Arama

Gezegenler - Sayfa 3

Güncelleme: 7 Aralık 2018 Gösterim: 68.686 Cevap: 32
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
11 Mart 2017       Mesaj #21
Avatarı yok
Yasaklı

'Dokuzuncu Gezegen' Nereden Geldi?


Bir yıl önce, gökbilimciler Güneş sisteminin sınırında saklanan keşfedilmemiş bir gezegenin varlığına dair kanıt bulduklarını açıkladılar. Henüz hiç kimse bu gizemli dünyayı bulamadı ancak bu, bilim insanlarının dokuzuncu gezegenin buraya nasıl geldiği hakkında tahminlerde bulunmalarını engelleyemedi. Ocak ayında Amerikan Astronomik Bilim (American Astronomical Science) buluşmasında gösterilen yeni simülasyonlara göre, bu gezegen bir zamanlar bir yalnız gezegen olup sonra da Güneş tarafından çekilmiş olabilir.
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  planet-9.jpg
Gösterim: 593
Boyut:  42.2 KB
Eğer dışarıda bir yerlerdeyse, dokuzuncu gezegen, Dünya’nın 10 katı büyüklüğünde ve Güneş’ten bize göre 1000 kat daha uzak. Kıyaslamak gerekirse, Plüton Güneş’e, Dünya’dan yaklaşık 40 kat daha uzak. Buna göre dokuzuncu gezegen sistemimizin oldukça dışında yer alıyor. Nasıl bu kadar uzağa gidebildi? İhtimallerden biri, gezegenin hiçliğin ortasında bir yerde doğmuş olabileceği… Ancak dokuzuncu gezegeni arama çalışmalarının başındaki ikili (gökbilimci Mike Brown ve Caltech’ten astrofizikçi Konstantin Batygin) bunun dışlanmış bir gezegen olduğunu düşünüyor. Teorilerine göre dokuzuncu gezegen de diğer gezegenler gibi Güneş’e yakın bir yerde oluştu ancak etrafı kalabalıktı ve dokuzuncu gezegen sistemin dışına atıldı.

Diğer bir ihtimal ise bizim dokuzuncu gezegeni yakalamış olmamız. Dokuzuncu dezegen belki de yalnız gezegen olarak doğdu ve yörüngesinde döndüğü bir yıldız olmadan evrende dolaştı ta ki Güneş sistemimizin çekimi onu yakalayana dek.New Mexico Eyalet Üniversitesi'nden James Vesper ve Paul Mason, yakın zamanda yaptıkları bir simülasyonda, farklı büyüklük ve yörüngedeki yalnız gezegenler, Güneş sistemimize girerse neler olacağına baktılar. 156 simülasyon yaptılar ve %60 ihtimalle Yalnız gezegenin Güneş sistemimiz tarafından dışarı atılacağını hatta bazen sistemimizdeki bir gezegenle birlikte atılabileceğini gördüler. Simülasyonda %40 ihtimalle ise yalnız gezegen yakalandı ve yörüngede kaldı.

Vesper ve Mason henüz diğer buluşlarını yayınlamadılar. Daha önceden yapılan bir çalışmada diğer teorilerle karşılaştırıldığında dokuzuncu gezegenin, yakalanmış bir yalnız gezegen olma ihtimalinin %2’den az olduğu iddia edildi. Dokuzuncu gezegenin nereden geldiği konusunda henüz bir karara varılamadı, ancak bu bulmacanın çözülmesi umut ediliyor. Tabii var olduğunu ve gerçekten bulacağımızı varsayarsak.

Kaynak: Popular Scıence

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
19 Mart 2017       Mesaj #22
Avatarı yok
Yasaklı

Gezegen Tanımı Değişsin Önerisi!


Bilim insanları özellikle Plüton'un 2006 yılında gezegen olarak tanımlanmamasının ardından gezegen nedir? sorusu üzerinde tartışıyor. Bugün Plüton gezegen olarak sınıflandırılmasa da birçok bilim insanına göre o bir gezegen. Bu tartışmalara son noktayı koymak isteyen New Horizons ekibindeki bir grup bilim insanı, gezegen tanımlamasını değiştirme önerisinde bulundu. Bu yeni öneriye göre, hiçbir zaman nükleer füzyon tepkimesine uğramamış olmak, boyut olarak yıldızlardan küçük olmak ve kendi yer çekiminden kaynaklı küremsi bir şekilde olmanın gezegen olmak için yeterli olması görüşü ortaya atıldı.
Sponsorlu Bağlantılar

Bu tanımlamaya göre, Güneş sistemindeki gezegen sayısı 100'ü geçiyor. Bununla birlikte uydumuz Ay da bir gezegen statüsü kazanıyor. Ancak bu öneriyi New Horizons ekibinin yapması olaya biraz da duygusal baktıkları anlamına geliyor olabilir. Ne de olsa bu ekibin başarısı bugün Plüton'u net olarak görmemize olanak sağladı.

