Arama

Şeyh Said

Güncelleme: 9 Eylül 2012 Gösterim: 37.738 Cevap: 1
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
21 Haziran 2010       Mesaj #1
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
Şeyh Said

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi



Şeyh Said ( d. 1866, Hınıs, Erzurum ya da Palu, Elazığ- ö. 29 Haziran 1925), Kürt asıllı din adamı.
Şeyh Mahmut'un oğlu olarak annesi merve hanımdan doğmuştur. Palu, Muş, Malazgirt'te eğitimi gördükten sonra babasının Hınıs'a göç etmesiyle oraya yerleşmiştir. Nakşibendi târikatının liderlerinden olup Ermeni Soykırımına karşı çıkan fetvalar vermiştir. I. Dünya Savaşı sırasında Rusya İmparatorluğu'nun Doğu Anadolu'ya ilerlemesinden dolayı Piran'a taşınmak zorunda kalmış ve savaştan sonra Hınıs Kolhisar'a yerleşmiştir. 1925 yılında Şeyh Sait İsyanı'nın elebaşısı olmaktan yargılanmış ve idam edilmiştir.

Şeyh Sait İsyanı - Genç Hâdisesi

Ana madde: Şeyh Said İsyanı Birinci Meclisin Bitlis milletvekili Yusuf Ziya tarafından aşiretler arasındaki tanınmışlığı ve sözünün geçmesi nedeniyle gizli Kürt İstiklal komitesi'ne ("Azadi" örgütü) üye yapıldı. 1924 yılında Yusuf Ziya tutuklandı. Suçunu itiraf eden Yusuf Ziya Bey, Cibranlı Halit, Hasananlı Halit, Hacı Musa ile birlikte Şeyh Sait'in de adını verdi. Doğu illerindeki aşiretleri dolaşan Şeyh Sait, Cumhuriyet ve Mustafa Kemal'in dinsizliğinden, çıkarılan yasalar ile İslamiyetin, nikah, ırz ve namusun Kuran'ın ortadan kalkacağından, ağaların ve hocaların idam edileceğini veya sürüleceğinden bahseden propagandalar yaptı. Kayınbiraderi Albay Cibranlı Halit'in adamları Cemiyet-i Akvam'a haber vereceklerini, bölgede devletin askeri güçlerinin bulunmadığını ve kolayca bölgeyi ele geçirebileceklerini söyledi. Cumhuriyete ve devrimlere karşı bir ayaklanma fetvası hazırlayarak devrimlere destek verenlerin canları ve mallarının helal olduğunu yazdı. Fetvayı aşiretlerin ileri gelenlerine göderdi. Varto'daki Hormek aşireti devlet yanlısı olduğu için ayaklanmaya uymayacaklarını açıkladı. Şeyh Sait ifade vermek için Bitlis Harp Divanı'na davet edildiğinde yaşlı ve hasta olduğu için ifade vermeye gitmeyince ifadesi Hınıs'ta alındı. Diyarbakır, Çapakçur, Ergani ve Genç illerinde bir ay kadar dolaştıktan sonra 13 Şubat 1925 tarihinde Piran'daki kardeşinim evine yerleşti. Piran'da jandarmanın 5 suçluyu tutuklama girişimi üzerine çıkan çatışma sebebiyle ayaklanma hareketi planlanandan önce başladı.
1924 Ekim ayından yakalanacakları güne kadar hükûmetle haberleşmekte olan bacanağı Kasım Bey (Kasım Ataç) tarafından ihbar edilmiştir.
İdam edilmeyeceği sözü alınca 14 Nisan 1925'te önce İran'a geçmeye karar vermiştir. Ancak Binbaşı Kasım teslim olmak istemiştir. Abdurrahmanpaşa Köprüsü'nde teslim olmuştur.
Genç Hâdisesinin (Şeyh Sait İsyanı) bastırılmasından sonra "Şark İstiklal Mahkemesi"nde yargılanıp idama mahkum edildi. Nur cemaati lideri Said Nursi ile karıştırılsada aynı şahsiyetler değillerdir...
Biyografi Konusu: Şeyh Said nereli hayatı kimdir.
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
9 Eylül 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Şeyh Said (1865 Palu - 1925 Diyarbakır)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Şeyh Sait İsyanı'nın elebaşısıdır. Medrese öğreniminden sonra Palu'dan ayrılarak, yerleştiği Erzurum'un Hınıs ilçesinde bir süre koyun ticareti yaptı. Şeyh sıfatından yararlanıp halkın dinî duygularını sömürerek, bir yandan servet edinirken bir yandan da siyasî nüfuz sağladı. Koyun ticareti dolayısıyla sık sık Halep'e gitti. Gezileri sırasında yol boyundaki aşiretler arasında geniş ün ve itibar sahibi oldu. Kürt bağımsızlık hareketi yanlılarıyla tanıştı ve bu amacı benimsedi. Oğlu Ali Rıza'yı birkaç kez İstanbul'a yollayarak Kürdistan Teali Cemiyeti ile ilişki kurdu. Cumhuriyet döneminde doğuda düzenlediği isyan bastırıldı (1925). Şark İstiklâl Mahkemesi'ne verildi. Öteki isyancılarla birlikte yargılanarak idam edildi.

theMira

Benzer Konular

10 Mayıs 2013 / Misafir Siyaset ww
9 Eylül 2012 / The Unique Türkiye Cumhuriyeti
15 Ekim 2014 / sertac56 Dinler Tarihi
9 Eylül 2012 / Mira Siyaset tr