Arama

Rize - Sayfa 2

Güncelleme: 2 Ağustos 2012 Gösterim: 33.839 Cevap: 13
biruni - avatarı
biruni
VIP Önce Sağlık
21 Mayıs 2011       Mesaj #11
biruni - avatarı
VIP Önce Sağlık
RİZE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ 112 İSTASYONLARI :

Sponsorlu Bağlantılar
SIRA NO İSTASYONUN ADI TİPİ YERİ TELEFON NO
İl Ambulans Servisi Başhekimliği / Komuta Kontrol Merkezi Eminettin Mahallesi Valilik Karşısı 214 43 00
1- Merkez 1 No'lu Acil Sağlık Hizm. İstasyonu A Eminettin Mahallesi Valilik Karşısı
214 43 00
2-Merkez 2 No'lu Acil Sağlık Hizm. İstasyonu B Rize Devlet Hastanesi Baştabipliği
213 04 91 / 92 /93 / 94
3- Güneysu 1 No'lu Acil Sağlık Hizm. İstasyonu B Tenzile Erdoğan Güneysu Gün Hastanesi 344 11 04
4 -İkizdere 1 No'lu Acil Sağlık Hizm. İstasyonu B İkizdere Merkez Sağlık Ocağı
416 10 23 / 416 11 10
5- İyidere 1 No'lu Acil Sağlık Hizm. İstasyonu B İyidere Merkez Sağlık Ocağı 321 30 03
6 -Kalkandere 1 No'lu Acil Sağlık Hizm. İstasyonu B Kalkandere Merkez Sağlık Ocağı
331 44 18 / 331 4059
7- Hemşin 1 No'lu Acil Sağlık Hizm. İstasyonu B Hemşin Sağlık Ocağı 641 21 34
8 -Çamlıhemşin 1 No'lu Acil Sağlık Hizm. İstasyonu B Çamlıhemşin Merkez Sağlık Ocağı 651 70 19
9- Çayeli 1 No'lu Acil Sağlık Hizm. İstasyonu B İshakoğlu Çayeli Devlet Hastanesi
532 50 63
10 -Ardeşen 1 No'lu Acil Sağlık Hizm. İstasyonu B Ardeşen Devlet Hastanesi 715 23 10
11- Pazar 1 No'lu Acil Sağlık Hizm. İstasyonu B Pazar Devlet Hastanesi
612 10 40 / 612 1041
12- Fındıklı 1 No'lu Acil Sağlık Hizm. İstasyonu B Fındıklı Bölge Guatr Araş. ve Tedavi Mer. 511 30 25

RİZE 112


kaynak rize

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Düşüncene katılmam şart değil, düşünceni anlatman için savaşırım...
DERUNİ - avatarı
DERUNİ
Ziyaretçi
2 Haziran 2011       Mesaj #12
DERUNİ - avatarı
Ziyaretçi
Anzer yaylası ve Anzer balı

Sponsorlu Bağlantılar
anzer yaylasi

Anzercoğ. Rize ili (il merkezi 98 km), İkizdere ilçesi (38 km), sınırlarında, Bayburt sınırına yakın bir yayla ve bu yaylada bulunan Ballı köyünün eski adı (Lat (DMS) 40° 34' 60N Long (DMS) 40° 31' 0E Altitude (me-ters) 2.617 m).
Batısında Üzengili, Demirkapı, kuzeyinde Eskice, Çataltepe, Çiçekli, doğusunda Kumaşkaya, güneyinde Yazyurdu, Yoncalı köy-leriyle çevrilidir.
Osmanlı döneminde 202 haneli yerleşim merkezi olan Anzer köyünde, bugün sadece yaylacılık amaçlı, yaz aylarında geçici ko-naklama izlenmektedir.

Aşağı Anzer (yeni adı Çiçekli) dört mahal-leden (Zanetli, Köseli, Pasaratlı ve Buz-lağan) oluşmaktadır.

