Arama

Gök Mekaniği

Güncelleme: 24 Ocak 2012 Gösterim: 2.541 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Kasım 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Gök Mekaniği
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Gök mekaniği, gök cisimlerinin hareketlerini inceleyen gökbilim dalıdır.
Gök cisimleri arasındaki kütleçekim etkileşimlerinin belirlediği ilişkilere, Kepler'in ampirik olarak kurduğu matematiksel model üzerine Newton tarafından geliştirilen ve hareketin temel yasaları adı verilen fizik kurallarının uygulanması temeline dayanır. 20. yüzyılda Einstein'ın görelilik kuramı ile bu kurallar yeniden gözden geçirilmiştir. Böylece, giderek daha duyarlı hale gelen ölçüm yöntemleri ile ortaya çıkan ve klasik gök mekaniği kuramının açıklamakta yetersiz kaldığı sapmalar aydınlatılabilmiştir.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
11 Ocak 2012       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Gök Mekaniği(Teorik Astronomi) Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar
Astronomi;Gök olaylarını,gezegenlerin,yıldızların ve yıldız sistemlerinin gökyüzündeki hareketlerini ve yerlerini onların fiziksel yapı ve kimyasal bileşimlerini inceleyen bir bilim dalıdır.Astronomi;konum astronomisi,astrofizik ve kuramsal astronomi olmak üzere üç temel dala ayrılır.Bunları alt dalları ile beraber özetlemek gerekirse;

1)Küresel Astronomi ve Konum Astronomisi

Gökcisimlerinin,gök küresi üzerindeki hareket ve yerlerinin saptanması,yıldızların koordinatlarını değiştiren nedenlerin incelenmesi,tutulmalardaki koşulların saptanması ve aletsel hataların hesaplanması ile uğraşır.

2)Gök Mekaniği(Teorik Astronomi)

Gözlemlerin sonuçlarını yorumlayarak,gökcisimlerinin hareketlerini düzenleyen kanunları bulur ve onların yörüngelerini hesaplar.Buna teorik astronomi,diğer adıyla gök mekaniği denir.Bir diğer tanıma göre gök mekaniği;Gök cisimlerinin hareketlerini, denge durumlarını, yörünge ve karşılıklı çekim kuvvetlerini inceleyerek hesaplar yapan, gök günlükleri hazırlayan bir gökbilimi dalıdır. Eskiden "mihanik-i semaviyye" adıyla bilinirdi. Güneş çevresinde gezegenlerin dönüşü, Ay’ın, tabii ve sun’i uyduların hareketleri, etkileşimleri hep gök mekaniğinin konusuna girer.

Gök mekaniği, Newton Çekim Kanunu ve Newton Hareket Kanunlarına dayanan genel mekanik kanunlarını gök cisimlerine uygular. Gezegen ve uyduların hareketleri, gelgit olayları hep bu mekanik kanunlarla tanımlanır. Bu bilim, günümüzde çok yüksek bir düzeye ulaşmıştır. Özellikle Ay’ın çok karmaşık hareketi konusunda elde edilmiş olan net bilgiler, gök mekaniğinin düzeyini ortaya koymaktadır.Gök mekaniği, gökadamızdaki çeşitli yıldız gruplarına başarıyla uygulanabilmektedir. Bunların hareketleri, uzaklıkları, ayrıca çift yörüngelerinin çözümlenmesi, yıldız kütlelerinin belirlenmesi bu bilim dalı sayesinde gerçekleşmektedir.

3)Astrofizik

Astrofizik;gökcisimlerinin fiziksel özelliklerini inceler.Eğer gözün hassas olduğu ışınım aralığı incelenirse,''Optik Astrofizik''; Atmosferimizin müsade ettiği birkaç milimetre ile 20 metre dalga boyu arasındaki ışınım incelenirse, ''Radyo Astronomi'' adını alır.

Bunun yanında,uzay astrofiziği ile ilgili bir çalışma alanı=>Roketler ve suni uydular üzerine konmuş aletler vasıtasıyla,atmosferimizin geçirmediği ışınım alanlarını inceler.


Kaynak:Astronomi ve Uzay Bilimleri(Ankara Üniversitesi Rasathanesi/12 Ekim 2006)

buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
24 Ocak 2012       Mesaj #3
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Gök mekaniği nedir?
Gök cisimlerinin hareketlerini, denge durumlarını, yörünge ve karşılıklı çekim kuvvetlerini inceleyerek hesaplar yapan, gök günlükleri hazırlayan bir gökbilimi dalı. Eskiden "mihanik-i semaviyye" adıyla bilinirdi. Güneş çevresinde gezegenlerin dönüşü, Ay’ın, tabii ve sun’i uyduların hareketleri, etkileşimleri hep gök mekaniğinin konusuna girer.
Gök mekaniği, Newton Çekim Kanunu ve Newton Hareket Kanunlarına dayanan genel mekanik kanunlarını gök cisimlerine uygular. Gezegen ve uyduların hareketleri, gelgit olayları hep bu mekanik kanunlarla tanımlanır. Bu bilim, günümüzde çok yüksek bir düzeye ulaşmıştır. Özellikle Ay’ın çok karmaşık hareketi konusunda elde edilmiş olan net bilgiler, gök mekaniğinin düzeyini ortaya koymaktadır. Gök adamızdaki çeşitli yıldız gruplarına başarıyla uygulanabilmektedir. Bunların hareketleri, uzaklıkları, ayrıca çift yörüngelerinin çözümlenmesi, yıldız kütlelerinin belirlenmesi bu bilim dalı sayesinde gerçekleşmektedir.
In science we trust.

Benzer Konular

17 Şubat 2016 / Fırtına X-Sözlük
21 Temmuz 2012 / ThinkerBeLL Fizik
26 Mayıs 2012 / Misafir Soru-Cevap
12 Temmuz 2016 / Misafir Cevaplanmış