Arama

Türkiye'deki Mağaralar - Sayfa 2

Güncelleme: 28 Şubat 2010 Gösterim: 39.590 Cevap: 25
arwen - avatarı
arwen
Ziyaretçi
25 Mayıs 2006       Mesaj #11
arwen - avatarı
Ziyaretçi
Cehennemağzı MağaralarıKdz.Ereğli`nin eskiden Ayazma olarak bilinen İnönü Mahallesindedir. Batılı kaynaklarda Akheron (Acheron) Mağaraları olarak geçen, mitolojide yeraltı tanrısı Lades`in ülkesine açılan yollardan biri olan Cehennemağzı Mağaraları üç mağaradan oluşmuştur.

Sponsorlu Bağlantılar
Birinci Mağara (Kilise Mağarası) : 18 metrelik bir ağzı 3-4 metre yüksekliği olan büyük bir salondan oluşur. Mağaranın tabanında 5 metrelik bir zemin mozayiği duvarlarda kandil yuvaları (niş) bulunmaktadır. Hristiyanlığın yasak olduğu dönemlerde ilk hristiyanların gizli ibadet yaptıkları bu İnanç Turizmi anlamında değerlendirilebilecek özellikler taşımaktadır.

İkinci Mağara : Birinci mağaranın 80-100 m kuzeydoğusunda bulunan mağara günümüzde Kocayusuf Mağarası olarak bilinir. Dar, merdivenli ama kolay bir girişten yaklaşık 7 metre yüksekliği olan bir salonuna geçilir. Salonun önemli bir kısmı gözle kaplıdır. Söylentiye göre göl, Amasra`da bulunan bir yeraltı suyuyla bağlantılıdır. Yarı tanrı Herkül Hades`in ülkesini bekleyen canavar Kerberus`u bu mağarada zincire vurmuştur. Tarihçi Xenephon,Rodoslu ozan Apollonuis ve ünlü ozan Hesiodos yapıtlarında yer alan bu olay Herakles`in gerçekleştirdiği on iki işten biridir. Mitolojiye göre bu mağara aynı zamanda kehanet tanrısı Apollon`un Anadolu`daki önemli kehanetgahlarından biridir.

Üçüncü Mağara : Birinci mağaranın 100 metre ilerisinde, yol kenarında bulunan bu mağarada iki salon; salonun sonunda derinliği bilinmeyen bir göl bulunmaktadır.

PLAYBOY - avatarı
PLAYBOY
Ziyaretçi
25 Haziran 2006       Mesaj #12
PLAYBOY - avatarı
Ziyaretçi
veeeee geldi sira bana...

Sponsorlu Bağlantılar
iste Ray (Rey) in magarasi...
ustuste dizilmis; dominos pizza kutulari ve cola siseleriyle olusturulmus duvarlar arasinda, dublex bir yapi...
office odasinda ki kablolardan olusan, teknolojik bir goruntu...

on tarafta gordugunuz 6 kisilik yemek masasidir ama bilgisayar masasi olarak kullaniliyor, kablolarin ustlerindeki bitmis sigara paketleri ve yanlislikla dokulmus colalarin yaptigi yapiskanlik, artik masanin desenini PARLIAMENT sirketine adadiklarini ortaya koyuyor...

buzdolabinda sadece kirmizi sarap ve colalarin bulunuyor olmasinin nedeni, bu tarz insanlarin, o zamanlarda, evde yemek yapmay ibilmiyor olmalari. tavandaki siyah dumanla yapilmis desenler ise, tost yapmaya calisirken yanan ekmeklerin bize verdigi huzur dolu goruntu. ve tekrar yukari baktigimizda sarkan kablo, tostlardan dolayi ottugunde itfaye gelmemesi icin kirilmis olan duman dedektorunden kalan parca...

sag tarafa kafanizi cevirdiginizde gordugunuz 3 lu koltuk o zamanlarda cok amacli olarak kullanilirdi, bilgisayarlari kucga alip geceleri gecirirken sizmak icin, yada televizyon seyrederken sizmak icin, veya sinirlendiginde isiracak yumusak birsey gerekli oldugundan dolayi.. o zamanin turleri bu yastiklari birbirlerine atarak oyun bile oynamislardir.. hatta halidaki kirmizi sarap lekesi, evet ordaki.... kafayi bulduktan sonra yastiklari yuvarlak zanendip mac yapmaya calisan 2 ayi yavrusundan kalmadir...

bu gordugunuz somine ordaki ilk insana bezeyen yaratiklarin bu somineyi mangal zannedip yemek yapmaya calismasindan dolayi, simsiyah ve yapis yapis bi hal almistir. hata sominenin onundeki halinin biraz yanik olmasi bize bu turun, insanla zerre kadar alakasi olmadigini kanitlamistir...

hemen yaninizda gorunen ust uste dizilmis buyuk kutular, ilk eve tasindiklari gun "acelesi yok kaldiririz bi ara" dedikleri ve o gunden beri oyle duran, kutulardir... bu kutulari bazen masa ve tabure olarak ta kullandiklari gorulmustur.