Kaynak: Haber Uzay

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Mart 2017       Mesaj #23
Avatarı yok
Yasaklı

Dokuzuncu Gezegenin Keşfi için Amatörlere Yardım Çağrısı!


Ad:  thumbs_b_c_dd9c2f3fd60fda3519a8bae40f3d30d4.jpg
Gösterim: 669
Boyut:  91.0 KB
Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden gökbilimciler Güneş yörüngesinde hareket ettiği düşünülen yeni gezegeni bulmak üzere robotik bir teleskop tarafından çekilen uzay görüntülerini amatör gözlemcilerin kullanımına açtı. Üniversitenin Yeni Güney Galler eyaletindeki Siding Spring Gözlemevi'nde konuşlu teleskobun güney yarım küreden uzay boşluğunu taradığı yüzlerce görüntüyü bir web sitesi üzerinden yayımlayan araştırmacılar, amatör gözlemcileri dokuzuncu gezegeni bu görüntüler içinde aramaya davet etti.

Gezegeni Bulan, İsmine de Karar Verecek!


Olası bir keşfe katkı sağlayacak katılımcılara yardımları karşılığında yeni gezegene verilecek isme karar verme hakkı vadediliyor.
Proje koordinatörü Dr. Brad Tucker, 2006 yılında gezegenlikten çıkarılan cüce gezegen Plüton'un ötesinde bir yerlerde olabileceği tahmin edilen dokuzuncu gezegenin, eğer gerçekten varsa bu görüntülerde saklı olduğunu ve bunun ancak büyük bir gözlemci kitlesinin yardımıyla keşfedilebileceğini ifade etti.

Yeni keşfedilen gök cisimlerine isim verme konusunda Uluslararası Gökbilim Birliği'nin bazı kuralları olduğuna dikkati çeken Tucker, dolayısıyla müstakbel kaşiflerin gezegene diledikleri her ismi veremeyeceklerini hatırlattı. ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), geçen ay benzer bir projeyi kuzey yarım küreden uzayı tarayan teleskop fotoğraflarını halka açarak başlatmıştı.

Kaynak: AA / Görsel Telif Hakkı: Australian National University (28 Mart 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
6 Mayıs 2017       Mesaj #24
Avatarı yok
Yasaklı

Irmak Takımyıldızı'nda Gezegen Sistemi Keşfedildi!


Ad:  gunes-sistemine-benzer-gezegen-sistemi-kesfedildi,_5ZoCQQihUWJ4YcjN8J33g.jpg
Gösterim: 581
Boyut:  31.7 KB
Epsilon Eridani adlı yıldız çevresinde bulunan Güneş sistemine benzer bir gezegen sistemi keşfedildi. İlgili keşif Dünya'dan 10,5 ışık yılı uzaklıkta bulunan Eridanus (Irmak) Takımyıldızı'nda gerçekleşti. 12 bin kilometre yüksekte bulunan ve 2,5 metre çapında bir teleskoba sahip olan, stratosfer tabakasında kızılötesi uzay gözlemleri yapmak için tasarlanan SOFIA adlı uzay aracının detaylı verilerine göre Epsilon Eridani'nin Güneş gibi oluşumunu tamamlamış ve boşlukta dönen buz, toz, gaz ve kayaç türü parçaları içeren birikinti diskiyle çevrelendiği belirlendi.

Birikinti disklerinin Neptün dışındaki kaya ve buz parçalarından oluşan Kuiper Kuşağı ile Mars ve Jüpiter arasındaki Asteroid Kuşağı gibi yoğun kuşaklar halinde geniş bir alana yayıldığı gözlemlendi. Epsilon Eridani'nin yörüngesinde keşfedilen gezegenin Jüpiter ile aynı büyüklükte ve keşfedilen gezegenin yıldızı ile arasındaki mesafenin de Güneş ile Jüpiter gezegeni arasındaki mesafeye yakın olduğu belirtildi.

Kaynak: Ntv Bilim / Astronomıcal Journal (5 Mayıs 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
6 Haziran 2017       Mesaj #25
Avatarı yok
Yasaklı

'KELT-9b' Adlı Sıcak Bir Gezegen Keşfedildi!


Bilim insanları Dünya'dan 650 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve yüzey sıcaklığı gündüz vakti 4300 dereceye kadar yükselen Jüpiter benzeri bir gezegen keşfetti. Galaksi sisteminde yer alan yıldızların bünyesindeki sıcaklıktan çok daha yüksek bir derecede sıcaklığa sahip olan KELT 9b adlı sıcak gezegenin atmosferinde söz konusu sıcaklık nedeniyle karbondioksit ve su gibi bileşenler bulunmuyor.