Yukarı Anzeri oluşturan mahalleler ise Ya-gupli, Bilbilli, Kuturlu, Kürdogullari, Ḫa-murlu, Ḫapeller Gâvur ḫarki, Sarmanli, Ya-yuklar, Bύyύk yayla, Kürt yurdu, Koċmer, Lezcilär, Koralilär’dır.
Her derde deva olduğuna inanılan balıy-la meşhur olan Anzer yaylasında yoğun sis yüzünden arıların yaylaya çıkabileceği gü-neşli gün sayısı sınırlı olmakta bu yüzden bal üretimi az, üretilen balın fiyatıda son de-rece pahalı olmaktadır.
Anzer’de, Agustos Ayının 4. haftasında yayla şenliği yapılmaktadır.
< Megrelce anwer-i (anXer-i) “Bol miktarda çayır olan yer; bereketli bölge” MNG 15

anzer bali

Anzer balı is. Rize ili, İkizdere ilçesi, Çiçekli (Anzer) köyünde üretilen ve kanser, mide ve bağırsak hastalıklarına iyi geldiğine inanı-lan bal adı. Yaklaşık 500 kovan bulunan Bal-lı köyünde, yıllık üretim 100- 500 kg arasın-da değişmekte olup, diğer bal çeşitlerine göre piyasa fiyatı daha yüksektir. Daha doğ-rusu Anzer balı dünyanın en pahalı balıdır (Kilosu 350 milyon, toplam üretim 150-200 kg [2004])


Kaynak: Özhan Öztürk. Karadeniz Ansiklopedik Sözlük
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
DERUNİ - avatarı
DERUNİ
Ziyaretçi
25 Ağustos 2011       Mesaj #13
DERUNİ - avatarı
Ziyaretçi
Rize
MsXLabs.org

Ulaşım

Rize'nin İkizdere ilçesinin 39 km. güneyindedir. İkiz dere ilçe merkezini geçip 20 dakika Erzurum istikametine devam ediyoruz. Dereköy (Velku) sağlık ocağının yanından sağa ayrılan yol Anzer'e gider. Tabelada Anzer yaylasının yeni ismi Ballıköy 25 km. yazar. Ortalama 1 saatlik yolumuz var. Ana dereden hiç ayrılmazsak bu yol bizi Anzer'e götürür.Yol boyunca sağa sola ayrılan yollar Kama, Meles, Petran, Kabahor, Haya, Mahura ve Iksenit yaylalarına çıkar. 1 saat içinde Anzer'e ulaşıyoruz.

Özellikler
3. 000 m. rakımlı yaylada alt yapı hizmetleri tamamlanmış durumdadır. PTT, bakkal, kasap, fırın, manav, kir kahvesi ve lokantalar hizmet vermektedir. Çok sayıda hastalığa şifa olan ünlü
Anzer Balı bu yaylada bulunmaktadır.

KONAKLAMA VE GEZILECEK YERLER

Kışın kardan dolayı ulaşıma kapalı olan Anzer yolu, nisan ayında açılmakta ve sonbaharla birlikte kar ulaşımı engelleyene kadar devam etmektedir.Mayıs ayıyla birlikte Anzere doğru başlayan yayla göçü ve konaklaması sonbahardaki geri dönüşle sonuçlanmaktadır. Köy halkından hayvancılıkla uğraşanlar akşam yaylalara gidip peynir ve tereyağı üretimlerini yapıp sabah tekrar köye geri dönerler. Rize’den Anzere iki saatlik bir yolculukla ulaşıla bilinir.Temmuz, ağustos, eylül aylarında Rize ve Anzerden karşılıklı olarak her gün düzenli olarak dolmuş minibüs seferleri yapılmaktadır.Anzer yaylasında konaklama ihtiyacını giderecek özel ve köy odasına ait moteller vardır.Yerel yemeklerle günlük yemek hizmeti sunan yerde mangal ve taze et bulunabilir.