ve mutfaga yaklastikca burnumuza gelen HALIC bogazinin kokusu, mutfagin karsisindaki tuvaletten daha yeni bir okuz un cikmis olmasindan kaynaklaniyor... mutfaga geldigimizde ilk dikaktimizi ceken sey, cop ogutucusunun bozuk olmasidir, bunu nedeni , teknolojiye daha alisik olamamis bu tur, bu aletin icine kullugu bosaltirken kulugude dusurmesidir.
BEYFENDI LUTFEN DOKUNMAYIN! BIRAZ ANLAYISLI OLURSANIZ SEVINIRIZ.
HANFENDI IPI GECMEYIN LUTFEN! BU ESERLERI SIZDEN UZAK TUTMAMIZIN NEDENI ONLARIN ZARAR GORMEMESI ICIN DEGIL, SIZLERIN BU ESELERDEN ZARAR GORMEMENIZDIR.
BEYFENDI KIME SOYLUYORUM BEN???

neyse turumuza ust katta devam edebiliriz...

meldivenlerin kusursuz yapisi, bize bu meldiveni pek kullanmadiklarini gosteriyor. bu tur canlilarin bu meldivenden birbirlerini ittirmeleri ve bu meldivende birbirlerine saka yapmalarindan dolayi genelde meldivenlere ayak basilmamistir. ewt su meldivende gordugunuz leke en son dusen orangutanin kafasindan cikan kan lekesidir...

ust kata ulastigimizda, camasir ve kurutma makinelerine carpiyor gozumuz... icilerini acip bakarsaniz goreceksinizki,, cizik icinde ama rengarenk bi yapi var. bunun sebebi, hayatinda camasir yikamamis olan bu ilginc yaratiklarin ceplerinde kalan seker, sigara, kagit, bozuk paradir. bu farkli tur, camasir yikarken camasir suyunun renklilere kullanilmamasi gerektigini, en sevdigi takimlari mahvedince anlayabilmistir.

odalara girmeyelim. orasi daha halka acilmadi...

BEYFENDI LUTFEN DEDIM AMA BOYLE OLMAZKI!
ARKADASI DISARI CIKARABILIRMIYIZ LUFTEN...
TheGrudge - avatarı
TheGrudge
Ziyaretçi
25 Haziran 2006       Mesaj #13
TheGrudge - avatarı
Ziyaretçi
İNANAMIYORUMMM MÜTHİŞTİ TEK KELİMEYLE HARİKASIN PLAYBOYMsn Rose
SENI NEDEN BUKADARMsn Heart SEVDIGIMI Msn Heart ŞİMDİ DAHA IYI ANLADIM
ELLERINE VE YÜREGINE SAGLIK GÜLMEKTEN OKUYAMADIM ....Msn Wink
e.t.i.c.h.e.t - avatarı
e.t.i.c.h.e.t
Ziyaretçi
26 Haziran 2006       Mesaj #14
e.t.i.c.h.e.t - avatarı
Ziyaretçi
Benim mağram da Ankara nın en saygın en gözde en işlek yerindedir,esrarengiz nezih modern turistlere halka ve özellikle kızlara açık bi mekandır.Ama şuanda bi tadilata başlancaktır onun için işlemler bitince daha detaylı anlatırım sizlere Msn Grin
PLAYBOY - avatarı
PLAYBOY
Ziyaretçi
26 Haziran 2006       Mesaj #15
PLAYBOY - avatarı
Ziyaretçi
Gerci konu Turkiyedeki magaralar ama benim magaram, Portland da... olsun bisi olmaz...
Ewt arkadaslar sizlerin magaralarinizi anlatmanizi bekliyoruz... sira kimde???
arwen - avatarı
arwen
Ziyaretçi
5 Temmuz 2006       Mesaj #16
arwen - avatarı
Ziyaretçi
Karaman Mağaraları


Hışlayık Mağarası

Yeri: Karaman, Ayrancı İlçesi
Özellikleri: Mağaraya 26 m.lik dikey bir bacadan iniş yapılarak yeraltı nehrine ulaşılmaktadır. Mağara bir süre yüzey akışında bulunduktan sonra sifon yaparak kaybolmaktadır. Hala devam eden mağara bir çok sifon geçilmektedir.
Manazan Mağarası
Yeri: Karaman’ın Taşkale kasabası sınırları içerisindedir.
Özellikleri: Yeryüzünde mevcut ilk manastırdan biridir. Kayalara oyulmuş birçok tüneli, galerileri ve yüzlerce odaları bulunan ilginç bir yerdir. Üç katlıdır. Manazan mağarasında bir kattan diğerine çıkış benzeri görülmeyen merdivenleri tırmanmak suretiyle yapılır. Ülkemizde bir başka benzeri yoktur.
Meraspolis (Meraspulla) Mağarası
Yeri: Ermenek ilçesindedir.
Özellikleri: İki giriş kapısı vardır. Ermenek kalesinin altındadır. Mağarada bulunan yeraltı nehri şehrin ve civar kasabaların içme suyunu karşılamaktadır. Ayrıca uzun süre Ermenek’in ve bağlı köylerin elektrik ihtiyacını karşılamış olan hidroelektrik santralini çalıştıran suda da mağaradan çıkmıştır. Dünyanın üç büyük mağarasından biri olduğu yabancı uzmanlarca tespit edilmiştir
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
30 Ekim 2006       Mesaj #17
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
Antalya Mağaraları

