Arama

Şakir Eczacıbaşı

Güncelleme: 26 Ocak 2010 Gösterim: 6.595 Cevap: 1
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
24 Ocak 2010       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Şakir Eczacıbaşı

Sponsorlu Bağlantılar
fileashxj

Doğumu: 1929, İzmir
Ölümü: 24 Ocak 2010, İstanbul


Şakir Eczacıbaşı 1929 yılında İzmir'de doğdu. Robert Kolej'deki öğreniminden sonra, Londra Üniversitesi'nde eczacılık okudu.
Yurda dönünce bir süre gazetecilik yapan Şakir Eczaçıbası, Vatan'ın ünlü "Sanat Yaprağı"nın yayıncıları arasinda yer aldı.
Eczacıbaşı İlaç kuruluşuna 1955'te katılan Şakir Eczacıbası, 1956-1967 yılları arasında, bilim çevreleri kadar sanat ve kültür çevrelerinde de geniş yankılar uyandıran "Tıpta Yenilikler" dergisini yayımladı. Ayrica, uluslararasi şenliklerde ödüller alan "Eczacibaşı Kültür Filmleri" dizisini, 1960-1962 döneminde Sabahattin Eyüboğlu ve Pierre Biro ile birlikte hazırladi. Bunlardan "Renk Duvarları", 1964 yılında Avrupa Konseyi'nin "Kültür Filmleri Ödülü"nü kazandı.
Şakir Eczacıbaşı, 1965'te Türk Sinematek Derneği'nin kuruluşuna öncülük ettigi gibi, on yıl sureyle başkanlıgını yaptı.
İş yaşamında, 1970'li yıllarda Eczaçıbaşı İlaç Kuruluşu'nun Genel Müdürlüğüne gelen Şakir Eczacıbaşı, 1980'de Eczacıbası Topluluğu İcra Kurulu Baskanı, 1993'te ise Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanu oldu.
Fotograf sanatıyla ilk kez 1960'larda ilgilenmeye başlayan Şakir Eczacıbaşı, yapıtlarıyla yurt içinde ve dışında geniş ilgi çekerek, çağdaş fotograf sanatçıları arasında seçkin bir yer elde etti. Türkiye'de 13, çesitli Batı ülkelerinde 23 fotograf sergisi düzenleyen Eczacıbaşı'nın, seçme fotograflarını içeren "Anlar/Moments" adlı yapıtı 1983'te, "Türkiye Renkleri" 1997'de, "Kapılar Pencereler" kitabı ise 2001'de yayımlandı.
Şakir Eczacıbaşı, 1968'den bu yana, genç Türk fotografçılarının yapıtlarının yer aldıgı "Eczacıbaşı Renkli Fotograf Yıllıkları"nı çıkardı; "Türkiye: Bir Portre" ve "Istanbul Görüntüleri" adlarıyla, seçkin yazar ve fotograf sanatçılarının katıldıgı iki kitap hazırladı. Bernard Shaw'dan "Gülen Düşünceler", Oscar Wilde'dan "Tutkular, Acular, Gülümseyen Deyişler" adıyla yaptığı derleme kitapları büyük yankılar uyandırdı.
1996'da iş yaşamından ayrılan Şakir Eczacıbaşı, Fransa'nın "Sanat ve Edebiyat Şövalyesi Nişanı" ve "T.C.Devlet Üstün Hizmet Madalyasıyla ödüllendirildi. Şakir Eczacıbaşı, 1993'ten bu yana, Istanbul'da uluslararası beş sanat festivalini düzenleyen "İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yapıyordu.

Şakir Eczacıbaşı bugün (24 Ocak 2010) vefat etti

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) Yönetim Kurulu Başkanı, duayen işadamı 81 yaşındaki Şakir Eczacıbaşı tedavi gördüğü İstanbul Amerikan Hastanesi'nde yaşamını yitirdi.

17 yıldır İKSV Yönetim Kurulu Başkanlığını sürdüren Eczacıbaşı, uluslararası 5 sanat festivali düzenledi. 1993-1996 yılları arasında Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı da yapan Eczacıbaşı, aynı zamanda iyi bir fotoğraf sanatçısıydı.
Yurtiçinde ve yurtdışında toplam 36 fotoğraf sergisi düzenleyen Eczacıbaşı sanata verdiği büyük destek ve katkılarıyla biliniyordu.
Fransa'nın "Sanat ve Edebiyat Şövalyesi Nişanı" ve "T.C. Devlet Üstün Hizmet Madalyası'yla ödüllendirilen Şakir Eczaçıbaşı'nın ölüm haberini alan iş ve sanat dünyası yasa boğuldu.