Gezi, fotoğraf, rafting doğa tutkunlarına hitap eden kır çiçekleriyle dolu cayırlıkları, yamaçları, dağları, büyüklü küçüklü 9 krater gölüyle ve tarihi ahşap evleriyle görünmeye değer bir yer olan Anzer, Alcahal, Buzlağan, Herami dağları ve krater gölleriyle ziyaretçilerini beklemektedir. Bu göllerden sadece Alcahal dağındaki Dipsiz göle arabayla ulaşılabilmektedir. Diğer göllere bir, bir buçuk saatlik yaya yürüyüşüyle ulaşılabilir. Alcahal dağını aşıp Bayburta kadar ulaşan toprak yolda dağın zirvesine ulaşıp Rize-Bayburt il sınırını ayıran geçit noktasında her iki vadiyi kuşbakışı seyretmek mümkündür. Anzerin adım başı karşınıza çıkacak pınarlarını ve köy merkeziyle koşmer yaylası arasında bulunan „Kırmızı Su“diye bilinen şifalı suyu içmenizi tavsiye ederiz.

Rizeilceharita

yol

Anzere

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Mira; 2 Ağustos 2012 21:31 Sebep: Düzenlendi.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
2 Ağustos 2012       Mesaj #14
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Rize
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde il ve bu ilin merkezi olan kenttir. Türkiye'nin küçük ilerinden biri olan Rize (3.920 km2), doğuda Artvin, güneyde Erzurum, güneybatı ucunda Bayburt, batıda Trabzon ve kuzeyde Karadeniz ile sınırlanır.

Coğrafya

Δ Kuzey Anadolu kenar dağlarının en yüksek dorukları, bu il içinde ve Artvin sınırı yakınında yer alır. Dilek ya da Tatos kitlesi üzerinde Kaçkar Dağı, 3.932 m. yüksekliğiyle bütün Karadeniz Bölgesi'nin en yüksek doruğudur. Bu dağdan başka 3.000-3.500 metreyi aşan birkaç doruk daha vardır.

Δ Rize Dağları, batıdan kuzeydoğuya doğru uzanarak komşu Artvin iline girer, güneyde derin Çoruh vadi oluğu ile sınırlanır. Bu vadi oluğu Rize Dağları'nı, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgeleri sınırındaki iç sıralardan ayırır.

Δ Rize ili iklimi, Karadeniz Bölgesi'nin orta ve batı bölümlerine ve Türkiye'nin öteki bölgelerine göre bazı ayrılıklar gösterir: Kışlar oldukça ılık, yazlar az sıcak, fakat çok nemlidir. Örneğin il merkezi Rize'de yılın en soğuk ayının (Şubat) ortalaması 6,7° (Aralık 9,1°, Ocak 7°), en sıcak ayının ise 22,6° dir. Fakat ortalama oransal nem, yaz aylarında bile % 80-82'dir. Rize ve çevresi bütün Karadeniz kıyılarının ve Türkiye'nin en yağışlı yöresidir: Yıllık yağış tutarı ortalaması Rize'de 2.357 mm.dir (Çayeli 2.077, Pazar 1.962 mm.). En kurak mevsim ilkbahar, en yağışlı mevsim sonbahardır. Yaz mevsimine düşen yağış miktarı 500 mm.ye yaklaşır. Bu miktar, Anadolu'nun çok geniş bir kesiminde yıllık yağış tutarlarının da üstünde kalan bir değerdir. Rize'de yılın ortalama olarak 170 günü yağışlı geçer. İklim koşullarının kültür bitkileri üzerinde yarattığı en ilginç etki, Rize ve çeverisinin bir çay yetiştirme yöresi olmasıdır.