Geyikbayırı Mağarası
Yeri: Antalya
Antalya'ya 26 km uzaklıktaki Geyikbayırı köyündedir. Antalya'dan batı yönünde Çakırlar köyü üzerinden Geyikbayırı köyüne gidilebilir. Köyün merkezinden mağaraya 5 dakikalık bir yürüyüşle erişilebilir.
Özellikleri: 120 m toplam uzunluğundaki mağaranın girişe göre en derin noktası 6,5 m dir. Turizme açmaya değer bulunmuş bir mağara olup çalışmalar devam etmektedir. Genellikle kuru, zaman zaman aktif mağara tipindedir. Yaz aylarında tamamen kurudur.Yağışlı mevsimlerde taban suyu yükseldiğinde mağara tabanını su basmaktadır. Mağara ısısı yaz aylarında açık havaya nazaran serindir. Sonbaharda açık hava ile eşit ısı gösterir.



Karain Mağarası
Yeri: Antalya
resimgosteraspx?DIL1&ampBELGEANAH136243&ampRESIMISIMmagaraantalya karainAntalya'nın 30 km. kuzeybatısında eski Antalya-Burdur karayoluna 5-6 km. uzaklıkta bulunan Yağca Köyü sınırları içinde bulunur.
Özellikleri: Türkiye'nin en büyük doğal mağaraları arasında yer alan Karain mağarası, önünde bulunan traverten ovasından 150 m., denizden ise 430-450 m. yüksekliktedir.

İnsanlık tarihinin başlangıcındaki süreç içinde mağara, alt Yontmataştan başlayarak, orta ve üst Yontmataş evreleri, Neolitik, Kalkolitik, Eski Tunç gibi Protohistorik Çağlarda ve Klasik Çağda insanlar tarafından sürekli bir biçimde iskan edilmiştir. Bunun doğal bir sonucu olarak da yaklaşık 11 m. yi bulan kalın bir kültür dolgusu içermektedir. Ancak mağaranın en uzun süren ve en önemli iskanı Paleolitik (Yontmataş Çağı) ile ilgilidir.

Klasik dönemlerdeki kullanım daha çok Adak Mağara (tapınak) niteliğinde olup, mağara alnı ve dış duvarları üzerinde Grekçe kitabe ve nişler bulunmaktadır. Karain Mağarasında yapılan kazalarda elde edilen arkeolojik buluntular, Antalya Müzesinde ve mağaranın hemen yakınında bulunan Karain Müzesinde sergilenmektedir.





Kocain Mağarası

Yeri: Antalya


resimgosteraspx?DIL1&ampBELGEANAH136243&ampRESIMISIMmagaraantalya kocain Antalya İli'nin 45. km kuzeyinde yer alır. Mağaraya, Antalya-Burdur karayolundan Camiliköy-Ahırtaş köyleri üzerinden ulaşılır.

Özellikleri: Türkiye'nin en geniş ağzına ve tek parça olarak en büyük galerisine sahip bir mağaradır. İçinde 50-60 m. yüksekliğe sahip sütunlar bulunan mağarada, aynı zamanda Roma döneminden kalan bir sarnıç da bulunmaktadır. Çok büyük iki salondan oluşan mağaranın giriş ağzının genişliği 35x70 m.dir.




Konakaltı Mağarası

Yeri: Antalya

Antalya'da Atatürk Parkı'nın denize inen falezli kıyısındadır. Mağaraya karadan ulaşım yoktur. Denizden girilebilir.
Özellikleri: 60 m. toplam uzunluğundaki mağara Yatay mağara tipindedir. Denizle bağlantılı olması nedeniyle "deniz mağarası" da sayılabilir. Genellikle kurudur. Doğu salonunun bir kısmı sular altındadır. Batı salonunda dalgalar nedeniyle su birikintileri vardır.
Mağaranın doğuya ve batıya doğru iki girişi vardır. Mağaranın girişi deniz seviyesinden 3 m. yukarıdadır. Doğu bölümünün tabanı kısmen deniz seviyesine inmektedir. Mağaranın doğu salonu tümüyle kaya blokları ile kaplıdır. Batı salonu kısmen sarkıt, dikit ve sütunlarla kaplıdır. Batı salonuna bağlı iki küçük odanın travertenlerle süslü olması ve hemen denizin kıyısında bulunması turistik değerini arttırmaktadır. Mağaranın ısısı açık havaya nazaran serindir.



