Arama

Türkiye'deki Şelaleler - Yerköprü Şelalesi

Güncelleme: 10 Mart 2016 Gösterim: 1.007 Cevap: 0
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
10 Mart 2016       Mesaj #1
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Yerköprü Şelalesi-Konya
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar
images?qtbnANd9GcT0bYJ hEfntEuqSZTV9 JuHnqvlz8nkWqmvXZApNgT0o SZWbgokpxAFZaVw

Yerköprü olarak adlandırılan mevkide, Göksu nehri, 500 m uzunluğunda bir mağaranın içinden geçiyor. Mağaranın oluşumu oldukça ilginç, Göksu vadisinin yan yamaçlarında meydana gelen heyelan sonucu vadi tıkanmış ve doğal bir baraj oluşmuş. Daha sonra vadinin sağ yamacından çıkan ve Şifalı olduğuna inanılan karstik Karasu kaynağı, bu heyelan kütlesinin üzerine yayılarak traverten bir kabuk oluşturuyor. Göksu nehri zamanla bu doğal barajın altından suyun kuvvetiyle birlikte su kendine yeni bir tünel açarak ve bugünkü Yerköprü mağarasını ve ‘’Yer Köprü’’ şelalesini meydana getirmiş. Karasu Şifalı karstik kaynağı ise, mağaranın hem girişinde hem de çıkışında, Göksu’ya hayat vermeye devam ediyor. Ttravertenler ise platodan Göksu nehri yatağına 20 metre yükseklikten düşüş yaparak şelalelerin oluşmasına doğal bir görünüm çıkartmaya devam ediyor.

GÖKSU’DA PLAJ KEYFİ
‘’Yerköprü Şelalesi’’nin çevresinde yüzme alanlarının bolluğu ise gelen ziyaretçileri serinletmeye devam ediyor. Göksu Elektrik Üretim Şantiyesi yakınında doğal olarak oluşan küçük plaj ise ziyaretçilerin akınına uğramaya devam ediyor. Göksu nehrinin berrak ve soğuk suyu içerisine girmenin keyfini yaşayan ziyaretçiler durumlarından çok memnun
.
ULAŞIM
1.Yol

Konya - Hadim asfalt yolunu takiben, Konya çıkışından 121 km sonra Hadim'e 10 km kala soldan Aladağ köyü yolu ayrılmaktadır. ( yol ayrımında tabela var ) Bu yoldan 29 km kadar ilerlendikten sonra sağda Bademli yol ayrımına gelinmektedir. ( yol ayrımında tabela var ) Bademli yoluna dönülüp 600 m kadar ilerlenirse Yerköprü'ye ulaşılmaktadır. Konya'ya olan toplam uzaklık bu yoldan 150 km’dir.

2.Yol

Konya - Karaman yolunu takiben Konya çıkışından 60 km sonra sağdan Güneysınır İlçesi yolu ayrılmaktadır. Bu ayrımdan girilip 11 km kadar ilerlendikten sonra Elmasın köyüne gelinir. Güneysınır İlçesinden, 21 km sonra Kayaağzı köyüne, buradan 10 km sonra da Habiller köyüne gelinir. Habiller köyünden sonra yol ikiye ayrılmaktadır. Yollardan biri Karaman tarafına, diğeri ise Hadim tarafına gitmektedir. Hadim tarafına giden yola girildikten 14 km sonra, soldan Bademli köyü yolu ayrımına gelinmektedir. Sola dönülüp 600 m kadar ilerlenirse Yerköprü'ye ulaşılır.

Bu yolun Konya'ya olan toplam uzaklığı 116 km dir. Konya'dan özel araçla 2.5 saatte ulaşılabilmektedir.

3.Yol

Karaman’dan otogar mevkisinden Pınarbaşı köyü, Kızılyaka Köyü ve Alanözü Beldesi, geçildikten sonra Habiller Köyü Hadim tarafına giden yola girildikten 14 km sonra, soldan Bademli köyü yolu ayrımına gelinmektedir. Sola dönülüp 600 m kadar ilerlenirse Yerköprü'ye ulaşılır. Karaman’dan Yerköprüye toplam uzunluğu ise 72 Km’dir. ( Yollar Tamamen Asfalt’tır)
Kaynak

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.

Benzer Konular

29 Haziran 2011 / Daisy-BT Türkiye Coğrafyası
31 Ekim 2009 / BiRuMuT Taslak Konular
12 Mart 2016 / perlina Türkiye Coğrafyası
3 Nisan 2016 / Baturalp Türkiye Coğrafyası