Cenaze töreni 26 Ocak'ta

Şakir Eczacıbaşı'nın cenazesi, 26 Ocak Salı günü Teşvikiye Camisi'nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Tepkiler
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'nin önemli entelektüellerinden birisi olan Şakir Eczacıbaşı'nın kaybının, iş dünyası için olduğu kadar, kültür, sanat yaşamı için de büyük kayıp olduğunu belirtti.
Günay, yayımladığı mesajda, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Yönetim Kurulu Başkanı, iş adamı Şakir Eczacıbaşı'nın vefatından büyük üzüntü duyduğunu ifade etti. Günay, şunları kaydetti:
"Fotoğraf sanatına gönül verdiği kadar sinemaya olan ilgisi ve yazar yönüyle de ülkemizin önemli entelektüellerinden birisi olan Şakir Eczacıbaşı'nın kaybı iş dünyası için olduğu kadar, ülkemiz kültür, sanat yaşamı için de büyük kayıptır. Türkiye'nin kültürel gelişimine büyük katkı sağlayan değerli insan Şakir Eczacıbaşı'na Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve milletimize başsağlığı dilerim."

Şakir Eczacıbaşı'nın vefatını derin üzüntüyle öğrendiğini belirten Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, mesajında şunları kaydetti: "İşadamı kimliğiyle ekonomimize önemli katkılar sağlayan Şakir Eczacıbaşı, sanatçı kimliği ve öncülük ettiği faaliyetlerle, kültür ve sanat hayatının zenginleşmesinin yanı sıra ülkemizin tanıtımına da değerli hizmetlerde bulunmuştur. Şakir Eczacıbaşı'nın vefatı, kültür ve sanat dünyamız için büyük bir kayıp olmuştur. Milletimiz Şakir Eczacıbaşı'nı her zaman saygı ve sevgiyle hatırlayacaktır. Şakir Eczacıbaşı'na Allah'tan rahmet, milletimize, Eczacıbaşı ailesine, iş ve sanat dünyamıza başsağlığı diliyorum."

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal,
Şakir Eczacıbaşı'nın ölümünden dolayı üzüntü duyduğunu belirterek, Şakir Eczacıbaşı'nın Türkiye'nin iş dünyası için olduğu kadar, kültür ve sanat dünyası için de yeri doldurulamayacak sayılı saygın ve seçkin isimlerden biri olduğunu bildirdi.

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı
, Şakir Eczacıbaşı'nın, kültür yaşamının unutulmaz öncüleri arasında yer aldığını belirterek, Eczacıbaşı Topluluğu'nun ve Türk kültür dünyasının mensuplarına baş sağlığı dileğinde bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,
Şakir Eczacıbaşı'nın, sanat ve sanatçı için gösterdiği hamiyetperver tavrının, bütün iş adamları için unutulmaz ve teşvik edici güzel bir örnek olacağına inandığını belirtti.

Şakir Eczacıbaşı'nın vefatını büyük üzüntüyle öğrendiğini ifade eden Erdoğan, "Aynı zamanda iyi bir fotoğraf sanatçısı olan Eczacıbaşı'nın, sanat ve sanatçı için gösterdiği hamiyetperver tavır, inanıyorum ki bütün iş adamlarımız için unutulmaz ve teşvik edici güzel bir örnek olacaktır. İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı olarak birçok uluslararası sanat festivali düzenleyen, sanata verdiği büyük destek ve katkılarıyla bilinen Şakir Eczacıbaşı'yı her zaman saygıyla ve takdirle hatırlayacağız. Merhuma Cenab-ı Allah'tan rahmet, ailesi, iş ve sanat camiası ve milletimize başsağlığı diliyorum" dedi.
Kaynak: CNN Türk

Biyografi Konusu: Şakir Eczacıbaşı nereli hayatı kimdir.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
26 Ocak 2010       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Şakir Eczacıbaşı son yolculuğuna uğurlandı

Sponsorlu Bağlantılar
fileashxu

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) Yönetim Kurulu Başkanı ve işadamı Şakir Eczacıbaşı, İstanbul'da toprağa verildi.


İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Eczacıbaşı'nın Türk Bayrağı'na sarılı cenazesi, Teşvikiye Camisi'nde öğleyin kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda defnedildi.
Törende, Şakir Eczacıbaşı'nın eşi Sebla Eczacıbaşı ile Bülent, Oya ve Faruk Eczacıbaşı'nın da aralarında bulunduğu aile üyeleri taziyeleri kabul etti.

Törene, aile üyelerinin yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener, DSP Genel Başkanı Masum Türker, işadamı Ömer Koç, Akbank Genel Müdürü Suzan Sabancı Dinçer, sanatçılar Türkan Şoray, Rutkay Aziz, Haldun Dormen, Ali Poyrazoğlu, CHP İl Başkanı Gürsel Tekin ve yazar Yaşar Kemal'in de aralarında bulunduğu iş, sanat ve siyaset dünyasından çok sayıda kişi katıldı.
Bu arada, soğuk hava nedeniyle caminin bahçesinde üstü tenteyle kapalı bir alan oluşturulduğu görüldü. Öte yandan, cenazeye katılanlar oluşturulan anı defterine duygu ve düşüncelerini yazdı.

sakireczacibasibstlyany

CNN-Türk - 26 Ocak 2010


Benzer Konular

23 Eylül 2008 / Kral_Aslan Siyaset tr
7 Temmuz 2016 / Jumong Tiyatro tr
11 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Siyaset tr
6 Nisan 2010 / LaSalle Edebiyat tr