Küçükdipsiz Mağarası

Yeri: Antalya

Tünek Tepe'nin (618m.) güneybatıya devamı olan Alakaya Tepenin (661 m.) güney yamacındadır.
Özellikleri: Kuru ve yatay mağara tipindeki mağaranın toplam uzunluğu 74 m, girişe göre en derin noktası 27.5 m dir. Mağara dar bir girişten sonra ortalama 25ºC'lik bir eğimle kuzeybatı yönüe doğru devam eder. Mağaranın sonuna doğru travertenler sarkıt ve dikitler çoğalır. Karstik taban suyu yukarıda kaldığı için her zaman kurudur. Açık havaya nazaran serindir. Dışarıda ısı 20ºC iken Mağaranın sonunda 17ºC'dir.



Papazkayası Mağarası

Yeri: Antalya

Antalya Şehir kulübünun arka bahçesinden denize inen merdivenlerin kenarındadır.
Özellikleri: Denize inen traverten basamağının orta yerinde, denizden 20 m. yüksekliktedir. Toplam uzunluğu 149 m.dir. Mağara içinde herhangi bir su veya su birikintisi yoktur. Mağaranın gelişimi durmuştur. Mağara tabanı tavandan düşen kaya bloklarla engebeli, inişli çıkışlı ve yer yer çok dar bir hal almıştır. Mağara içinde sarkıt ve dikitler yok denecek kadar azdır. Herhangi bir hava akımı da yoktur.
Papazkayası mağarası tümüyle kuzey-güney yönünde bir yarık boyunca oluşmuştur. Antalya travertenleri ortalama 250-300 m. kalınlığında tümüyle Kuvaterner, muhtemelen Pleistosen devre aittir. Mağara 40 m. yüksekliğindeki kıyı falezlerinin altında yer alır.



Yerköprü Mağarası

Yeri: Antalya

Özellikleri: 110 m. toplam uzunluğundaki mağaranın girişe göre en derin noktası 27 m. dir. Gelişimi durmuştur. Denizle olan bağlantısı nedeniyle "deniz mağarası" denilebilir. Mağara kurudur. Denizle bağlantılı olan salonun tabanı kısmen deniz suyu ile kaplıdır. Mağaranın ısısı açık havaya nazaran serindir.
Yerköprü Mağarası tümüyle Antalya travertenleri içinde doğu-batı doğrultusunda, başlangıçta en az 150 m. uzunluğundaki bir mağaranın tavanınının çökmesi sonucu oluşmuş bir mağaradır.
Büyük olması nedeniyle kafeterya, gazino veya restoran olarak değerlenebileceği düşünülmektedir.


Gürleyik Mağarası
Yeri: Antalya, Akseki İlçesi
Aydınkent (İbradi)'e yaklaşık olarak 12-13 km. kadar kuzeybatıda bulunan Eynir Polyesi kenarında bulunmaktadır. Başlar köyünü geçtikten sonra yolun sağında yola yaklaşık 500-600 m. mesafede bulunmaktadır. Ancak yol güzergahında büyük kalker blokları bulunduğundan mağaraya ulaşmak oldukça güçtür.
Özellikleri: Mağaraya girişte ilk etapta 25m.lik bir ağızdan merdivenle inmek gerekir. Özellikle ilkbaharda bir hayli su bulunması nedeniyle ve mağara yüzeyinde çok keskin, sivri kalker uçlarının varlığı botla ilerlemeyi güç ve tehlikeli kılmaktadır. Ağustos ayında sular azalmakta, küçük gölcükler haline dönüşmektedir.



Kocadüden Mağarası
Yeri: Antalya, Akseki İlçesi
Akseki Polyesinin Güneybatı kenarında yer alır. Akseki-Bucakkışla yolunun 4. km. sinden ayrılan patika yol mağaranın kenarından geçer.
Özellikleri: Yer yer yatay olmakla birlikte çoğunlukla dikey olarak gelişen mağara, basamaklar halinde 155 metreye iner.
Akseki Polyesi akarsu havzasının yüzey sularının drene eden Koca Düden, Üst Kretase kireçtaşlarında önemli bir fay üzerinde gelişmiştir. İçinde çok sayıda göl bulunan Koca Düden, kapalı bir sifonla sona erer.



Oruç Düdeni Mağarası
Yeri: Antalya, Akseki İlçesi
Altınbeşik-Düdensuyu Mağarası yer altından gelen suların yolu üzerindedir.
Özellikleri: Toplam uzunluğu 52 m.dir. Mağaranın alt bölümden geçen yeraltı deresinin yaratmış olduğu operasyonu ile çökmeye yüz tutmuştur.



