Arama

Türkiye'deki Mağaralar - Sayfa 3

Güncelleme: 28 Şubat 2010 Gösterim: 39.589 Cevap: 25
AlCoLiC - avatarı
AlCoLiC
Ziyaretçi
8 Ocak 2007       Mesaj #21
AlCoLiC - avatarı
Ziyaretçi
Pınarbaşı ilçemizde bulanan Dünyanın 4. Büyüklükteki mağarası olan Ilgarini Mağarası bulunmaktadır. Denizden 1250 metre yüksekliktedir. Mağaranın oluşumu 3. ve 4. zamanda 160-220 milyon yılda oluşmuştur. Ilgarini mağarası 858 metre uzunluğu ile dünyanın dördüncü büyük mağarasıdır. Mağaranın derinliği 250 metre dir. Mağara içerisindeki mevcut sarkıt ve dikitler bir milyon yıllıktır.

Sponsorlu Bağlantılar
Mağranın içerisinde kalıntı ve buluntulardan mağaranın hem yerleşim alanı, hemde dini mekan olarak kullanıldığını, yapı tekniği, malzeme özelliği ve yapı şekilleriyle genç Roma ve erken Bizans devrine ait olduğu söylenebilir. Mağara içine girildiğinde hemen giriş bölümündeki yapı kalıntılarından bu kısmın iskan yeri olarak kullanıldığı mağaranın girişten itibaren iki kola ayrıldığı görülmekte bir bölünde sarkıt ve dikitler bulunmaktadır. Diğer bölümde ise eğilimi %30 bir yoldan zigzag çizilerek kenarları kuru taş duvarlarla üçgen şeklinde örülmüş istinad duvarları ile çevrili 1 metre genişliğindeki 33 kavisten oluşan yolla yaklaşık 100 metre gidilerek ikinci bir düzlük alana inilmektedir. Bu düzlüğün sonunda istikametleri doğu-batı doğrultusunda uzanan kaya içinde iki katlı olarak oyulmuş ve içerleri sıvanmış, mağara zemininden sonra çatma dam şeklinde ardıç ağaçlarından yapılmış kat ile içindeki ardıç ağacından yapılmış lahitler bulunmaktadır. Ancak lahitler açılarak dağıtılmış ve etrafta iskelet parçaları görülmektedir. Yine bu alanda mezarların önündeki düz alanda yonca planlı bir klise şapeli bulunmaktadır. Doğu girişi yıkılmıştır. Duvarları 2,5 metre yüksekliğinde olup çamur harçla örülmüştür. Mağaranın normal olarak gidilebilen uzunluğu yaklaşık 250 metre 'dir. Mağara bu özellikleriyle yoğun ziyaretçi akınına uğramaktadır.


ilgarini
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
11 Mayıs 2008       Mesaj #22
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
11cj26xb
Sponsorlu Bağlantılar
e.t.i.c.h.e.t - avatarı
e.t.i.c.h.e.t
Ziyaretçi
19 Haziran 2008       Mesaj #23
e.t.i.c.h.e.t - avatarı
Ziyaretçi
Evet uzun bi aradan sonra sizlere mağramı yani yaşadığım evimi anlatmaya devam edeceğim,biliyosunuz tadilat ve restore çalışmaları yüzünden ara verdim.
Bu mağra 1973 sinice li patentli ve tapulu 3 mağraıck ve bi in yani salon dediğimiz bölüm ile birlikte bir içine masa olunca sığamadığın mutfak çift lavabo banyo ve balkondan olusuyor.İnimizin toplan alanı 120 metrekare olup pek kareye benzemesede metrekare olarak hesaplamış zaten ben inanmıyorum ölçülere bu adamlar şimdi 120 tane 1 metrelik karemi olusturup mu ölçmüşler sanmam.Mağaram sıcak su ve kombi tesisatlı olup en saygın ve en nezih yerde bulunmaktadır.Demeyi çok isterdim ancak biraz tuhaf ve etrafında sürekli olay ve vukuatlar olan bi yerde bi bakıyosunuz biri dayak yiyo öbür tarafta sevgi seli oluyo sevişenleri görüyosunuz meydanda.Mağramızın en güzel özelliği insan oturacak şekilde tasarlanmasıdır.Yaklaşık 23 insan 2 fil 23 tavuzkuşu ve 17892 adet pire kapasiteli aynı anda bulunabilirler.Şimdi siz diyeceksiniz ki bu dediklerin aynı in de bulunmaz benim inde oluyomus anladık.Kızlarda gelip toplamasa inimi çok otantik ve çok doğal bir yer aslında yerler parke döşemeli spotlu tavan ancak inimizin elektrik faturasını elimizde ve cebimizde olmayan nedenlerden dolayı kapatıldı.Sağlık olsun neyse ama küvet 2 kişi alıyomuş deneyince anladık.Ama en güzeli inimize adsl çekebilme imkanı oldu.Mağramızın en otantik kısmı ise mutfakta bulunan dolaptır.Su içmeye bardak bulunmamasına rağmen bi o kadar kadeh ve içki seçeneği sunuluyor.Odama gelince ise kapıyı vurmadan açmayın.Yalnızlıktan çok korkarım ben...
To be contunied (Devamı Gelecek)...
volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
28 Şubat 2010       Mesaj #24
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"
SOFULAR MAĞARASI
sfular33