Winer Gözlemevi'nde yer alan KELT teleskobu aracılığıyla keşfedilen ve KELT 9 adlı yıldız yörüngesinde 1,5 Dünya günü kadar dönüş gerçekleştiren KELT 9b, Jüpiter gezegeninin yarısı kadar bir öz kütleye ve Jüpiter'in 2.8 katı kadar bir büyüklüğe sahip.Yörüngesi geniş olmadığı için kendi yıldızına sadece bir yüzünün dönük olduğu belirtilen gezegenin yörüngesinde döndüğü KELT 9 yıldızının da Güneş'ten 2 kat büyük olup çok daha yüksek bir sıcaklığa sahip olduğu belirlendi.

Araştırmayı yöneten bilim insanları KELT 9b adlı gezegenin kütlece diğer gezegenlere benzese de atmosferik yapısı itibariyle şimdiye kadar keşfedilen diğer gezegenlerden farklı bir yapıya sahip olduğunu, KELT 9 adlı yıldızının ise gezegenin neredeyse buharlaşmasına yetecek ölçüde çok fazla miktarda radyasyon yaydığını ama bunun yanında KELT 9b adlı sıcak gezegenin sahip olduğu çekirdeğin çok katı kayalardan meydana geldiğini belirtti.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Nature (6 Haziran 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
6 Ağustos 2017       Mesaj #26
Avatarı yok
Yasaklı

Stratosfer Benzeri Bir Katmana Sahip Sistem Dışı Gezegen!


Ad:  thumbs_b_c_58ba714c3e16abd4971807dd1bd2e06d.jpg
Gösterim: 602
Boyut:  41.8 KB
WASP-121b / Görsel Telif Hakkı: NASA!
Dünya'dan yaklaşık 900 ışık yılı ötede, yükseklere çıkıldıkça atmosferindeki su moleküllerinin paralel olarak ısındığı stratosfer benzeri tabakaya sahip bir gezegen keşfedildi. Bilim insanları, 'WASP-121b' adı verilen Jüpiter büyüklüğündeki sıcak gaz gezegenin sistemdeki diğer gezegenlerle benzer atmosferik özelliklere sahip olduğunu ifade etti. NASA'ya ait Hubble Uzay Teleskobu'ndaki spektroskopi aracını kullanan bilim insanları, ışığın farklı dalga boylarında gezegenin atmosferinde nasıl hareket ettiğini kontrol etti.

Soğuk havalarda su buharı ışığı bloke ederken, yüksek sıcaklıklarda partiküller açığa çıkan enerjiyle parlıyor. Su molekülleri atmosferde sıcaklık özelliklerine göre önceden tahmin edilebilir parlaklık düzeylerine çıkıyor. Bu bağlamda bilim insanları ilgili gezegenin içerdiği su molekülünde yaptığı gözlemlerde yüzeyden yukarı çıkıldıkça su moleküllerinin parlaklığının arttığını, bu durumun da söz konusu gezegende Güneş sistemindeki gezegenlerin genelinde görülen katmana benzer güçlü bir stratosferin varlığına işaret ettiğini belirtiyor.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / nature (3 Ağustos 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
2 Kasım 2017       Mesaj #27
Avatarı yok
Yasaklı

Varlığı Teorik Olarak Olanaksız Görülen Gezegen!


Bilim insanları, uzak bir yıldızın yörüngesinde, "NGTS-1b" olarak adlandırılan dev bir gezegen keşfetti. İlgili gezegenin varlığının, böylesi küçük bir yıldızın çevresinde, bu büyüklükte bir gezegenin oluşamayacağını savunan teorilere meydan okuduğu kaydedildi. Gezegen oluşum teorilerine göre, küçük yıldızlar kolaylıkla kayalık gezegenler oluşturabiliyorken, Jüpiter büyüklüğünde bir gezegenin oluşumu için yeterli materyali bir araya getiremiyorlar.

Söz konusu gezegenin büyüklüğü ve ısısı nedeniyle "dev bir gaz" kütlesi olduğu, Jüpiter'in aksine yıldızına çok yakın durduğu, yörünge dönüşünü 2,6 günde tamamladığı bu bağlamda gezegende bir yılın 60 saatten biraz fazla sürdüğü belirtildi. Gökyüzünü tarayan 12 teleskop dizisinden oluşan Yeni Jenerasyon Transit Gözlem (NGTS) tarafından tespit edilen ilk gezegen olan "NGTS-1b"'in yörüngesinde döndüğü yıldızın ise Güneş'in yarı kütlesine ve yarıçapına sahip olduğu bildirildi.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (1 Kasım 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
16 Kasım 2017       Mesaj #28
Avatarı yok
Yasaklı

Dünya Benzeri Dış Gezegen Keşfedildi!