Dim (Gavurini) Mağarası
Yeri: Antalya, Alanya ilçesi
Kuzkaya köyü mekiindedir. Alanya'nın doğusunda Cebireis dağının (1691 m.) batı yamacında bulunur. Dim mağarasının hemen ön kısmında, 250 m. aşağıda piknik yeri olarak kullanılan, tabanı çınar ağaçları, yamaçları çam ormanları ile kaplı bulunan Dim Vadisi yer alır. Mağaraya, hem Dim çayı vadisinden hem de güneydeki Yaylalı köyünden yürünerek varılabilir. Yaylalı köyünden de Cebireis dağı eteğinde açılmış olan sulama kanalı boyunca yürünerek 50 dakikada mağaraya varılabilir.
Özellikleri: Toplam uzunluğu 357 m. yatay ve kuru mağara tipindedir. Sadece son kısmında durgun küçük bir göl vardır.
Dim mağarası, Türkiye'nin en güzel mağaralarından biridir. Alanya'ya yakın olması ve çevrenin piknik yerleri ve ormanlarla kaplı olması nedeniyle ziyarete uygundur. Tarih öncesi ve tarihi devirlerde insanlar tarafından barınak olarak kullanılmasından dolayı çevre halkı tarafından "Gavurini Mağarası" olarak adlandırılmıştır.



Beldibi Mağarası
Yeri: Antalya
Antalya-Kemer sahil yolunun yaklaşık 40 kilometresinde Çamdağ tünelinin hemen çıkışında yer alan bir kaya altı sığınağıdır. Oba köy mevkiindedir.
Özellikleri: Deniz sahilinde 25 m. yükseklikte sığınak biçiminde bir mağaradır. Doğal tahribatla büyük ölçüde zarar gördüğünden içindeki dolgu tabakaları yağmur suları ve rüzgarla sürüklenerek akıp gitmiştir.
Tümü Mezolotik kültürleri içeren 6 tabaka tespit edilmiştir. Yapılan kazılarda Üst Paleolitik ve Mezolotik döneme ait çakmaktaşı aletler ele geçirilmiştir. Ayrıca kaya altı sığınağının duvarlarında, şematize insan, dağ keçisi ve geyik resimleri bulunmaktadır. Yerli ve yabancı turistlere devamlı açık olan bir arkeolojik sit alanıdır.



Büyük Dipsiz Mağarası
Yeri: Antalya
Antalya limanının batısında Tünek Tepenin 3 km. güneybatısında Alakaya Tepenin (661 m.) güney yamacındadır.
Özellikleri: 40 m. toplam uzunluğundaki mağaranın girişe göre en derin noktası 29 m. dir. Karstik taban suyu yukarı katmanlarda bulunduğu için mağara kurudur. Açık havaya nazaran daha serindir. Kasım ayı başında dışarıda ısı 20ºC iken mağarada ısı 17ºC'dir.
Mağara Kretase yaşlı residal kireç taşları ile onun altında yer alan yine aynı yaşta konglomera kireçtaşı formasyonları arasında meydana gelmiştir. Dar bir girişten sonra ortalama 25'lik bir eğimle kuzeye doğru devam eder.



Damlataş Mağarası
resimgosteraspx?DIL1&ampBELGEANAH136243&ampRESIMISIMmagaradamlatas2Yeri: Antalya, Alanya İlçesi
Alanya şehir içinde ve deniz kıyısında bulunmaktadır. Merkeze 3 km. dir.
Özellikleri: Toplam Uzunluğu 30 m. olan mağara kuru, yatay mağara tipindedir. 200 m'.lik bir alanı kaplamaktadır. Çok sayıda sarkıt ve dikitin eşsiz bir görüntü verdiği mağara 15 m. yüksekliktedir. Karbondioksit gazı, yüksek ölçüde nem, düşük ısı ve radyoaktif havasıyla astım hastaları için son derece yararlıdır. Bu nedenle astım hastaları mağaranın en yoğun ziyaretçi gruplarını oluştururlar. Mağaradaki sarkıt ve dikitlerin İ.Ö. 20.000-15.000 yılları arasında meydana geldiği sanılmaktadır.



Derya Mağarası
Yeri: Antalya
Antalya'nın batı kıyısında Konyaaltı Caddesi ile deniz kıyısı arasında bulunan Atatürk Parkının içindedir.
Özellikleri: 124 m. toplam uzunluğundaki mağaranın girişe göre en derin noktası 35.65 m. dir. Dikey mağara tipindedir. Güney kenarı deniz içinde olduğu için "deniz mağarası" olarak da adlandırılabilir. Mağara kuru ve gelişimi durmuş bir mağaradır. Mağaranın denizde olan kesimleri yarı tuzlu deniz suları ile kaplıdır.
Büyük salonda az miktarda dikit ve duvar traventenleri gelişirken, güneye doğru sarkıt ve dikitler artmaktadır. Bu bölgede tatlı su kaynakları çatlaklardan çıkarak deniz suyuna karışmaktadır. Mağaranın asıl girişinin 40 m. batısında ikinci bir girişi daha vardır. 0,5 m. genişliğinde ve 1 m. uzunluğunda genişlemiş bir yarık görünümündedir.
Yaz aylarında açık havaya nazaran serindir.



