojik olarak bakıldığında da Sincan Şen, Canlı İnsanların Yurdu anlamına gelmektedir.



Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
5 Kasım 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Sincan - Ankara
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

İç Anadolu Bölgesi'nde, Ankara iline bağlı ilçe ve ilçe merkezi. Kuzeybatısında Ayaş, kuzeyinde Kızılcahamam, kuzeydoğusunda Ankara kent merkezi ve güneyinde Gölbaşı ile çevrelenmiştir. Sincan'a bağlı 15 köy vardır. Sincan, Ankara kent merkezinin 26 km. batısında kurulmuştur. Yüzölçümü 364 km2, toplam nüfusu 221.320, merkez nüfusu 206.093 (1997).

Sincan Tarihi

sincan resim

Sincan’ın ilk yerleşik tarihi ve uğradığı değişimler hakkında belgeye dayanan kesin bilgiler bulunmamaktadır. Sincan ile ilgili ilk belge 31.12.1892 yılında İstanbul-Bağdat tren yolunun Sincan köyden geçmesi ile başlar. Sincan çevresinde yapılan bazı kazılarda Selçuklulara ait eserlerin bulunması XI. Yüzyılda Sincan ve çevresinde yerleşim olduğuna dair önemli ipuçları vermektedir. 1926 Devlet Demir Yolları arşivlerinde Hattın devamında 8-10 hanelik bir köy, hatta yakın olan bir de cami var şeklinde yazılmaktadır.
Cumhuriyetin ilk yıllarında 28 hane ve 1 mescitten ibaret olan Sincan 1935 Yılında yapılan nüfus sayımında Sincan’ın nüfusu 305 kişi olarak tespit edilmiştir. Sincan’ın bilinen tarihi ise 1936 yılında Ankara Valiliği tarafından örnek köy olarak planlanıp, 1938 yılında ise Romanya’dan gelen 100 göçmen ailesinin yerleştirilmesi ile başlamaktadır. 1950 yılında nüfusu 1258’e ulaşmıştır.
Sincan İstanbul-Ankara Tren yolu ile Ankara-Beypazarı-Ayaş Devlet Karayolu üzerinde olması nedeniyle kısa zamanda hızlı bir şekilde gelişmiş olup buna paralel olarak 1956 yılında Yenimahalle İlçesine bağlı Bucak Merkezi haline dönüştürülmüş ve aynı yıl içinde de Belediye teşkilatı kurulmuştur. 30.11.1983 tarih ve 2963 Sayılı Yasa ile Sincan İlçe haline dönüştürülmüştür Bakanlar Kurulu’nun 08.03.1988 gün ve 88/12721 sayılı kararı ile Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırları içine alınmıştır.

İdari Durum

Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki 5747 Sayılı Kanunun 2 nci maddesi gereğince İlçemize bağlı Yenikent İlk Kademe Belediyesi ile, Polatlı İlçesine bağlı Temelli İlk kademe Belediyesi tüzel kişilikleri kaldırılarak mahalleleri ile birlikte Sincan İlçesine Katılmıştır.(Aynı yasanın geçici 2.maddesi gereğince tüzel kişiliği ilk Mahalli İdareler Genel seçimi yapılan.29.03.2009 tarihi itibarı ile sona ermiştir.) Böylelikle Sincan ilçesi 57 mahalleye ulaşmıştır. (13 mahalle Yenikent İlk Kademe Belediyesinden, 15 mahalle ise Temelli İlk Kademe Belediyesinden) Sincan ilçesinin beldesi ve köyü bulunmamaktadır.

Sosyal Durumu
İlçe Merkezinde ve Yenikent'te konutlar genel olarak betonermedir. Köylerden mahalleye dönüştürülen yerleşim yerlerinde bir kısım kerpiç binalar bulunmakla birlikte yeni betonarme binalar yapılmaktadır.
İlçe merkezi Tren ve Devlet karayolu ile çevre yollarının bulunduğu bir alanda olması nedeniyle İlçemiz Ankara'da çalışan memur ve işçilerin oturdukları bir merkez konumuna geldiğinden konut sıkıntısı çekilmektedir.
Bu nedenle Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca İlçe Merkezinde iki adet gecekondu Önleme Bölgesi tespit edilmiş olup, Bunlardan Birinci Gecekondu Önleme Bölgesinde tüm inşaatlar bitirilerek iskana açılmıştır. İkinci Gecekondu Önleme Bölgesinde ve Törekent'te inşaatların büyük bir kısmı bitirilerek konut sahiplherinin tamamına yakını ikamet etmektedir.

Nüfus Durumu

Türkiye İstatistik Kurumunun Adrese Dayalı Nüfus Kayıt sistemine göre 2010 yılı İlçemiz toplam nüfusu 456.420 olup bunun 230.995 erkek, 225.425 kişisi de kadın nüfustur.



Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

21 Mart 2009 / The Unique Türk ve İslam Dünyası
11 Eylül 2008 / Misafir Taslak Konular