Eski Zonguldak-Çaycuma karayolunun 10. km'sinde, Sapça Köyü'nün ilerisinde Sofular Vadisi'nin güney yamacında bulunmaktadır. Toplam uzunluğu 1.5 km'dir. Bu mağara prehistorik özellikler taşımaktadır. Oldukça dik bir kuyunun (inişte) sol tarafından inildiğinde 5m'lik bir tırmanış yapılır ve fosil üst kol ile aktif salon ve yan kolların bulunduğu kışıma ulaşılır. Aktif salona inmeden önce sağda yer alan bir küçük süslü odacık vardır. Bu odacık mağaranın adeta özetini sunar gibivirgs tıpkı ince bir zevkle işlenmiş kristal bir oda gibidir.25-30 m'lik bir inişle aktif kısmın büyük salonuna ulaşılır. Elips şeklindeki salonun boyu 70 mvirgs eni 40-50 m'dir.Tavan yüksekliği 5-7 m olan % 15 meyilli salon tamamen oluşumlarla kaplıdır. Salondan aşağı inen kolların sonlarında göller yer alır. Fosil kolda bol miktarda guana bulunmaktadır. Sonunda kuyu inişiyle bir göl varılır. Fosil koldavirgs bilek kalınlığında 4 m'lik dikit bilinen tek örnektir.


volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
28 Şubat 2010       Mesaj #25
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"
YENESU MAĞARASI

turizm13
turizm10
Coğrafi Konum ve Ulaşım

Yenesu Mağarası, Kırklareli’nin Vize ilçesinin yaklaşık 20 km kuzeybatısındaki Baklaya Köyü’nün 2 km doğusunda Kazandere’nin bir kolu olan Yana Dere’nin sağ kenarında yer alır. Dere yatağından 5 m yukarıda bulunan mağara Vize-Kıyıköy yolundan 8. km’de ayrılan Baklaya yoluyla gidilebildiği gibi Kıyıköy-Aksicim-Balkaya veya Saray-Bahçeköy-Aksicim-Balkaya yoluyla da gidilebilir.

Özellikler

Toplam uzunluğu 1620 m olan Yenesu Mağarası, gelişim dönemleri ve seviyeleri farklı iki koldan meydana gelmiştir. Girişteki çöküntü salonuna bağlanan ana galeri, mağaranın aktif bölümüdür. İçinde sürekli akış olan bu bölümde, derinliği 0,5 -1,5 metre arasında değişen çok sayıda damlataş havuzu vardır. Damlataş havuzu veya göllerin üzerine saçaklar şeklinde inen veya tabanından yükselen bu şekiller, maparaya sihirli bir hava kazandırmıştır.
volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
28 Şubat 2010       Mesaj #26
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"
KUZ MAĞARASI
resim09

Yeri: Isparta, Sütçüler İlçesi. Kuz Mağarası, Kesme Kasabası’nın güneybatısında bulunan Asar Tepenin yakınında, Köprüçay kanyonunun dik yamacında yer alır. Kasabadan traktör veya arazi taşıtıyla 15-20 dakikada kanyonun kenarına kadar varmak mümkündür. Bu yol düzeltildiğinde herhangi bir araçla bu süre çok kısalır. Buna karşılık
700-750 m. derinliğinde olan kanyonun orta seviyelerinde bulunan mağaraya, yürüyerek yarım saatte inilebilmektedir. Bu iniş çok zor ve tehlikelidir.
Özellikleri: Toplam uzunluğu 224 m., girişe göre en derin noktası 17.5 metredir. Sıcak ve yarı kuru bir havaya sahiptir. Mağaranın dar geçitlerinde ve yan kol bağlantısında belirgin bir rüzgar hareketi vardır. Genişliği 2-16 m, tavan yüksekliği 1-20 metreler arasında değişen mağaranın orta ve son bölümleri, görünümleri son derece güzel her türden damlataşlar (sarkıt, dikit, sütun, duvar ve örtü damlataşları, damlataş havuzları,…vb.) ile kaplıdır. Ana galerinin son bölümlerinde ise kalın bir kum ve çakıl deposu bulunur. Bu kesimler, mağaranın en derin noktalarıdır. Buna karşılık bu depoların yanından ayrılan yan kolun son noktası, girişten +10 m. yukarıdadır.
Akarsu yatağından 250-300 m. yukarıda bulunan Kuz, Hidrolojik olarak askıda (vadoz kuşak) kalmış, fosil bir mağaradır. Bu nedenle yağışlı dönemlerde tavandan damlayan veya yan duvarlardan sızan sular dışında bütünüyle kurudur. Bu sular, ana galerinin son bölümünde küçük gölcükler oluşturmaktadır.

Benzer Konular

25 Temmuz 2012 / _Yağmur_ Türkiye Coğrafyası
24 Mayıs 2011 / _Yağmur_ Türkiye Coğrafyası
24 Mayıs 2011 / _Yağmur_ Türkiye Coğrafyası