Çimeniçi Mağarası
Yeri: Antalya, Alanya İlçesi
Çimenini mağarası, Alanya'nın doğusunda Cebireas güney eteğinde, Şıhlar (eski adı Şeyhler) köyü yakınlarında bulunur. Konya- Gazipaşa yolunun, Demirtaş bucağından ayrılan 15 km. lik stabilize yolla Şeyhler Köyüne, oradan da yürüyerek mağaraya ulaşılır. Mağara yakınında Romalılardan kalma tarihi eserler vardır.
Özellikleri: Toplam uzunluğu 10 m. olan mağara bir dik çıkış dışında tamamen yataydır. Mağaranın içinde geliştiği kireçtaşı kalınlığının çok az ve sınırlı bir alanda bulunması nedeniyle, hidrolojik olarak tamamen kurudur. Mağaranın havası açık havaya nazaran serindir. Ortalama sıcaklığı 17ºC -20ºC civarındadır.
Mağara, birbirleriyle bağlantılı çok sayıda odacık ve iki kattan meydana gelmiştir. Başlangıçta Doğu kuzeydoğu-Batı güneybatı yönünde tek bir boşluktan oluşan mağara, zamanla traverten sütunlar tarafından bölünerek odacıklar meydana gelmiştir. İlk bölümde çok sayıda odacık vardır ve tamamen yataydır.
Mağara +57 metrelik dik bir çıkışla ikinci bölüme geçer. Girişe göre +10 m. yukarıda olan bu bölge, iki büyük odadan meydana gelmiştir. Mağara traverten birikimi açısından son derece zengindir. Odaları oluşturan traverten sütunlar geniş yer tutar. Ayrıca yan duvarlar perde travertenler ile süslüdür.
Damlataşlarının olduğu ve güzelliği ile yakınında bulunan tarihi eserler nedeniyle ilginç bir mağaradır. Tarihi devirlerde kullanıldığı anlaşılan Mağarada yapılan araştırmalarda henüz yazılı belge bulunamamıştır. Henüz Turizme açılmamıştır.



Mahrumçalı Mağarası
Yeri: Antalya, Manavgat İlçesi
Manavgat'ın kuzeydoğusunda Gebecek köyünün biraz daha doğusundaki Mahrumçalı mahallesinin aşağısında bulunmaktadır. Her türlü araçla mağaraya gidilebilir.
Özellikleri: Toplam uzunluğu 157 m. olan mağaranın girişe göre en derin noktası -36 m.dir. Yarı yatay, yarı aktif bir mağaradır. Sadece yağışlı mevsimlerde mağara içine su akar. Yaz aylarında mağara ısısı 16-18ºC'dir.
Jeoloji-Jeomorfoloji: Cebireis formasyonu ile altındaki Mahmutlar formasyonu arasındaki kontakla gelişmiştir. Mağara dolomitik kireçtaşları içinde ve mikaşist tabakaların üzerinde her iki tabakanın eğimine uygun olarak güneye doğru 15 derece dalar.



Peynirdeliği Mağarası
Yeri: Antalya, Kemer İlçesi
Gedelme Yaylası mevkiindedir. Antalya'nın Kemer İlçesinden Gedelme yaylasına kadar her türlü aracın gidebileceği bir yol vardır. Köy merkezinden mağara ağzına 4 dakikalık patika bir yolla ulaşılır.Mağaranın 65 m. kuzeyinde Bizanslılara ait duvar ve kalıntıları vardır.
Özellikleri: Toplam uzunluğu 74 m olan mağaranın girişe göre en derin yeri -19 m. dir. Kuru, daha çok dikey mağara tipindedir.
Mağaranın büyük bölümü kurudur. Sadece mağaranın sonunda ve en derin yerinde küçük bir gölcük vardır. Sonbaharda mağara ısısı 17ºC'dir. Mağara ağzının büyük olması nedeniyle ısı açık havaya bağlantılı olarak değişir.
Mağara içinde sarkıt, dikit ve sütunlar gelişmiştir. Çevredeki tabii güzellikler ve tarihi ören yerleri mağarayı çekici kılmaktadır.



Tilkiler Mağarası
resimgosteraspx?DIL1&ampBELGEANAH136243&ampRESIMISIMmagaraantalya tilkilerYeri: Antalya, Manavgat İlçesi Oymapınar Baraj alanında yer almaktadır.
Özellikleri: Yatay gelişmiş ve aktif bir mağara olup uzunluğu 7 km. dir. İlkbahar aylarında su seviyesi yükselir.
Mağara baraj etüdleri sırasında açılan enjeksiyon galerilerinden birinde doğal bir galeriye rastlanması sonucu ortaya çıkarılmıştır. Konglomera içinde gelişmiş olması da mağaraya ayrı bir bilimsel değer kazandırmaktadır.