Δ Rize ili akarsuları, kaynaklarını kıyı gerisindeki yüksek dağlarda alan ve çok eğilimli yataklar içinde Karadeniz'e dökülen hızlı akışlı, küçük sulardır. Başlıcaları; Fındıklısuyu, Büyükdere, Pazarsuyu'dur.

Δ Rize ilinin 1997'deki nüfusu 333.569'dur. Nüfusun yapısal olarak başlıca özellikleri;
  • Kırsal nüfus oranı yüksek (% 79'a yakın), kentleşme azdır (örneğin il merkezi Rize'nin 1927'deki nüfusu 13.700 iken, 1980'de 43.407'e ulaşabilmiş, 1997'de 73.000'i aşmıştı, kentleşme bakımından öteki kentlerimize göre hissedilir bir gelişme gösterememiştir);
  • Nüfusun cinsiyete göre bölünüşünde kadın sayısının fazlalığı dikkati çeker; bu durum kırsal nüfusta daha da belirlidir.
  • Nüfus yoğunluğu ile Türkiye'de başta gelen illerden biridir.
Ekonomi
Rize ili ekonomisi, çay fabrika ve atölyeleri, birkaç kereste-parke fabrikası, İkizdere Hidroelektrik Santralı, fındık fabrikaları vb. küçük endüstri kuruluşları dışında, büyük ölçüde tarıma, ormancılık ve balıkçılığa dayanır. Yeraltı kaynakları bakımından da zengin değildir. Böyle olmakla beraber, tarım ürünleri çeşitli olmadığı gibi, üretimleri de azdır. Bu duruma göre Rize ilinin en önemli gelir kaynağı, tarımının sadece 40 yıl kadar bir geçmişi olmasına karşın, çaydır. Bu üretimin çok büyük bölümü Rize iline aittir (Türkiye üretiminin % 73'ü). 106 bin ton kuru çay üretimi ise önemli bir miktardır ve Türkiye'ye dünyanın başlıca çay üreticisi ülkeler arasında küçümsenmeyecek bir yer kazandırmıştır. Öteki toprak ürünlerine gelince: Yukarıda belirlenen iklim ve relief koşulları nedeniyle Rize, Türkiye'de en az tahıl yetiştiren ildir. Mısır dışında tahıl üretimi yok gibidir. Baklagiller üretimi, hepsi de fasulye olmak üzere 70 ton kadardır. Endüstri bitkilerinden tütün, kenevir ve soya yetiştirilir; fakat üretimleri çok azdır. Toplam meyve üretimi 25.120 tonu bulur. Yerini çay plantasyonlarına bırakan fındık ve turunçgillerin üretimi hissedilir derecede azalmıştır. Çay plantasyonlarının rakibi olmayan armut, elma ve kestanı gibi meyvelerin üretimi daha fazladır: Sebze tarımı çok azdır. Hayvanlar içinde en çok besleneni, inektir. Bunu koyun izler. Yıllık inek sütü üretimi 30 bin ton kadardır.

Ulaştırma
Türkiye'nin kuzeydoğu kenarında ve oldukça sapada kalan Rize ili, ülkenin öteki bölgeleriyle ulaştırma bağlantısını deniz ve karayoluyla sağlar. Denizyolları ulaştırması eski önemini yitirmiştir. Bugün, yük ve yolcu taşıması daha çok karayoluyla gerçekleştirilir. Bu yol, ili kıyı boyunca Trabzon, Giresun, Ordu ve Samsun'a bağlar; buradan Ankara, İstanbul'a yönelir. İl merkezi Rize, ayrıca İspir üzerinden Erzurum'a da bağlanmıştır. Köy, bucak ve ilçelerle il merkezi arasındaki yollar da, İç Anadolu'dakiler kadar düzenli ve ulaşıma uygun değildir.

Benzer Konular

19 Mayıs 2011 / Gabriella Mustafa Kemal ATATÜRK
8 Ocak 2016 / Jumong Türkiye Coğrafyası
3 Temmuz 2012 / Mira Türkiye Coğrafyası