Arama

Türkiye'deki Kanyonlar - Güver Kanyonu

Güncelleme: 3 Nisan 2016 Gösterim: 1.492 Cevap: 0
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
3 Nisan 2016       Mesaj #1
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
Güver Kanyonu, Antalya

Sponsorlu Bağlantılar
guver kanyonu 300x285

Güver kanyonu, düzlerçamıtabiat parkının 4 kilometre güneyinde yer alır. Kanyonun oluşumunda, tabiat parkının güneydoğusunda bulunan ve kanyonun tabanından akım gösteren karstik kaynağın (güver suyu) önemli bir rolü olmuştur. Bu karstik kaynak, 1 kilometre güneyindeki iki kaynakla daha birleştikten sonra, Konyaaltı plajından denize dökülen, Sansu çayına bağlanır.

Yerinde yapılan ölçümlere göre Güver kanyonun derinliği 70 metre ile 115 metre arasında değiştiği görülmüştür. Kanyonun derinliği, kuzeyden güneye doğru gidildikçe azalmakla birlikte, kanyonun genişliği, bu yönün tersine doğru azalmaktadır. Sözkonusu genişlik kimi yerlerde 15 metreye kadar düşmektedir. Güver kanyonu, kuzeydoğu güneybatı uzanışlı ana kolu ile, kuzeybatı güneydoğu uzanışlı tali kolunun birleşmesi ile, Y harfi şeklini alır.
Güver kanyonunun tabanına, düzlerçamı tabiat parkından, yani kuzeyden inmek mümkün değildir. Tabiat parkından sadece seyir noktalarına ulaşıp, kanyonu yukarıdan seyredebilirler.

Seyir noktalarının en güneyde yer alanına ulaşıldığı zaman, kanyonun tabanından akan güver suyunu, zakkum bitkileri, kanyonun batı yamaçlarındaki yanmış orman sahasını veAntalya şehrinin bir bölümünü görmek mümkündür.

Güver kanyonunun tabanına inmek için tek yol, Kepez Hidroelektrik santralinin kuzeybatısı boyunca uzanan stabilize yol olup, bu yoldan kanyona ulaşmak için, 6 kilometrelik bir mesafeyi katetmek gerekir. Ancak, bu yolun 4 kilometrelik kısmı sadece arazi araçları ile, kalan kısmı ise yaya veya bisikletler ile aşılabilir. Yol kalitesinin düşük olması, çevrenin maki çalılıkları ve lapyalar ile kaplı olması bu güzergahın aşılmasını zorlaştıran başlıca nedenlerdir. Güver kanyonunu seyretmek amacıyla düzlerçamı tabiat parkının güneyinde tesis edilmiş dört seyir noktası bulunur.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

1 Kasım 2009 / Daisy-BT Türkiye Coğrafyası
30 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Türkiye Coğrafyası
3 Nisan 2016 / Baturalp Türkiye Coğrafyası