Aslanlı (Yaren) Mağarası
Yeri: Antalya, Manavgat İlçesi
Kirazlı Köyü Yayla mevkiinde olan Aslanlı Mağara'ya gitmek için Kirazlıdan Kuşadası yolunun 3. kilometresinde Dereboğazı mevkiinde araçtan inerek yarım saatlik bir yürüyüş yapmak gerekmektedir.
Özellikleri: Toplam uzunluğu 110 m. olan mağara kısmen dikey, kısmen yatay tipindedir. Kuru bir mağaradır. Ekim ayında ısısı 18ºC'dir.
Mesozoik yaşlı dolomitik mermerler içinde ve büyükçe bir fay üzerinde gelişmiştir. 6 m.lik dik bir inişten sonra mağara kabaca doğu-batı yönlü büyükçe bir fay boyunca batıya doğru 26 derece eğimle iner, 40 metreden sonra mağara daha da genişler ve tabanı eğimli bir salon görünümü alır. Salonun tabanı çamurlu toprak ve tavandan düşen kaya blokları ile kaplıdır. Sarkıt ve dikitler, duvarlarda perde ve bayrak travertenleri oluşmuştur. Dikitlerden birinin görünümü oturan bir aslana benzediği için bu ad verilmiştir.


Altınbeşik Düdeni


Dünyanın en ilginç mağaralarından birisidir. Ürünlü Köyü sınırları içerisindedir. Altınbeşik Düdeni'ne ulaşılması için şu yolun izlenmesi gerekir: Antalya-Alanya yolunda Manavgat'tan sonra kuzeye Akseki yönüne dönülür. Bu yolun yaklaşık olarak 70. km.'sinden İbradı'ya yönelinir. 23 km. sonra varılan İbradı'dan Ürünlü Köyü 8 km.'dir. Ürünlü'den sonra yaklaşık 5 km.lik bir patika yolla Düden'e ulaşılır. Buraya ilk kez gelenlerin köyden bir rehber almaları ve mutlaka araziye uygun ayakkabı giymeleri gerekir.

altin1brc0


altin2bvq6


Toros Dağlarının altındaki bu ilginç yeraltı Dünya'sını görmek için özel hazırlık ve gereçler gereklidir. Yer altında çok sayıda mağara ve göl vardır. Bu göllerin su seviyeleri farklı olup aralarında çağlayanlar oluştururlar. Mağaralarda dev boyutlarda sarkıt ve dikitler mevcuttur. Bu mağara ve göllerin milyonlarca yıllık bir sürecin sonucu oluştuğu bilinmektedir. Oluşum teorisi şöyledir: Kalkerli bir yapıya sahip olan bu dağlık yerde sular çatlaklardan içeriye sızmış ve oluşan bazı kimyasal reaksiyonlarla yer yer erimeler ve böylece yer altında küçük boşluklar oluşmuştur. Bu boşluklar suyun aşındırıcı ve sürükleyici etkisi ile zamanla büyüyüp mağara halini almıştır. Mağaralarda toplanan su da yer altı göllerini oluşturmuştur. Bu süreç günümüzde de devam etmektedir. Konu ile ilgilenenler ve cesur tırmanıcılar için eşi bulunmaz bir doğa harikasıdır.

arwen - avatarı
arwen
Ziyaretçi
30 Ekim 2006       Mesaj #18
arwen - avatarı
Ziyaretçi
GÜMÜŞHANE...KARACA MAĞARASI


Karaca mağarası oluşumunu tamamlamış fosil bir mağaradır. Mağarada rengarenk sarkıtlar, dikitler,org desenli duvarlar, bayrak şekilleri , perde damlataşları, mağara çiçekleri, mağara incileri, fil kulakları, traverten havuzları, traverten basamakları, mağara gülleri damlataşı havuzlarının kenarlarında hatta havuzlardan çıkan küçük dikitlerin üzerinde bulunmakta , görünüm ve seyirleri görenleri adeta büyülemektedir.

Mağara yatay yönde gelişme göstermiş elipse benzeyen dört ayrı salonun birbirine birleşmesinden meydana gelmiştir. Mağaranın giriş noktasından en uc nokta arası 105 metredir. Tavan yüksekliği ortalama 18 m, toplam iç alan ise 1500 m2 dir . Mağaranın özel klima özelliğine sahip havası ziyaretçilerine rahat bir atmosfer özellikle astımlılara sunarak, mağara turizmi yanında sağlık yönünden de önem arz etmektedir.

Mağara girişinde yeme içme , dinlenme gibi tesisler mevcuttur.
Son düzenleyen asla_asla_deme; 27 Aralık 2008 16:17 Sebep: Kırık Link
kambis - avatarı
kambis
Ziyaretçi
31 Ekim 2006       Mesaj #19
kambis - avatarı
Ziyaretçi
Dim Mağarası

Türkiye'nin Akdeniz kıyısındaki Turizm Merkezi Antalya'ya 145 km, Alanya ya 11 km. uzaklıktadır. Mağara Deniz seviyesinden
232 m yükseklikte olup, 1691 m yüksekliğindeki Cebel Reis Dağı'nın batı yamacında yer alır. Alanya'dan Dim Mağarası'na Kestel Beldesi üzerinden, Dim Çay vadisinden ve Tosmur Beldesi üzerinden asfalt yollarla ulaşılabilir.
Dim Mağarası eski çağlardan beri bilinmekte ve bir bölümü çevre halkı tarafından barınak olarak kullanılmakta idi. Mağara bilimcileri tarafından ölçümleri yapılıp ortaya çıkarılması ise1986 Yılında oldu. MAĞTUR A.Ş. bu mağarayı turizme kazandırmak amacı ile 1996 yılında devletten kiralayarak bir yılı aşkın bir süre içinde mağara içi ve dışı inşaat ve aydınlatma projelerinin uygulamalarını tamamlamış, Eylül 1998 yılında hizmete açmıştır. Dim Mağarası, Türkiye'de özel teşebbüs tarafından turizme açılan ilk mağaradır.