Ilııman iklime sahip, Dünya büyüklüğünde ve Güneş sistemine kısmen yakın bir konumda bulunan dış gezegen keşfedildi. Şili'deki La Silla Gözlemevi'nde Yüksek Kesinlik Radyal Hız Gezegen Sondası (Harps) aracılığıyla keşfedilen gezegenin, 11 ışık yılı uzaklıkta olduğu belirtildi. Dünya'ya en yakın bir konumda ve 2. dış gezegen olan yeni keşfe, "Ross 128 b" adı verildi.

Ross 128 b'nin, yıldızı etrafında Dünya'nın Güneş'e mesafesinden 20 kat yakın döndüğü, cüce yıldızının, Güneş'ten çok daha küçük ve daha az parlak olması nedeniyle de ilgili gezegenin Dünya'dan daha az radyasyona maruz kaldığı ifade edildi. Astronomlar, Ross 128 b'nin yüzey sıcaklığının Dünya'nınkine yakın olabileceğini ön görüyor. En yakın dış gezegen Proxima b'nin ise Ross 128 b'ye kıyasla yaşam olasılığı bağlamında daha elverişsiz koşullara sahip olduğu bilinmekte.

Kaynak: BBC Bilim / Science (15 Kasım 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
12 Ocak 2018       Mesaj #29
Avatarı yok
Yasaklı

Sistemdeki Gezegenler, Keşfedilen Öte Gezegenlerden Farklı!


Ad:  thumbs_b_c_5c2ef8e7aafe7f22521578c015898856.jpg
Gösterim: 642
Boyut:  79.4 KB
Kepler teleskobu aracılığıyla 355 yıldız ve 909 gezegen üzerinde yapılan incelemeye göre öte gezegenlerin birbirinin aynı olduğu belirlendi.

Montreal Üniversitesi araştırmacıları tarafından incelenen yıldız ve gezegenlerin çoğunlukla Dünya'ya 1000 ile 4000 ışık yılı mesafede olduğu belirtildi.

Aynı yıldızın yörüngesindeki öte gezegenlerin aynı büyüklükte ve düzenli yörüngesel aralığa sahip olma eğiliminde olduğu gözlendi.

Bilim adamları, Güneş sisteminde ise iç gezegenlerin farklı büyüklüklere ve şaşırtıcı biçimde geniş yörüngesel aralıklara sahip olduğunu belirtti.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Astronomical Journal (10 Ocak 2018)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Mayıs 2018       Mesaj #30
Avatarı yok
Yasaklı

Sistem Dışı Bir Gezegende Helyum Keşfedildi!


Ad:  thumbs_b_c_c6b133ef319295820c278baf0c11a5c3.jpg
Gösterim: 528
Boyut:  35.8 KB
İlk kez Güneş sistemi dışındaki bir gezegenin atmosferinde helyum gazı tespit edildi. Hubble Uzay Teleskobu'nun kızıl ötesi spektrometre aracını kullanan uluslararası araştırmacılar Dünya'dan 200 ışık yılı uzaktaki WASP-107b adlı öte gezegenin atmosferinde helyum olduğunu belirledi.

Araştırma bağlamında araştırmacılar, 'helyum, hidrojenin ardından evrende en fazla rastlanan ikinci element. Güneş sisteminde Jüpiter ve Satürn gezegenleri çoğunlukla helyumdan oluşuyor ancak bugüne kadar yapılan araştırmalarda öte gezegenlerde helyuma rastlanamamıştı.' şeklinde açıklamada bulundu.

Şimdiye kadar mor ötesi ve optik dalgalarda yapılan ölçümlerin daha uzaktaki öte gezegenlerin bileşenlerine nüfuz etmeye olanak vermediğini ifade eden bilim insanları, kızıl ötesi ölçümler aracılığıyla bunun mümkün hale geldiğini belirtti.

Dünya atmosferinin üst kısımlarında helyum bulunduğunu belirten araştırmacılar kızıl ötesi ölçümlerin Dünya büyüklüğündeki öte gezegenlerin atmosferlerinin incelenmesinde kilit bir misyona sahip olabileceğini kaydetti.

Söz konusu gezegen bugüne kadar keşfedilen öte gezegenler arasında en düşük yoğunluğu olanlardan biri. Jüpiter ile aynı boyutlarda olan gezegen onun yalnızca yüzde 12'si kadar bir kütleye sahip. Gezegenin atmosferi çok geniş olduğundan her milyar yılda bir atmosfer gazlarının yüzde 0,1 - yüzde 4'ünün uzay boşluğunda yok olduğu tahmin ediliyor.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Nature (3 Mayıs 2018)

Benzer Konular

20 Ekim 2018 / KENCISii Uzay Bilimleri
18 Temmuz 2014 / Misafir Cevaplanmış
25 Mart 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
25 Mart 2016 / virtuecat Uzay Bilimleri
14 Ocak 2015 / Misafir Astroloji/Fallar