Jeolojik Oluşum ve Gelişimi
Dim Mağarası doğal ve karstik bir mağaradır.Karbonik asit (H2Co3) ce zengin yağmur ve kar sularının kırık zonu boyunca Kireçtaşı kayalarını eritmesi sonucu oluşmuştur. Mağaranın oluşup gelişmesinde tektoniğin de katkı sağladığı düşünülmektedir.

Dim Mağarası Orta Toroslardaki Cebel Reis Dağının ana kütlesini oluşturan Alt Paleozoyik Yaşlı az metamorfik kristalize olmuş çok sert ve çok kalın tabakalı gri- koyu gri renkli kireçtaşı formasyonunun içindedir. Mağara, KB - GD doğrultusunda uzanan bir kırık zonu üzerinde gelişmiştir; 150 m yakınında Dim Çayı Vadisi yer alır. Kireçtaşlarının alt seviyeleri şistlerle ardalanmalı olup en altta formasyon tamamen şistlere dönüşür. şistler ince tabakalı levhamsı kırıklı olup, suda erimez ve geçirimsiz kayalardır. Toros Dağları genç Alpin Dağ Kuşağındadır ve günümüzdeki yüksekliklerine 4. Jeolojik zamanın 2. yarısında Plio- Pleistosen dönemindeki şiddetli düşey tektonik hareketler sonucu ulaşmıştır. Bu genç yükselmelere karşı Dim Çayı yatağını daha derinlere kazarken aynı süreçte Dim Mağarası da evrimini sürdürerek günümüzdeki konumuna ulaşmıştır.

Dim Mağarası 360 m uzunluğunda,yatay, 10-15 m genişliğinde ve yüksekliğindedir. Mağara içi çok çeşitli ve zengin damlataş oluşumları ile kaplıdır. günümüzde bu gelişim yer yer devam etmektedir. Mağaranın sonunda, girişten 17 m daha derinde 200 m² su yüzeyi bulunan küçük bir göl bulunmaktadır. suyun bu bölümde birikmesinin nedeni göl tabanının geçirimsiz şistlerden oluşmasındandır.
(alıntı)


dimmaarasnnplanxw9



dim008cv9



dim009uw4



dim014uf4


arwen - avatarı
arwen
Ziyaretçi
1 Kasım 2006       Mesaj #20
arwen - avatarı
Ziyaretçi
CEHENNEM OBRUK MAĞARASI
Yeri: Mersin'in 63 km. güneybatısında, Silifke İlçesine de 22 km. uzaklıktadır. Cennet Obruğunun 75 m. kadar doğusundadır.
Özellikleri: Miyosen devrine ait kalkerler içinde alttan bir yeraltı deresinin yaptığı erozyonla tavanın göçmesi sonucu oluşmuştur. 50x75 m. boyutlarında, elips biçimindedir. Cennet Obruğuna nazaran daha dar ve diktir. Tavanın göçmesi sonucu Obruğun dibine yığılan molozlar, batıdan doğuya doğru yaklaşık 30 derecelik bir eğimle alçalmaktadır. Cennet ve Cehennem Obrukları aynı yeraltı mağara sisteminin üst kısmının çökmesiyle meydana gelmiş iki bacaya tekabül eder.

NARLIKUYU MAĞARASI
Yeri: Silifke-Mersin karayolunun Narlıkuyu Köyü içinden ayrılan asfalt yolla mağaraya ulaşılır.
Özellikleri: Miyosen kireçtaşları içinde gelişmiş bir mağaradır. Cennet mağarasının 300 m. kadar batısında olup, giriş ağzı denizden 160 m. yükseklikte bulunmaktadır. 20 m. kadar yer yer dikey kısımları ihtiva eden dar bir girişten sonra mağara doğu-batı istikametinde
devam eden geniş salonları ihtiva eder. Bu salonlarda çok miktarda sarkıt ve dikitler, kolonlar bulunmaktadır.
Mağara dışında otopark ve bekçi kulübeleri vardır. Mağara 1987 yılında turizme açılmıştır.

Benzer Konular

25 Temmuz 2012 / _Yağmur_ Türkiye Coğrafyası
24 Mayıs 2011 / _Yağmur_ Türkiye Coğrafyası
24 Mayıs 2011 / _Yağmur_ Türkiye Coğrafyası